Widgets

Τεράστια οικολογική καταστροφή άφησε πίσω της η φωτιά...
Επαγγελματίας ψεύτης: Κάηκαν 39.000 στρέμματα και ο Τσίπρας πανηγύριζε για τα... μόνο 15.000 καμένα!

Επαγγελματίας ψεύτης: Κάηκαν 39.000 στρέμματα και ο Τσίπρας πανηγύριζε για τα... μόνο 15.000 καμένα!

Το επικοινωνιακό σόου που έστησε ο ψεύτης και αναίσθητος πρωθυπουργός πάνω από τις στάχτες της Ελλάδας του γύρισε για μια ακόμη φορά μπούμερανγκ, καθώς αποκαλύφθηκαν πάλι τα ψέμματά του. 

Ξεφτιλίστηκε για ακόμη μια φορά ο Τσίπρας μετά την επίσημη ενημέρωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη φωτιά στον Κάλαμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δορυφορικής χαρτογράφησης η οποία ελήφθη χθες με ημερομηνία έναρξης της καταγραφής την 13η Αυγούστου στην περιοχή «κάηκαν συνολικά 3.900 εκτάρια έκτασης δασικής και αγροτικής γης» δηλαδή 39.000 στρέμματα. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου έδωσαν στη δημοσιότητα και τον σχετικό αναλυτικό χάρτη.


Χθες ο ψεύτης πρωθυπουργός πανηγύριζε για «περιορισμένη καταστροφή», δηλώνοντας ότι «η καταστροφή στη Βορειοανατολική Αττική είναι περιορισμένη, γύρω στις 15.000 στρέμματα».

Τον πρωθυπουργό διέψευσε μάλιστα και ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 δήλωσε πως η καμένη έκταση είναι πέντε με έξι φορές πάνω από τον αριθμό που ανέφερε ο Τσίπρας, σημειώνοντας πως στο Καπανδρίτι κάηκαν ολοσχερώς τρεις μόνιμες κατοικίες.


www.xryshaygh.com

1500 εποχικοί πυροσβέστες δεν μπορούν να πάνε στις φωτιές, επειδή οι υπουργοί κάνουν τα μπάνια τους!

1500 εποχικοί πυροσβέστες δεν μπορούν να πάνε στις φωτιές, επειδή οι υπουργοί κάνουν τα μπάνια τους!


Μία συγκλονιστική καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας χθες το βράδυ, σύμφωνα με την οποία 1.500 εποχικοί μάχιμοι πυροσβέστες δεν μπορούν να μετακινηθούν από την υπηρεσία ελέω μειωμένων κονδυλίων, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά βοήθεια από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν εποχικοί πυροσβέστες, 1500 από αυτούς δεν μπορούν να εργαστούν επειδή έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό ωρών υπερωριακής απασχόλησης, νυχτερινής εργασίας, δουλειάς σε αργίες και εκτός έδρας.

Το κονδύλι που παγίως εγκρίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των εξόδων από την υπερωριακή, νυχτερινή, απασχόληση εκτός έδρας ή σε ημέρα αργίας για τους εποχικούς πυροσβέστες εγκρίθηκε, όπως είναι το τυπικό, όμως επειδή ο υπουργός είναι σε ξαπλώστρα και μην τον ενοχλείτε δεν προέβη σε έκτακτη αύξησή του, ελέω των πολλών μετώπων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει την συμβολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, αλλά ήδη έλαβε μία άρνηση από τους Γάλλους, οι οποίοι είπανε ότι έχουν δικές τους ανάγκες να καλύψουν. Δεν στείλανε τα αεροπλάνα τους, όπως κάναμε εμείς με την Αλβανία. Ταυτόχρονα, η Κύπρος ήταν να στείλει 60 πυροσβέστες, αλλά εξαιτίας μηχανικού προβλήματος δεν μπορούν να έρθουν ακόμη.

Για να μην δημιουργείται η παραμικρή υπόνοια, οι εποχικοί πυροσβέστες δεν ζητούν επιπλέον χρήματα. Επισημαίνουν την εξωφρενική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω της υπερκάλυψης των προβλεπόμενων ωρών εργασίας και δηλώνουν έτοιμοι να εργαστούν εθελοντικά, αρκεί η υπηρεσία να τους διαθέσει τα απαραίτητα μέσα.

Η ανικανότητα σε όλο της το μεγαλείο από τους συριζαίους και τους ψεκασμένους συνοδοιπόρους τους. Όμως για να προλάβουμε σπαραξικάρδιες ανακοινώσεις από τις ξαπλώστρες της Μυκόνου, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα καιγόταν με την ίδια ακριβώς ανικανότητα και από τους νεοδημοκράτες και τους πασόκους προκατόχους του Σύριζα, οπότε αυτοί καλύτερα να μην μιλάνε.

Την ώρα που το "συνταγματικό τόξο" ήταν στις ξαπλώστρες του, μόνο η Χρυσή Αυγή συνέδραμε με κάθε μέσο εθελοντές και πυροσβέστες που έδωσαν την μάχη με τις φλόγες. Στο πλευρό των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος βρέθηκε κλιμάκιο Συανγωνιστών της Τ.Ο. Ζακύνθου της Χρυσής Αυγής και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών που επί τέσσερις ημέρες κατακαίει το νησί μας. Η ομάδα μας συνέδραμε στο έργο των πυροσβεστών και διένειμε συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού στους άνδρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τα πύρινα μέτωπα. Την ώρα που τα συστημικά κόμματα καταστρέφουν την χώρα και οι κυβερνητικοί κάνουν μπάνια σε πολυτελείς πισίνες, ο Λαϊκός Σύνδεσμος δίνει το παρόν εκεί όπου η Πατρίδα το απαιτεί!


www.xryshaygh.com

Εφιαλτική η νύχτα στην Κεφαλλονιά …Απομακρύνουν Τουρίστες και Κατοίκους από την περιοχή της Φωτιάς!Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις περιοχές Βλαχάτα και Σιμωτάτα της Κεφαλονιάς, στους πρόποδες του Αίνου, λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ, με τη φωτιά να είναι πολύ κοντά σε σπίτια της περιοχής Σιμωτάτα, σύμφωνα με το «inkefalonia.gr».

Η φωτιά αυτή τη στιγμή είναι κοντά σε σπίτια και πρόκειται για μία «δύσκολη στιγμή» σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκεται στις εστίες των πυρκαγιών.


[Νεότερη Ενημέρωση 23.25]

Αυτή την στιγμή και σε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, ο οποίος βρίσκεται στο μέτωπο των πυρκαγιών μας ενημέρωσε ότι «εκκενώνονται σπίτια στα Σιμωτάτα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες και ευτυχώς δεν υπάρχει σπίτι που να έχει καεί.

Στη 1 π.μ. θα ξεκινήσει καράβι από την Κυλλήνη, με προορισμό την Κεφαλλονιά, το οποίο θα φτάσει κατά τις 2.30 π.μ., φέρνοντας ενισχύσεις σε πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα».

Όπως ενημερωθήκαμε μπήκαν άλλες δύο εστίες φωτιάς σε Καραβάδο και Τραπεζάκι, αλλά ευτυχώς πρόλαβαν και τις έσβησαν… Στο μέτωπο των Πυρκαγιών βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Κεφαλονιάς.

[Νεότερη Ενημέρωση 23.06] 

Δραματική η κατάσταση… Αυτή την στιγμή σπεύδουν λεωφορεία για να απομακρύνουν τους τουρίστες από την περιοχή. Αρκετοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους… Οι φλόγες είναι πλέον πολύ κοντά σε σπίτια και αυλές…

Πηγή: www.inkefalonia.gr

[ενημέρωση 21:00]Τα αεροσκάφη περιόρισαν το πύρινο μέτωπο… Σε εγρήγορση ισχυρές δυνάμεις στη Βροντισμένη


Υπό μερικό έλεγχο φαίνεται ότι τίθεται σταδιακά η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή της Βροντισμένης. Καθοριστικής σημασίας ήταν οι ρίψεις που έγιναν από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που ήρθαν για να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με τα πύρινα μέτωπα να κινούνται προς τα χωριά της Αρετής και της Χρυσόραχης.

Οι εναέριες ρίψεις που έγιναν είχαν ως αποτέλεσμα να περιορίσουν τις φλόγες και να ανακόψουν την ταχύτητα με την οποία κινούνταν λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.


Στα πύρινα μέτωπα παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πεζοπόρα τμήματα. Οι δυνάμεις θα βρίσκονται και καθόλη την διάρκεια της νύχτας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αναζωπυρώσεις και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς προς τους οικισμούς.

Επί ποδός βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Προιστάμενό της Δημήτρη Μαυρογιώργο να κινητοποιεί μηχανήματα και υδροφόρα οχήματα ώστε να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Δήμου Πωγωνίου. 

[ενημέρωση 21:00]ΜΗ ΑΡΕΣΤΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ !!! Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλει αποκλεισμό δημοσιογράφων από την επίσκεψη Τσίπρα στα καμένα

Αποκλεισμό δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στις καμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:«Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, στο Πολυδένδρι Αττικής, προκειμένου να συνομιλήσει με το προσωπικό της Πυροσβεστικής, που επί τρεις ημέρες καταβάλλει υπεράνθρωπο αγώνα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όμως, παρόλο που η επίσκεψη καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και πλήθος φωτογράφων, αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μπλόκα γύρω από την περιοχή της Αγίας Κυριακής έκαναν επιλογή των δημοσιογράφων που θα κάλυπταν το γεγονός. Στο πλαίσιο αυτών των εντολών, δεν επετράπη η κάλυψη της επίσκεψης σε δύο δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και στον Ταμία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Χρήστο Μαζανίτη, που απομακρύνθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον τόπο της επίσκεψης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της στις δύσκολες στιγμές- όπως αυτές των τελευταίων ημερών με τις πυρκαγιές σε Αττική, Ζάκυνθο, Ηλεία και άλλες περιοχές- είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και όχι η επιλογή των δημοσιογράφων που θα καλύψουν ειδησεογραφικά τα γεγονότα». newsmessinia.blogspot.com

[ενημέρωση 20:00]Υπάλληλος στο υπ. Εργασίας ο συλληφθείς για απόπειρα εμπρησμού στην Πάρνηθα


Εν ενεργεία υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας είναι ο 62χρονος που συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης για απόπειρα εμπρησμού κοντά στο τελεφερίκ της Πάρνηθας.

Ο συλληφθείς αντιμετωπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ψυχολογικά προβλήματα και είπε στους αστυνομικούς ότι είχε πάνω του 100 κεράκια και στουπιά για να ανάβει καντηλάκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι διαζευγμένος από το 1994, μοναχικός χαρακτήρας και ότι ζει στο σπίτι του αδερφού του στην Αθήνα. Οι συνάδελφοί του τον έβλεπαν καμιά φορά να πηγαίνει από τις 4.00 το πρωί στη δουλειά του στο υπουργείο Εργασίας, όπου απασχολείται στο τμήμα συντήρησης κτιρίων. Το τελευταίο διάστημα έπασχε από κατάθλιψη και δεν έδειχνε καλά.

Ο 62χρονος θα οδηγηθεί μέχρι σήμερα (Τετάρτη) το μεσημέρι στον Εισαγγελέα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για απόπειρα εμπρησμού. Το μεσημέρι της Τρίτης εντοπίστηκε αρχικά να κινείται ύποπτα με αυτοκίνητο κοντά στο ορεινό καταφύγιο Φλαμπούρι. Όχημα της Ασφάλειας Μενιδίου τον πλησίασε και του είπε να απομακρυνθεί, καθώς ο χώρος επιτηρείται για λόγους πυροπροστασίας και απαγορεύεται να βρίσκεται εκεί. Εκείνος απομακρύνθηκε αλλά οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον παρακολουθούν.

Όταν διαπίστωσαν ότι δεν έφευγε από την επικίνδυνη ζώνη, τότε κινήθηκαν για να τον ελέγξουν. Ο επίδοξος εμπρηστής, ο οποίος είχε μαζί του και ένα σκυλί, ανέπτυξε ταχύτητα και σταμάτησε σε σημείο του δάσους που βρίσκεται κοντά στο τελεφερίκ, ενδεχομένως για να βάλει φωτιά. Οι αστυνομικοί πρόλαβαν να τον ακινητοποιήσουν και τον συνέλαβαν. Μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 100 κεράκια, στουπιά και 50 πλαστικές χειροπέδες.

Κάποια μάλιστα από τα κεριά ήταν κολλημένα στα στουπιά. Όταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν γιατί είχε πάνω του στουπιά και κεριά, εκείνος απάντησε ότι τα έχει για να ανάβει καντηλάκια. Στους αστυνομικούς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «άμα λάχει κάνει και βουντού», ενώ αρνείται ότι ήθελε να βάλει φωτιά στο δάσος. newsmessinia.blogspot.com

[ενημέρωση 19:00]

Τσίπρας: Tι φωνάζετε; Εμείς τα καταφέραμε! «Περιορισμένη» η καταστροφή από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική!


Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλασια έκταση, είπε ο πρωθυπουργός - Επιθεώρησε από ελικόπτερο τις καμένες εκτάσεις και ενώ απουσίαζε επί τρεις ημέρες βαυκαλίστηκε ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα»«Περιορισμένη» βρήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καταστροφή στην Ανατολική Αττική από την τεράστια πυρκαγιά που κατέκαψε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι επί τέσσερις ημέρες, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καταπράσινου δάσους και προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες κατοικίες.


Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες που δεν τον είχε δει κανείς και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις το πρωί της Τετάρτης. Αφού ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και δήλωσε επανειλημμένως ευγνώμων για την προσπάθειά τους, ανακοίνωσε πως «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης». 

Τσίπρας: Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλάσια έκταση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση που είδε από ψηλά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης. Τώρα θα πάμε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, για να δούμε άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης. Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη. Αυτό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, μέρα και νύχτα αυτά τα τέσσερα εικοσιτετράωρα και της τοπικής κοινωνίας. Αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτό έχει σημασία. Και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το λέω και στις κάμερες, το είπα και στους ίδιους: ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλες αυτές τις ημέρες, κατάφεραν να προστατέψουν τον δασικό πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών, εδώ στην ευρύτερη περιοχή».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με πυροσβέστες και άκουσε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, που ήταν στα μέτωπα της φωτιάς αδιαλείπτως όλο αυτό το διάστημα, πως το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου η κατάσταση ήταν απελπιστική, όμως με ολονύκτια υπερπροσπάθεια οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να την περιορίσουν. «Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».


«Ευχαριστούμε θερμά» τους πυροσβέστες

Ο κ. Τσίπρας μέσω του ασυρμάτου ενός πυροσβεστικού οχήματος απευθύνθηκε σε όλους τους πυροσβέστες και εξέφρασε «αμέριστη συμπαράσταση και την απέραντη ευγνωμοσύνη, για λογαριασμό ολόκληρου του λαού για την σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε», όπως είπε. 

Εδώ και τέσσερις ημέρες είστε ασταμάτητα εδώ αλλά καταφέρατε να περιορίσετε την καταστροφή, σας ευχαριστούμε θερμά, είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να είμαστε σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια κρατούν όλο το μήνα και να έχουμε το νου μας για τις αναζωπυρώσεις». Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις φωτιές

Τέσσερις μέρες αφότου ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική και αφού σήμερα παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ηγήθηκε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου που ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικων Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής στο Καπανδρίτι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν λόγο για περίπου 20.000 στρέμματα, αν και ο πρωθυπουργός από την περιοχή όπου βρέθηκε σήμερα έκανε λόγο για 15.000 καμένα στρέμματα...Όπως διαρρέουν στελέχη από την κυβέρνηση, μέχρι στιγμής φέτος το σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 100.000 στρέμματα, νούμερο το οποίο είναι το μικρότερο τα τελευταία 15 χρόνια. Ενδεικτικό, όπως αναφέρουν, είναι ότι στη φωτιά του 2009 στην Ανατολική Αττική είχαν καεί περίπου 150.000 στρέμματα. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζουν, οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τείνουν να επιβεβαιώσουν πως μέχρι στιγμής πρόκειται για μία χρονιά καλύτερη από κάθε άλλη την τελευταία 15ετία στο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς και ότι η εικόνα καταστροφολογίας από τη ΝΔ και τα μιντιακά συμφέροντα που συστοιχίζονται πίσω της δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στην πραγματικότητα. 

Σε αυτό, όπως τονίζουν, βοήθησε και η χρήση των μικρών αεροσκαφών Πετζετέλ, τα οποία έγιναν λειτουργικά επί σημερινής διακυβέρνησης, καθώς στο παρελθόν ήταν επί της ουσίας παροπλισμένα. www.unpolitical.gr

[ενημέρωση 18:00]


Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην ανατολική Αττική: Έγιναν στάχτη 18.500 στρέμματα


Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι από το πρωί της Τετάρτης η μεγάλη πυρκαγιά που για τέσσερις ημέρες έκανε στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της από Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι.


Οι επίγειες δυνάμεις αλλά και τα ενάρια μέσα εξακολουθούν να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να κατασβέσουν τις ελεγχόμενες μικροεστίες που κατά διαστήματα εμφανίζονται.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου η επιχείρηση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον για άλλα τρία 24ωρα - αν στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Η εκτίμησή του ίδιου με βάση τις δορυφορικές εικόνες που έχουν δει στην περιφέρεια είναι ότι τουλάχιστον 18.500 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη «γιατί εδώ η περιοχή είχε πολύ πεύκο».

Όσον αφορά τα σπίτια η πρώτη εκτίμησή του είναι ότι «πρέπει να έχουν καεί γύρω στα δεκαπέντε».

Η Πυροσβεστική παραμένει όμως σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς και για σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, σε επίπεδο «4» και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην ημέρα. 

Στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, αλλά και σε όλο το μέτωπο, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα είχαμε όλο το βράδυ μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν επί τόπου από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Επί τόπου παραμένουν 84 οχήματα της Πυροσβεστικής με 308 πυροσβέστες και 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, η αύξηση της έντασης των ανέμων προκάλεσε νέες αναζωπυρώσεις με τη φωτιά λόγω της έντασης των ανέμων να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα, με την αγωνία να χτυπά «κόκκινο» νωρίς το απόγευμα. Ευτυχώς οι χειρότεροι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν και η φωτιά δεν επεκτάθηκε.
[ενημέρωση 17:00]

Η Χρυσή Αυγή είχε προειδοποιήσει από τον Μάιο για την καταστροφή που ερχόταν

Η Χρυσή Αυγή είχε προειδοποιήσει από τον Μάιο για την καταστροφή που ερχόταν

Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Ελένη Ζαρούλια είχε καταθέσει από τις 3 Μαΐου σχετική ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία
Δημόσια Επιστολή προς τον αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα.

Όταν την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 σας κατέθετα την συγκεκριμένη Ερώτησηδεν φανταζόμουν ούτε προς στιγμή, πως θα υποχρεωνόμουν εκ των υστέρων και εκ των αποτελεσμάτων, να επανέλθω με το παρόν κείμενο (μετά τον πρώτο σχολιασμό της Τετάρτης 2 Αυγούστου 2017 επί της απάντησης σας ως αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη), προκειμένου να σας ασκήσω δριμεία κριτική και να σας αποδώσω τις τεράστιες ευθύνες οι οποίες σας αναλογούν. Τόσο σε εσάς όσο και στους προϊσταμένους σας.
Ήμουν σαφέστατη στα ερωτήματα τα οποία σας είχα υποβάλει την 3η Μαΐου 2017:

Ερώτημα 1οΠροτίθεται τα αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει, έστω και την τελευταία στιγμή, οικονομικά την Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα με έκτακτες επιχορηγήσεις και εάν ναι από πού θα προέλθουν αυτές;
Ερώτημα 2οΠως θα αντιμετωπισθεί η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας;
Ερώτημα 3οΠροτίθεται η Πολιτεία και εάν ναι με ποιες ενέργειες να δημιουργήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει την ορθή και συνάμα αποτελεσματική λειτουργία τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και της Δασικής Υπηρεσίας;
Εσείς δε, ως αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, είχατε απαντήσει με το με αριθμό πρωτοκόλλου 701774/20865-γ΄/25-05-2017 ως ακολούθως:
«…Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης και αποτελεσματικότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και η εξυπηρέτηση και επίλυση των όποιων δυσκολιών και προβλημάτων αυτών, που τυχόν ανακύπτουν, αποτελούν βασικές επιδιώξεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο μελετά συνεχώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εν γένει λειτουργία του, πραγματοποιώντας, σε συντρέχουσα περίπτωση, τις αναγκαίες και ενδεδειγμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις
Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα της στελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ανά την επικράτεια, διευκρινίζεται ότι τυχόν κενά σε οργανικές θέσεις θα ληφθούν υπόψη κατά τις τακτικές μεταθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 170/1996 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 131), ως τροποποιήθηκε και ισχύει, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ο ικανός αριθμός Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που υπηρετεί στις εν λόγω Υπηρεσίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων, μετά την ψήφιση του ν. 4455/2017 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 22), απασχολούνται με πλήρες ωράριο και πλήρη καθήκοντα (όμοια με των μονίμων), γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού
Τέλος, επί του θέματος της διασφάλισης των απαιτούμενων, για τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, οικονομικών πόρων, καθίσταται γνωστό ότι εκδηλώνονται όλες οι ενέργειες για την κατάλληλη απορρόφηση και αξιοποίηση των ήδη εγγεγραμμένων πιστώσεων του Προϋπολογισμού Εξόδων, για το τρέχον έτος ενώ κάθε φορά που παρίσταται αναγκαιότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού, συνεπεία εκτάκτων και απρόβλεπτων αναγκών, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 59 του ν. 4270/2014 (Φ.Ε.Κ. Α’ -143), ως ισχύει…».

Σήμερα λοιπόν, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Μάνη ΚΑΤΑΚΑΗΚΕ πριν λίγο καιρό, τα Κύθηρα ΚΑΤΑΚΑΗΚΑΝ πριν λίγες ημέρες, η Ζάκυνθος αυτή τη στιγμή ΚΑΤΑΚΑΙΓΕΤΑΙ, η Ηλεία ΚΑΤΑΚΑΙΓΕΤΑΙ, η ανατολική Αττική ΚΑΤΑΚΑΙΓΕΤΑΙ, ο Κάλαμος ΚΑΤΑΚΑΗΚΕ, κινδυνεύουν να καούν ολόκληροι οικισμοί όπως η Μαλακάσα και το Πολυδένδρι, σε ολόκληρη την Επικράτεια υπάρχουν ατελείωτες εστίες πυρκαγιών.
Η οικτρή πραγματικότητα ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ περίτρανα τα όσα αναφέρατε στο απαντητικό σας έγγραφο, πριν από δυόμιση μήνες. Τίποτα από όσα ισχυρίζεστε δεν ευσταθεί και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σας ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ με αδιαμφισβήτητο τρόπο οι ατελείωτες πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αποδεικνύεστε ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ και εσείς και η συγκυβέρνηση σας να προστατέψετε έστω κατ’ ελάχιστο τον ελληνικό λαό, τα δάση της Πατρίδος μας, την δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά εσάς και μόνο εσάς, ούτε τους ΗΡΩΕΣ πυροσβέστες ούτε τους ΗΡΩΕΣ εθελοντές Έλληνες πολίτες, ούτε καν τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς. Απογυμνώσατε το ελληνικό κράτος, τα σώματα ασφαλείας, τους ενστόλους, τα καταστήσατε έρμαια σε κάθε απρόβλεπτο ή σκοπούμενο παράγοντα, όπως είναι εν προκειμένω μια τυχαία πυρκαγιά ή ένας εμπρησμός.
Το μόνο και επιβεβλημένο το οποίο δύνασθε να πράξετε πλέον, είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ και εσείς και ο συγκυβερνητικός θίασος σας συνολικά. Να παρουσιασθείτε ενώπιον του ελληνικού λαού τον οποίο κυριολεκτικά τον έχετε ΡΗΜΑΞΕΙ και να του ζητήσετε να σας κρίνει. Και εσάς αλλά και τους άλλους, αυτούς που και επί των ημερών τους ΚΑΤΑΚΑΙΓΟΤΑΝ ολόκληρη η Ελλάδα, όπως τώρα. Να σας κρίνει όλους σας για τα έργα σας αλλά και για τις ψευδείς υποσχέσεις και για τα μεγάλα λόγια σας.
Και να είστε σίγουροι πως η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ σε βάρος σας. Ακόμη πιο ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ όμως, αλλά και ΔΙΚΑΙΗ, θα είναι η ετυμηγορία της Εθνικής Κυβέρνησης των Ελλήνων Εθνικιστών της Χρυσής Αυγής, στην οποία ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ θα στραφούν, αργά ή γρήγορα, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

ΕΛΕΝΗ Β. ΖΑΡΟΥΛΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε στις 3/5/2017:
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την επικείμενη αντιπυρική περίοδο του έτους 2017»
Την 1η Μαΐου αρχίζει η φετινή αντιπυρική περίοδος η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου του έτους 2017. Τόσο το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και η Δασική Υπηρεσία ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και γενικότερα λειτουργικής φύσεως, όσο και οικονομικής φύσεως. Τροποποιήσεις του Κανονισμού Μεταθέσεων των πυροσβεστών οι οποίες προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στο Σώμα, «αποψίλωση» Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Σταθμών προς επάνδρωση των αεροδρομίων της FRAPORT, υφιστάμενες ελλείψεις σε προσωπικό, περικοπές σε προϋπολογισμούς, εναέριος και επίγειος στόλος ο οποίος είναι άγνωστο εάν δύναται και επαρκεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του αλλά και να διασφαλίσει την ασφάλεια του ιπτάμενου και επίγειου προσωπικού, συνθέτουν το πλαίσιο εντός του οποίου η Πατρίδα μας βαδίζει προς το θέρος και την αντιπυρική περίοδο του έτους 2017.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  • Προτίθεται τα αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει, έστω και την τελευταία στιγμή, οικονομικά την Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα με έκτακτες επιχορηγήσεις και εάν ναι από πού θα προέλθουν αυτές;
  • Πώς θα αντιμετωπισθεί η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας;
  • Προτίθεται η Πολιτεία και εάν ναι με ποιες ενέργειες να δημιουργήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει την ορθή και συνάμα αποτελεσματική λειτουργία τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και της Δασικής Υπηρεσίας;

Αρ. Πρωτοκόλλου: 5354

Αθήνα, 3/05/2017

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ελένη Ζαρούλια

Βουλευτής Β’ Αθηνών

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗΣχετικές ερωτήσεις έχουν καταθέσει τους τελευταίους μήνες και οι Συναγωνιστές Παναγιώταρος και Γερμενής:
[ενημέρωση 16:00]


Η απίστευτη δήλωση του Τσίπρα που… άναψε φωτιές!

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μετά από 4 μέρες στα καμένα για να διαπιστώσει ότι η καταστροφή είναι… περιορισμένη.Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η καταστροφή απο την πυρκαγιά στον Κάλαμο που αφάνισε δάσος και περιουσίες, ήταν δέκα φορές μικρότερη από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει το 2009 στο Σέσι. 


«Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη γύρω στα 15.000 στέμματα. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη πυρκαγιά του 2009 που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε απευθυνόμενος στις δυνάμεις πυρόσβεσης: «Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπές προσπάθειές σας». 

Είχε προηγηθεί πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα.

«Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων - «πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά - ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

[ενημέρωση 15:00]

Φωτιά στην Αττική: Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά! Σε 30 χρόνια και βλέπουμε!


Σοκαριστικά είναι όσα περιγράφουν οι ειδικοί για την επόμενη ημέρα από τις φωτιές στην Ανατολική Αττική - Ενα δέντρο χρειάζεται 10 χρόνια για να αναπτυχθεί - Το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει όπως και η φυσική ισορροπία - Θα γεμίσει η περιοχή κουνούπια και άλλα έντομα

Το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές στα καμμένα της Αττικής αλλά και σε όποια περιοχή επλήγη από τις καταστροφικές φωτιές εξηγούν οι ειδικοί.

Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά και μάλιστα θα χρειαστούν έως και 30 χρόνια για να αποκατασταθεί το τραύμα που άφησαν στις καμένες περιοχές οι πυρκαγιές, τονίζουν οι ειδικοί υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν τόσο στην ισορροπία της φύσης όσο και στην υγεία του ανθρώπου.

«Το δάσος είναι ένας φυσικός προστατευτικός μανδύας για την υγεία του ανθρώπου. Εάν ανατρέξετε στις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα δείτε ότι υπάρχουν θάνατοι που οφείλονται στα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και δεν εννοούμε την κάπνα, αλλά ρύπους που απορροφούνται από τα δέντρα» δηλώνει ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος Γρηγόρης Βάρρας.

«Είναι βέβαιο ότι το μικροκλίμα της περιοχής θα αλλάξει και μαζί του θα αλλάξει και η φυσική ισορροπία. Χωρίς τα χελιδόνια, τα κοτσύφια και τα σπουργίτια, αυτούς τους θηρευτές των εντόμων, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα δεν θα έχουν κανέναν φυσικό περιορισμό» σημειώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Πετράκης, περιβαλλοντολόγος και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 
Ένα δέντρο αναπτύσσεται σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση του οικοσυστήματος ο χρόνος που απαιτείται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τριάντα χρόνια. Στο μεταξύ θα έχει στερηθεί η περιοχή τη φυσική της προστασία από τις βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος των καταστροφικών πλημμυρών.«Υπάρχουν μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί ώστε να περιοριστεί ή ακόμη και αποτραπεί η καταστροφή» αναφέρει ο Γρηγόρης Βάρρας και προσθέτει: «Οι υδατοδεξαμενές, για παράδειγμα, δεν έχουν σημαντικό κόστος. Είναι απαραίτητο να κάνουμε κλειστά υδρονομικά συστήματα». Σημειώνει ακόμη ότι στα διάφορα δασονομικά μέτρα περιλαμβάνονται και οι κλαδεύσεις, ώστε τα κλαδιά των δέντρων να μην έρχονται σε επαφή με τα ξερά χόρτα.Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στα πευκοδάση, τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των δασών στη χώρα, τα κουκουνάρια λειτουργούν ως φυσικές χειροβομβίδες για να τονίσει ότι η διεθνής εμπειρία έχει προσφέρει λύσεις στο θέμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος. 
«Μία λύση θα ήταν οι υδροσπορές. Φανταστείτε την καμένη περιοχή σαν έγκαυμα στο δέρμα μας. Πριν αναγεννηθούν τα δερματικά κύτταρα απαιτείται μια περίοδος περιποίησης του τραύματος. Η δική μας περιποίηση στην καμένη περιοχή δεν πρέπει τα πρώτα ένα δυο χρόνια να είναι η αναδάσωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρατήσουμε το χώμα στο έδαφος και τον σπόρο που υπάρχει μέσα σε αυτό. Η υδροσπορά θα βοηθούσε σε αυτήν την κατεύθυνση, αερολέσχες και ψεκαστικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να συνδράμουν σε αυτό το έργο. Αυτό ακριβώς έγινε στον λόφο του Χόλιγουντ έπειτα μια καταστροφική πυρκαγιά που τον κατέκαψε».πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ[ενημέρωση 14:00]

Οι αφανείς ήρωες της πύρινης κόλασης 


Έδωσαν μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από 96 ώρες. Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μετόχι, Βαρνάβας, Γραμματικό, Μικροχώρι...

Στα πρόσωπά των πυροσβεστών και όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης είναι ζωγραφισμένη άλλοτε η κούραση κι άλλοτε η απόγνωση. Πάλεψαν σκληρά, υπό αντίξοες συνθήκες, έκαναν το καθήκον τους.


Δεν τους ξέρουμε, αλλά είναι δικοί μας άνθρωποι. Κι αν δεν ήταν, έγιναν μεμιάς. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες κι ας μη μάθουμε ποτέ τα ονόματά τους.

Το μόνο που αρκεί πια είναι μια λέξη. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

[ενημέρωση 13:00]

Δείτε που υπάρχουν ΤΩΡΑ πυρκαγιές στη χώρα

Τρία είναι τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται μέχρι αυτή την ώρα σε όλη τη χώρα, αποτεφρώνοντας δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.


Το μεγαλύτερο είναι αυτό στην ανατολική Αττική, η ένταση του οποίου είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.Οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή, αναφέρει η Πυροσβεστική.Στο σημείο επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 84 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο, εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, ενώ από αέρος συνδράμουν διαδοχικά πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.


Την Τρίτη (15/8) το μεγαλύτερο βάρος ρίχτηκε στον άξονα Κάλαμος – Μικροχώρι ( Αγία Κυριακή – Σαλαμίδι). Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ανακοπεί το μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι, κάτι που επετεύχθη με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων και χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων, αναφέρει η Πυροσβεστική.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων αναπτύσσονται συνεχώς κινητές μονάδες τροφοδοσίας - καντίνες του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ, διανέμοντας νερά και σάντουιτς στους πυροσβέστες.

Η Πυροσβεστική, εκφράζει παράλληλα την ευγνωμοσύνη της για «την συγκινητική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλών εταιρειών αλλά και πλήθος μεμονωμένων πολιτών για την πολύτιμη προσφορά τους σε τρόφιμα και νερό».

Εκτός από την Αττική, δύο ακόμη πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην υπόλοιπη χώρα. Η πρώτη στο Κρυόνερο Ηλείας, όπου επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο και 2 ελικόπτερα. Η δεύτερη μαίνεται στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Κολιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό, όπου επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς.

[ενημέρωση 12:00]


Θαύμα: Εμφανίστηκε ο Εξαφανισμένος… Να «υπερίπταται»των Καμμένων!
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού ο κ.Τσίπρας, τώρα που οι φωτιές έσβησαν, θα επισκεφτεί τις περιοχές που κάηκαν και θα συναντηθεί με πυροσβέστες.


Υπενθυμίζεται πως τις ημέρες που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, υπήρξαν καταγγελίες για το πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κρατικός μηχανισμός, αφού υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, σε τεχνικά μέσα, αλλά και ανεπαρκής συντονισμός.Σύμφωνα με το δελτίο τύπου από το γραφείο του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα καμμένα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών.Αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της σύσκεψης, αφού πλέον οι φωτιές έχουν σβήσει και η κατάσταση φανέρωσε πως ο μηχανισμός αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστος.

[ενημέρωση 11:00]

Μάχη με το χρόνο να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ηλεία και ΖάκυνθοΦωτιά ΤΩΡΑ: Μάχη με το χρόνο να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Ζάκυνθο


Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Ζάκυνθο, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με το χρόνο ώστε να θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές προτού ενισχυθούν οι άνεμοι, όπως αναμένεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα και στις δύο πυρκαγιές είναι σαφώς καλύτερη, ωστόσο δεν βρίσκονται σε ύφεση και δεν έχουν οριοθετηθεί πλήρως.Στην Ηλεία, ένα είναι πλέον το πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Κρυόνερου, το οποίο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.Επί τόπου επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Χθες, η φωτιά προσέγγισε το χωριό Περιστέρι, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά προτού γίνει απειλητική για τον οικισμό.


Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στη Ζάκυνθο, όπου εξακολουθούν να μαίνονται τρία πύρινα μέτωπα, στο Κοιλιωμένος, στο Παλαιό Χωριό και στο Καταστάρι.

Στο σημείο επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, επτά υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα και στις δύο πυρκαγιές είναι σαφώς καλύτερη, ωστόσο δεν βρίσκονται σε ύφεση και δεν έχουν οριοθετηθεί πλήρως.

Στην Ηλεία, ένα είναι πλέον το πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Κρυόνερου, το οποίο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Επί τόπου επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Χθες, η φωτιά προσέγγισε το χωριό Περιστέρι, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά προτού γίνει απειλητική για τον οικισμό.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στη Ζάκυνθο, όπου εξακολουθούν να μαίνονται τρία πύρινα μέτωπα, στο Κοιλιωμένος, στο Παλαιό Χωριό και στο Καταστάρι.

Στο σημείο επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, επτά υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δύο ελικόπτερα.Χωρίς ενεργό μέτωπο το Καπανδρίτι - Φόβοι για αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
Ολονύχτια «τιτάνια» μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα, Τετάρτη (16/08/2017)


Καλύτερα είναι τα πράγματα σχετικά με τη φωτιά που καίει από την Κυριακή (13/8) την ανατολική Αττική.Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο Καπανδρίτι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πάρα μόνο κάποιες μικρές εστίες φωτιάς οι οποίες αντιμετωπίζονται από τα εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούν από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης.Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν, για τέταρτη συνεχή ημέρα, 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 88 ατόμων, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 μηχανήματα έργου (ΟΤΑ - ΕΥΔΑΠ - Περιφέρεια), 100 στρατιώτες, τέσσερα χωματουργικά μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και άλλα 11 χωματουργικά μηχανήματα από την Περιφέρεια.


Εξάλλου, από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα


Σύμφωνα, πάντα, με την Πυροσβεστική, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται αυτή την ώρα ανάμεσα στο Μικροχώρι και το Μετόχι Καπανδριτίου και ειδικότερα σε μια χαράδρα που βρίσκεται στη θέση Τριάδες.Ειδικότερα, αναφέρεται πως υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες εστίας φωτιά εντός των καμένων περιοχών, ωστόσο, κατά την Πυροσβεστική πάντα, η εικόνα είναι βελτιωμένη και η φωτιά έχει σχεδόν οριοθετηθεί.Η δήλωση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «Είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.Υπενθυμίζεται πως η σχετική απόφαση ελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής (13/08/2017) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη (16/08)Υπενθυμιζεται ότι για την Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.


Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.


[ενημέρωση 10:00]

Ακυρώθηκε οριστικά η μετάβαση των Κυπρίων πυροσβεστών στην Ελλάδα

Αναβάλλεται οριστικά η μετάβαση των 60 Κυπρίων στην Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αλλά ούτε και στην Ηλεία από σήμερα το πρωί.


Η μετάβαση των Κυπρίων πυροσβεστών ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα, όμως ένα τεχνικό πρόβλημα στο C-130 που θα τους μετέφερε άλλαξε τα δεδομένα.Σήμερα αποφασίστηκε να μην μεταβούν στην Αθήνα, ενώ συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές παραμείνουν σε επικοινωνία σε περίπτωση αναζωπύρωσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα.ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΟ


Περιφορά εικόνας του Αγίου Τιμοθέου από τον Ιερό Ναό κοιμήσεως Θεοτόκου Καλάμου Αττικής στο εξωκκλήσιο του Αγίου όπου βρίσκεται 750 μέτρα έξω από το χωριό. 

Η περιφορά της εικόνας του Αγίου που έγινε στις 15 Αυγούστου ανήμερα της Παναγίας κάτω από αντίξοες συνθήκες, διότι στην γύρω περιοχή υπήρχαν μεγάλες καταστρεπτικές φωτιές, κάηκαν σπίτια, αυτοκίνητα και όλο το πευκοδάσος. Την περιφορά της εικόνας του Αγίου παρακολούθησαν ευσεβείς χριστιανοί όπου εψάλλη μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας. Εορτάζετε στις 16 Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 105549589155293472

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item