Widgets

Αυτή είναι η τουρκική γραπτή πρόταση για Ασφάλεια και Εγγυήσεις
Σε πολύ δύσβατα μονοπάτια οδηγείται η διαπραγμάτευση στο Crans-Montana καθώς οι τουρκικές προτάσεις-θέσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία.
Όπως μεταδίδει το Σίγμα και ο πολιτικός συντάκτης, Χρίστος Χαραλάμπους, η τουρκική γραπτή πρόταση δεν ξεπερνά τη μια σελίδα. 


Η πρόταση δεν αποτυπώνει τίποτα περισσότερο από τα αδιάλλακτα αιτήματα που η Τουρκία θέτει στο δημόσιο διάλογο εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πρόταση περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

- Προσαρμογή της Συνθήκης Εγγυήσεων στη νέα τάξη πραγμάτων, όπως την ονομάζουν. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποδέχονται κατάργηση των Εγγυήσεων.

- Δεν αποδέχονται τη ρήτρα sunset clause ούτε για Εγγυήσεις ούτε για Στρατεύματα. Ο Οζντίλ Ναμί μάλιστα σε ερώτημα αν θέλουν τουρκικά στρατεύματα για πάντα απάντησε με το αγγλικό "forever and ever". 

Ζητούν επιτροπή παρακολούθησης 

Συνδέουν τη Συνθήκη Εγγυήσεων με την εκ περιτροπής προεδρία. Συγκεκριμένα, προτείνουν ρήτρα αναθεώρησης της Συνθήκης Εγγυήσεων, μετά το πέρας θητείας τριών ετών τ/κ προέδρου, χρονικό περιθώριο που μεταφράζεται σε τρεις κύκλους Προεδρικών Εκλογών. 

Παρουσία τουρκικού στρατού

- Παρουσία τουρκικού στρατού με σημαντική μείωση του αριθμού άμεσα και μετά σταδιακή μείωση σε αριθμό που θα συμφωνηθεί. 

- Ζητούν παραμονή μόνιμης στρατιωτικής δύναμης η οποία δεν θα υπάγεται σε οποιαδήποτε ρήτρα αποχώρησης.

- Ζητούν όπως οι Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων, όπως θα προσαρμοστούν, να γίνουν επιπρόσθετο πρωτόκολλο που θα ονομαστεί Συνθήκη για τη νέα τάξη πραγμάτων.

- Ζητούν όπως το Εδαφικό συζητηθεί πιο μετά. 

- Το κόστος αποκατάστασης να ενταχθεί ως παράρτημα στη συμφωνία για τη λύση.
Θα πρέπει αν επισημάνουμε ότι η τ/κ πλευρά στο ζήτημα Ασφάλειας-Εγγυήσεων επέλεξε να καταθέσει κοινό έγγραφο με την Τουρκία, άρα οι πιο πάνω θέσεις εκφράζουν και την τ/κ πλευρά. 

Επιπρόσθετα, πληροφορίες θέλουν τ/κ πλευρά να έχει υπαναχωρήσει σε ζητήματα που άπτονται του περιουσιακού, του ζητήματος του federal executive και στην αριθμητική ισότητα σε ομοσπονδιακά σώματα όπου ζητούν περισσότερα από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Κατά τη σημερινή ημέρα, ο Έιντε αναμένεται να προσπαθήσει να σοκάρει τους παρευρισκόμενους στη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να κάνουν επιτέλους ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Τις τελευταίες ώρες, άλλωστε, κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι ο κ. Έιντε βλέποντας τη συζήτηση να παρεκτρέπεται πρότεινε στις πλευρές να καλέσουν τον Γ.Γ. ΟΗΕ την Πέμπτη, έτσι ώστε να κηρύξει το αδιέξοδο.

Χρίστος Χαραλάμπους
Εφημερίδα ΣημερινήΟ στόχος της Τουρκίας είναι η παρουσία της στην Κύπρο για ΠΑΝΤΑ


Ο τουρκικός σχεδιασμός, όπως προωθείται στην Πενταμερή Διάσκεψη της Ελβετίας, είναι η διασφάλιση της εσαεί παρουσίας της Τουρκίας στο νησί, μέσα από μια συμφωνία. Οι εντολές που έχει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι να κλειδώσει δυο ζητήματα:

- Πρώτο, τις τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο.

- Δεύτερο, στρατιωτική παρουσία και έλεγχο της λειτουργίας τους κράτους.
Τα περιθώρια κινήσεων Τσαβούσογλου, όπως πληροφορούμαστε, είναι περιορισμένα ενώ η Άγκυρα ζητά και την εκ περιτροπής προεδρία καθώς και αριθμητική ισότητα σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Κοτζιάς ξεκαθαρίζει ότι δεν εγκρίνεται από ελληνική Βουλή θέμα 4 ελευθεριών. 

Οι προειδοποιήσεις από ΟΗΕ και η στάση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τρεις τάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για ακολουθούμενη τακτική στην Πενταμερή.

Άξονες για εξασφάλιση εσαεί παρουσίας

Η τουρκική ατζέντα στην Πενταμερή Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, που άρχισε την περασμένη Τετάρτη, έχει ξεκάθαρο στόχο την εσαεί παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και τον στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέβη στο ελβετικό θέρετρο έχοντας σαφείς εντολές για τα περιθώρια των κινήσεών του. 

Είναι πρόδηλο ότι η τουρκική τακτική στηρίζεται σε δυο βασικές επιδιώξεις, που διαφάνηκαν από την πρώτη ημέρα των συζητήσεων. 

Πρώτο, σε ό,τι αφορά στο θέμα που εγείρεται επίμονα από τουρκικής πλευράς, να εφαρμοστούν για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ε.Ε. (ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσιών και διακίνησης αγαθών), φαίνεται να είναι θέμα υψίστης σημασίας. Το θέμα αυτό εγείρουν και οι Τουρκοκύπριοι και θέτουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι συζητήσεις (πρώτα να υποχωρήσει η ε/κ πλευρά σε αυτό το θέμα και μετά να τοποθετηθούν στα άλλα, υπέδειξαν οι Τ/κ).

Τι λένε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ επί τούτου; 

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Ε.Ε. παρουσιάζεται έτοιμη να το συζητήσει εάν τούτο αφορά διμερώς Κύπρο και Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως αντίδραση υπέδειξε η Ε.Ε. να το συζητήσει εάν ισχύει σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο στην Κύπρο. Σε ό,τι αφορά στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζουν ότι το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών έγινε αποδεκτό από ελληνοκυπριακής πλευράς την περίοδο 2008-2012. Αποφεύγουν, ωστόσο, να αναφέρουν πως η σύγκλιση εκείνη έθετε δυο προϋποθέσεις: Να ισχύσει η αναλογία 4:1 Ελλαδιτών και Τούρκων (που δεν δέχεται τώρα η Άγκυρα) και να υπάρξει συνεννόηση με την Αθήνα (η Ελλάδα, τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση, δεν δέχεται τέτοια ρύθμιση). 

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέλος της ομάδας Άιντε προειδοποίησε την ελληνοκυπριακή πλευρά, με απειλητικό ύφος, πως θα επωμιστεί την ευθύνη του αδιεξόδου καθώς στο παρελθόν αποδέχθηκε τη ρύθμιση για τις τέσσερις ελευθερίες. 

Δεύτερο, στο θέμα της Ασφάλειας, η τουρκική πλευρά παρουσίασε μια πρόταση, την οποία θα διαφοροποιήσει περιθωριακά εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη και για λόγους τακτικής. Σε σχέση με τη Συνθήκη Εγγυήσεων προσαρμοσμένη -στα νέα δεδομένα- θα καλύπτει συνταγματική ασφάλεια, εξωτερική διάσταση, αποτελεσματική συμμετοχή και εδαφική ακεραιότητα. 

Αναφορικά με τη Συνθήκη Συμμαχίας διαφοροποιείται μόνο στην ιδέα ότι τα αγήματα, ελληνικό και τουρκικό, θα υπάγονται/εδρεύουν στα αντίστοιχα κρατίδια (ε/κ και τ/κ). Για την απόσυρση των στρατευμάτων γίνεται λόγος για σημαντικό αριθμό -χωρίς να καθορίζεται- μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας με στόχο να φθάσουν σε συμφωνημένο αριθμό με την Ελλάδα (παραπέμπουν σε ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ). 

Σε σχέση με την εφαρμογή της λύσης οι μηχανισμοί εποπτείας, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, θα αφορούν τη λειτουργικότητα, συνταγματική τάξη, ισότιμη μεταχείριση και τις τέσσερις ελευθερίες, αποτελεσματική συμμετοχή και ανάπτυξη μιας δύναμης κάτω από το κεφάλαιο 6.

Η λογική της πρότασης παραπέμπει στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, ενώ τίθεται το θέμα της επανεξέτασης στο μέλλον για την πιθανότητα αλλαγής του συστήματος. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία ως… υποχώρηση μπορεί να αποδεχθεί συμμετοχή της Ε.Ε. στην επιτροπή παρακολούθησης και να παρέχει εγγυήσεις μόνο στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Το δεύτερο συνιστά χειρότερη εκδοχή από το σύστημα του 1960 καθώς παραπέμπει σε δυο κράτη. Σε ό,τι αφορά στις κινήσεις τους σε άλλα θέματα, είναι προφανές πως επιδιώκουν την εκ περιτροπής Προεδρία και την αριθμητική ισότητα σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

• Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, που εκπροσωπεί την Ε.Ε. στη Διάσκεψη, με το καθεστώς παρατηρητή, ανέφερε πως η Ένωση μπορεί να προσφέρει μηχανισμούς ασφαλείας. Παρέπεμψε στα άρθρα 2, 7 και 42 της Συνθήκης της Ένωσης και στο 222 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. 

• Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ: Το Λονδίνο επιχείρησε σε συνεννόηση και με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε να προωθήσει την πακετοποίηση, ωστόσο στη συνέχεια και μπροστά στις αντιδράσεις Αθήνας και Λευκωσίας υπαναχώρησε. Επιμένει, ωστόσο, στην ποντιοπιλατική προσέγγιση του «ό,τι αποφασίσουν οι δυο πλευρές θα το δεχτούμε». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης, την Πέμπτη, ο Βρετανός εκπρόσωπος είπε πως θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επειγόντων θεμάτων, emergency level, για να ειδοποιεί, για παράδειγμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι υφίσταται κάποιο πρόβλημα. Τούτο, όπως εξήγησε, πρέπει να γίνεται στη βάση της «διεθνούς νομιμότητας». Υποστήριξε, επίσης, στην ίδια σύνοδο ότι θα πρέπει να δοθεί ρόλος σε Ελλάδα και Τουρκία στα θέματα της εσωτερικής πτυχής της λειτουργίας της λύσης. Θέση με την οποία διαφωνεί η Αθήνα. 

• ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ: Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, πριν την άφιξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο ελβετικό θέρετρο, έκανε πρόταση για να ετοιμάσει ένα έγγραφο για την πακετοποίηση. Το απέρριψε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς η Αθήνα δεν συζητά εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω αποδέχθηκε τη λογική των δυο τραπεζιών στη διαδικασία και τη συζήτηση των έξι κεφαλαίων. 

Τρεις τάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο

Στο Εθνικό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις του οποίου πραγματοποιούνται επί ελβετικού εδάφους για ενημέρωση κατά κύριο λόγο περί των διαδραματιζόμενων στην Πενταμερή Διάσκεψη, διαμορφώνονται τρεις τάσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εν πολλοίς απέναντί του όλες τις πολιτικές δυνάμεις πλην του ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ και τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος. Οι διαφωνίες τους έχουν ασφαλώς διαφορετική προσέγγιση και ξεκινούν από διαφορετική οπτική γωνία.
Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του πιέζει για να συζητήσει ο Πρόεδρος το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, αλλά και να πραγματοποιήσει άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να καταγράψει τις προθέσεις του. Από την άλλη, οι του ενδιάμεσου χώρου εκφράζουν επιφυλάξεις για κινήσεις του Προέδρου, ενώ διαφωνούν έντονα για το γεγονός ότι δεν ενημερώνει πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, θεωρούν πως με τις απαντήσεις που έχει καταθέσει στα ερωτήματα του Βοηθού Γενικού Γραμματέα, ο Πρόεδρος έχει εισαγάγει τα συνταγματικά ζητήματα στο κεφάλαιο της ασφάλειας. Δημόσια, πάντως, τηρούνται χαμηλοί τόνοι. 

Κώστας Βενιζέλος
Eφημερίδα Φιλελεύθερος


Διαπίστωσαν, επιτέλους, τις προθέσεις της Τουρκίας;


Για πρώτη φορά στην ιστορία, που λέει και ο Δίπλαρος, 36 Αμερικανοί βουλευτές απέστειλαν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, επιστολή και καλούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ενεργή εμπλοκή στην Ανατολική Μεσόγειο «και ειδικότερα να τηρήσει μια σθεναρή στάση έναντι της ρητορικής και των προκλήσεων που απειλούν το πνεύμα συνεργασίας και προόδου που έχει εμφανιστεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια».

Αναφέρονται στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτή η ενέργεια, που συμβαίνει για πρώτη φορά, που λέει και ο Τορναρίτης επίσης, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, δηλαδή των αποδήμων μας και του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι.

Ίσως αυτή η επιστολή να δείχνει και εμπράκτως ότι μπορούν να ανοίξουν κι άλλοι δρόμοι στη διεκδίκηση του δικαίου μας αν η ηγεσία μας και οι διάφοροι φωστήρες, που παριστάνουν τους πολιτικούς και παίρνουν αποφάσεις, αντιληφθούν ότι πρέπει να επενδύσουμε σε μια στρατηγική που δεν μας αφήνει ευάλωτους και αδύναμους στην τουρκική βουλιμία. Όσο κι αν αυτό φαντάζει υπερφίαλο η παρέμβαση των 36 μελών του Κογκρέσου είναι ένα γεγονός, δεν είναι ουτοπία, όπως οι άλλες ουτοπίες που μας κρατούν δεμένους στην τουρκική ομηρία. Μάλιστα, για πρώτη φορά (κόλλησε η βελόνα στο «για πρώτη φορά», διότι μας το λένε τόσες πολλές φορές τελευταία, που έγινε η πιο κλισέ φράση του Κυπριακού) γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία και στις παραβιάσεις της στην Ελλάδα, αλλά και «πολυάριθμες απειλές κατά της συνεχιζόμενης εξερεύνησης και εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τα λέμε αυτά γιατί οι εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα είναι τόσο απογοητευτικές, που υπάρχει κίνδυνος οι ηγέτες μας να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται τον παραλογισμό της Άγκυρας και του Ακιντζί, πιστεύοντας ότι είναι δυνατό να τον εκλογικεύσουν. Και τελικά, πάνω στη απογοήτευση κα την αδυναμία τους, μπορεί να αναγκαστούν να δεχτούν πρόνοιες, που δεν διασφαλίζουν την επιβίωση μας. Το έχουν ξανακάνει, εξάλλου. Τώρα, λοιπόν, που διαπίστωσαν τις προθέσεις της Τουρκίας, διότι μας έλεγαν ότι πάνε πρώτα στη Γενεύη και μετά στο Κραν Μοντάνα για να τις διαπιστώσουν (όπως πήγαν και στο Μοντ Πελεράν για να διαπιστώσουν και τις προθέσεις του Ακιντζί) πρέπει να έχουν κι ένα σχέδιο για το τι θα κάνουν στη συνέχεια. 

Γιατί αν δεν έχουν, θα θεωρήσουν ως μόνη επιλογή να δεχτούν φόρμουλες κοντά στην τουρκική φιλοσοφία και κοντά στις φόρμουλες Ανάν που επανέρχονται. Δηλαδή, τα διάφορα σενάρια και περιτυλίγματα, που διαιωνίζουν και νομιμοποιούν μια για πάντα τον τουρκικό έλεγχο της Κύπρου. Και δεν μιλάμε μόνο για τον κατοχικό στρατό και τις εγγυήσεις, αλλά και την εκ περιτροπής προεδρία, που είμαστε μια ανάσα από την αποδοχή, τις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων, και γενικά το στήσιμο ενός μορφώματος που δεν θα είναι κράτος αλλά παρακράτος και δεν θα στεγάζει αξιοπρεπείς ελεύθερους ευρωπαίους πολίτες αλλά στο μισό τσογλάνια των σουλτάνων και στο άλλο μισό γιουσουφάκια των σουλτάνων. Ο μη γένοιτο.

Δεν είναι λογικό η μόνη πολιτική μας να είναι να προσαρμοζόμαστε όλο και περισσότερο στην τουρκική πολιτική. Με κάθε βήμα πάμε όλο και πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις με τη λογική ότι δεν μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Και φαίνεται ότι θα σταματήσουμε μόνο αν τις ενστερνιστούμε πλήρως για να τελειώνει το μαρτύριο. Όμως, ας κάνουμε και μια προσπάθεια να αντιστρέψουμε τον τουρκικό εκβιασμό. Ναι, επειγόμαστε για λύση, αλλά χωρίς λύση δεν είναι μόνο η «τδβκ», που θα συνεχίσει το δρόμο της, όπως μας εκβιάζει συχνά ο Ακιντζί. Θα συνεχίσει το δρόμο της και η Κυπριακή Δημοκρατία. Θα συνεχίσει τις συμμαχίες της με τους γείτονες, τις γεωτρήσεις της με εταιρείες κολοσσούς, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ… Οι Τουκοκύπριοι; Για πρώτη φορά ας ερωτηθούν: προτιμούν να συνεχίσουν να ζουν στην παρανομία; Χωρίς οφέλη από το φυσικό αέριο; Με παράνομα κοτζιάνια κλεμμένων περιουσιών; Εξαρτώμενοι από ανισόρροπους σουλτάνους; Προτιμούν να υπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας παρά τα συμφέροντα της Κύπρου; Κι αν είναι έτσι, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να υπηρετήσουμε κι εμείς τα τουρκικά συμφέροντα για να είναι αυτοί ευχαριστημένοι;

Άριστος Μιχαηλίδης
Εφημερίδα Σημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3206280633732568749

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item