Widgets

Στερεώνοντας μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Ελλάδα: Ο κόλπος της Σούδας δίνει στις ΗΠΑ ένα πολύτιμο λιμάνι στην Αν. ΜεσόγειοΒγάλτε τα κόκκινα γυαλιά και διαβάστε...

Του John Sitilides

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν


Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η έδρα του Έκτου Στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών, του οποίου η αποστολή είναι να διεξάγει «το πλήρες φάσμα των ναυτικών επιχειρήσεων και αποστολές συνεργασίας ασφάλειας των θεάτρων επιχειρήσεων, για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και την Αφρική». Κατ' ουσίαν μία ασυναγώνιστη ναυτική δύναμη έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η οποία επιχειρούσε σχεδόν ανεξέλεγκτα, από το Στενό του Γιβραλτάρ ως το Ισραήλ, και από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη διώρυγα του Σουέζ.

Σήμερα, η Ρωσία και η Κίνα δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με αυξανόμενη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα να αμφισβητήσουν την ιστορική ναυτική θέση της Αμερικής και την εκτεταμένη προβολή ισχύος της.

Η Ρωσία υπέγραψε πρόσφατα 49ετή σύμβαση μίσθωσης με τη Συρία, για να αναβαθμίσει την, κάποτε ταπεινή, μονάδα της στην Tartus, σε ναυτική βάση, που θα μπορεί να υποδεχθεί τα μεγαλύτερα πολεμικά σκάφη της Ρωσίας και πιθανώς ακόμη και πυρηνικά υποβρύχια.

Μαζί με μια μακροχρόνια μίσθωση αεροπορικής βάσης, η Ρωσία οικοδομεί ένα πρωτοφανές ισχυρό στρατιωτικό συγκρότημα στη Συρία, καθιστώντας δυνατό για πρώτη φορά τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου από τα ρωσικά, χερσαία εδράζοντα, αεροσκάφη και τις ναυτικές της δυνάμεις, χωρίς να απαιτείται υποστήριξη από απομακρυσμένους λιμένες.

Είναι επίσης η πρώτη φορά, εδώ και 70 χρόνια, που υπάρχει ένα τέτοιο συγκρότημα βάσεων στη Μεσόγειο, πέρα ​​από τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων τους, που προσθέτει την απειλή των εξελιγμένων συστημάτων Πρόσβασης Περιοχής (Area Access) και Απαγόρευσης Περιοχής (Area Denial), τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη ροή αμερικανικών και συμμαχικών πολεμικών και εμπορικών σκαφών.

Σε συνδυασμό με τα σχέδια εκσυγχρονισμού των ναυτικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας στην προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας και την κλιμάκωση της διπλωματικής διαμεσολάβησης, μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης και των στρατιωτικών της αντιπάλων στην ανατολική Λιβύη, η Μόσχα βρίσκεται σε θέση να επηρεάσει σημαντικά τα γεγονότα στη Μεσόγειο και τις παρακείμενες περιοχές του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας, στο προσεχές μέλλον.

Ομοίως, η Κίνα τώρα βλέπει τη Μεσόγειο ως το δυτικό άκρο της στρατηγικής "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος - One Belt, One Road" υποδομής, αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέει την κινεζική οικονομία με τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, μέσω των χερσαίων διαδρομών της Κεντρικής Ασίας και των θαλάσσιων διαδρομών του Ινδικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένης της Διώρυγας του Σουέζ, μέσω του οποίου 80.000 πλοία μετέφεραν 1.5 εκατομμύριο τόνους ναυτιλιακών και ενεργειακών πόρων, μόνο τον Μάρτιο του 2017.

Πριν από δύο χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα διεξήγαγαν την πρώτη τους κοινή μεσογειακή ναυτική άσκηση, με τη συμμετοχή εννέα ανθυποβρυχιακών σκαφών και την εκτέλεση πραγματικών πυρών, καθώς ανέλαβαν τετραήμερες αποστολές μεταφορών, ανεφοδιασμού και συνοδείας.

Επιπλέον κίνδυνοι προέρχονται από εντολοδόχους του Ιράν στη Δαμασκό, τη Βηρυτό και τη Γάζα, παρέχοντας στον ριζοσπαστικό σιιτικό κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας, κρίσιμες περιφερειακές βάσεις για κακόβουλη συμπεριφορά. Το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί βάσεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Λιβύης, κάτι που απετέλεσε στόχο του αιγυπτιακού βομβαρδισμού, μετά την πιο πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά των Κοπτών Χριστιανών.

Μέσα στο γεωπολιτικό χάος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχει μια μοναδική πλατφόρμα, από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ προβάλλουν αποτελεσματικότερα τη στρατιωτική τους ισχύ, προς κάθε κατεύθυνση: τη Ναυτική Στρατηγική Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση των ΗΠΑ, που βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας, στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Μόλις 785 μίλια από τη Συρία, 570 μίλια από το Σουέζ και 200 ​​μίλια από την ανατολική Λιβύη, η Βάση της Σούδας λειτουργεί συνήθως ως ναυτική βάση, σταθμός της Ναυτικής Αεροπορίας και σταθμός ναυτικών όπλων, καθιστώντας ικανή την διεξαγωγή περιπολιών αντιτρομοκρατίας και αντι-βαλλιστικής άμυνας, αποστολών αναγνώρισης και αποστολών εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η "Odyssey Lighting" για να καταβάλλουν το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη.

Ο κόλπος της Σούδας προσφέρει το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα, το μοναδικό μεταξύ Norfolk και Ινδικού Ωκεανού που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, όντας δίπλα σε μια εγκατάσταση αεροδρομίου, επιτρέποντας στον στόλο του Ναυτικού να προσδέσει και να πραγματοποιήσει επισκευές, συντήρηση και ανεφοδιασμό.

Αυτή η στρατηγική θέση, ενισχυμένη από τον Υπουργό Άμυνας James Mattis, όταν υπεδέχθη τον υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καμμένο στο Πεντάγωνο τον Μάρτιο, καθιστά τον κόλπο της Σούδας ένα ζωτικό σταθμό πρώτης γραμμής, για τις ενιαίες διοικήσεις Ευρώπης, Αφρικής, Κεντρική, Νότια και Μεταφορών.

Η διοίκηση Trump βλέπει ευνοϊκά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδος προς ΝΑΤΟ, για αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το οποίο διατηρεί για περισσότερα από 30 χρόνια, ακόμη και εν μέσω της καταστροφικής οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων οκτώ ετών.

Η χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ, διέπεται κυρίως από τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1990. Από το 1998, η MCDA ανανεώνεται ετησίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ωφεληθούν σημαντικά από μια πιο μακροπρόθεσμη ανανέωση συμφωνίας με την Ελλάδα, ειδικά από έναν μακρύτερο χρονικό ορίζοντα, έως και 10 ετών, για επιδιορθώσεις, αναβαθμίσεις και επεκτάσεις των υποδομών της Βάσης της Σούδας, οι οποίες θα ενισχύσουν την αμερικανική και συμμαχική στρατηγική θέση στην περιοχή.

Αλλά η Ουάσινγκτον και η Αθήνα χρειάζονται μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις όταν πρόκειται για βάσεις, ώστε να εξασφαλίσουν έναν πιο αποτελεσματικό στρατιωτικό προϋπολογισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Η Ελλάδα περιορίζει επίσης την πρόσβαση που προσφέρεται στους στρατιωτικούς σχεδιαστές των ΗΠΑ, εάν η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ανανεώνεται μόνο ετησίως και όχι σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο πέλαγος έχουν ύψιστη σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα. Τώρα αντιμετωπίζουμε αυξημένες προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας, οι οποίες οφείλονται στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Η Ουάσινγκτον και η Αθήνα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια επικαιροποιημένη, μακροπρόθεσμη αμυντική συμφωνία, που θα χτίσει ακόμη ισχυρότερες διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, θα ενισχύει τη διαλειτουργικότητα των ελληνικών δυνάμεων με το ΝΑΤΟ και - το σημαντικότερο - θα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια για τα αμερικανικά και συμμαχικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική ναυτική εγκατάσταση στον κόλπο της Σούδας.

Μια τέτοια πολιτική θα παρείχε στη διοίκηση Trump έναν πιο άμεσο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό στρατηγικό ναυτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ, σε αυτή την όλο και πιο επικίνδυνη γωνιά της υφηλίου.

Ο John Sitilides, διευθυντής της Trilogy Advisors LLC, ειδικεύεται στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές υποθέσεις και στην παγκόσμια ανάλυση κινδύνων.

πηγή: infognomonpolitics

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 3683216438319592361

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item