Widgets

Η αγγλική αυθαιρεσία (π@υστιά) για την ΑΟΖ της Κύπρου


Τη συνωμοσία με πρωτεργάτη τον Άγγλο λόρδο Χάνεϊ υπέρ του Ην. Βασιλείου, με στόχο τα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ (EEZ στον πίνακα) διά μέσου του Σχεδίου Ανάν το 2004, την έχουμε τεκμηριώσει αρκετές φορές. Επιδίωξη του Ην. Βασιλείου ήταν η δημιουργία ερεισμάτων για διεκδίκηση δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όσοι επιμένουν να τους δείξουμε το σημείο που έγραφε στο Σχέδιο Ανάν ότι η Αγγλία «θα έπαιρνε το φυσικό αέριο της Κύπρου» είτε είναι αφελείς, είτε συμβαίνει κάτι άλλο.

Πρώτον, μια συνωμοσία δεν είναι ποτέ τόσο ολοφάνερη.
Δεύτερον, όταν παρουσιάστηκε το Σχέδιο Ανάν δεν υπήρχε καν εξακριβωμένο φυσικό αέριο. 

Υπήρχε όμως συμφωνημένη ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, που καταργείτο βάσει απαίτησης της Τουρκίας και, μέσω μιας περίπλοκης διασύνδεσης που ξεκινούσε από τη Θεμελιώδη Συμφωνία, έφτανε στον Περί Υφαλοκρηπίδας Νόμο και περιελάμβανε μέχρι και παραπομπές στις χιλιάδες σελίδες του Σχεδίου, η Αγγλία έθετε το πλαίσιο για διεκδίκηση μέρους της σημερινής Κυπριακής ΑΟΖ με απώτερο στόχο τον σφετερισμό των κοιτασμάτων ενέργειας της Κύπρου. 

Τότε, όταν αναφερόμασταν σε φυσικό αέριο, αρκετοί από τον σημερινό περίγυρο του Προέδρου (μερικοί έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες) ειρωνεύονταν τις υποδείξεις μας και μιλούσαν για «αέρα κουπανιστό». Τις συνωμοσίες του λόρδου Χάνεϊ τις περιέγραφαν ως φαντασιώσεις μας και θεωρούσαν αδιανόητο που «απορρίψαμε την εκχώρηση από την Αγγλία μέρους του εδάφους των αγγλικών βάσεων, με αντάλλαγμα την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν»… και με αποτέλεσμα να αποκτήσει η Αγγλία δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το τελευταίο φυσικά δεν το έλεγαν.

Έκτοτε, προέκυψαν πολλά. Το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε. Κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πλέον εξακριβωμένο στοιχείο στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα εντός της θαλάσσιας περιοχής που η Αγγλία θα διεκδικούσε. Η ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου δεν ακυρώθηκε, όπως προνοούσε το Σχέδιό τους, αλλά ενδυναμώθηκε με ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, καθώς εκκρεμεί ο Λίβανος λόγω παρέμβασης της Τουρκίας. Το κυριότερο, η ΕΕ διαμορφώνει την ενεργειακή στρατηγική της για τις επόμενες δεκαετίες με την Κυπριακή ΑΟΖ αναπόσπαστο μέρος της Ε.Ε.

Για όσους όμως καλόπιστα ακόμη αμφιβάλλουν για τις αγγλικές διεκδικήσεις, ο χάρτης που παρουσιάζουμε είναι αγγλικής προέλευσης και περιέχει την ΑΟΖ των κρατών στην Αν. Μεσόγειο που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Ο χάρτης παρατίθεται σε μελέτη που εκδόθηκε στο πλαίσιο του έργου ORECCA (Offshore Renewable Energy Conversion Platform Coordination Action) που χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ και εκδόθηκε το 2011 (Renewable Energy Roadmap 2011). 

Ο Οδικός Χάρτης με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Ευρώπη περιλαμβάνει την προβλεπόμενη Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά νοτίως της Κύπρου εμφανίζονται δύο θαλάσσιες περιοχές με αφετηρία τις δύο αγγλικές στρατιωτικές βάσεις. Αυτές οι δύο περιοχές εμπίπτουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, που έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και κρατών της περιοχής, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τέτοιες περιοχές περί δήθεν «αγγλικής ΑΟΖ» παντελώς ανυπόστατες και παράνομες, έχουμε θέσει θέμα στην Κομισιόν για να προβεί στις δέουσες ενέργειες για απάλειψή τους, αλλά και να αποκλειστεί η επανεμφάνιση τέτοιων αυθαιρεσιών στο μέλλον.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides
@europarl.europa.eu
  Κώστας Μαυρίδης  
Φιλελεύθερος

Διευκρίνιση: Η λέξη π@υστιά στον τίτλο, που είναι σε παρένθεση, δεν είναι του κ. Μαυρίδη αλλά του ιστολογίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3884708376507519999

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item