Widgets

Η Ελλάδα πουλά και οι Τούρκοι αγοράζουν... τα νησιά μας!Ησυχάστε, δεν θα γίνει κανένας πόλεμος... Με τα λεφτά από τις συναλλαγές με το ISIS και τα λεφτά που έβγαλαν από τις μεταναστευτικές ροές, οι Τούρκοι θα αγοράσουν την Ελλάδα και μπορεί να μας αγοράσουν και όλους... Ως υπηρέτες!

Το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των Τούρκων έχει μπει και η διαχείριση της μαρίνας της Κω οι οποίοι κατάφεραν να μπουν με εμπορική συμφωνία του μεγιστάνα Ραχμί Κοτς, ο οποίος έχει κάνει «απόβαση» στο παρελθόν και στην Λέσβο.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Deal News, για την τουρκική Setur που ανήκει στον κολοσσό της γείτονος Koc του μεγιστάνα Ραχμί Κοτς, με περιουσία κοντά στα 2,4 δισ. δολάρια, το deal αυτό σηματοδοτούσε και την “πρεμιέρα” της στο τουριστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Ο πανίσχυρος οικονομικά τουρκικός πολυεθνικός κολοσσός Koc Group -που στα τουρκικά σημαίνει κριάρι- με περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους, ανέλαβε από κοινού με την εταιρεία Folli Follie Group του Δημήτρη Κουτσολιούτσου τη διαχείριση του λιμένα Λέσβου, το 2012 κάνοντας πράξη την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Μια συμφωνία μίσθωσης για την τουριστική εκμετάλλευση του λιμανιού στο νησί της Μυτιλήνης, διάρκειας 40 ετών, η συνολική αξία της οποίας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.


Από τότε μέχρι σήμερα το όνομα του τουρκικού ομίλου έχει πρωταγωνιστήσει αρκετές φορές στις επιχειρηματικές συζητήσεις για το ενδιαφέρον επενδύσεων και σε άλλες δυο μαρίνες τουλάχιστον, αφού η δυναμική του ελληνικού τουρισμού αποτελεί ισχυρό δέλεαρ.

Άλλωστε και ο “άνεμος” που πνέει στη μαρίνα της Μυτιλήνης τα τελευταία χρόνια ως προς τις επιδόσεις της είναι ούριος, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες αρρυθμίες λόγω του προσφυγικού.

Η τουρκική εταιρία προ δυο ετών ψιθυριζόταν ότι βολιδοσκοπούσε τους τουριστικούς λιμένες της Σάμου, της Κω, της Λέρου και της Χίου.

Οι αντιδράσεις εκπροσώπων των τοπικών αυτοδιοικήσεων σε αυτά τα νησιά κατά της παραχώρησης μαρίνων στους Τούρκους προκρίνοντας κυρίως λόγους εθνικού συμφέροντος στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, αλλά και για άλλες ιδιαίτερες αιτίες του καθενός, ήταν έντονες.

Οι υποστηρικτές ωστόσο τόνιζαν πως τίποτε αλγεινό δεν συνέβη στην περίπτωση της μαρίνας Μυτιλήνης, αντιθέτως, σύμφωνα με τους ίδιους μπήκε σε νέα τροχιά αναπτυξιακή.

Οι διαγωνισμοί για ορισμένες τουλάχιστον εξ’ αυτών των μαρίνων που αναμένεται να ενταχθούν ή έχουν ενταχθεί στο “πακέτο” παραχωρήσεων, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα, αν και ο υφυπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας έδωσε προ ημερών το “σύνθημα” πως θα τρέξει άμεσα το “project μαρίνες” συνολικά.

Πέντε χρόνια μετά την “απόβαση στη Λέσβο η Setur, η οποία υπό την ομπρέλα της έχει 10 από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Τουρκία (μεταξύ των οποίων το Αϊβαλί, Τσεσμέ, Κουσάντασι, Μαρμαρίδα) βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.

Αυτή τη φορά πάμε με “φόντο” τη μαρίνα της Κω, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο, μακριά από παραχωρήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις.

Να θυμίσουμε ότι το 2012ο όμιλος Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου σε κοινοπραξία με την τουρκική Setur Servis Turistik έβαζαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία εκμίσθωσης της Μαρίνας Λέσβου, μετά από διαγωνισμό στον οποίο είχαν επικρατήσει.

Ο Ράχμι Κοτς, μοναχογιός του Βεχμπί Κοτς, που ίδρυσε την επιχειρηματική αυτή δυναστεία, θεωρείται σήμερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ένας επιχειρηματίας διεθνούς κύρους.


Ανέλαβε τα ηνία του ομίλου στις αρχές της δεκαετίας του '70, σχηματίζοντας έναν πολυεθνικό κολοσσό, που δημιούργησε έναν όμιλο- μαμούθ με δραστηριότητες που εκτείνονται από τις τράπεζες ως τη βαριά βιομηχανία, τον κατασκευαστικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό. Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 30 χώρες, ενώ ο κύκλος εργασιών το 2011 έφθασε τα 45,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

H Setur, θυγατρική του Koc Group, κατέχει ηγετική θέση στη διαχείριση μαρινών στα παράλια της Τουρκίας. Στο άκουσμα της είδησης ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας ανέλαβε Ττο 2012 τη διαχείριση του λιμένα ενός νησιού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο δημιουργήθηκαν διάφοροι συνειρμοί, ενώ να θυμίσουμε Ράχμι Κοτς που προ ετών είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ο ίδιος διατείνεται ότι έχει συμβάλλει έτσι στη προσπάθεια της ελληνοτουρκικής φιλίας και γι΄αυτό κατέβαλε στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής συνεργασίας, οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών έφθασαν τα 900 εκατ. δολάρια από 300 εκατ. δολάρια που ήταν πριν.

Ο όμιλος Koc Group Στο κλαμπ των 50 πιο ισχυρών του πλανήτη


Με περιουσία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η δυναστεία των Κοτς κατέχει τον τίτλο της πλουσιότερης οικογένειας στην Τουρκία.

Ο δε όμιλος Koc Group που διοικείται και ελέγχεται από τα μέλη της οικογένειας Κοτς βρίσκεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων οικογενειακών επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο με πολλές εντυπωσιακές κινήσεις στο ενεργητικό του. Το 2005 για παράδειγμα εξαγόρασε από κοινού με την παγκόσμιας εμβέλειας Shell το 51% της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου αντί 4 δισ. ευρώ.

Η τεράστια οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Κοτς αποτυπώνεται και στους φόρους που πληρώνουν κάθε χρόνο προς το κράτος.


Η Σεμαχάτ Κοτς Αρσέλ, αδελφή του Ράχμι, ούσα η πλουσιότερη Τουρκάλα, πλήρωσε πέρυσι 33,62 εκατ. δολάρια τους υψηλότερους φόρους στην Τουρκία. Μάλιστα, διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ μεταξύ των μελών της οικογένειας, με περιουσία που αγγίζει τα 3 δισ. δολάρια, παρόλο που δεν έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 2067488442730611900

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item