Widgets

Ρώσοι και Κινέζοι αγοράζουν αβέρτα μεγάλες εκτάσεις γης στην Κύπρο


Κροίσοι και επενδυτικά ταμεία από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής φέρνουν φρέσκο χρήμα στην Κύπρο αγοράζοντας ακίνητα-φιλέτα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο ιδιοκτησιακός χάρτης των ακινήτων στην Κύπρο λόγω των χρεών που είχαν οι ιδιοκτήτες έχει αλλάξει σημαντικά. Ειδικά μετά τις αναδιαρθρώσεις δανείων της Εκκλησίας, όπου μέρος των ακινήτων της δόθηκαν για διαγραφή χρέους και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε Ρώσους. Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στη Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) της Τράπεζας Κύπρου, που συγκεντρώνει τα ακριβά ακίνητα χρεωστών για διαγραφή των οφειλών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα της υπηρεσίας Real Estate Management Unit (Remu) βρίσκεται σε διαβούλευση για την πώληση του ξενοδοχείου «City Centre Hotel» στη Λευκωσία, πρώην «Holliday Inn» και η προθεσμία λήγει στις 20 Απριλίου. Λόγω όμως του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένα επενδυτικά ταμεία, κυρίως από Ρωσία, Κίνα και χωρών της Άπω Ανατολής για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, η Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου δεν εξετάζει οποιαδήποτε προσφορά κάτω από €12 εκατ. Πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου, λόγω εξόφλησης χρεών, πώλησε στην Πάφο το ξενοδοχείο «Pafian Park», με τίμημα €11 εκατ. Ο αγοραστής είναι από τη Ρωσία. Το ξενοδοχείο είναι κτισμένο σε γη που ανήκε στην Εκκλησία και το κτίσμα ήταν ιδιοκτησία ιδιώτη.Πρόσφατα και η Ελληνική Τράπεζα πώλησε παραθαλάσσια γη στη Λεμεσό που συνορεύει με το ξενοδοχείο «Le Meridien» και ιδιοκτήτης ήταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των δανείων της Εκκλησίας η γη πέρασε στην κατοχή της Ελληνικής Τράπεζας και στη συνέχεια πωλήθηκε σε Ρώσο επιχειρηματία. Η αγορά της γης στοίχισε περίπου €43 εκατ. Ακριβώς δίπλα από αυτήν πωλήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου άλλη γη που κατείχε έναντι χρέους. Πωλήθηκε σε επενδυτικό ταμείο της Άπω Ανατολής για τουριστική ανάπτυξη και το τίμημα ήταν €28 εκατ. 

Η Μονάδα REMU της Τράπεζας Κύπρου συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο ακινήτων λόγω και του μεγάλου δανειακού χαρτοφυλακίου που διαθέτει. Πρόσφατα καταχωρήθηκε χωράφι 190.111 τ.μ. στην περιοχή Δρολολαξιάς-Μενεού με τιμή πώλησης €10,21 εκατ. Μέχρι τώρα οι πωλήσεις ακινήτων από τη Μονάδα ανήλθαν περίπου στα €160 εκατ. Με βάση την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας στις 31 Δεκεμβρίου 2016, η μονάδα διαχείρισης ακινήτων διαχειριζόταν ακίνητα με λογιστική αξία ύψους €1,4 δισ. που αντιστοιχούν σε 1.124 ακίνητα.


Αλλαγή χρήσης ακινήτων μετά την πώληση

Πέρα από τους ξένους υπάρχουν και Κύπριοι που θέλουν να αξιοποιήσουν το ρευστό που διαθέτουν αγοράζοντας ακίνητα που δόθηκαν έναντι χρέους, αλλά αλλάζουν τη χρήση τους. Χαρακτηριστική περίπτωση το εμπορικό ακίνητο στη λεωφόρο Μακαρίου που αγοράστηκε από τον κατασκευαστικό όμιλο Cyfield για τη δημιουργία πολυτελών διαμερισμάτων. Επίσης ακίνητο που βρίσκεται στην Αγλαντζιά και κατασκευάστηκε για να στεγάσει το Κολέγιο Τουρισμού, πωλήθηκε πρόσφατα σε Κινέζους επενδυτές με σκοπό να δημιουργήσουν φοιτητικές εστίες.
Επίσης, ένα εμπορικό ακίνητο στην Έγκωμη πωλήθηκε πρόσφατα στην τιμή των €4,3 εκατ. με σκοπό να αλλάξει χρήση και στη θέση του να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστής του ακινήτου είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΛΑΜΟΓΙΑ-ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ 2941489562535998219

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item