Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

30 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1281.—Ξεσπά η αιματηρή επανάσταση, γνωστή με το όνομα Σικελικός Εσπερινός, αποτελούσα εξαίρετο δείγμα της βυζαντινής διπλωματίας. Το 1281 ο Κάρολος Ανδεγαυός συμμάχησε με τον πάπα, με τον Φίλιππο του Κουρτεναί, διάδοχο του λατινικού θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και τους Βενετούς και σχεδίασε μαζί τους επίθεση κατά της αυτοκρατορίας με σκοπό την αποκατάσταση της λατινικής κυριαρχίας στον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Στη συμμαχία προσχώρησαν οι Δεσπότες της Ηπείρου, ο τσάρος των βουλγάρων κι ο ηγεμόνας των Σέρβων. Η κίνηση κατά της αυτοκρατορίας ματαιώθηκε, όταν ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος υποκίνησε μαζί με τον διάδοχο του εκθρονισμένου βασιλιά της Σικελίας Μαμφρέδου, Πέτρο Γ΄ της Αραγωνίας, την εξέγερση του σικελικού λαού στο Παλέρμο. Η αιματηρή επανάσταση, γνωστή με το όνομα Σικελικός Εσπερινός ξέσπασε το βραδυ της 30ης Μαρτίου του 1281 με ασήμαντη αφορμή και κατέληξε στη σφαγή των Γάλλων του νησιού και στην καταστροφή του στόλου του Καρόλου. Λίγους μήνες αργότερα ο Πέτρος Γ΄ της Αραγωνίας αποβιβάστηκε στη Σικελία. 
1432.—Γεννιέται στην Αδριανούπολη ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, Οθωμανός Σουλτάνος· σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο κύριος Κιτσίκης [πρεσβευτής της αναγκαιότητας της ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας], για τον σουλτάνο, ο Μωάμεθ έχοντας ανατραφεί με το ελληνικό πνεύμα και έχοντας ως συμβούλους Έλληνες, θεωρούσε τον εαυτό του έναν νέο Μεγάλο Αλέξανδρο. Επιπλέον, η χριστιανή μητέρα του, επηρέαζε τον Μωάμεθ σημαντικά.[Η τουρκική παράδοση αναφέρει ότι η μητέρα του ήταν οθωμανή, αλλά μένοντας σε μικρή ηλικία ορφανός, τον πήρε υπό την προστασία της η χριστιανή μητριά του, Μάρα Μπράνκοβιτς]. Έδειξε μεγάλο πάθος για τις Χριστιανικές αρχές και είχε ως κατηχητή του τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γεννάδιο. Ο ίδιος άλλωστε βοήθησε τον Γεννάδιο να ανέβει στον Πατριαρχικό Θρόνο. Ο Κατακουζηνός Θεόδωρος Σπαντούνης, ως αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει πως στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Μωάμεθ είχε εγκαταστήσει στα προσωπικά του διαμερίσματα Χριστιανικό εικονοστάσιο με καντήλια και κεριά. Από την άλλη μεριά, η συμπεριφορά του Μωάμεθ έδειχνε έναν άτομο ανελέητο και αδίστακτο που κυβερνούσε με όπλο τον φόβο τους ίδιους του υπηκόους. Μετά την Άλωση της Βασιλεύουσας, και παρά τη φήμη του ως «άνθρωπος του πολιτισμού» και την «αξιόλογη ελληνική του παιδεία του», επέτρεψε τη λεηλασία της ωραιότερης Πόλης του κόσμου και την καταστροφή των παγκόσμιας ακτινοβολίας πολιτιστικών και θρησκευτικών της μνημείων, οπότε αναρωτιόμαστε για ποιά ελληνική παιδεία και ελληνικό πνεύμα μιλά ο κύριος Κιτσίκης. Την Ήπειρο κατάφερε να κατακτήση μόνο μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καστριώτη [Σκερντέμπεη].Ο θάνατός του, σταμάτησε τα σχέδια του για κατάκτηση και της Ρώμης. 

1684.—Ο Ζαχαρίας, Επίσκοπος Κορίνθου, αφού συκοφαντήθηκε από τους τούρκους ότι συνεργαζόταν με τους Ενετούς, κατά την εκστρατεία του Μοροζίνη στην Ελλάδα, συνελήφθη και αφού βασανίστηκε σκληρά οδηγήθηκε στον κριτή, ο οποίος τον προέτρεψε να αρνηθεί τον Χριστό και να γίνει μουσουλμάνος. Ο Ζαχαρίας, με αηδία άκουσε την πρόταση αυτή του κριτή και γι’ αυτό βασανίστηκε φρικτά. Καταδικάστηκε να καεί ζωντανός στη φωτιά περιστρεφόμενος! Οι χριστιανοί της Κορίνθου κατόρθωσαν, αφού πρόσφεραν μεγάλο χρηματικό ποσό στον τούρκο έπαρχο, να μεταβληθεί ο φρικτός αυτός τρόπος της θανατικής καταδίκης. Έτσι ο νέος ιερομάρτυρας Ζαχαρίας αποκεφαλίστηκε στην Κόρινθο, στις 30 Μαρτίου, Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης.

1821.—Στο Σωλινάρι της Πυλίας οι Τριφύλιοι επαναστάτες υπό τους Παπατσώρη, Γρηγοριάδη κλπ. μάχονται εναντίον των τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.


.—Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Θ. Χαλβαντζή εξαναγκάζουν σε παράδοση τους τούρκους του χωριού Μαλανδρίνο Λιδορικίου. 
.—Η Ύδρα εισέρχεται επισήμως εις τον Αγώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος, μετά από επίσημη δοξολογία, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως. Ήδη η Ύδρα επωμίζεται το βάρος ολοκλήρου σχεδόν του ναυτικού αγώνος. 

1822.—Τουρκικός στόλος από 34 πλοία υπό τον Καπουδά πασά Καραλή καταπλέει στην Χίο, πυρπολεί την πόλη και προβαίνει σε ανήκουστες σφαγές και λεηλασίες, οι οποίες κράτησαν επί ένα δεκαπενθήμερο και επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό της νήσου. Η ευδαίμων έως τότε Χίος μετεβλήθη σε φρικώδη ερείπια. 30.000 εκ των κατοίκων της εσφάγησαν, 47.000 εξηνδραποδίσθησαν και χιλιάδες νεαρών γυναικών και κορασίδων μετεφέρθησαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Οι τούρκοι απηγχόνισαν εξ άλλου, στην κεντρική πλατεία του Βουνακίου, τον μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη, και όλους τους προκρίτους, αφού τους υπέβαλαν σε ανατριχιαστικά μαρτύρια. Οι σφαγές της Χίου προκάλεσαν παγκόσμιο αποτροπιασμό, ενίσχυσαν δε τον φιλελληνισμό στην Ευρώπη. Περίφημο κατέστη το ποίημα «Το Ελληνόπουλο», που έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ (1828) [μεταφράσθηκε από τον Κ.Παλαμά] και το οποίον αναφέρεται στη σφαγή της Χίου.

.—Οι τούρκοι πολιορκούν την Βέροια.


1823.—Η Β΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων στο Άστρος της Κυνουρίας αρχίζει τις εργασίες της.


1827.—Η εν Τροιζήνι Γ’ Εθνική Συνέλευσις εκλέγει τον Ι.Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδος δι’ επτά έτη. 
1841.—Ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα με αρχικό κεφάλαιο 5.000.000 δρχ. και με βασικό της “όπλο” το εκδοτικό προνόμιο για χαρτονομίσματα.[Εξαίρεση στην αποκλειστικότητα του εκδοτικού προνομίου θα έχει η Ιονική Τράπεζα που θα το διατηρήσει έως τις 26 Απριλίου του 1920].

1844.—Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος σχηματίζει την τρίτη του κυβέρνηση, η οποία είναι και αυτή βραχύβια. Η κυβέρνησή του διεξάγει τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Θα παραιτηθεί στις 4 Αυγούστου διαμαρτυρόμενος για τη στάση του Όθωνα.


1856.—Τερματίζεται ο Κριμαϊκός Πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων. Καθόριζε την Μαύρη θάλασσα ως ουδέτερη περιοχή απαγορεύοντας την κατασκευή οχυρωματικών έργων, καθώς και την παρουσία στρατού, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην επιρροή της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον αποδόθηκε η νότια Βεσσαραβία (περιοχή μεταξύ των ποταμών Δνείστερου και Προύθου) από την Ρωσία στην Μολδαβία και η Ρωσία παραιτήθηκε του δικαιώματος της προστάτιδας των Ορθοδόξων.


1863.— Οι Μεγάλες Δυνάμεις τοποθετούν νέο μονάρχη της Ελλάδος τον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο Γεώργιο Χριστιανό, [Γεώργιο Α’] γιό του Χριστιανού. 
1870.—Ένας Ιταλός Διπλωμάτης και Βρετανοί περιηγητές, πέφτουν θύματα απαγωγής από την συμμορία των αδελφών Τάκου και Χρήστου Αρβανιτάκη. Η κυβέρνηση Ζαΐμη προσπάθησε αρχικά να διαπραγματευτεί με τους ληστές, στη συνέχεια όμως αποφάσισε την καταδίωξή τους. Στις 9/21 Απριλίου 1870 η συμμορία συγκρούστηκε στο Δήλεση με στρατιωτική δύναμη. Οι ληστές τελικά σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν, δεν διασώθηκε όμως κανείς απο τους ομήρους.

1884.—Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ εξαναγκάζεται σε παραίτηση επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.


1896.—Ο Ιωάννης Χ.Φραγκούδης, στις 30 Μαρτίου, έκτη μέρα των αγώνων, αναδείχθηκε πρώτος νικητής “εις τον διά πιστολίου αγώνα από 25 μέτρων” και με τη νίκη του έγινε ο πρώτος Κύπριος ολυμπιονίκης των νεοτέρων χρόνων. Ο Ι. Χ. Φραγκούδης είχε λαμπρή σταδιοδρομία στον ελληνικό στρατό και εθεωρείτο ειδικός σε θέματα εξοπλισμών.
.—1η Ολυμπιάδα της Αθήνας: Ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται πρώτος στην κολύμβηση 500 μέτρων. 

.—Ο Χαρίλαος Τρικούπης, έπειτα από βραχεία και οδυνηρή ασθένεια, πεθαίνει στις Κάννες της Γαλλίας, όπου είχε αποσυρθεί πλήρης πικρίας, μετά την αποτυχία του στις εκλογές του προηγουμένου έτους. Ο θάνατος του μεγάλου πολιτικού, εθρηνήθη από όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως κομματικής αποχρώσεως, ως εθνική απώλεια, γενική δε υπήρξε η αντίληψη ότι διά τούτου άνοιγονταν δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική εξέλιξη της χώρας. Ο Χ.Τρικούπης πολιτεύθηκε αρχικώς υπό τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, αλλά κατόπιν συνέπηξε ίδιον κόμμα (σύστημα όπως το απεκάλει). Διετέλεσε πολλές φορές πρωθυπουργός και υπουργός και εργάσθηκε αόκνως και μετά συνεπείας για την αναδιοργάνωση του κράτους και την εθνική ανασυγκρότηση. Η είδηση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού έγινε γνωστή στη – μεθυσμένη από τη νίκη του Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο δρόμο των Ολυμπιακών Αγώνων – Ελλάδα μέσω ενός τηλεγραφήματος του Κωνσταντίνου Τρικούπη στη σύζυγο του: “Ο αγαπητός μας εξάδελφος εξέπνευσεν ήρεμα σήμερον την 6ην εσπερινήν ώραν, περιστοιχιζόμενος υφ’ ημών. Καταστήσατε τους φίλους μας κοινωνούς της ημετέρας θλίψεως”. 1904.—Ο βασιλεύς της Σερβίας Πέτρος και ο ηγεμών της βουλγαρίας Φερδινάνδος, συνάπτουν σύμφωνο συνεργασίας και Κοινής δράσεως στην Ελληνική Χερσόνησο.

1905.— Στις 30 Μαρτίου / 12 Απριλίου ο Μακεδονομάχος Μακρής έλαβε επιστολή από τον Βάρδα να σκοτώσει έντεκα βούλγαρους ο οποίοι έρχονταν στα Κορέστια με προορισμό την Αθήνα για άγνωστο σκοπό και χωρίς να αφήσει ίχνη. Πράγματι έστησε ενέδρα έξω από το Κουτσικό και τους συνέλαβε όλους με τα άλογά τους. Από αυτούς ο ένας κατάφερε να δραπετεύσει, τους οκτώ τους σκότωσε σε μια χαράδρα κοντά στη Σέλτσα και τους υπόλοιπους δύο τους χάρισε τη ζωή γιατί είχαν ελληνική καταγωγή.


1914.—Μαίνεται ο αγώνας για την απελευθέρωση της Κορυτσάς από τους Ιερολοχίτες μας. Βανδαλισμοί και ωμότητες αλβανών στην πόλη.


1917.—Οι φερόμενοι ως Σύμμαχοι της χώρας, με αγήματα του στόλου τους, καταλύουν τις αρχές της Κεφαλλονιάς, της Λευκάδος, της Ιθάκης και μετακινούνται προς την Κυλλήνη. Ως ορμητήριό τους τα αγήματα είχαν το υπό κατοχή λιμάνι του Αργοστολίου.


1919.—Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που με συμφωνία των συμμάχων πήγε στη Ρωσία, μάχεται εναντίον των Μπολσεβίκων στην Ουκρανία. 
1920.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ.Ασία επικρατεί ηρεμία.

1921.—Ο Ελληνικός Στρατός επιτίθεται εναντίον των τούρκων στο Τεπέαϊρ – Ολούκ και τους καταδιώκει.


.—Ο νέος πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αναφορικά με τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα των πολεμικών επιχειρήσεων.


1922.—Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα (IV Μεραρχία) στην Μικρά Ασία δέχεται επίθεση στο Τιλκί Κιρί Μπελ.


.—Ο Έλληνας πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης φτάνει στη Ρώμη. Σε δηλώσεις του τονίζει ότι, ο Κεμάλ θα εγκαταλείψει τους όρους που έχει προτείνει για την αποδοχή της ανακωχής, επειδή οι δυνάμεις της Άγκυρας έχουν εξαντληθεί.


1940.—Επιβάλλονται νέες φορολογίες στον ελληνικό προϋπολογισμό του 1940-41. Το κύριο βάρος επικεντρώνεται στην Άμυνα.


1941.—Στο αλβανικό μέτωπο ο αγώνας μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών περιορίζεται σε δράση πυροβολικού και περιπόλων.


1942.—Οι κυριότερες (με εξαίρεση τον Κ. Τσαλδάρη) προσωπικότητες της συντηρητικής παράταξης συνυπογράφουν με φιλελεύθερους ηγέτες πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιστρέψει ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ στην Ελλάδα χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


1943.—Ο Ιερός Λόχος λαμβάνει μέρος στην κατάληψη της πόλης Γκαμπές (Gabes) της Τυνησίας. 
1944.— Διήμερη καταδρομική επιχείρηση του Ιερού Λόχου στα Ψαρά.

1946.—Επίθεση κομμουνιστών συμμοριτών κατά του Λιτοχώρου στην Μακεδονία. Οι λιγοστοί χωροφύλακες που αντιστάθησαν και ατύχησαν να συλληφθούν, σφαγιάζονται ως ζώα. Είναι η πρώτη πολεμική πράξη της περιόδου και, με αυτήν, οι Αριστεροί πλέον σέρνουν την Ελλάδα σε εμφύλιο.


1949.—Λήγει στο Μοσχοχώρι της Καστοριάς το 3ο Συνέδριο του ΝΟΦ. Ιδρύεται η «Κομμουνιστική Οργάνωσις Ελληνικής Μακεδονίας (ΚΟΕΜ)» με βουλγαρόφιλη τάση.


1952.—Εκτελούνται ο Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τους Δ.Μπάτση, Ν.Καλούμενο και Η Αργυριάδη. Οι επίσης καταδικασθέντες σε θάνατο, Έλλη Παππά και Δ.Λαζαρίδης, δεν θανατώθησαν επειδή η πρώτη είχε νεογέννητο βρέφος και ο δεύτερος λόγω του νεαρού της ηλικίας του και του γεγονότος ότι ο πατέρας του είχε εκτελεστεί από τους γερμανούς. Χρόνια αργότερα ο γιός του Μπελογιάννη [τα βρέφος που γλύτωσε την ζωή της Παπά] θα πεί για τον θάνατο του πατέρα του «Γι’ αυτό το τερατούργημα θυσιάστηκαν;..Για ένα πράγμα που αποδείχτηκε η μεγαλύτερη απάτη του 20ου αιὠνα; Αυτό ήταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός· η μεγαλύτερη απάτη του 20ου αιώνα». 
1959.—Ιδρύεται βιομηχανία σιδήρου, σόδας και κυτταρίνης στην χώρα μας. Προοδευτικά θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση και εξαφάνιση ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα οικονομικής αναπτύξεως μιας και η Ελλάδα διαθέτει τις πρώτες ύλες.

1966.—Η ΑΕΚ χάνει στο Παλαλίντο του Μιλάνου από την Σλάβια Πράγας με 103-73 στον ημιτελικό της τελικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Γιώργος Μόσχος, που πάσχει ήδη από καρκίνο δεν αντέχει να παίξει στον μικρό τελικό και επιστρέφει στην Αθήνα. Λίγους μήνες μετά, ο μεγάλος play-maker πεθαίνει χωρίς να προλάβει τον θρίαμβο της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο το 1968. Προς τιμήν του το κλειστό της ΑΕΚ θα πάρει το όνομά του.Η ΑΕΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1968 [4/4]. Ο αγώνας έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως ο αγώνας μπάσκετ με την μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλθων στα παγκόσμια χρονικά.


1968.—Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος προχωρά σε διαγραφή των χρεών των αγροτών […]


1983.—Στην Ελλάδα, τίθεται σε ισχύ το 5ήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.


1989.—Ελλάδα και Κύπρος αποφασίζουν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για την επίλυση του Κυπριακού.


1992.—Πεθαίνει ο καθηγητής αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος. Γεννήθηκε στην Προύσσα το 1919 και σε ηλικία δύο ετών βρέθηκε με τους γονείς του στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Trinity της Οξφόρδης. Το 1949 διορίστηκε επιμελητής αρχαιοτήτων και συνέχισε τις ανασκαφές στη Βεργίνα από το 1951, φέρνοντας στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα με το σημαντικότερο μετά από 25 χρόνια, την ανακάλυψη του πρώτου ασύλητου μακεδονικού τάφου του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’. Η συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε για πρώτη φορά παγκόσμια γνωστό το όνομα «Μακεδονία», καθώς μέχρι τότε η ελληνική αρχαιότητα, ήταν κυρίως γνωστή για τον Αθηναϊκό, τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. 

1995.—Με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απεργών και προπηλακισμούς υπουργών, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργού βιομηχανίας Σημίτη για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.Το 1993 ως αντιπολίτευση, το ΠαΣοκ κατηγορούσε την πολιτική της ΝΔ για τα ναυπηγεία, λέγοντας μέσω βουλευτών του ότι η κυβέρνηση είχε στόχο την παράδοση της Ελληνική Ναυπηγικής Βιομηχανίας σε κυκλώματα και ότι τα ναυπηγεία είναι κλάδος στρατηγικής σημασίας για την Εθνική άμυνα.Όταν κέρδισε τις εκλογές, στις αρχές εξακολουθούσε να λέει ότι “Ο δημόσιος τομέας δε θα αποσυρθεί από αυτούς τους τομείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχει τον πλήρη έλεγχο, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, άμυνα”. Μέσα από μία σειρά κακοδιαχειρήσεων και πριμοδοτήσεων των εκάστοτε ιδιοκτητών των ναυπηγείων από τις ελληνικές κυβερνήσεις [3 δισ. Ευρώ] κατέληξε το 2010 η κυβέρνηση του ΠαΣοκ να ξεπουλήση το 75,1% στην Abu Dhabi Mar.


2005.—Έφυγε σε ηλικία 72 ετών, από έμφραγμα του μυοκαρδίου ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης γνωστός απλά και ως Χρύσανθος. Σφράγισε με το σπάνιο ηχόχρωμά του, τους πόνους, τους καημούς και τις αγωνίες των ξεριζωμένων Ελλήνων του Πόντου και έγινε η συνείδηση του ποντιακού στοιχείου. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933 στην Οινόη Κοζάνης, από γονείς πρόσφυγες αγρότες με καταγωγή από το χωριό Πεζιρκιάν Κιατσίτ της περιοχής Κάρς του Καυκάσου. Απ’ το 1951 ως το 1958 παρουσίασε στο έκπληκτο Αθηναϊκό κοινό το μουσικό και φωνητικό του ειδικά ταλέντο σε λαογραφικές εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, μεταφέροντας και μεταδίδοντας μαζί με τα συγκροτήματα του Νίκου Παπαβραμίδη και του Νίκου Σπανίδη την πλούσια μουσική κληρονομιά και τα βιώματα που είχε από την Ποντιακή παράδοση του χωριού του. Χάρη στη συνεργασία του Χρύσανθου με τον μεγάλο λυράρη, Γώγο Πετρίδη, καθιερώθηκε και καταξιώθηκε τα επόμενα χρόνια η Ποντιακή μουσική.Πέρα από την προσφορά του στην Ποντιακή παράδοση και στο θέμα της Ποντιακής Γενοκτονίας, έγραψε και ο ίδιος γύρω στους 190 στίχους τραγουδιών. 

2013.—Μετά από 128 χρόνια  συνεχούς παρουσίας, το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας» στην οδό Σόλωνος 60, στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί για τελευταία ημέρα. Το βιβλιοπωλείο άνοιξε το 1885 και μεταφέρθηκε πριν από 21 χρόνια από την οδό Σταδίου στην οδό Σόλωνος. Οι εκδόσεις της «Εστίας» θα συνεχίσουν πάντως κανονικά την δραστηριότητά τους.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7210989114395256222

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item