Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

20 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1042.—(20-21/4) H Κωνσταντινούπολη αποκτά δύο βασίλισσες. Τις πορφυρογέννητες Ζωή και Θεοδώρα.


1804.—Ο Αλή Πασάς στέλνει νέες ενισχύσεις περίπου 7 έως 8.000 τουρκαλβανούς και παραγγέλλει οργισμένος στους στρατηγούς του να ξεπαστρέψουν μια «φούχτα κατσικοκλέφτες» όπως αποκαλούσε τους γενναίους Σουλιώτες της Μονής Σέλτσου στον νομό Άρτης. Το μέλλον πλέον είχε κριθεί.

1821.—Οι Έλληνες επαναστάτες του Γαλατσίου Μολδαβίας, υπό τον Χιλίαρχο Αθανάσιο Καρπενησιώτη, καταστρέφουν την γέφυρα του ποταμού Σερέτη, για να παρεμποδίσουν την κατάληψη της πόλεως από τους τούρκους. 
1879.—Το πρώτο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο από άλογα, χρησιμοποιείται σε ταξίδι από το Λονδίνο στην Κύπρο.

1897.—Στον τομέα της Ηπείρου οι ελληνικές δυνάμεις διά τού 6ου συντάγματος επιτίθενται εναντίον των τούρκων. Τούτο όμως πλευροκοπηθέν υπό τουρκικών δυνάμεων αναγκάζεται να υποχωρίση.


1903.—Πρώτη επίσημη ημέρα του Μουσείου των Δελφών. Το πρώτο μουσείο στους Δελφούς, αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, οικοδομήθηκε το 1903 σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Tournaire, με δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, για να στεγάσει τα ευρήματα τής μεγάλης γαλλικής ανασκαφής, που είχε αρχίσει το 1892. 
1908.—Δολοφονείται στον Όλυμπο ο ήρωας Μακεδονομάχος Μανώλης Κατσιγάρης ο Καραμανώλης. Ήταν ο σωματοφύλακας της εθνομάρτυρος Αικατερίνης Χατζηγεωργίου και είχε καταγωγή από το Νίππος Αποκορώνου Χανίων. Έδρασε κυρίως στην περιοχή Καρατζόβα, σημερινή Αλμωπίας, στη κεντρική Μακεδονία και κατά το διάστημα 1905 έως και τον θάνατό του το 1908. 

.—Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος της Γενιάς του ’30, Γιώργος Σαραντάρης. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιώργος Σαραντάρης εμφορούμενος από συναισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στην πρώτη γραμμή του αλβανικού μετώπου, όπου αρρώστησε από τύφο. Πέθανε ύστερα από την επιστροφή του στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου 1941. 


1925.—Εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936 επί κυβερνήσεως Μεταξά, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές τής Τραπέζης Πίστεως, στους οποίους η κυβέρνηση Γονατά το 1923 είχε παραχωρήσει το προνόμιο διοργανώσεως των ιπποδρομιών, παραχωρούν το προνόμιο αυτό στον συνεργάτη τους Άγγλο William Riges. 1926.—Ημέρα ιδρύσεως του ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών) στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μια πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο, που συμβολίζουν τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα, που δεν σβήνει.

1927.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει από το εξωτερικό και αποσύρεται στην πατρίδα του τα Χανιά.


1931.—Καταρτίζεται ο ελληνικός κώδικας περί απονομής συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.

1941.—Ο βασιλεύς της Ελλάδος Γεώργιος Β’, απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και του γνωρίζει την στρατιωτική κατάσταση.


.—Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου (περιοχή Μετσόβου) το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως του Ελληνικού Στρατού μεταξύ του Αντιστρατήγου Γ. Τσολάκογλου και του Γερμανού Στατηγού Ντήτριχ. 
.—Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Λάρισα και τα Τρίκαλα.

.—Ο αρχιστράτηγος Παπάγος συνιστά διά διαταγής του πρός τον στρατόν τής Ηπείρου την άμυναν μέχρις εσχάτων.


.—Καταφθάνουν οι βούλγαροι στην περιφέρεια Κομοτηνής. Μετά από μία δραματική βάρβαρη και βασανιστική κατοχή θα αποχωρήσουν στις 26 Οκτωβρίου 1944.


.—Οι γερμανοί αποχωρούν από την Ξάνθη και αντικαθίστανται από τους βούλγαρους συμμάχους τους οι οποίοι θα παραμείνουν έως τις 8 Σεπτεμβρίου 1944 οπότε και συνθηκολόγησαν με τους νικητές. Ο λαός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας πλήρωσε με πολύ αίμα και πόνο την ιδιαιτέρως βάρβαρη βουλγαρική κατοχή. Ο πικρός αστεϊσμός των κατοίκων που εγκατέλειπαν τις βουλγαροκρατούμενες περιοχές και κατέφευγαν διωγμένοι στις γερμανοκρατούμενες δυτικώς του Στρυμόνα ήταν «φεύγουμε στην ελεύθερη Ελλάδα».


.—Η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, Καλαμάτα και Μέγαρα.


.—Βυθίστηκε την Κυριακή του Πάσχα, το Αντιτορπιλικό «ΨΑΡΑ» στον κόλπο Μεγάρων, κατόπιν αιφνιδιαστικής επιθέσεως 15 γερμανικών αεροσκαφών καθέτου εφορμήσεως. Δύο βόμβες το χτύπησαν στην πλώρη και την απέκοψαν, ενώ μια τρίτη προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στα πλευρά του. Το πλοίο παρά τις δίωρες προσπάθειες για τη διάσωσή του, τελικώς βυθίσθηκε. 36 άνδρες του πληρώματος έπεσαν υπέρ πατρίδος. 
.—Το Καταδιωκτικό λαθρεμπορίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α2, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές του Ρίου.

1943.—Συγκρότησις του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων. Στην τοποθεσία Λυκόχωρος της Βουνιχώρας Παρνασσίδος υψώνεται η Ελληνική Σημαία και γίνεται η επίσημη τελετή ορκωμοσίας των ανδρών του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, με Διοικητή τον Σχη Δημήτριο Ψαρρό. Τον πυρήνα του Συντάγματος απετέλεσαν αξιωματικοί και οπλίτες της αντιστασιακής οργανώσεως ''Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός'' (ΕΑΣ), ο οποίος είχε συσταθεί στην περιοχή αυτή από τους πρώτους μήνες της κατοχής με σκοπό τον αγώνα για την απελευθέρωση της Πατρίδος.


.—Οι βούλγαροι άρπαξαν μέσα από την εκκλησία τον ιερέα Δημήτριο Καβάζη και τον σκότωσαν με απάνθρωπο βασανισμό. Ζωντανό ακόμα τον έρριξαν σ’ ένα καιόμενο λάκκο, όπου τον καταπλάκωσαν με πέτρες στη θέσι Τσακάλ Μπαῒρ.


1945.—Χάνει την ζωή του κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα κατέπεσε στη θάλασσα κοντά στην Ικαρία, ο αεροπόρος μας Σωτήριος Βαθής. 


1946.—Ο Κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης σε ηλικία 36 ετών κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60.  Υποσιτισμένος λόγω της Κατοχής στην Ελλάδα αλλά αποφασισμένος να τρέξει στον πεντηκοστό Μαραθώνιο της Βοστώνης ο Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε, κέρδισε και αφιέρωσε τον αγώνα του στην Ελλάδα, ενώ δεν δέχθηκε την οικονομική αμοιβή δηλώνοντας επανειλημμένως ότι έτρεξε για την Ελλάδα και για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες. 
1959.—Πεθαίνει ο γλωσσολόγος καθηγητής Μανώλης Τρανταφυλλίδης. Εκ των ιδρυτών του εκπαιδευτικού ομίλου, που υπήρξε το κύριο όργανο του εκπαιδευτικού δημοτικισμού και η κατ’εξοχήν ομάδα πιέσεως που με επικεφαλής τους Γληνό, Δελμούζο και τον ίδιο, επεξεργάστηκε την εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων Ελ. Βενιζέλου και πρόβαλε την δημοτική γλώσσα ως σύμβολο επαναστατικού λόγου. Το όνομά του συνδέθηκε με τη σύνταξη του ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας.

1992.—Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα ''Μακεδονία''.


1997.—Σε ηλικία 89 ετών, πεθαίνει ο Σταμάτης Πολενάκης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γελοιογράφους. Σκηνοθέτησε την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων, ''Ο Ντούτσε αφηγείται'', την οποία σχεδίασε το διάστημα 1942–1944, κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής στη Σίφνο και την ολοκλήρωσε στην Αθήνα. 

1999.—Πεθαίνει ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Ρίζος. Είχε γεννηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924, στο ηρωικό Πέτα της Άρτας. Ο αγαπημένος «κοντός» του ελληνικού κινηματογράφου, έκανε την επίσημη πρεμιέρα του ως ηθοποιός, το καλοκαίρι του 1948, χαρίζοντάς μας αξέχαστες ερμηνείες μεταξύ των οποίων και δίπλα στους Αυλωνίτη, Βασιλειάδου.


2015.—Ξεκινά η Δίκη του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος - Χρυσή Αυγή ως αποτέλεσμα της σκευωρίας που στήθηκε εναντίον του Κινήματος των Ελλήνων Εθνικιστών από τη Νέα Δημοκρατία, κατ' εντολή ξένων κέντρων εξουσίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7082519423884940633

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item