Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

17 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

485.—Πεθαίνει στην Αθήνα ο Πρόκλος, νεοπλατωνιστής φιλόσοφος και ένας από τους διασημότερους μαθηματικούς του αρχαίου κόσμου. Η Αθήνα ήταν το επίκεντρο των σπουδών του και του έργου του, αφού εκεί θήτευσε από 20 ετών δίπλα στον μεγάλο Πλούταρχο και επίσης στον Συνέσιο, ενώ διετέλεσε διευθυντής της «Πλατωνικής Ακαδημίας» που έκλεισε αργότερα ο Ιουστινιανός.

1566.—Οι τούρκοι καταλαμβάνουν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμμία αντίσταση την νήσο Χίο. Στις 13 Απριλίου 1566, την παραμονή τής Κυριακής του Πάσχα, ο τουρκικός στόλος με 80 ή 123 γαλέρες και επικεφαλής τον Πιαλή πασά, ουγγρικής καταγωγής, έκανε την εμφάνισή του στα παράλια του νησιού και στις 15 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, έμπαινε στο λιμάνι, ενώ τα κανόνια του φρουρίου έριχναν προς τιμή του τις νόμιμες χαιρετιστήριες βολές. Την Τετάρτη, 17 του μηνός, ο τούρκος ναύαρχος ανακοίνωσε στις αρχές ότι, πριν αναχωρήσει, θα ήθελε να συζητήση με τον podesta και τους 12 διοικητές (gubernatori) τής Mahona... (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

1570.—Ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη το εκστρατευτικό σώμα με σκοπό την κατάληψη της Κύπρου. Ο γενικός αρχηγός του στόλου είναι ο Πιαλή πασάς με 80 γαλέρες και 30 γαλιότες. Ένα μήνα αργότερα (17/5) ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο ο καπουδάν Αλή πασάς με πολύ περισσότερα καράβια, φορτωμένα με πυροβόλα και άλλα πολεμοφόδια. 
1821.—Οι τούρκοι απηγχόνισαν [17 ή 30/4] στην Αδριανούπολη τον πρώην οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλονκαι άλλους κληρικούς και λαϊκούς. Κατά την ιδίαν ημέρα κατέσφαξαν 25 Έλληνες στην πόλη Αίνος. Ο Κύριλλος φέρεται να συμμετείχε σε ενέργειες για την ενίσχυση των σκοπών της Φιλικής Εταιρείας, της οποίας μάλλον υπήρξε σύμβουλος ήδη από την περίοδο της πατριαρχικής του θητείας.  Το σώμα του, αφού παρέμεινε κρεμασμένο για τρεις μέρες, πετάχτηκε τελικά στο ποτάμι του Έβρου για να βρεθεί και να ταφεί λίγο αργότερα από τον χωρικό Χρήστο Αργυρίου.

.—Ο πλοίαρχος Νικ. Παπαδόπουλος Σκλάβος μεταφέρει το σκήνωμα του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ στην Οδησσό.

1863.—[π. ημερ.] Ημερομηνία γεννήσεως του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Oι γονείς του ήσαν Kωνσταντινουπολίτες, και ο Kωνσταντίνος υπερηφανευόταν για την καταγωγή του και για τους διαπρεπείς προγόνους του. Έκανε σαφή διαχωρισμό της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής, η οποία απετέλεσε το αντικείμενο εικασίας και σκανδαλολογίας από τη στιγμή που άρχισε η ποίησή του να γίνεται γνωστή. Ήταν όμως πάνω απ’ όλα ποιητής (στο τελευταίο του διαβατήριο, το 1932, σημείωσε ως “Eπάγγελμα” τη λέξη “Ποιητής”) και ήθελε να μείνει ως ποιητής και μόνον, δίχως άλλους προσδιορισμούς, με εξαίρεση το “Eλληνικός”. 
1897.—Σημειώνεται η μοναδική ίσως Ελληνική νίκη, στην περιοχή Βελεστίνου, κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Ελληνικές δυνάμεις, υπό τον Ταξίαρχο Κων/νο Σμολένσκη, αποκρούουν σφοδρές τουρκικές επιθέσεις και με αντεπίθεση αναγκάζουν τους τούρκους να υποχωρήσουν.

1903.—Οι τρομοκρατικές ενέργεις των βουλγαροκομιταζήδων είχαν ως αποτέλεσμα την ανατίναξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης του γαλλικού ατμοποπλοίου «Γκουανταλκιβίρ».

1907.— Στις 17 Απριλίου 1907, ο Καπετάν Στρατής με το πρωτοπαλίκαρό του Ζαχαρία, βρισκόντουσαν στο Σουμπάσκιοϊ [Νέο Σούλι]. Έστησαν ενέδρα στους σχισματικούς Ντρανοβαλήδες Νικόλαο Κωνσταντίνου [Στόϊκο] Δημήτριο Παπαδημητρίου και στον αγροφύλακα συνοδό τους Διαμαντή Φέκα ή Παντή.

1910.—Γεννιέται στα Τρίκαλα ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας. Ως ισόβιος Πρόεδρος και κινητήρια δύναμη του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ως Ιδρυτής του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ως δωρητής, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανέπτυξε και ενθάρρυνε στο Μέτσοβο επί 40 και πλέον χρόνια κάθε είδους δραστηριότητα για τη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης και της οικονομικής ευρωστίας της κοινότητας. 
1941.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κατερίνη και τα Γρεβενά.

.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Ερσέκα και την Χιμάρα.

.—Οι κάτοικοι της Θάσου συγκρούονται με τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής, οι οποίες προσπαθούν να απομακρύνουν από το νησί το σύνολο των αποθηκευμένων τροφίμων. Αυτή η αντίδραση των κατοίκων αποτρέπει τη μεταφορά. Είναι η πρώτη απόλυτα αυθόρμητη πράξη αντίστασης κατά των κατακτητών του ελληνικού λαού.

1943.—Ο Ιερός Λόχος διατάχθηκε να επιστρέψει επειγόντως στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει σε άλλες επιχειρήσεις. Έτσι τελείωσε η συμμετοχή του στις μάχες της Τυνησίας. 
1944.—Οι κομμουνιστές δολοφονούν στο Κλήμα Δωρίδος τόν συνταγματάρχην Δημήτριο Ψαρρό και άλλους αξιωματικούς και οπλίτες τού 5/42 συντάγματος ευζώνων.

1954.—Ο Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο και αρχίζει τον διωγμό του εκεί ελληνικού στοιχείου (μεταξύ άλλων). Θύμα της ξενοφοβίας τότε, ο αιγυπτιώτης Ελληνισμός, παρά το γεγονός ότι συμπαραστάθηκε στην προσπάθεια της Αιγύπτου να απαλλαγεί από τη μοναρχία και τη βρετανική επιρροή, δεν εξαιρέθηκε από τα περιοριστικά μέτρα της νασερικής πολιτικής, όπως δικαιολογημένα προσδοκούσε.  Η φυγή των Ελλήνων θα διογκωνόταν μέχρι το 1962. Έτσι, από 187.770 ψυχές πριν από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δεκαετία του ΄70 ο ελληνικός πληθυσμός της Αιγύπτου έφθασε να αριθμεί μόλις 15.000 και σήμερα μόνο 300 οικογένειες.

1964.—Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες της μεραρχίας που προορίζεται να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου φτάνουν μυστικά στη Μεγαλόνησο. 
1974.—Πεθαίνει ο Σωτήρης Σπαθάρης, δημιουργός του Θεάτρου Σκιών και πατέρας του διάσημου δάσκαλου του θεάτρου σκιών, Ευγένιου. Ο άριστος αλλά και ο γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης με το σπάνιο λογοτεχνικό του ταλέντο χάρη στο οποίο γεννήθηκαν τα θαυμάσια “Απομνημονεύματα” του.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7467191922713864481

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item