Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

16 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1071.—Με την κατάκτηση του Μπάρι από τον Νορμανδό Ροβέρτο Γισκάρδο [Robert Guiscard] λαμβάνει τέλος η βυζαντινοκρατία της Ιταλίας. Τρείς μήνες πριν την καταστροφή του Ματζικέρτ, και μετά από τρία σχεδόν χρόνια πολιορκίας, το τελευταίο προπύργιο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στην Κάτω Ιταλία θα παραδοθεί στον Ροβέρτο. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, θα πατήσει το πόδι του και στην Ήπειρο, μη εγκαταλείποντας το όραμά και ύψιστο στόχο του, την Αυτοκρατορία του Βυζαντίου. 1733.—Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος διαδέχεται στην ηλικία των 18 ετών, τον πατέρα του Νικόλαο, και ανέρχεται στον θρόνο της Μολδαβίας. Συνολικά την ηγεμονία της Βλαχίας ανέλαβε έξι φορές. Το 1749 υφίσταται την εξορία, την οικονομική πτώχευση και φυλάκιση, τα οποία υπομένει με στωϊκότητα, για να επανέλθει το 1757 στον θρόνο. Λειτουργώντας στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όχι ως αυτόνομος αυθέντης, αλλά ως «υπάλληλος» της Υψηλής Πύλης, διετέλεσε επιδέξιος και συνετός πολιτικός αλλά και ενθουσιώδης προστάτης της παιδείας και του πολιτισμού στο πνεύμα της λαμπρής οικογενειακής παραδόσεως. 


1772.—Ο νεαρός στην ηλικία Άγιος Μιχαήλ, βρίσκει τον θάνατο αποκεφαλιζόμενος από τους τούρκους. Είχε καταγωγή τα Βουρλά της Μ.Ασίας και ετάφη στον ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη.


1810.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ως Λοχαγός του «Σύνταγματος Ελληνικού Πεζικού» με 500 Έλληνες, και άλλους Άγγλους, Κορσικανούς και Σικελιώτες, καταλαμβάνουν την Λευκάδα. 
1818.—Σφαγή στην Αδριανούπολη από τους τούρκους του νεομάρτυρα Χριστοφόρου. Αποκεφαλίστηκε ψάλλοντας το ''Χριστός Ανέστη''.


1821.—Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά, περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως το σώμα του οικουμενικού πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ που τον είχαν απαγχονίσει, και στη συνέχεια το μεταφέρει στην Οδησσό.


1826.—Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση διακόπτει τις εργασίες της, λόγω της πτώσεως του Μεσολογγίου. Η Β΄ περίοδος της Γ΄ Εθνοσυνελεύσεως, θα ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου 1927 στην Τροιζήνα.  Οι εργασίες της Α’ περιόδου της Εθνοσυνελεύσεως είχαν αρχίσει στις 6 Απριλίου 1826, αλλά λόγω της πτώσεως του Μεσολογγίου, διακόπηκαν. 

.—Ιδρύεται η «Διοικητική Επιτροπή τής Ελλάδος». 
1827.—Η τουρκική φρουρά του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς κατόπιν σκληράς μάχης παρεδόθη εις τον Γ. Καραϊσκάκη. Όταν έφτασε ο Καραϊσκάκης στην Αθήνα, οι Έλληνες κατείχαν το Κερατσίνι και το Φάληρο, ενώ οι τούρκοι τον Πειραιά και το τμήμα της ακτής μεταξύ Φαλήρου και Κερατσινίου, αλλά και όλη την περιοχή από την παραλία ως την Αθήνα. Στις 3 και 5 Μαρτίου οι τούρκοι δοκίμασαν να πορθήσουν τις οχυρώσεις του Κερατσινίου, αλλά αποκρούστηκαν με βαριές απώλειες... [Διαβάστε σχετικό άρθρο για την Πολιορκία της Ακροπόλεως.]

1834.—Σαν σήμερα ξεκινά η Δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από το καθεστώς των ξενόδουλων.

1895.—Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον ''λαϊκιστή'' Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο ''εκσυγχρονιστής'' Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί τής πολιτικής. O Δηλιγιάννης, γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκαν οι αντιπολιτευόμενες τον Tρικούπη δυνάμεις, προπαγάνδιζε ενάντια στην “πλουτοκρατία”, και υπερθεμάτιζε τον κρατικό έλεγχο στην οικονομική ζωή, ενώ ο Τρικούπης επιδίωκε να μειώσει τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία.


1905.—Ανταρτικό σώμα με δύναμη 150 ανδρών υπό τον Υπολοχαγό Ν. Καλομενόπουλο (καπετάν Νίδα), που βρισκόταν στο χωριό Δροσοπηγή της περιοχής Μορίχοβο, μετά από βουλγαρική προδοσία, περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση του τουρκικού στρατού. .—Έναν μήνα και πλέον μετά την επίσημη κήρυξη της επαναστάσεως Θερίσου , οι αιματοχυσίες στην Κρήτη συνεχίζουν. Οκτώ οι νεκροί και πολλοί τραυματίες.


1914.—Ολοκληρώνεται η εκκένωσις της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.


1919.—Οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα. Συλλήψεις και βιαιοπραγίες από την πλευρά των Ιταλών ακολουθεί το ψήφισμα. 
1924.—Στα πλαίσια του εορτασμού για την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, ο προσφυγικός συνοικισμός παρά του Παγκρατίου, λαμβάνει την ονομασία Βύρωνας.


1941.—Οι Γερμανοί επιτίθενται εναντίον των Βρεττανοελληνικών δυνάμεων εις τον Πλαταμώνα καθώς και του άμαχου πληθυσμού.


1944.—Απάνθρωπη εκτέλεση 45 ανδρών της χωροφυλακής από συμμορίτας αντάρτες. Είχον συλληφθή προ ημερών και, απλώς, κατακριμνήσθηκαν ως κτήνη σε βράχια της περιοχής της Αιγιαλείας…


.— Πέθανε στο Νοσοκομείο Πρετόρια της Νότιας Αφρικής ο αεροπόρος μας Αλέξανδρος Στρούβαλης. 


1956.—Ο στρατάρχης Χάρτινγκ εξαπολύει είς τήν Κύπρον αγρίαν εκστρατείαν εναντίον τής Ε.Ο.Κ.Α.. 
1959.— Ο Νικόλαος Βαλαής, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στο Πόρτο Γερμενό ως τριτοετής Ίκαρος, βρήκε το θάνατο κατά την εγκατάλειψη, λόγω απώλειας ελέγχου του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε μαζί με τον εκπαιδευτή του 121 Σμήνους Εκπαιδεύσεως Αεριωθουμένων, Κωνσταντινίδη Κ.


1988.—Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 90 ετών ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Μυλωνάς υπήρξε υποδειγματικός ανασκαφέας των Μυκηνών και του πρωτοελλαδικού νεκροταφείου του Αγίου Κοσμά Αττικής. Το 1922 ενώ συγχρόνως υπηρετούσε στο Tάγμα Προσκολλήσεως της Στρατιάς Mικράς Aσίας, κατά τις προσπάθειές του να διαφύγει στην Σάμο μετά την καταστροφή, αιχμαλωτίστηκε από τους τούρκους  αλλά στη συνέχεια κατάφερε και δραπέτευσε.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2226698363081788256

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item