Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

15 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

421 π.Χ.— Υπογράφεται [Μάρτιος έως Απρίλιος] η ''Νικίειος Ειρήνη'' μεταξύ Αθηνών και Σπάρτης. Μετά τον δεκαετούς διαρκείας Αρχιδάμειο πόλεμο [Ιούνιος 431-421], οι Σπαρτιάτες και οι Αθηναίοι άρχισαν σοβαρές διαπραγματεύσεις για ειρήνη. Από την πλευρά των Αθηνών, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ήταν ο Νικίας, ενώ από την πλευρά της Σπάρτης ο βασιλεύς Πλειστοάναξ. Η ειρήνη που τελικά υπογράφηκε, πήρε το όνομά της από τον Νικία. Ήταν ουσιαστικά ευνοϊκή για τους Αθηναίους και τους επέτρεπε να διατηρήσουν την αυτοκρατορία τους, αποθαρρύνοντας περαιτέρω διεκδικήσεις από την Σπαρτιατική πλευρά.Οι Σπαρτιάτες αγνόησαν τα συμφέροντα των ισχυρών συμμάχων τους, και όταν η συμφωνία για την ειρήνη έφθασε προς επικύρωση στο συνέδριο της Πελοποννησιακής Συμμαχίας, η Κόρινθος, τα Μέγαρα, η Ήλις και η Βοιωτία, αρνήθηκαν να την αποδεχθούν. Υπερίσχυσε όμως η γνώμη των μικρότερων πολιτειών που δεν περίμεναν κανένα κέρδος από τον πόλεμο. 1192.—Επανάσταση της Κύπρου κατά των Λατίνων. Η ανάμνηση πού άφησαν στην Κύπρο οι Ναῒτες είναι πράγματι οδυνηρή. Ακολουθώντας την παράδοση του τάγματός τους, επιδόθηκαν σε αρπαγές, φυλακίσεις, φόνους, βιαιότητες. Οι Κύπριοι ένοιωσαν στο ακέραιο το βάρος τής νέας σκλαβιάς. «Τίς ικανός εκτραγωδήσαι τας θλίψεις αυτών;», έγραφε για το 1192 ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος. «Τους ετασμούς, τούς δημοσίους φυλακισμούς, την ολκήν των απαιτουμένων χρημάτων;». Μόνο μία λύση ήταν και πάλι δυνατή, ο ένοπλος αγώνας, «Μη δότε χείρα αλλοφύλοις, σημείον υποταγής και δουλώσεως», συμβούλευε από την Κωνσταντινούπολη ο πατριάρχης Γερμανός. Σαν ημέρα εξεγέρσεως ορίσθηκε η Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου 1192.

1324.—Ημερομηνία στέψεως του Ούγου Δ΄, ως βασιλιά της Κύπρου. Στα 35 χρόνια της βασιλείας του Ούγου Δ’, συνέβησαν στην Κύπρο διάφορα τραγικά γεγονότα που απαριθμεί ο Λεόντιος Μαχαιράς στο Χρονικό του. Τον Νοέμβριο του 1330 πλημμύρισε ο Πεδιαίος ποταμός, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην πρωτεύουσα Λευκωσία, όπου υπήρξαν και πάρα πολλά θύματα πνιγμού. Πλημμύρα με χιλιάδες νεκρούς συνέβη και στην Λεμεσό. Το 1348, συνέβη μεγάλη επιδημία με αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες. Νέα μεγάλη επιδημία συνέβη το 1363. Επίσης, το 1351 επιδρομή ακρίδων προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Μάλιστα, εκστρατεία κατά των τούρκων στη Μικρά Ασία που ετοίμαζε, δεν πραγματοποιήθηκε πιθανότατα εξαιτίας των επιδημιών που έπληξαν την Κύπρο και που αποδεκάτισαν τον πληθυσμό της. Ο διάδοχος και γιος του, βασιλιάς Πέτρος Α’ της Κύπρου, ο σημαντικότερος από τους Λουζινιανούς βασιλιάδες του νησιού, τουλάχιστον από στρατιωτική πλευρά, πραγματοποίησε τελικά με επιτυχία αυτή την εκστρατεία. 1415.—Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών κατά την διάρκεια της Συνόδου της Κωστάντζας για την ένωση των εκκλησιών, ο λόγιος του Βυζαντίου Μανουήλ Χρυσολωράς, εδραιωτής της διδασκαλία τής Ελληνικής γλώσσας στην Δύση και πρωτεργάτης τής Αναγεννήσεως. Το 1396 ιδρύθηκε ειδικά γι’ αυτόν στην Φλωρεντία από τον Κολούτσιο Σαλουτάτι μία έδρα Ελληνικής Φιλολογίας, και την περίοδο 1397 – 1400 δίδαξε στην Μπολώνια και αργότερα στα Πανεπιστήμια της Βενετίας, Παρισίων και Ρώμης. Προσωπικός φίλος του αυτοκράτορος  Μανουήλ Παλαιολόγου, υπηρετούσε από το 1390 ως πρέσβης των Παλαιολόγων στην Ιταλία, όπου και προσχώρησε στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Στο μουσείο τού Λούβρου βρίσκεται πορτρέτο του, δείγμα της ισχυρής επιδράσεως που άσκησε στην Ιταλία.

1444.—Στις 15 Απριλίου 1444, στη σύσκεψη της Βούδας αποφασίστηκε να αρχίσει πάλι ο πόλεμος κατά των τούρκων το προσεχές καλοκαίρι. Η τελική σύγκρουση μεταξύ των τούρκων του Μουράτ Β’και των Σταυροφόρων της Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ρουμανίας, υπό τον Λαδίσλαο, θα καταλήξει σε συντριπτική ήττα των δευτέρων στην μάχη της Βάρνας τον Νοέμβριο του ιδίου έτους.

1453.—Ο στόλος του Μωάμεθ Β’, υπό τον βούλγαρο αρνησίθρησκο Μπαλτάογλου Σουλεϋμάν, καταπλέει στον Βόσπορο, χωρίς όμως να κατορθώσει να εισέλθει στον κόλπο, λόγω της φρασσούσης το στόμιό του αλύσεως.

1770.—Οι Ρώσοι πολιορκούν το Ναυαρίνο (Πύλος). (Ορλωφικά). 1819.—Κατόπιν του ξεπουλήματος της Πάργας από τους άγγλους στον Αλή πασά, περίπου τέσσερεις χιλιάδες Πάργιοι, «εγκαταλείπουν την πόλη, παραλαβόντες μόνον τα ιερά οστά των προγόνων των· (κατά την συναφθείσα συμφωνία οι Πάργιοι δεν εδικαιούντο να πάρουν ουδέ φύλλον δένδρου)». Η ήττα των Γάλλων άλλαξε για άλλη μία φορά το κατοχικό καθεστώς των Επτανήσων που έγιναν αγγλικό προτεκτοράτο, πλήν της Κερκύρας που παρέμεινε υπό γαλλική κατοχή. Ο Αλή Πασάς υποσχέθηκε να βοηθήσει τους Άγγλους κατά των Γάλλων, εάν του παραχωρούσαν την Λευκάδα και την Πάργα. Ο Άγγλος φιλότουρκος Αρμοστής Θωμάς Μέϊτλαντ, ή Σουλτάν Θωμάς, διαπραγματεύτηκε την πώληση της Πάργας στον Αλή πασά, έναντι του ποσού των 150.000 λιρών. Υιοθέτησε μάλιστα τις κατηγορίες του Αλή κατά των Παργινών και Σουλιωτών χαρακτηρίζοντάς τους ενώπιον του Αγγλικού κοινοβουλίου ως επικίνδυνους για την οθωμανική αυτοκρατορία. Η συμφωνία πωλήσεως..υπογράφηκε στις 17/5/1817, και παρ’όλες τις υποσχέσεις του Αλή ότι θα σεβόταν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων, οι Παργινοί επέλεξαν με πόνο ψυχής να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά εδάφη στις 15 Απριλίου 1819. Η αισχρή πράξη ξεπουλήματος των Άγγλων κατηγορήθηκε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και έδωσε αφορμή σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες να απεικονίσουν την φυγή των προσφύγων.

1821.—(ν. ημερ.) Η Ύδρα εισέρχεται επισήμως στον Αγώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος, μετά από επίσημη δοξολογία, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως. Ήδη η Ύδρα επωμίζεται το βάρος ολοκλήρου σχεδόν του ναυτικού αγώνος.

.—Ο Μουσταφάμπεης διαλύει τους Έλληνες πολιορκητές του φρουρίου Πατρών και το καταλαμβάνει.

.—Επαναλαμβάνεται συνέλευση στην Παναγία τη Θυμιανή, που γίνεται η Αγία Λαύρα της Κρήτης. Στη συνέλευση παίρνουν μέρος 1500 επαναστάτες από όλη την Κρήτη και στις αρχές Ιουνίου αρχίζει επίσημα πια ο κρητικός αγώνας. Παρ’ όλα αυτά, ως επίσημος ημέρα ενάρξεως της επαναστάσεως επικράτησε η 14η Ιουνίου 1821. Μάλλον, συνετέλεσε το γεγονός της πρώτης μεγάλης νίκης των επαναστατών στο Λούλο των Χανίων. 1825.—Αρχίζει η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου υπό τον Κιουταχή Μεχμέτ [Ρεσίτ πασά], ο οποίος συγκέντρωσε πέριξ αυτού περί τους 30.000 πολεμιστών. Μέσα στην πόλη βρίσκονταν περίπου τέσσερεις χιλιάδες άνδρες, από τους οποίους οι χίλιοι σε προχωρημένη ηλικία, και δώδεκα χιλιάδες γυναικόπαιδα.

1827.—Ο Ιμπραήμ πασάς πολιορκεί το φρούριο Χλουμουτσίου Ηλίας.

1856.—Γεννιέται ο ποιητής Ζαν Μορεάς, κατά κόσμον Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. Η μητέρα του, Παρασκευή Γιουρδή ήταν εγγονή του Υδραίου ναυάρχου Τομπάζη. Μεγαλωμένος σ’ ένα καλλιεργημένο περιβάλλον, από νωρίς θα συμμετάσχει στους λογοτεχνικούς κύκλους και θα συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά της εποχής. Από το 1879 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου αναγνωρίσθηκε από τους ομοτέχνους του και έγινε μέρος της τάξης των διανοουμένων. Υπήρξε ιδρυτής δύο ποιητικών Σχολών, ήταν υποψήφιος για εκλογή από τη Γαλλική Ακαδημία, τιμήθηκε με το παράσημο του «Αξιωματικού της Λεγεώνος της Τιμής» και ανακηρύχθηκε «Πολίτης της Πόλεως των Παρισίων».

1873.—Πεθαίνει στην Αθήνα ο αγωνιστής του Εικοσιένα, ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος, απομνημονευματογράφος και νομικός, Γεώργιος Τερτσέτης. Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1800. Ήταν ένας από τους δικαστές του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα στην δίκη τού Ναυπλίου (1834) και κατόπιν άρνησής του να υπογράψει την καταδικαστική απόφαση διώχθηκε από το αξίωμά του και παραπέμφθηκε σε δίκη, όπου αθωώθηκε μετά τη γνωστή απολογία του. Είναι γνωστός κυρίως για τα απομνημονεύματα που συνέγραψε καθ’ υπαγόρευση, ιδιαίτερα εκείνα του Κολοκοτρώνη, αλλά και του Νικηταρά και άλλων αγωνιστών. Στα ποιητικά του έργα είναι εμφανής η σολωμική επίδραση, καθώς και επιδράσεις από το δημοτικό τραγούδι. Ο Τερτσέτης στάθηκε ένας από τους λογίους που συνέδεσαν την Επτανησιακή Σχολή με την Α΄ Αθηναϊκή.

1896.— [ν.ημ.] Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

.—Πεθαίνει ο μεγάλος ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός. Ήταν πεζογράφος, ποιητής και λόγιος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας, ιδιοφυής, φιλέρευνος και βαθύς γνώστης της Ελληνικής γλώσσας. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η μυθιστορηματική πλαστικότητα των χαρακτήρων, οι δραματικές συγκρούσεις, η δομή, η δραματικότητα, η άρτια τεχνική της αφήγησης – η ενδιαφέρουσα διαπλοκή του ιστορικού και του αφηγηματικού χρόνου – είναι μερικά από τα βασικά γνωρίσματα των διηγημάτων του. Είχε μία παιδικὴ ψυχή, γεμάτη νοσταλγία, λυρικὴ διάθεση, αβρή μελαγχολία, τρυφερότητα και πόνο. Νοσταλγεί, όπως ο Παπαδιαμάντης, τα παιδικά του χρόνια, τη χαροκαμένη μάνα του, το φτωχικό του σπίτι, το χωριὸ του Βιζύη, τη Θράκη γενικά, την Πόλη των θρύλων. Στην ποίησή του είναι ελλαδικός, φωτεινός, αλλού ευαίσθητος και αλλού παιγνιώδης. Το τέλος του ήταν τραγικό ως έγκλειστος του Δρομοκαϊτίου. 1897.—Οι τουρκικές δυνάμεις δίνουν μάχη μετά των ελληνικών στο Βελεστίνο Θεσσαλίας. Οι ελληνικές δυνάμεις αμύνονται σθεναρώς.

1907.—Οι ρουμάνοι ιδρύουν και επίσημα, σχολεία και εκκλησίες στην Μακεδονία. Την έγκριση σ’ αυτήν την απόφαση έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος [….]

1914.—Συνεχίζουν οι αντεγκλήσεις Ηπειρωτών της Βορείου Ηπείρου με συμμορίες αλβανών.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στη Μ. Ασία δίδει συμπλοκές με ατάκτους τούρκους.

1921.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μεταξύ Ελλήνων και τούρκων δράση περιπόλων.

1930.—Το Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφέρεται στο μέγαρο του Αρσακείου.

1932.— Ο πρέσβης της Αγγλίας, Ramsay, ειδοποιούσε ότι η κατάσταση της Ελλάδας χειροτέρευε. Το εμπορικό χρέος διογκωνόταν, η τιμή της λίρας είχε φτάσει ανεπίσημα στις 580 δραχμές (375 δραχμές το 1928), ενώ η μαύρη αγορά χρυσού και συναλλάγματος οργίαζε. Οι δανειστές από το εξωτερικό ήταν πιεστικοί, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε πίστωση χρόνου, μέχρι να βγει απόφαση του Συμβουλίου της Κ.Τ.Ε. που θα συνεδρίαζε από τις 9 Απριλίου στη Γενεύη.

.— Ο Βενιζέλος μίλησε στην Κ.Τ.Ε. για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Επανέλαβε τις αιτήσεις του για πενταετή αναβολή πληρωμών και το δάνειο των 50.000.000 δολαρίων, εξηγώντας ότι μαζί με τα μέτρα που θα λάμβανε στο εσωτερικό, θα κατάφερνε ν’ ανορθώσει την οικονομία, να ολοκληρώσει τα αναπτυξιακά έργα και να ξεπληρώσει τους ομολογιούχους. Σε δευτερολογία του έκανε εκ νέου έκκληση στις Μεγάλες Δυνάμεις για οικονομική βοήθεια, ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις έδειχναν θετικές στην προοπτική παραχώρησης ενός δανείου στις μικρές χώρες. Όμως, η τελική απόφαση της Κ.Τ.Ε. δεν ήταν ευνοϊκή. Ανέφερε, η Ελλάδα έπρεπε να λάβει ετήσια αναστολή για τις πληρωμές των εξωτερικών οφειλών της, συμφωνούσε ότι έπρεπε να καταβληθεί το αντίτιμο των οφειλών σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Τ.τ.Ε., όμως, δεν έκρινε ότι η Ελλάδα είχε ανάγκη δανείου. Αυτή η απόφαση ήταν η χαριστική βολή στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία.1939.—Ανασκάπτεται στην Πύλο μυκηναϊκό ανάκτορο, που πιθανότατα ήταν το ανάκτορο του Νέστορος. Οι πρώτες δοκιμαστικές τομές έγιναν στις 4 Απριλίου του 1939, οι οποίες αποκάλυψαν τμήματα τοίχων, δάπεδα, τμήματα τοιχογραφιών και μυκηναϊκά όστρακα. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα, ωστόσο, ήταν η ανακάλυψη 600 και πλέον πήλινων πινακίδων Γραμμικής Β΄ Γραφής, οι οποίες ήταν ως τότε γνωστές μόνο από την Κνωσό. Ήταν πια φανερό πως επρόκειτο για ανακτορικό συγκρότημα, όμοιο με αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας, των Θηβών. Κατά τη δεκαετία του 1990, υπό το πρίσμα εξελιγμένων τεχνικών και νέας μεθοδολογίας επανεξετάστηκαν τα δεδομένα και το υλικό των πρώτων ανασκαφών, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία. Οι αρχαιολογικές έρευνες για τον εντοπισμό μυκηναϊκών οικιστικών καταλοίπων στη Μεσσηνία ξεκίνησαν από το 1909 με τον αρχαιολόγο Α.Σκιά, ενώ από το 1912, ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης αναζητούσε το μυκηναϊκό-ομηρικό ανάκτορο της Πύλου. 

1941.—Οι Γερμανοί συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον των Βρετανοελληνικών δυνάμεων στο Λιτόχωρο και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.

.—Αρχίζει η σύμπτυξη του ελληνικού στρατού στην αλβανία με στόχο την ευθυγράμμιση του μετώπου. Η Βόρεια Ήπειρος, η οποία έχει για τρίτη φορά από τις αρχές του 20ού αιώνα απελευθερωθεί από ελληνικά στρατεύματα (1912, 1915, 1940), εγκαταλείπεται οριστικά.

.—Η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, τα Τρίκαλα, την Σπάρτη και την Κυπαρισσία.

.— Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη διώξεως, λόγω καταρρίψεως του αεροσκάφους του βορείως των Τρικάλων, ο ήρωας πιλότος μας Μόκκας Γεώργιος. Ο Μόκκας υπήρξε ο τελευταίος νεκρός αεροπόρος κατά τις επιχειρήσεις του 1940-41, που έπεσε στην τελευταία και πιο μεγαλειώδη αερομαχία στον ελληνικό ουρανό, γνωστή ως η «Αερομαχία των Τρικάλων».

.—Λίγο νωρίτερα φονεύθηκε στην ίδια αερομαχία, λόγω καταρρίψεως του αεροσκάφους του στην περιοχή του Λιτόχωρου, ο επίσης ήρωας Περικλής Κουτρουμπάς. Ο Επισμηνίας Κουτρουμπάς την προηγούμενη ημέρα κατέρριψε ένα εχθρικό Hs-126. 1948.—Το Α΄ Σώμα Στρατού υπό την ηγεσία του αντιστράτηγου Θρασύβουλου Τσακαλώτου αρχίζει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ΚΚΕ στην Ρούμελη. Η επιχείρηση έχει την κωδική ονομασία «Χαραυγή».

1950.—Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου. [15/4/1950 έως 21/8/1950]

1951.—Οι δημοτικές εκλογές αναδεικνύουν δεξιούς δημάρχους στα τρία μεγαλύτερα κέντρα: Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1955.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αναχώρησε για το Μπαντούγκ της Ινδονησίας, όπου συγκροτήθηκε Αφρικανοασιατικό Συνέδριο με εκπροσώπηση 29 κρατών. Εκεί, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μίλησε για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού.

1957.—ΕΟΚΑ: Επεκυρώθη από το ποινικό Εφετείο η εις θάνατον καταδίκη των Νίκου Ιωάννου, Ανδρέα Αυξεντίου και Χρήστου Αποστόλου για κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

1958
.—EOKA: Ανετινάχθη από τους Αγγλους το κινηματοθέατρο ΗΡΑΙΟΝ στην Αμμόχωστο, με το πρόσχημα ότι ανευρέθησαν βόμβες εντός του και ήτο δήθεν αδύνατος η μετακίνηση τους.

.—Η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών δίνει τον πρώτο της αγώνα κερδίζοντας τον Λίβανο με 68-32.

1961.—Πέθανε σε κλινική του Βόλου Μαγνησίας, όπου μεταφέρθηκε θανάσιμα τραυματισμένος μετά από αεροπορικό ατύχημα, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους του στην περιοχή Πευκάκια Βόλου, ο πιλότος μας Φιλάρετος Ιωάννης. [http://www.pasoipa.org.gr/]

1980.— Σκοτώθηκαν οι πιλότοι μας Μπουρτζινάκος Σπυρίδων και Λαουρδέκης Σωτήριος, στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν κατά την διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

1983.—Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής απονέμει τα Βραβεία Ωνάση στον σκηνοθέτη Αντρέι Βάϊντα και στον πρίγκιπα Σαντρουντίν Αγά Χαν. 1986.—Η Ελληνική Βουλή αποφασίζει σχεδόν ομόφωνα τη διεκδίκηση τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 στην Αθήνα.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1250696623726373256

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item