Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

13 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

814.—Παρά την συντριπτική ήττα που υπέστεισαν οι βούλγαροι του Κρούμου το Φθινόπωρο του 813, από τον στρατό του Λέοντος Ε, ο Κρούμος δεν υποχώρησε· αντιθέτως την άνοιξη του επομένου έτους, με στρατό 30.000 ανδρών, προχώρησε μέχρι την Αρκαδιούπολη και επιδόθηκε σε λεηλασίες και αρπαγές. Ο Λέων όταν πληροφορήθηκε ότι ο Κρούμος επρόκειτο να επιτεθεί κατά της Κωνσταντινουπόλεως, προετοιμάστηκε να τον αντιμετωπίσει: κατασκεύασε δεύτερη σειρά τείχους μπροστά από το τείχος των Βλαχερνών όπου σύμφωνα με τις διαδόσεις θα επετίθετο ο Βούλγαρος ηγεμόνας. Και ενώ όλοι περίμεναν με αγωνία την επίθεση, ο Κρούμος ξαφνικά προσβλήθηκε από αιμορραγία και πέθανε στις 14 Απριλίου του 814.


1204.—Η Κωνσταντινούπολη κυριεύεται από τους Φράγκους. Oι σφαγές και η λεηλασία των δημοσίων κτηρίων και των ιδιωτικών κατοικιών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η λατινική κυριαρχία επί της Κωνσταντινουπόλεως διήρκεσε μέχρι τού 1261 (57 έτη). Οι σταυροφόροι, δεχόμενοι τις προτάσεις των απεσταλμένων του αυτοκράτορα Φιλίππου του Σουηβού, γαμπρού του Iσαακίου του B΄, ως μεσολαβητού του φυγάδα κουνιάδου του Aλεξίου Aγγέλου, ανέλαβαν δράση για την αποκατάσταση του Iσαακίου στον θρόνο της Kωνσταντινουπόλεως. Στις 17 Iουλίου 1203, εισβάλλοντας στην Κωνσταντινούπολη αποκατέστησαν τον Iσαάκιο Β’ στον θρόνο και εκείνος επικύρωσε με χρυσόβουλλο όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι τους ο Aλέξιος ο Δ΄. Mετά από αυτό, το έργο τους είχε ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια η εκστρατεία τους θα μπορούσε να συνεχίσει τον δρόμο της προς την Aνατολή. Ωστόσο, αποφασίστηκε να παραμείνουν και να διαχειμάσουν τα σταυροφορικά στρατεύματα στη βασιλεύουσα για να «στηρίξουν τον θρόνο». Η παραμονή όμως των Σταυροφόρων στην Kωνσταντινούπολη είχε δημιουργήσει μια ιδιότυπη ψυχολογική κατάσταση και στις δύο πλευρές. Oι Bυζαντινοί εύχονταν την απαλλαγή απο τη δυτική στρατιωτική παρουσία, ενώ οι Σταυροφόροι είχαν αρχίσει να οραματίζονται άλλες εξελίξεις. O πόλεμος θα έδινε την οριστική λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί. Στις 12 Απριλίου επιχυρούν την δεύτερη επίθεσή τους και στις 13 Aπριλίου, κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίσταση των Bυζαντινών και να κυριεύσουν την Kωνσταντινούπολη. [βλ. & 11/4]


1770.—Εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο Ρίο (Ορλωφικά). 
1821.—Το πτώμα του πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ (του οποίου ο απαγχονισμός είχε γίνει την 10η Απριλίου) καταβιβάζεται από την αγχόνη. Μαινόμενα στίφη κατεξέσχισαν τα άμφιά του και το ποδοπάτησαν, ακολούθως δε το έσυραν στους δρόμους και το διεπόμπευσαν κατά τρόπο απάνθρωπο και φρικώδη.Το σώμα ερρίφθη κατόπιν στην θάλασσα μεταξύ του Φαναρίου και του Ναυστάθμου. Τρείς ημέρες αργότερα, το ανέσυρε από τα κύματα όπου επέπλεε, ο εκ Κεφαλληνίας πλοίαρχος Σκλάβος και το μετέφερε στην Οδησσό (βλ.και 17 Ιουνίου). 1823.—«Νόμος της Επιδαύρου» [Σύνταγμα του Άστρους]. Το Σύνταγμα της Επιδαύρου υποβλήθηκε, τον Απρίλιο του 1823, σε αναθεώρηση από την Β΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία συνήλθε στο Άστρος. Το νέο Σύνταγμα, που αποτελούσε απλή αναθεώρηση του προϊσχύσαντος, ονομάστηκε «Νόμος της Επιδαύρου», ήταν νομοτεχνικώς αρτιότερο και καθιέρωνε ελαφρά υπεροχή της νομοθετικής εξουσίας έναντι της εκτελεστικής. Ακόμη, μεταρρύθμιζε τα δικαιώματα της εκτελεστικής εξουσίας τα σχετικά με την κατάρτιση των νόμων, βελτίωνε τις διατάξεις περί ατομικών δικαιωμάτων και μετέβαλλε επί το δημοκρατικότερο τον εκλογικό νόμο. Επιπλέον ενισχύθηκε το Βουλευτικό, που τώρα πέρασε στα χέρια της φιλελεύθερης πτέρυγας υπό τον Μαυροκορδάτο (στην πτέρυγα αυτή ανήκουν επίσης οι Κουντουριώτης, Θ. Νέγρης, Κωλέττης), ενώ το Εκτελεστικό ελέγχεται από τη συντηρητική-συγκεντρωτική πτέρυγα υπό τον Κολοκοτρώνη.

1827.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Γ.Καραϊσκάκη και τούρκων παρά το ακρωτήριο Πειραιώς. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξε η νίκη των Ελλήνων.


1829.—Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Βαρνακιώτης καταλαμβάνει το Μακρυνόρος και τον Καραβανσαρά. Η Δυτική Στερεά είναι πλέον ελεύθερη και ο Βαρνακιώτης προχωρεί στην οργάνωση και ίδρυση προσωρινής τοπικής διοικήσεως, την γερουσία της Δυτικής χερσονήσου Ελλάδας. Ο Μαυροκορδάτος ήλθε ως πολιτικός και θέλησε να εκμεταλλευτεί την Στερεά Ελλάδα, δεν κατάφερε όμως να πάρει με το μέρος του τον ισχυρό Γ. Βαρνακιώτη και άρχισε εκστρατεία υπονομεύσεως. 
1850.—[π.ημ.] Συνεχίζεται από την αγγλική κυβέρνηση η πίεση για να αποζημιωθεί από το ελληνικό δημόσιο ο Βρετανός υπήκοος Δαυίδ Πατσίφικο, για τις φθορές που είχε υποστεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία του το Πάσχα του 1847. [Ως αφορμή των επεισοδίων ήταν η απαγόρευση της τηρήσεως του εθίμου καύσεως του Ιούδα, λόγω της επισκέψεως του γερμανοεβραίου μεγαλοτραπεζίτη Τζέϊμς Πάρκερ Ρότσιλντ]. Ο ναύαρχος Πάρκερ, για να εξαναγκάσει τους Έλληνες να δεχτούν την πρόταση αποζημιώσως ύψους 500.000 δραχμών, εφάρμοσε ξανά γενικό αποκλεισμό του εμπορικού ναυτικού της Ελλάδος, επιτείνοντας τα πιεστικά μέτρα που είχαν για λίγες μέρες αρθεί. Ο ναυτικός αποκλεισμός είχε ξεκινήσει από τις 19 Ιανουαρίου 1850 μετά την απόρρηψη από την Ελληνική Κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΞ Αναστασίου Λόντου, των αγγλικών απαιτήσεων. Τα αποτελέσματα του αποκλεισμού από την «προστάτιδα» Δύναμη ήταν η λημοκτονία των Ελλήνων. Αναφορά στα δραματικά γεγονότα της περιόδου εκείνης έκανε και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα «Απομνημονεύματά» του: «…Μας πήραν όλα τα καράβια και μας κατακερμάτισαν όλο το εμπόριο και τζαλαπάτησαν την σημαίαν μας και πεθαίνουν της πείνας οι ανθρώποι των νησιών και εκείνοι οπούχουν τα καράβια τους γκιζερούν εις τους δρόμους και κλαίνε με μαύρα δάκρυα». [25/4 ν.ημ.]

1897.—Οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα εκκενώνουν την Λάρισα την οποία καταλαμβάνουν οι τούρκοι. 
.— Η απελευθερωθήσα από τις 23 Αυγούστου 1881 πόλη των Τρικάλων, περιήλθε πάλι στην κατοχή των τούρκων, για να ελευθερωθεί οριστικά στις 6 Μαῒου 1898.

1900.—Ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς, αποκαλύπτει στις ανασκαφές της Κνωσού τον αποκλυθέντα ως θρόνο του Μίνωα. Ο πρώτος που έκανε συστηματική ανασκαφή στην Κνωσό το 1878 ήταν ο αρχαιόφιλος Μίνως Καλοκαιρινός. Η τύχη επιφύλασσε όμως στον Άγγλο Άρθουρ Έβανς, που ήρθε στην Κρήτη για πρώτη φορά το 1894, την ανακάλυψη του ανακτόρου. Οι εργασίες άρχισαν αμέσως μετά την αυτονόμηση της Κρήτης, το 1900. Με το χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται συναρπαστικοί μύθοι, όπως του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαιδάλου με τον Ίκαρο. Αναφορές στην Κνωσό, το ανάκτορό της και το Μίνωα γίνονται στον Όμηρο, στον Θουκυδίδη, στον Ησίοδο και Ηρόδοτο, στον Βακχυλίδη και Πίνδαρο, στον Πλούταρχο και Διόδωρο τον Σικελιώτη. Η περίοδος ακμής της πόλεως ανάγεται στη μινωική εποχή [2000-1350 π.Χ.] κατά την οποία αποτελεί το βασικότερο και πιο πολυπληθές κέντρο της Κρήτης. Ακόμα και σε μεταγενέστερες περιόδους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αναπτύσσεται ιδιαίτερα, όπως στην ελληνιστική εποχή. Η πόλη της Κνωσού κατοικήθηκε συνεχώς από τα τέλη της 7ης χιλιετίας έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. 
1901.—Δημοσίευση των εφημερίδων «Εμπρός» & «Σκριπ» : Μετά την αποτυχία του Ιταλού τεχνίτη να καθαρίσει και να συγκολλήσει τις αρχαιότητες των Κυθήρων, αποφασίσθηκε να κληθεί από την Ευρώπη άλλος τεχνίτης, πιο ειδικός. Έγιναν ήδη προτάσεις ώστε να έρθει ο τεχνίτης του Μουσείου της Βιέννης ο οποίος είχε προσκληθεί από την αρχή αλλά προέβαλε μεγάλες αξιώσεις.

1904.—Επεισόδια σε Σμύρνη και Μυτιλήνη εξ αιτίας εκτάκτου φόρου επιτηδεύματος από τους οθωμανούς προς Έλληνες εμπόρους.


1909.—Στρατεύματα του συντηρητικού 1ου Αλβανικού Σώματος Στρατού στην τουρκία, περικυκλώνουν την Βουλή και εκθρονίζουν τον Χιλμί Πασά. Ο δρόμος για τους σφαγείς Νεότουρκους ανοίγει.


1914.—Η επιμονή της τουρκίας να επιστρέψει η Ελλάδα την Χίο και την Μυτιλήνη, οδηγεί τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών σε ναυάγιο.


1915.—(13/26 Απρ.) Υπογράφεται στο Λονδίνο μυστική συνθήκη μεταξύ των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννοήσεως (Entente) και της Ιταλίας, με βάση την οποία αναγνωριζόταν η ιταλική κυριαρχία στο λιμάνι του Αυλώνα και οι αξιώσεις της Ελλάδος στην Βόρειο Ήπειρο.

1917.—Αιματηρές ταραχές στην Σμύρνη εξ αιτίας της ελλείψεως τροφίμων. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 100, ενώ η πόλις στρατοκρατείται.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό. 
1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. 

.—Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης δηλώνει ότι, ο αγώνας της Μικράς Ασίας θα τερματισθεί πολύ σύντομα, με πλήρη θρίαμβο των ελληνικών όπλων, οπότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εντονότερα και με τα εσωτερικά ζητήματα.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά Μ. Ασίας περιορίζεται στην δράση περιπόλων.


1924.—Υπό το βάρος του στρατιωτικού νόμου, σε πολλούς Νομούς της χώρας πραγματοποιείται δημοψήφισμα. Από την διαδικασία απείχε το 30% περίπου του σώματος, και φυσικά επέβη υπέρ της «δημοκρατίας». Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως καταγγέλλουν το νόθο δημοψήφισμα. Χαρακτηριστική δε είναι η δήλωσις του Ι.Μεταξά: “Έστω ότι έγιναν νοθείαι εις τα ΝΑΙ. Δεν έγιναν νοθείαι εις τα ΟΧΙ.”


.—Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινουπόλεως η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ)
1925.—Έπειτα από την ανταλλαγή των πληθυσμών των δυο χωρών, συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και τουρκίας για τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί.

1926.— Γεννιέται η μεγάλη ηθοποιός Έλλη [Λούκου] Λαμπέτη. Η χρονιά του 1941 ξεκίνησε για την Έλλη με δύο αποτυχίες. Η πρώτη ήταν στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν την απέρριψαν παμψηφεί στην δραματική σχολή του Εθνικού. Η δεύτερη απόρριψή της έγινε στη σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπου είχε πάει με τη μαθητική της τσάντα στο χέρι, έχοντας κάνει σκασιαρχείο από το Πέμπτο Γυμνάσιο όπου φοιτούσε. Όμως, ο Σπύρος Μελάς, φίλος του θείου της Έλλης, έπεισε την Κοτοπούλη να αναστείλει την «καταδίκη» της μικρής, με το επιχείρημα: «Τί διάβολο! Δεν χάθηκε ο κόσμος με μια κομπάρσα παραπάνω». Η Έλλη, επιστρέφοντας στην οδό Ασκληπιού, ανακοίνωσε: «Η Κοτοπούλη με πήρε στη σχολή της!… Θα γίνω ηθοποιός». Από τότε, άρχισε για αυτό το προικισμένο πλάσμα, ένα λαμπερό ταξείδι στον χώρο της υποκριτικής, παράλληλο με την θυελλώδη προσωπική του ζωή. 
1929.—Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης με ολική καταστροφή σε περισσότερες από 200 οικίες. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε Κουρτουλούς. 1932.— Στις 13 Απριλίου, ο Βενιζέλος βρισκόταν στη Γενεύη για την συνδιάσκεψη του Συμβουλίου της Κ.Τ.Ε. κι εκεί συνάντησε το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, John Simon. Ο τελευταίος του είπε ότι ήταν δύσκολο να δοθεί οικονομική βοήθεια στις χώρες που διατηρούσαν τον κανόνα του χρυσού. Ο Βενιζέλος ανέφερε πως σκόπευε να εγκαταλείψει τη χρυσή βάση, και τού ανέλυσε την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, που χρειαζόταν ισχυρή βοήθεια από το εξωτερικό, για να βγει από το τέλμα καθώς και πενταετή αναστολή των πληρωμών.

1936.—Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.


.—Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής (1876-1936). Ήταν Καθηγητής της Νομικής, πολιτικός, αρχηγός του ‘’Ενωτικού Προοδευτικού Κόμματος’’ και πρωθυπουργός της Ελλάδος για μικρό χρονικό διάστημα κατά τα έτη 1935-1936. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1876 και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. 
1939.—Η Ρώμη κάνει ασκήσεις αεροπορικής επιδρομής.

1941.— Το αντιτορπιλικό “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”, στο οποίο επέβαινε ο Πλοίαρχος Μεζεβίρης ως Ανώτερος Διοικητής αντιτορπιλικών, πλήττεται από αεροσκάφος καθέτου εφορμήσεως και πληγωμένο οδηγείται στο Ναύσταθμο για δεξαμενισμό. Το α/τ “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” μετά από λίγες ημέρες περιήλθε στους Γερμανούς, επισκευάστηκε και εκτελούσε αποστολές στην υπηρεσία του εχθρού. Ο πρώτος σφοδρός βομβαρδισμός του Πειραιά από την Γερμανική αεροπορία την νύχτα της 6ης προς την 7η Απριλίου, έδειξε την ανεπάρκεια της αντιαεροπορικής μας άμυνας. Τα αντιαεροπορικά μας πυροβολεία στην περιοχή του Ναυστάθμου και της Ελευσίνας, που είχαν αποδειχθεί ικανά να αποκρούσουν τις άτονες επιθέσεις των Ιταλικών αεροπλάνων, αν και ενισχύθηκαν με μια Αγγλική α/α πυροβολαρχία στο ορμητήριο της Ελευσίνας, με το α/α πυροβολείο του θ/κ “ΑΒΕΡΩΦ” και με λιγοστά Αγγλικά καταδιωκτικά, ήταν τελείως ανεπαρκή για ν’ αποκρούσουν την ασύγκριτα μεγαλύτερη Γερμανική αεροπορία. Από τη νύχτα της 13ης Απριλίου τα αντιτορπιλικά διατάχτηκαν να διασκορπίζονται κατά ζεύγη στον Σαρωνικό. 
.—Οι Γερμανοί επιτίθενται κατά των Βρετανοελληνικών δυνάμεων στον Γιδά Μακεδονίας και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν νοτιότερα.

.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.


.— Περί την ώρα 5η εθεάθησαν εχθρικά μηχανοκίνητα τμήματα, μάλλον μοτοσυκλετιστές και φθάσαντες μέχρι Σόφιανης, όπου αντιμετωπίσθηκαν παρά του ελληνικού ιππικού και πυροβολικού.


1943.—Κοντά στο αεροδρόμιο Κράνμπορν της Νότιας Ροδεσίας και εκτελώντας διατεταγμένη εκπαιδευτική αποστολή τοπικής πτήσεως με αεροσκάφος, χάνει την ζωή του ο πιλότος μας Γεώργιος Κοιλάκος όταν κατά την προσγείωση, λόγω απώλειας στηρίξεως, το αεροσκάφος του έπεσε στο έδαφος και συνετρίβη. [http://www.pasoipa.org.gr/]


.—Ο ιερεύς Νικόλαος Χωνευτίδης πεθαίνει λίγες ημέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, από τον βούλγαρο πρόεδρο του χωριού Λυκοδρόμου Ξάνθης.


1944.—Το Κωσταράζι Καστοριάς πυρπολείται και καταστρέφεται ολοκληρωτικά για δεύτερη φορά, μετά από αυτή των Οθωμανών το 1912. Αυτή τη φορά, είναι μία μονάδα των SS προερχόμενη από τη Σιάτιστα που το πραγματοποιεί, εκτελώντας 5 και συλλαμβάνοντας 76 κατοίκους.


.— Ώρα 08:00, βορείως της Σούδας, το Υ/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ» με κυβερνήτη τον Α. Ράλλη, εμβολίζει και βύθιζει το επίτακτο από τον γερμανικό στρατό κατοχής ελληνικό πετρελαιοκίνητο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ». 
1949.—Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των δραστών για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ.

1970.—Η Χούντα απελευθερώνει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αναχωρεί για το Παρίσι.


.—Τελειώνει η δίκη της ελληνικής αντιστασιακής οργάνωσης “Δημοκρατική Άμυνα”.


1984.—Πεθαίνει ολομόναχος στο διαμέρισμά του στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο μεγάλος ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαῒας και ήταν το 8ο παιδί της πολυμελούς οικογενείας του. Μία παράσταση ενός περιοδεύοντος θιάσου, που είδε στα γυμνασιακά του χρόνια ήταν ο καταλύτης για να πάρει την αμετάκλητη απόφαση να γίνει ηθοποιός παρ’όλες τις αντιρρήσεις των γονιών του. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου με άριστα. Μεσολάβησε ο πόλεμος του ’40 όπου πολέμησε στις πρώτες γραμμές, και ο εμφύλιος, όπου πολέμησε με τον Εθνικό Στρατό. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ξεκίνησε η κινηματογραφική του καριέρα, όπου αρχικώς καθιερώθηκε σε ρόλους κακού, λέγοντας μάλιστα αστειευόμενος, ότι στο τέλος θα τον καλέσουν στην ασφάλεια για ποινικό μητρώο. Από την δεκεατία του 1960, απέδειξε το κωμικό του ταλέντο με τον πρώτο ρόλο που του εμπιστεύθηκε ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Από τότε, είτε ως πατέρας γνωστών πρωταγωνιστριών, είτε με άλλους ρόλους, διέπρεψε. Η πορεία του στο θεατρικό σανίδι ήταν εξ ίσου επιτυχής. Δυστυχώς, η μεγάλη του επιθυμία να παίξει στο θέατρο της Επιδαύρου Αριστοφάνη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του αιφνιδίου θανάτου του, λίγες εβδομάδες πριν πάρει την σύνταξή του. 
1992.—Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το Μακεδονικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι, αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, αποπέμποντας τον Αντώνη Σαμαρά.

1994.—Η Κυβέρνηση της αλβανίας κλιμακώνει την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο φυλάκιο της Επισκοπής, στο Αργυρόκαστρο, από κουκουλοφόρους με ελληνική στρατιωτική στολή.


.—Στην τουρκία, άγνωστοι αποπειρώνται να βάλουν φωτιά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, στο Φανάρι. 
1996.—Ο υπεραθλητής και κάτοχος ρεκόρ Γκίνες Γιάννης Κούρος, κάνει ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 293.704 χιλιομέτρων στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ο δρόμος που χρειάστηκε να διανύσει ο Γιάννης Κούρος για να φτάσει στις επιτυχίες του, δεν ήταν (ούτε συνεχίζει να είναι), εύκολος. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια διαμόρφωσαν μία αγωνιστική προσωπικότητα, μία σκληραγωγημένη ιδιοσυγκρασία, που έμαθε να ξεπερνάει τις δυσκολίες, βγάζοντας από τα πλην τα συν, όπως γράφει και ο ίδιος σε ένα από τα εκατοντάδες ποιήματα του. Η προσπάθεια χρειάστηκε να γίνει υπερπροσπάθεια, το αδύνατο δυνατό, και η απογοήτευση πείσμα, για να φτάσει κάθε φορά στο στόχο του. Τρέφει μεγάλη αγάπη για την παράδοση, την ιστορία της Ελλάδας και τους διαχρονικούς ήρωές της.

1999.—Πεθαίνει ο παλαίμαχος παλαιστής του κατς Γιώργος Καρπόζηλος.


2000.—Ο Κωνσταντίνος Σημίτης σχηματίζει την τρίτη κυβέρνησή του μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου. 
2003.—Τραγικό δυστύχημα με απολογισμό είκοσι ένα μαθητές νεκρούς και τριάντα δύο τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Φορτηγό-ρυμουλκό, που μετέφερε πλάκες νοβοπάν, ξεφεύγει από την πορεία του, πιθανότατα λόγω μετατόπισης βάρους και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, θερίζοντας κυριολεκτικά τους 49 μαθητές και τους 3 καθηγητές του Α’ Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο οδηγός Δημήτρης Ντόλας και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας. Και δεν είναι το μόνο τραγικό περιστατικό στην συγκεκριμένη περιοχή.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7562187872166824473

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item