Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

12 Απριλίου

Ορθόδοξη Εκκλησία - Η Ανάσταση του Κυρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

434.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μαξιμιανός. Διετέλεσε Πατριάρχης επί Θεοδοσίου Β’, κατά τα έτη 431 – 434, μετά την εξορία του αιρετικού Νεστορίου.

467.—Ο Ανθέμιος γίνεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έχοντας αναλάβει διάφορα αξιώματα στο Βυζάντιο, προωθήθηκε από τον Λέοντα Α’, ως αυτοκράτορας του Δυτικού τμήματος, κατόπιν αιτήματος του γότθου διοικητού της Ιταλίας, Φλάβιου Ρικημήρου, [ο οποίος στη διάρκεια της στρατιωτικής του εξουσίας, ανέβασε και καθαίρεσε πέντε αυτοκράτορες..].Ύστερα από μία αποτυχημένη εκστρατεία εναντίον των Βανδάλων στην Αφρική και τις ήττες από τους Βησιγότθους στη Γαλατία [όπου ο ρόλος του Ρικημήρου ήταν ύποπτος], εκθρονίστηκε και δολοφονήθηκε.


565.—Ανέρχεται στον Πατριαρχικό Θρόνο ο Ιωάννης Γ΄ ο Σχολαστικός. Ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως την περίοδο 565-577.


582.—Μετά το θάνατο του Ευτύχιου, αναλαμβάνει ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Άγιος της Εκκλησίας μας Ιωάννης ο Νηστευτής, ως Ιωάννης Δ’.


775.—Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’, Ανθούσα. Παρόλο που διέθετε και το κάλλος και την καταγωγή, επέλεξε να παραμείνει άγαμη και να αφοσιωθεί σε έργα ελέους και φιλανθρωπίας. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η Οσία Ανθούσα, διαμοίρασε τα υπάρχοντά της σε πτωχούς και ιδρύματα και αποσύρθηκε ως μοναχή στην Ιερά Μονή Ομονοίας (ή Ευμενίας).


901.—Πεθαίνει η τρίτη σύζυγος του Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού, Αυτοκράτειρα Ευδοκία, στην διάρκεια του τοκετού. Είχαν προηγηθεί  άλλοι δύο γάμοι όπου πάλι οι σύζυγοί του απεβίωσαν, έως τον επεισοδιακό τέταρτό του γάμο, που δεν έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό. Ο Λέοντας επέβαλε τον τέταρτο γάμο του, αντικαθιστώντας τον πατριάρχη Νικόλαο με τον Ευθύμιο.


1019.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Σέργιος, ανεψιός του Φωτίου. Κλήθηκε στον πατριαρχικό θρόνο από τον Βασίλειο Β΄ και παρέμεινε επί είκοσι έτη. Όταν ο Βασίλειος ξεκίνησε την εκστρατεία κατά των Περσών, άφησε με εμπιστοσύνη την Βασιλεύουσα και τον διάδοχό του υπό την εποπτεία του Πατριάρχου. Κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Κωνσταντινουπόλεως από τους Πέρσες και Αβάρους το καλοκαίρι του 626, ο πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη με την εικόνα της Παναγίας, ενθαρρύνοντας τους υπερασπιστές, όντας πηγή θάρρους για αυτούς και ελπίδας για τους πολιορκούμενους· τιμάται από την Εκκλησία μας ως Άγιος. 
1159.—Ο αυτοκράτωρ Μανουήλ Α’ Κομνηνός εισέρχεται εν θριάμβω στην Αντιόχεια και καταλύει την υπάρχουσα εκεί λατινική ηγεμονία. Ο Μανουήλ συνέχισε την παράδοση του πατέρα του Ιωάννη Β’Κομνηνού, και του παππού του με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του στο στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό τομέα. Παρορμητικός και ασυγκράτητος, εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία που του παρουσιαζόταν. Κατάφερε μεγάλες επιτυχίες, τελικά όμως πάντα ένα μικρό σφάλμα, μια ασημαντότητα, τις ανέτρεπε. Η συμπάθεια που έτρεφε προς τη Δύση και τον πολιτισμό της, τον οδήγησε στο να διατηρεί πάντα το βλέμμα προς τις εκεί πρώην και νυν επαρχίες, με αποτέλεσμα να μην επικεντρώσει τις προσπάθειές του, όπως όφειλε, προς τον μέγα εξ’ Ανατολών κίνδυνο των τούρκων, με τραγική κατάληψη την μάχη του Μυριοκέφαλου, που σήμανε το τέλος κάθε βυζαντινού σχεδίου για την ανακατάληψη της Μικράς Ασίας.

1204.—Οι Φράγκοι επιχειρούν την δεύτερη επίθεσή τους κατά της Βασιλευούσης. Οι σταυροφόροι, δεχόμενοι τις προτάσεις των απεσταλμένων τού αυτοκράτορα Φιλίππου του Σουηβού, γαμπρού του Iσαακίου του B΄, ως μεσολαβητού του φυγάδα κουνιάδου του Aλεξίου Aγγέλου, ανέλαβαν δράση για την αποκατάσταση του Iσαακίου στον θρόνο της Kωνσταντινουπόλεως. Στις 17 Iουλίου 1203, εισβάλλοντας στην Κωνσταντινούπολη αποκατέστησαν τον Iσαάκιο Β’ στον θρόνο και εκείνος επικύρωσε με χρυσόβουλλο όλες τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι τους ο Aλέξιος ο Δ΄. Mετά από αυτό, το έργο τους είχε ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια η εκστρατεία τους θα μπορούσε να συνεχίσει τον δρόμο της προς την Aνατολή. Ωστόσο, αποφασίστηκε να παραμείνουν και να διαχειμάσουν τα σταυροφορικά στρατεύματα στη βασιλεύουσα για να «στηρίξουν τον θρόνο». Η παραμονή όμως των Σταυροφόρων στην Kωνσταντινούπολη είχε δημιουργήσει μια ιδιότυπη ψυχολογική κατάσταση και στις δύο πλευρές. Oι Bυζαντινοί εύχονταν την απαλλαγή απο τη δυτική στρατιωτική παρουσία, ενώ οι Σταυροφόροι είχαν αρχίσει να οραματίζονται άλλες εξελίξεις. O πόλεμος θα έδινε την οριστική λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί. Στις 12 Απριλίου επιχυρούν την δεύτερη επίθεσή τους και στις 13 Aπριλίου, κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίσταση των Bυζαντινών και να κυριεύσουν την Kωνσταντινούπολη. Oι σφαγές και η λεηλασία των δημόσιων κτηρίων και των ιδιωτικών κατοικιών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. 
1453.—Ο τουρκικός στόλος αγκυροβολεί στο Διπλοκιόνιο, όπου βάλλει δια των πυροβόλων του κατά των τειχών τής Κωνσταντινουπόλεως. Τα μεγέθη της σουλτανικής αρμάδας που παραδίδονται από τους βυζαντινούς ιστορικούς είναι υπερβολικά διογκωμένα. Αλλά από τις μαρτυρίες των Ιταλών ναυτικών που παρευρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι περιελάμβανε έξι τριήρεις και δέκα διήρεις, περίπου δεκαπέντε γαλέρες με κουπιά, περίπου εβδομήντα φούστες και είκοσι παραντάρια, μαζί με έναν αριθμό από καῒκια και κότερα, που χρησιμοποιούνταν κυρίως για την μεταφορά μηνυμάτων. Επικεφαλής του τέθηκε ο κυβερνήτης της Καλλίπολης, ο βουλγαρικής καταγωγής εξωμότης Σουλεϊμάν Μπαλτόγλου. Η θέα του τεράστιου τουρκικού στόλου που περιπολούσε την Προποντίδα και των τεράστιων κανονιών με προεξάρχον το τέρας του Ουρβανού, έδειξε στους πολίτες τί μπορούσαν να περιμένουν.

1820.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αποδέχεται την ανωτάτη αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας. Το σχετικό πρακτικό αναφέρει τα εξής: «Κατά την άπαξ εγκριθείσαν γνώμην συνελθόντα τα μέλη τής Ελληνικής Εταιρείας και συσκεφθέντα μετ’ ακριβούς ερεύνης και εξετάσεων, εγνώρισαν Επίτροπον Γενικόν τής Ελληνικής Εταιρείας, τον εκλαμπρότατον πρίγκιπα κύριον Αλέξανδρον Υψηλάντην, ίνα εφορεύη και επιστατή εν πάσι όσα κρίνονται άξια, ωφέλιμα και πρέποντα». Το πρακτικόν αυτό συνετάχθη εις την Πετρούπολιν και φέρει τας υπογραφάς των Αλεξάνδρου Υψηλάντου, Ιωάννου Μάνου καί Εμμανουήλ Ξάνθου, ως «εκπροσώπων τής κινητικής Αρχής». 
1822.—Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι σφαγές των χριστιανών της Χίου.

1823.—Η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, δηλώνουν την τραγική οικονομική κατάσταση η οποία μας οδηγεί σε δανεισμό. “Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.


1824.—Ο Αρμοστής της Κρήτης, Υδραίος Εμμανουήλ Τομπάζης, εγκαταλείπει το νησί ζητώντας συγχρόνως από τους Κρητικούς να συνεχίσουν με κάθε θυσία τον αγώνα.


1827.—Η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνος εξέλεξε τριμελή Αντικυβερνητική Επιτροπή εκ των Γεωργίου Μαυρομιχάλη, Γιαννούλη Νάκου καί Ιωάννου Μακρή Μιλαῒτη, για να ασκεί την εξουσία μέχρις ελεύσεως τού Ι.Καποδίστρια.


1828.—Η έλλειψη πολεμοφοδίων και ζωοτροφών αναγκάζει τους αγωνιστές της Κρήτης να στείλουν επιστολή στον Κυβερνήτη της Ελλάδας Καποδίστρια. Η εν λόγω επιστολή υπογράφεται από τους: Πρωτοπαπάς Σφακίων Γεώργιος, Σ. Δεληγιαννάκης, Α. Μανουσογιαννάκης, Π. Βαρδουλάκης, Α. Μωράκης, Σ. Σηφοδασκαλάκης, παπά Γεώργιος, Σ. Κουκουτσάκης, Ν. Γιαπιτζάκης, Π. Βολουδάκης, Σ. Παπαδάκης, Π. Μανουσέλης, Α. Δημάκης, Α. Βουζάκης, Μ. Δασκαλάκης, Ι. Χάλης, Α. Πιτσικούλης, Γ. Πίπος, Γ. Πολάκης, Γ. Παυλάκης, Ι. Ξυνίδης, Π. Πρινόλης, Β.Π.Θεοδωράκης και Σ. Καβρουδάκης. Είχε προηγηθεί και άλλη από τους Αναγνώστης Παναγιώτου (Παναγιωτάκης) και Ν. Μαλαντρή(Μαλανδράκης). 
1830.—Η Υψηλή Πύλη αναγνωρίζει την πολιτική ανεξαρτησία της χώρας μας.

1871.—Γενέθλιος ημέρα του στρατιωτικού και πολιτικού ανδρός, Ιωάννου Μεταξά. Κεφαλληνιακής καταγωγής, υπήρξε ένας διορατικός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης, διακεκριμένος επιτελικός αξιωματικός, με ικανότητα αιφνιδιασμού του εχθρού και γνώστης διπλωματικών χειρισμών. Ένας κατ’ εξοχήν πνευματικός άνθρωπος, του οποίου το όνομα έχει μείνει στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία, για την αντίσταση της Ελλάδος κατά του Αξονος. Ως άνθρωπος είχε τη φήμη προσώπου με ιδιαίτερο ήθος, πάθος για την πατρίδα του και σεβασμό στην ιστορία της. Τον διέκρινε συναισθηματικός πλούτος, οξυδέρκεια, διορατικότητα και ευθύτητα κρίσεως, αναλυτική φιλοσοφική σκέψη, αγάπη για διάλογο και άμεση πρακτική αντίδραση, αφού είχε εξαντλήσει τα θέματα με τους ειδήμονες. Πραγματοποίησε τις εκάστοτε αποφάσεις του με γενναιότητα και αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα, μέτρο και σταθερότητα. Ευπατρίδης, αριστοκράτης και οπαδός του πλατωνισμού. Προ πάντων υπήρξε άνθρωπος του πνεύματος, λάτρης της φύσεως, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, αφοσιωμένος σύζυγος και τρυφερός οικογενειάρχης και πατέρας. 
1872.—Πεθαίνει ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος που έχει μείνει στην ιστορία σαν ο συνθέτης της μουσικής του Εθνικού μας Ύμνου, πάνω σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού.1896.—Την επεισοδιακή άτυπη συμμετοχή της πρώτης γυναίκας μαραθωνοδρόμου στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών, μαρτυρούν εφημερίδες της εποχής, όπως η «Ακρόπολις», το «Άστυ», ο «Νέος Αριστοφάνης» και η «Messager d’ Athènes». Βρισκόμαστε στην Αθήνα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και έκπληκτη η οργανωτική επιτροπή αντιμετωπίζει μια περίεργη, για την εποχή εκείνη, αίτηση συμμετοχής στον Μαραθώνιο Δρόμο. Είναι αυτή της Σταματίας ή Σταμάτας Ρεβίθη, της αποκαλούμενης και Μελπομένης, από τη Σύρο. Στην «Εστία» σημειώνεται: «…Η δρομεύς κυρία Ρεβίθη, η παράδοξος γυνή, η διατρέξασα προ ολίγων ημερών τον Μαραθώνιο δρόμο χάριν δοκιμής σκοπεύει να συναγωνισθή μεθαύριον. Σήμερον ήλθε εις τα γραφεία μας και μας είπεν ότι εάν την εμποδίσουν τα υποδήματά της, θα τα βγάλη καθ’ οδόν και θα έλθη γυμνόπους…». Λίγο αργότερα η Σταματία θα ακούσει την αμετάκλητη απόφαση της επιτροπής που της αρνείται ακόμα και ανεπίσημα να ακολουθήσει την ομάδα των αθλητών. Και πάλι όμως δεν πτοείται. Στις 11 Απριλίου, την επομένη του θριάμβου του Σπύρου Λούη, θα βρεθεί ξανά στη γραμμή εκκινήσεως του Μαραθώνα. Έχει πάρει την απόφαση να τρέξει τη διαδρομή μόνη. 1897.—Ο Ελληνικός Στρατός συμπτύσσεται νοτίως της Λάρισας και εγκαθίσταται αμυντικά στην γραμμή Φάρσαλα-Βελεστίνο. Ο Τύρναβος καταλαμβάνεται από τους τούρκους.

1903.—Σημειώνεται συμπλοκή τουρκικού αποσπάσματος και βουλγάρων συμμοριτών, με διακόσιους νεκρούς και τραυματίες.


1905.—Συλλαλητήριο των βουλγάρων στην πρωτεύουσα Σόφια εναντίων της Ελλάδος. Εκτεταμένες καταστροφές σε καταστήματα και οικίες ομογενών μας.


1907.—Κοντά στην μονή Παραβόλου στο Μορίχοβο, πίπτει ηρωικά ο μακεδονομάχος Παναγιώτης Φιωτάκης, από τον Γαλατά Κυδωνίας των Χανίων. Έδρασε ως οπλαρχηγός στην περιοχή του Μοριχόβου από το 1905 ως τον Μάρτιο 1907, με το σώμα του Βασίλειου Παπά (Βρόντα). Για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος από τους τούρκους, προτίμησε να αυτοκτονήσει με το περίστροφο του.


1909.—Σφαγές Ελλήνων από τούρκους στα Άδανα. 
1912.—Ιταλοτουρκικός Πόλεμος. Η Ιταλία εφαρμόζοντας ανοιχτά µια κατακτητική πολιτική, η οποία µεταξύ άλλων απέβλεπε σε κατάληψη των τουρκικών περιοχών της Τριπολίτιδας και της Κυρηναϊκής, επιχείρησε να µεταφέρει τον πόλεµο στο Αιγαίο αποκλείοντας τα Δαρδανέλια και καταλαµβάνοντας τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Τα σχέδια της Ιταλίας, που δεν ήταν καθόλου αθώα, στον βαθµό που µας αφορούσαν ως χώρα, απέβλεπαν στην «προσωρινή» κατοχή των νησιών αυτών, έτσι ώστε να αποκτήσει εκεί µια στρατηγικής σηµασίας θέση, από την οποία θα έστρεφε την προσοχή της στα στενά της Έλλης και θα απειλούσε τον κόλπο της Σµύρνης και τις µικρασιατικές ακτές. Ωστόσο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγµατα, η Ιταλία απέφυγε την προσάρτηση των νησιών αυτών, τα οποία αποτελούσαν εδάφη ελληνικής επικράτειας, και στράφηκε νοτιότερα, αρχίζοντας το 1912 να καταλαµβάνει για αντιπερισπασµό ένα – ένα τα Δωδεκάνησα, που παρέµεναν ακόµη υπό την τουρκική κυριαρχία.

1914.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Τεπελένι. Έτσι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν απέμεινε στην Βόρειο Ήπειρο. 
.— Οι αλβανοί επιτίθεται στο χωριό Παλιάσα της Χιμάρας. Αποκρούονται και υποχωρούν άτακτα προς τον αυχένα της Λογαράς. Εκεί πέφτουν σε ενέδρα αποσπάσματος Κρητών εθελοντών, το οποίο τους αποδεκατίζει. Όσοι επέζησαν συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.

1920.—Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο διευθυντής της εφημερίδας “Ακρόπολις”, Βλάσης Γαβριηλίδης. Ο Κωνσταντινοπολίτης Βλάσης Γαβριηλίδης αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με υποτροφία του Γεωργίου Σίνου. Στο χώρο των Γραμμάτων πρωτοεμφανίστηκε μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη από τις σελίδες του περιοδικού Επτάλοφος, όπου δημοσίευσε μελέτες για την αρχαία ελληνική τραγωδία και το θεατρικό έργο του William Shakespeare. Με αφορμή δημοσίευση άρθρου του σχετικά με την καταπίεση της ελληνικής κοινότητας από την οθωμανική διοίκηση στην Πόλη, στην εφημερίδα «Μεταρρύθμισις» –την οποία εξέδωσε μετά την Ομόνοια – διώχτηκε από το Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄ και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.Κατέφυγε κρυφά στην Αθήνα, όπου από το 1877 πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.


.—Ο Ελληνικός Στρατός της Μ.Ασίας μάχεται με περιπόλους.


1921.—Προληπτική λογοκρισία επιβάλλεται στον Ελληνικό Τύπο για τις στρατιωτικού περιεχομένου ειδήσεις.


.—Σε ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.


1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.


1939.—Η αλβανική Εθνοσυνέλευση προσφέρει στον ιταλικό βασιλικό οίκο το αλβανικό στέμμα, υπό τη μορφή της προσωρινής ένωσης.


1941.—Μάχη της Βεύης (στενωπού Κλειδίου), 11-12/4/1941.https://galanoleykoblog.files.wordpress.com/2015/04/cf83cf87ceb7cf83-ceb3cf81-cf87cebfcebdceb4cf81ceb9cf83.jpg?w=630&h=378

.—Ο Συνταγματάρχης Χονδρός Γρηγόριος, όταν κυκλώθηκε από τους Γερμανούς μεταξύ Νυμφαίου-Κλειδίου, στην πρώτη διάσπαση του μετώπου, αυτοκτονεί.

.—Υποχωρητική κίνηση βρετανικών δυνάμεων εκθέτει σε κίνδυνο τις ελληνικές μονάδας στην περιοχή της Κοζάνης. Παρά ταύτα, ο ελληνικός στρατός αντεπιτίθεται επιτυχώς και συγκρατεί τον εχθρόν. Η υπεροψία τού Άγγλου στρατηγού, η αδιαφορία του γιά τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των Ελλήνων διοικητών που γνώριζαν άριστα το έδαφος οδήγησε τελικώς στην οπισθοχώρηση. Οι διαταγές του Ουίλσον δεν είχαν καμμία σχέση με την διατήρηση τού ελληνικού εδάφους, αλλά με την σωτηρία και την ασφαλή αποχώρηση των Βρετανικών δυνάμεων, θυσιάζοντας Έλληνες στρατιώτες.

.—Παρά την δυσμενή εξέλιξη τού αγώνα, το Σύνταγμα των Δωδεκανησίων Εθελοντών, με υψηλό ηθικό υπόκεινταιστα πυρά τού γερμανικού πυροβολικού. Όρθιος ο Μάρκος Κλαδάκης, παρακολουθεί τις εχθρικές κινήσεις. Η στάση του, προκαλεί ενθουσιασμό στους άνδρες του, που ζητωκραύγαζαν και έψαλαν τον δωδεκανησιακό ύμνο. Τελικώς το Σύνταγμα, απαγκιστρώθηκε με επιτυχία και κατευθύνθηκε προς Πέτρα και Αμύνταιο.Οι Ἀγγλοι, όχι μόνο δεν υποστηρίζουν το Σύνταγμα, αλλά αδιαφορώντας για την ζωὴ των Ελλήνων, εμποδίζουν την κίνησή του, με ανατινάξεις γεφυρών και με έκδοση διαταγών που δεν έχουν καμμία σχέση με την διατήρηση τού ελλαδικού χώρου.


.—Με την είσοδο των ναζί στην Ελλάδα, ο Μακεδονομάχος Αντώνης Ζώης, δεν άντεξε να δει την Ελλάδα μας για την οποία είχε αγωνιστεί, σκλαβωμένη και αυτοκτόνησε στο Φλάμπουρο της Φλωρίνης με το περίστροφο που κρατούσε για ενθύμιο και το οποίο τόσο είχε τιμήσει κατά τους Αγώνες του. Ήταν 72 ετών. 
.—Στο αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις συμπτύσσονται για να αποφύγουν την κύκλωση.

1960.—Νέο οικονομικό πενταετές πρόγραμμα στην χώρα, που καλύπτει όλους τους τομείς παραγωγής.


1967.— Παραλήφθηκε το ταχύπλοο «Πήγασος» τύπου «NASTY», με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Γκιτάκο. Τα σημερινά ταχύπλοα, πρωτοεμφανίστηκαν πριν από ένα αιώνα περίπου. Ήταν μικρά, ευέλικτα, ταχέως κινούμενα σκάφη που έφεραν σαν κύριο όπλο τους τορπίλες και η αρχική τους ονομασία ήταν «Τορπιλοβόλα». Αυτά αποτέλεσαν τον προπομπό των Ταχέων Σκαφών. Με το πέρασμα των χρόνων, εξοπλίστηκαν με ημιαυτόματα και αυτόματα πυροβόλα, καθώς και με κατευθυνόμενα βλήματα σε επόμενη φάση, προκειμένου να επιχειρούν με ταχύτητα διατηρώντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και έχοντας παράλληλα ισχύ πυρός.[Η αιφνιδιαστική επίθεση του Νικολάου Βότση με το Τορπιλοβόλο 11 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1912 και η βύθιση της τουρκικής ναυαρχίδος, αποτελεί εξαίρετο δείγμα χρήσεως του ταχυπλόπου].


1991.—Ο πρώην γερουσιαστής της Μασαχουσέτης και ομογενής Πολ Τσόγκας, ανακοινώνει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Στην πρώτη φάση των προκριματικών ήταν μπροστά από τον κύριο αντίπαλό του, τον τότε κυβερνήτη Mπιλ Kλίντον, που κλυδωνιζόταν από μια σειρά προσωπικών και οικογενειακών σκανδάλων. Ωστόσο, η υγεία του που υποτροπίασε [από το 1984 είχε διαγνωσθεί με καρκίνο], σε συνδυασμό με οικονομικά προβλήματα στην προεκλογική του εκστρατεία (ο επικεφαλής Tζον Pούσο συνελήφθη αργότερα και καταδικάστηκε για κατάχρηση σημαντικών ποσών) ανάγκασαν τον Tσόγκα να βγει από την κούρσα το Mάρτιο του 1992.Ήταν Έλληνας δεύτερης γενιάς, που έδωσε προσωπικό αγώνα για να σπουδάσει και παράλληλα να στηρίξη την οικογένειά του. Συμπαραστάθηκε και βοήθησε πτωχούς και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους του.


1992.—Στην Βρετανία, ο ελληνισμός του Λονδίνου πραγματοποιεί συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. 
1993.—Ο Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, παρόλο που δεν κατάφερε να κατακτήσει τα δύο πρώτα μεγάλα τουρνουά. Η κυριαρχία του επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες αργότερα όταν κατέκτησε το Wimbledon. 

1994.—Σε αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών προχωρούν Ελλάδα και αλβανία, μετά τον ισχυρισμό των Τιράνων ότι, για την επίθεση μασκοφόρων σε στρατόπεδο του Αργυροκάστρου, είχε ανάμιξη η Ελλάδα. [βλ.& 10/4]


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 125570905106881529

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item