Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

11 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

491.—Ο Αναστάσιος Α’ ο Δίκορος ανεβαίνει στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Φλάβιος Αναστάσιος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 430 στο Δυρράχιο από γονείς ταπεινής καταγωγής και είχε ένα ιδιαίτερο φυσικό χαρακτηριστικό. Οι κόρες των ματιών του είχαν διαφορετικό χρώμα, έτσι το ένα μάτι φαινόταν μαύρο ενώ το άλλο γαλανό, γι’ αυτό και τον ονόμαζαν Δίκορο. Από νωρίς απέκτησε φήμη για τις διοικητικές του ικανότητες και εξασφάλισε την εύνοια της κόρης τού αυτοκράτορα Λέοντα Α’ Αριάδνης, η οποία μετά την χηρεία της (ήταν παντρεμένη με τον Ζήνων) και ως Αυτοκράτειρα, προώθησε στο θρόνο τον Αναστάσιο και στις 11 Απριλίου 491 τον ανέδειξε Αυτοκράτορα. Το χαρακτηριστικότερο ίσως σημείο στην πορεία του Αυτοκράτορα ήταν πως πρέσβευε το δόγμα της αίρεσης του Ευτυχούς, (μονοφυσιτισμός) το οποίο τον οδήγησε και σε κόντρα με τον Πατριάρχη Ευφήμιο. Η διένεξη αυτή διευθετήθηκε με την έγγραφη ομολογία πίστης τού Αναστασίου στο Ορθόδοξο δόγμα. Ο Αυτοκράτωρ Αναστάσιος πέθανε άτεκνος το 518 για να τον διαδεχθεί ο αρχηγός των βασιλικών σωματοφυλάκων τότε, Ιουστίνος.

1034.—Πεθαίνει ο Ρωμανός Γ’, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο Ρωμανός Γ’ ο Αργυρός ή Αργυρόπουλος ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου και γεννήθηκε το 1028. Ήταν Πατρίκιος από την Ιεράπολη της Φρυγίας και ανέλαβε τον θρόνο σε ηλικία 60 ετών και κατ’ εντολή του άτεκνου Κωνσταντίνου Η’, τρείς ημέρες πριν εκείνος πεθάνει. Ο άτυχος Ρωμανός Γ’ βρήκε φρικτό θάνατο με πνιγμό στο λουτρό του, από την σύζυγό του Ζωή και τον εραστή της Μιχαήλ. Αυτός, ο Μιχαήλ Δ’ ο Παφλαγών (αφού πρώτα τέλεσαν τους γάμους τους την ίδια ημέρα που δολοφόνησαν τον Ρωμανό Γ’) συγκυβέρνησε με την Αυτοκράτειρα Ζωή ως το 1041, όπου πέθανε αυτοέγκλιστος στην Μονή Αγίων Αναργύρων από τις ενοχές για την δολοφονία τού προκατόχου του. 
1769.— Εξελέγη νέος Οικουμενικός Πατριάρχης ο Θεοδόσιος Β΄ (κατά κόσμον Χριστιανόπουλος). Καταγόταν από την Κρήτη όπου και ήταν ηγούμενος.

1821.—Ο Νικόλαος Ράπτης και οι πλοίαρχοι των Σπετσών με 8 σπετσιώτικα πλοία επιτίθεται στον λιμένα της Μήλου εναντίον μιας τουρκικής κορβέττας με 26 κανόνια, ενός βρικίου με 16 κανόνια και ενός μεταγωγικού πλήρους πολεμικού υλικού και τα κυριεύει. Το πολεμικό υλικό μετεφέρθη ακολούθως στην Μονεμβασία.


1825.—Ο Ι. Γκούρας αποκρούει τους τούρκους παρά το Τουρκοχώρι.


.—Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη συλλαμβάνει δύο πλοία μεταφέροντα πολεμικό υλικό στον Ιμπραήμ.


1826.—Από της δύσεως της προηγουμένης ημέρας, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου συγκεντρώθηκαν στις προκαθορισμένες για την ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ θέσεις. Η φρουρά είχε διαιρεθεί σε τρείς φάλαγγες υπό τους Νότη Μπότσαρη, Κίτσο Τζαβέλλα και Δ.Μακρή. Στο μέσο εκάστης φάλαγγας βάδιζαν τα γυναικόπαιδα. Η εκκίνησις έγινε στις 2 μετά τα μεσανύκτα (10 προς 11 Απριλίου). Η φρουρά όταν άρχισε να βγαίνει βρέθηκε αντιμέτωπη μ’έναν εχθρό ο οποίος καραδοκούσε γιατί «…είχε σπία [προδοσία] και ήταν πρεπαράδος [προετοιμασμένος]..» θα γράψει στον Διονύσιο Ρώμα στην Ζάκυνθο ο απεσταλμένος του, Γεώργιος Στρούζας, όπως έμαθε «από μερικούς που ερρίχθησαν στο γιαλό με πλοιάρια και ήρθαν εις Πεταλά τέσσαραις ημέρες υστερώτερα». Έτσι οι μεν έμπειροι πολεμιστές μαζί με ελάχιστα γυναικόπαιδα, ξεπερνώντας μύριες δυσκολίες και την επέλαση του αιγυπτιακού ιππικού, κατόρθωσαν να διασωθούν στο στρατόπεδο της Δερβέκιστας περί τους 1500-3000. Η συντριπτική όμως μάζα των γυναικοπαίδων έμεινε δυστυχώς «εδώθε με τον Χάρο», γιατί μέσα στην απερίγραπτη σύγχυση που ακολούθησε και σημαδεύτηκε με τον θάνατο του Αρχηγού των Μεσολογγιτών Θανάση Ραζηκότσικα, γύρισαν εσπευσμένα πίσω στην μαρτυρική πόλη, όπου όμως είχε εισβάλλει ο εχθρός από τις αφύλακτες πλέον ντάπιες. Αρκετές γυναίκες αυτοκτονούν. Πολλά αγόρια άνω των δώδεκα ετών σφάζονται. Όσα γυναικόπαιδα δεν βρήκαν τον θάνατο, σύρθηκαν στον εξανδραποδισμό και την ατίμωση. Αιγύπτιοι, τούρκοι και αλβανοί διαμοιράστηκαν τα γυναικόπαιδα τα οποία υπέστησαν ανήκουστα μαρτύρια και υποβλήθηκαν σε ανομολόγητους εξευτελισμούς, πριν καταλήξουν σε διάφορα μέρη του τότε Οθωμανικού Κράτους. Κατά την Έξοδο φονεύθησαν επίσης ο Γερμανοελβετός εκδότης των «Ελληνικών Χρονικών» Ιωάννης— Ιάκωβος Μάγερ, καθώς και οι φιλέλληνες, Σπέτσεμπεργκ, Ντίτμαρ, Ντελωναί, Λουτσώφ, Σέπαν και Κλέμπε. 
.—Ο γέρων Χρήστος Καψάλης συγκεντρώνει στον Ανεμόμυλο τους ασθενείς, αναπήρους και πολλές γυναίκες, τις οποίες, κατά την παράδοση, παρακινεί να βγαίνουν στα παράθυρα για να προσελκύσουν περισσοτέρους εχθρούς. Όταν, τέλος, είδε ότι ο μύλος γέμισε από τούρκους, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανετινάχθη μεθ’ όλων στον αέρα. Στον Ανεμόμυλο ευρίσκετο επίσης και ο επίσκοπος Ρωγών, Ιωσήφ.

.—Ο πρόξενος της Αυστρίας στο Μεσολόγγι αββάς Μικαρέλλι, γράφει σε σχετική επιστολή του: «Εξακισχίλιαι γυναίκες καί παιδιά είναι αιχμάλωτοι τών Αιγυπτίων. Τρείς χιλιάδες καί εκατόν ζεύγη ώτων απεκόπησαν και απεστάλησαν ως τρόπαια εις την Κωνσταντινούπολιν».


1838.—Διαμαρτυρίες των κατοίκων της Ύδρας λόγω του διατάγματος περί υποχρεωτικής στατολογήσεως. Οι κάτοικοι ζητούν να εξαιρεθούν, οι διαμαρτυρίες κρατούν πέντε ημέρες, αλλά ουδέν επέτυχαν.


1890.— Ελήφθη η απόφαση μετατροπής της νήσου Έλις σε μεταναστευτικό κέντρο και ο έλεγχος της μετανάστευσης παρεδόθηκε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.Το νησί έγινε ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν την “Γη της Επαγγελίας”. Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Σήμερα ένα μουσείο θυμίζει εκείνες τις μέρες.


1896.—Έγινε εν μέσω παλλαϊκού συναγερμού η κηδεία τού Χαριλάου Τρικούπη, του οποίου ο νεκρός ταριχευθείς, είχε μεταφερθεί εκ Καννών υπό τής αδελφής του Σοφίας. Κατά ρητή θέληση του μεταστάντος, δεν επετράπη να εκφωνηθούν επικήδειοι ή επιτάφιοι λόγοι. Η εφημερίς «Ακρόπολις» στην περιγραφή της πρόσθεσε τα εξής: «Και ο θάνατός του ο τραγικός και η ιστορία του η ηρωϊκή και η αποχή του ευγενής και η σιωπή του η ιπποτική επιτείνουσι την θλίψιν». 
1897.—Μάχη Δελερίων, κατά την οποία ο Ελληνικός στρατός αναγκάσθηκε να συμπτυχθεί προς την Λάρισα ενώπιον των προελαυνουσών από Μελούνας υπερτέρων τουρκικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου και των γύρω χωριών, βλέποντας τα ελληνικά στρατεύματα να συμπτύσσονται, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έφυγαν με κάθε μέσο (σούστες, κάρα κ.λ.π.) προς τη Λάρισα. Η ανάμειξη του άμαχου πληθυσμού με τα υποχωρούντα στρατεύματα επέφερε μεγάλη σύγχυση. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τον Τύρναβο στις 12 Απριλίου 1897.

.—Στον τομέα της Ηπείρου (Πέντε Πηγάδια) το τάγμα Κουμουνδούρου μάχεται σκληρά εναντίον των τούρκων, και αφού έχασε δυο αξιωματικούς και 178 οπλίτας αναγκάζεται να συμπτυχθεί.


1910.—Συνομολογείται δάνειο 500.000 λιρών μεταξύ της Τραπέζης Αθηνών, Άγγλων και Γάλλων κεφαλαιούχων, το οποίο θα διατείθετο για την εκρίζωση των σταφιδαμπέλων στην Πελοπόννησο.


.—Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, προβλέπει η τριετής φοίτηση διδασκαλίας δημοτικής να γίνει τετραετής καθώς και την προσθήκη της γαλλικής και της γερμανικής γλώσσας όπως και την χειροτεχνία και την σκοποβολή.


1911.—Καταφθάνει η βρετανική ναυτική αποστολή (υπό τον ναύαρχο Τάφνελ), έργο της οποίας είναι η αναδιοργάνωση του πολεμικού μας ναυτικού.


1912.—Έφτασε στην Ελλάδα αγγλική αποστολή για την εκπαίδευση του στρατού. Από τα μέσα Ιανουαρίου υπήρχαν ήδη γαλλικά στρατεύματα με τον ίδιο σκοπό.


1914.—Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαιτούν από την Ελλάδα να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. Επίσης απαιτούν να αποδώσει στην τουρκία την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελλόριζο και να ψηφίσει τον νόμο για την παραχώρηση της νήσου Σάσωνος στην αλβανία.


1915.—Η Βουλή της Κύπρου, με ψήφισμά της ζητεί την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.


.—Ορίζεται η 31η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός της Μ. Ασίας εδραιώνει τις θέσεις του και δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων τούρκων.


1921.—Σε όλο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. 
1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις του.

.— Ο πιλότος μας Αθανάσιος Νιννιός, κατά την διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης αποστολής και ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μπαλ Μαχμούτ, προσέκρουσε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στο έδαφος και κάηκε μαζί με το αεροπλάνο. Ο πιλότος μας πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Μ.Ασίας υπηρετώντας στη Β’ Μοίρα Αεροπλάνων που έδρευε στο Ουσάκ, και ανήκε στον Αεροπορικό Τομέα Σμύρνης. [http://www.pasoipa.org.gr/]


1924.—Ο στρατιωτικός νόμος που επιβλήθηκε σε ορισμένους νομούς της χώρας, (βλ. 03/04) επεκτείνεται σε Θεσσαλία, Εύβοια και Στερεά Ελλάδα.


1941.—Ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στα Γιαννιτσά στις 11 Απριλίου 1941 (Μεγάλη Παρασκευή) στις 10 το πρωί. Στις 20 Απριλίου 1941 εγκαθίσταται προσωρινά μία μεραρχία Αυστριακών Αλπινιστών. Οι κάτοικοι μαρτυρούν τη βίαιη συμπεριφορά τους. Εισβάλουν στα καταστήματα, καταστρέφουν και αρπάζουν ό,τι βρουν.


.—Βυθίζεται κοντά στον Καφηρέα, από γερμανικό βομβαρδιστικό, το πλωτό νοσοκομείο “Αττική”, υπό τον πλοίαρχο Δημήτριο Μελετόπουλο. Το πλοίο έφερε εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων του Ερυθρού Σταυρού. Το ‘’Αττική’’ είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και την Θάσο και μετέφερε στον Πειραιά 11 ασθενείς στρατιώτες, 28 αδελφές νοσοκόμους, 17 στρατιωτικούς γιατρούς με πλήρωμα (αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες) 110 άνδρες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου Πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος. Στη διάσωση των ασθενών τόσο το πλήρωμα όσο και οι γιατροί και οι νοσοκόμες επέδειξαν αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση και ψυχραιμία.


.—Ελληνοβρετανικές δυνάμεις αποκρούουν σφοδρές γερμανικές επιθέσεις στην περιοχή Βεύης-Κλειδί στο Πισοδέρι Μακεδονίας.


1955.—Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας “Αθλητικό Φως”, που αργότερα μετονομάζεται σε “Φως των Σπορ” και εκδίδεται καθημερινά.


.—Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ιδρύει νέο κόμμα με το όνομα “Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση”.


1957.—Επεκυρώθη στην Κύπρο, από το ποινικό Εφετείο η εις θάνατον καταδίκη του 18ετους Χρήστου Κυριάκου για μεταφορά βομβών και φυσιγγίων.

1964.—Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ανακοινώνει απόφαση που καθιερώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, την διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και την εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».

1969.—Πεθαίνει ο Μακεδονομάχος Αρίδας Δημήτριος. Ξεκίνησε την δράση του από μικρή ακόμα ηλικία, ως αρχηγός μικρής αλλά οπωσδήποτε ισχυρής συμμορίας κλεφτών που συγκρούστηκε αρκετές φορές με τούρκους αλλά και με βουλγάρους. Στις αρχές τού 20ου αιώνα στην περιοχή των Καμβουνίων, έγινε πανίσχυρος. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τον επέλεξαν ως «σύνδεσμο», όσοι από την ελεύθερη Ελλάδα στήριζαν τον αγώνα στην σκλαβωμένη Μακεδονία. 
1979.—Ο απεσταλμένος της χώρας μας υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Ράλλης, ενημερώνει την κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.  Στις 28 Μαΐου 1979, στο Ζάππειο μέγαρο, θα συνυπογράψει την Συνθήκη Εντάξεως.

1989.—Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δικαστικών από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά από σχετικές απειλές.


1990.—Η ΝΔ υπό τον Κ.Μητσοτάκη με ποσοστό 46,88% και με 150 έδρες σχηματίζει κυβέρνηση με την στήριξη του ενός βουλευτή που εκλέγει η ΔΗΑΝΑ. Το ΠαΣοΚ με 38,61% εκλέγει 123 βουλευτές.


1994.—Τρεις επιθέσεις με ρουκέτες πραγματοποιούνται, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Οι δύο επιτυχημένες, στη λεωφόρο Κηφισίας κατά της ασφαλιστικής εταιρείας Alico και με διαφορά δύο λεπτών αργότερα, κατά των γραφείων της Νασιονάλε Νεντερλάντεν. Η 3η στο λιμάνι του Πειραιά κατά του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Αρκ Ρουαγιάλ», που τελούσε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, απέτυχε.


1995.—Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ δηλώνει για το Μακεδονικό ότι, η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, που είναι κοινοτικός εταίρος, αλλά ότι θεωρεί λάθος το εμπάργκο κατά των Σκοπίων.


1996.—Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Φερσκόφσκι, δηλώνει ότι ο μόνος συμβιβασμός που είναι διατεθειμένος να κάνει, είναι να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκαλεί τη χώρα του με οποιοδήποτε όνομα θέλει..—O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που το πετυχαίνει. Στον τελικό του «φάιναλ-φορ», που έγινε στο Παρίσι, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 67-66.

Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 8276029639081621336

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item