Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

08 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1143.—Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός, κατόπιν τραυματισμού που υπέστη στο χέρι σε κυνήγι και ΙΩΑΝΝΗΣ Β' ΚΟΜΝΗΜΟΣ - ΚΑΛΟΪΩΑΝΝΗΣ τον οποίο αρχικώς θεώρησε επιπόλαιο. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, επέλεξε ως διάδοχο τον γιό του, Μανουήλ. Προετοίμασε μάλιστα την διαδοχή, πριν φθάσει στην Κωνσταντινούπολη η είδηση του θανάτου του. Ο Ιωάννης, συνδύαζε φρόνηση με εύστοχη δράση, ενώ με την σταθερότητα του χαρακτήρα και την μεγαλοψυχία του, υπερτερούσε κατά πολύ έναντι των συγχρόνων του. Ήταν προσιτός, ήπιος και δίκαιος και έγινε αγαπητός στον λαό όσο λίγοι αυτοκράτορες. Χαρακτηριστικό της αγάπης του λαού ήταν το προσωνύμιο που του έδωσε: «Καλοϊωάννης». Ο ίδιος απείχε από κάθε καλοπέραση, ζώντας το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του σαν απλός στρατιώτης. Έλεγε για τον εαυτό του, κατά τον βυζαντινό ιστορικό Νικήτα Χωνιάτη: «Ολίγα τοις ανακτόροις προσέμεινα. Ο βίος σχεδόν μοι άπας επί σκηνής και το αιθριάζειν αεί μοι περισπούδαστο». Ήταν αυστηρός στα ήθη, δεν ανεχόταν την αισχρολογία και την πολυτέλεια. Απεχθανόταν την υποκρισία, ήταν έντιμος και ειλικρινής. Η περίοδος της βασιλείας του υπήρξε γόνιμη για το Βυζάντιο. Ο ίδιος μόχθησε για να απαλλάξει τον ζωτικό χώρο του Βυζαντίου, την Μικρά Ασία από τους τούρκους, τους οποίους έδιωξε από πολλές περιοχές. Εξουδετέρωσε για πάντα τους Πετσενέγους, κατέστειλε την εξέγερση των Σέρβων, συνέτριψε τους Ούγγρους. Δεν επαναπαύθηκε στα όσα κληρονόμησε από τον πατέρα του, αλλά συνέχισε με τόλμη και συνέπεια το πρόγραμμά του και κατέστησε πάλι την Βυζαντινή αυτοκρατορία υπερδύναμη της εποχής και ρυθμιστή των ζητημάτων της Ανατολής. Παρέδωσε στον γιό του την αυτοκρατορία πιο μεγάλη και πιο δυνατή απ’ότι την παρέλαβε. 
1195.—Ο Αλέξιος Γ’ Άγγελος, με την βοήθεια του στρατού και μέρους της αριστοκρατίας, ανέρχεται στον θρόνο του Βυζαντίου, αφού εκθρόνησε και τύφλωσε τον αδελφό του Ισαάκιο Β’. Θα παραμείνει μέχρι τις 18 Αυγούστου του 1203. Η στρατιωτική και πολιτική του ανικανότητα, σε απόλυτη συνέχεια με του εκθρονισμένου αδελφού του, οδήγησαν την αυτοκρατορία με μεγάλη ταχύτητα στο δρόμο της αποσύνθεσης και της ταπείνωσης. Στο διάστημα της βασιλείας του, ο ανηψιός του, πρίγκηπας Αλέξιος, διέφυγε στην Δύση όπου ζήτησε την βοήθεια του γαμπρού του και βασιλέα της γερμανίας Φιλίππου, πετυχαίνοντας την δημιουργία της Δ’ Σταυροφορίας, με κατάληξη την άλωση της Βασιλευούσης το 1204 από τους Φράγκους.

1481.—Ο αχμέτ πασά, πολιορκεί το φρούριο της ορεινής περιοχής Καστάνια στην Μάνη. Ο Κροκόνδειλος Κλαδάς με τους συμπολεμιστές του, αμύνονται σθεναρώς. Κατορθώνουν να διαφύγουν προς το λιμάνι του Πόρτο Κάγιο, και μέσω αυτού στην Ιταλία. 


1564.—Μετά από συκοφαντίες τούρκων, οι δικαστές καταδικάζουν τον Νεομάρτυρα Ιωάννη τον Κουλικά σε παραδειγματικό θάνατο. Τον έρριψαν σε αιχμηρά τσιγκέλια-γάντζους. [Το Μ.Ευχολόγιο αναφέρει την μνήμη του μάρτυρος την 8η, 18η Απριλίου, και την 1η Απριλίου 1564]. 
1669.— Βλέποντας το αμετάθετο της γνώμης τού Νεομάρτυρας Ιωάννη από την Κω, οι βασανιστές του, τον οδήγησαν με βασανισμούς στον κριτή, που διέταξε τον ανηλεή δαρμό του και τον καταδίκασε να καεί ζωντανός.

1798.—Γεννιέται στην Ζάκυνθο, [στο διάστημα μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Απριλίου] ο μεγάλος Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Ο πατέρας του Διονυσίου Σολωμού, καταγόταν από οικογένεια Κρητών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο το 1670, μετά την κατάληψη της Κρήτης 1669 από τους Οθωμανούς. Το οικογενειακό τους όνομα στα Ιταλικά παραδίδεται με διάφορες μορφές: Salamon, Salomon, Solomon, Salomone. Η καταγωγή της μητέρας του είναι πιθανό να ήταν από την Μάνη. Κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός ορίστηκε εθνικός ποιητής της Ελλάδας όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον νεοελληνικό ποιητικό λόγο.
1820.—Ανακαλύπτεται τυχαίως από αγρότη της νήσου Μήλου, το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης. Ανήκει στην Ελληνιστική περίοδο, και είναι αποτέλεσμα της επιστροφής στα Κλασσικά πρότυπα του 5ου και 4ου αιώνος, που ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ αναβιώνουν κατά την ύστερη Ελληνιστική περίοδο [150-50π.Χ.] Την περίοδο της ανακαλύψεως του αγάλματος, στον προστατευμένο κόλπο της Μήλου είχε αράξει ένα Γαλλικό πολεμικό πλοίο με τους Γάλλους αξιωματικούς να αναζητούν αρχαία στο ελεύθερο χρόνο τους. Ο Έλληνας γεωργός, ονόματι Κεντρωτάς, έσκαβε στο χωράφι του, για να φτιάξει πιο καλά τις πεζούλες γιατί, είχανε πέσει κάτι πέτρες και χώματα από την αρχαία οχύρωση και εντελώς τυχαία, αλλά σε μεγάλο βάθος βρήκε το άγαλμα της Αφροδίτης. Ο γάλλος σημαιοφόρος, αντιλαμβανόμενος την μεγάλη αξία του αγάλματος, έδωσε προκαταβολή στον Κεντρωτά 400 γρόσια, για να το κλείσει για λογαριασμό της Γαλλίας και να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς.Το πρόσφερε στον βασιλιά Λουδοβίκο 18ο την 1η Μαΐου 1821, και αυτός με την σειρά του το δώρησε στο Λούβρο. Αντίγραφο του αγάλματος, τιμής ένεκεν[…] προσφορά από το μουσείο του Λούβρου, υπάρχει στην πρώτη αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου της Μήλου στην Πλάκα. 
1821.—Οι Διάκος, Δυοβουνιώτης, Κομνάς Τράκας, και άλλοι οπλαρχηγοί πολιορκούν τους τούρκους στο φρούριο της Μενδενίτσης, οι οποίοι παραδίδονται μετά πέντε ημέρες.

.—Έξω των Σαλώνων γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων και φονεύεται ο Έλλην οπλαρχηγός Χάϊνας (ή Χάϊδας) και έτσι οι Έλληνες χάνουν την μάχη.


1822.—Γίνεται μάχη παρά την Κάπελιν της Κρήτης μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Γάλλο συνταγματάρχη Βαλέστρα και τούρκων. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξε η νίκη των Ελλήνων.


1825.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη και αιγυπτίων έξω του Νεοκάστρου Πυλίας. Αποτέλεσμα της μάχης υπήρξε η νίκη των Ελλήνων.


1827.—Στον λιμένα τού Βόλου τα ελληνικά πλοία υπό τους Άστιγγα, Κριεζή, Σωτηρίου και Θέγκα πυρπολούν οκτώ δικάταρτα τουρκικά πλοία.


.—Ο Μακρυγιάννης νικά τους τούρκους παρά το Φάληρο. 
1854.—Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τον Χατζηπέτρο, νικούν 1.700 τουρκαλβανούς, υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

1862.— Ο βασιλικός στρατός εισέρχεται στο Ναύπλιο αφού κατάφερε να καταπνίξει την επανάσταση που είχε αρχίσει στις 8 Φεβρουαρίου. Παρά τις προσπάθειες των ηγετών των επαναστατικών δυνάμεων να περιορισθεί η αιματοχυσία μεταξύ Ελλήνων, πολλά ήταν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού αλλά και των στρατιωτικών. Μετά από τα επεισόδια, ο Όθων εξέδωσε διάταγμα αμνηστίας.


1867.—12/4 [π.ημ.]Πέθανε ο στρατηγός Δημήτριος Καλέργης, ο οποίος είχε πολεμήσει γενναίως καθ’ όλην την διάρκεια του Αγώνος και υπήρξε ο κυριότερος πρωτεργάτης της επαναστάσεως της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, δια της οποίας η απόλυτη μοναρχία τού Όθωνος μετεβλήθη σε συνταγματική. Διετέλεσε υπουργός και πρεσβευτής, συνεδέετο δε δια στενής φιλίας με τον αυτοκράτορα των Γάλλων Ναπολέοντα Γ’. [24/4 ν.ημ.]


1894.—Καταστρεπτικοί σεισμοί στην Λοκρίδα.


1897.—Οι Έλληνες στρατιώτες μάχονται σκληρά εναντίον των επιτιθεμένων τούρκων στην Μελούνα.


.—Η 2α Ελληνική Ταξιαρχία στην Ήπειρο τρέπει τους τούρκους σε φυγή παρά το Νεοχώριο και Παχύκαμπο.


1900.—Ο Γρηγόριος Μαρασλής, μέγας ευεργέτης του Έθνους από την Θράκη, δωρίζει 2.000 τουρκικές λίρες για την ανέγερση πατριαρχικής αστικής σχολής στην Κωνσταντινούπολη. 
1906.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν το χωριό Μεσημέρι Έδεσσας με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες.

1910.—Πεθαίνει ο Περικλής Γιαννόπουλος, λογοτέχνης, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, υπήρξε μέγας ελληνολάτρης διανοητής. 

1912.—Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην τουρκία, ανοίγοντας την αυλαία για τον A’ Βαλκανικό Πόλεμο.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός της Μ. Ασίας μάχεται με περιπόλους.


1921.—Οι αντιμαχόμενοι Έλληνες και τούρκοι μάχονται με περιπόλους.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία εκκαθαρίζει το έδαφος από τουρκικά αποσπάσματα.


1930.— Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Βασίλειος Μπάρλας λόγω αεροπορικού ατυχήματος που συνέβη κατά την διάρκεια της απογείωσής του από το αεροδρόμιο του Τατοΐου, όταν συγκρούστηκε με άλλο, με χειριστή τον Υποπλοίαρχο Γρηγοριανόπουλο Αχιλλέα και παρατηρητή τον Αρχικελευστή Σημηριώτη Ερρίκο. Νεκροί, όλοι οι επιβαίνοντες.


1931.—Ελληνικό νομοσχέδιο περί Τύπου, προβλέπει πως η ελευθεροτυπία παραμένει απαραβίαστως.


1939.—Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης με υπόμνημα που απέστειλε στον βασιλέα Γεώργιο Β’, προτείνει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσεως.


1941.—Οι ελληνικές δυνάμεις αρχίζουν αντεπίθεση προς ανακατάληψη του υψώματος της Κρέστης, η οποία είχε περιέλθει στους Γερμανούς. Η φρουρά του οχυρού Περιθώρι εξ άλλου, δι’ ηρωικής εξορμήσεως αποκρούει τους Γερμανούς, οι οποίοι το είχαν περικυκλώσει από παντού και προκαλεί σε αυτούς βαρύτατες απώλειες. Οι Γερμανοί στρατιώτες, περίτρομοι προ της ελληνικής ξιφολόγχης, παραδίδονται αιχμάλωτοι ή τρέπονται σε φυγή. 
.—Το οχυρό Νυμφαία, μετά διήμερη ηρωική αντίσταση, πέφτει στα χέρια των Γερμανών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εναντίον του βαρύ πυροβολικό και αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως. Είχαν καταστραφεί άπαντα τα πυροβόλα του και οι χειριστές τους είχαν σκοτωθεί ή τραυματισθεί. Στην 12η Γερμανική Στρατιά από πλευράς Αεροπορίας διατέθηκε το VIII Σώμα Αεροπορίας, με 650 αεροσκάφη (βομβαρδιστικά, κάθετης εφόρμησης (Στούκας), δίωξης, αναγνώρισης κλπ.). Ο συνολικός αριθμός των γερμανικών αεροσκαφών πρώτης γραμμής περνούσε τα 1.000.

.—Παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Γερμανών εναντίον του Οχυρού Παληουριώνες στο Μπέλες, εξακολουθεί να παραμένει απόρθητο. [Διάρκεια αντιστάσεως των ευρωπαϊκών χωρών σε ημέρες: Ελλάδα 219, Νορβηγία 61, Γαλλία 43, Πολωνία 30, Βέλγιο 18, Ολλανδία 4, Γιουγκοσλαβία 3, Τσεχοσλοβακία, Λουξεμβούργο και Δανία αμαχητί].


.—Στο αλβανικό μέτωπο σημειώνονται δράσεις πυροβολικού και περιπόλων.


.—Μεραρχία γερμανικών τεθωρακισμένων συγκρούεται με Ελληνική μηχανοκίνητη στην περιοχή της Δοϊράνης και κατόπιν καταλαμβάνει την πόλη του Κιλκίς.


1943.—Την 8η Απριλίου 1943 δεκεπέντε στρατιώτες ανήκοντες στην Ιταλική φάλαγγα, φονεύθησαν από αντάρτες. Χωρίς καμμία διαδικασία, σε αντίποινα, τα δύο χωριά [Βουνιχώρα και Αγία Ευθυμία], λεηλατήθηκαν και κατεστράφησαν δια μυδραλιοβόλων και χειροβομβίδων. Δεν σεβάστηκαν δε ούτε τους αναπήρους του αλβανικού πολέμου, ούτε έναν τυφλό γέροντα ηλικίας 90 ετών.


1945.—Παραιτείται η από 5 Ιανουαρίου κυβέρνηση του στρατηγού Ν. Πλαστήρα. Νέα κυβέρνηση στην χώρα από τον Πέτρο Βούλγαρη. [Από 8/4/1945 έως 11/8/1945]


1950.—Συνιστάται υπουργείο Εθνικής Αμύνης, καταργουμένων των Υπουργείων Στρατιωτικών, Ναυτικών, με σκοπό την ενιαία διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. 
1955.— Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Σπυρίδων Μουστάκας στην περιοχή Αγχιάλου Μαγνησίας, όταν, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε κατέπεσε και βυθίστηκε στη θάλασσα.

1959.—Σκοτώθηκε ο πιλότος Αθανάσιος Καραθάνος όταν το αεροσκάφος του συγκρούστηκε με άλλο, με αποτέλεσμα να πέσει και να συντριβεί βορειοδυτικά του χωριού Μάνδρας Αττικής.


1960.—Η υπό τον Κ. Καραμανλή κυβέρνηση, εξαγγέλλει πενταετές πρόγραμμα οικονομικής αναπτύξεως της χώρας. Το πρόγραμμα τούτο αποβλέπει εις την εκβιομηχάνιση τής Ελλάδος και την αναδιάρθρωση τής γεωργικής παραγωγής. Προβλέπονται επενδύσεις 110 δισεκατομμυρίων δραχμών για την πενταετία 1960—1964.


1963.—Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακος και Χάλυβα.


1986.—Δολοφονείται στο Κολωνάκι, στην οδό Κανάρη, ο βιομήχανος και πρόεδρος του Δ.Σ. της Χαλυβουργικής, Αγγελόπουλος Δημήτριος από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.


1990.—Πεθαίνει στο σπίτι του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, ο μουσικοσυνθέτης και στιχουργός Απόστολος Καλδάρας. Έγραψε πάνω από 1.200 τραγούδια, που ακόμη σήμερα τραγουδιούνται με την ίδια μεγάλη επιτυχία, στηριζόμενος στο ταλέντο του, αλλά και στις γνώσεις του επάνω στους βυζαντινούς μουσικούς δρόμους, τους οποίους χειριζόταν με μοναδικό τρόπο. Τα τραγούδια του χωρίς να χάνουν από την ποιότητά τους έγιναν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Πολλές φορές πρωτοπόρησε σε αυτό που αργότερα θα ονομαστεί «έντεχνο» τραγούδι. Η «Μικρά Ασία», μαζί με τον «Βυζαντινό Εσπερινό», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, αποτελούν δύο από τις κορυφαίες στιγμές τού ελληνικού τραγουδιού.


1993.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχθηκε την από 30/7/1992 αίτηση της Βαρντάρσκα Μπανοβίνα να αναγνωρισθή με την προσωρινή ονομασία «πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία [ FYROM] . Στις 16/12/1993 προχώρησαν στην αναγνώρηση και έξι κράτη μέλη της ΕΕ [Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία].2002.—Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε σε μετασχηματιστή υψηλής τάσεως της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 85865549413117701

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item