Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

01 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

334 π.Χ. .—Διάβασις του Ελλησπόντου από τον Μέγα Αλέξανδρο. «Ἅμα δὲ τῷ ἦρι ἀρχομένῳ ἐξελαύνει ἐφ’ Ἑλλησπόντου, τὰ μὲν κατὰ Μακεδονίαν τε καὶ τοὺς Ἕλληνας Ἀντιπάτρῳ ἐπιτρέψας, αὐτὸς δὲ ἄγων πεζοὺς μὲν σὺν ψιλοῖς τε καὶ τοξόταις οὐ πολλῷ πλείους τῶν τρισμυρίων, ἱππέας δὲ ὑπὲρ τοὺς πεντακισχιλίους». [Αρριανός, Αλεξάνδρου Ανάβασις]


527.—Μες στο μεγάλο τρικλίνιο του παλατιού, μπροστά στην σύγκλητο, στους στρατιώτες της φρουράς, στους αντιπροσώπους του στρατού, ο αυτοκράτωρ Ιουστίνος Α’ [ή πρεσβύτερος], ανέβηκε στο θρόνο και ανήγγειλε επίσημα πως, με την αίτηση του λαού του, αναγόρευε «νοβιλίσσιμον», διάδοχό του,τον ανιψιό του, Ιουστινιανό. Ορθός στα δεξιά του μονάρχη, ο πατριάρχης Επιφάνιος πρόφερε τις επίσημες προσευχές και ολόκληρη η σύναξη αποκρίθηκε ευλαβικά: «Αμήν».


1081.—Ο Αλέξιος Κομνηνός ανέρχεται στον θρόνο του Βυζαντίου δι’ επαναστάσεως, εκθρονίσας τον Νικηφόρο Βοτανειάτη. Ιδρύει τη δυναστεία των Κομνηνών και θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 15 Αυγούστου του 1118, έχοντας ως συμβασιλέα μετά το 1092 το γιο του, Ιωάννη Β΄ Κομνηνό. Τον Αλέξιο Κομνηνό Α’, διέκρινε η πολιτική μεγαλοφυΐα και η διπλωματική ικανότητα. Εναντίον του Ροβέρτου Γυισκάρδου χρησιμοποίησε την Βενετία, εναντίον του Τσαχά τους αντιμαχόμενους εμίρηδες, κατατρόπωσε τους Πετζενέκους με τη βοήθεια των Κουμάνων, χρησιμοποίησε εναντίον των τούρκων τους σταυροφόρους, και εναντίον των σταυροφόρων τους τούρκους, αυξάνοντας παράλληλα και την στρατιωτική ισχύ της αυτοκρατορίας και σταθεροποιώντας το εσωτερικό της. 
1205.—Πέθανε από δυσεντερία (κατά μερικούς δηλητηριάστηκε) ο βασιλιάς της Κύπρου Αμαλρίκ Β’ των Ιεροσολύμων ή Αμαλρίκ Α’ της Κύπρου ή Αμαλρίκ των Λουσινιάν ή Αμορί. Διαδέχθηκε τον άτεκνο αδελφό του Γκυ σαν βασιλιάς της Κύπρου το 1194, έως τον θάνατό του, οπότε και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ούγος Α’.


1813.—Η Γενική Συνέλευση των κατοίκων του Μελένικου, εγκρίνει το πρώτο γνωστό στην Βόρειο Ελλάδα γραπτό Καταστατικό, το «Κοινόν Μελενίκου». Ίσχυσε έως το 1860.


1821.—Η ελληνική σημαία υψώνεται στο φρούριο της Λεβαδείας, όπου αργότερα, μαζί με την πόλη, κατελήφθησαν εκ νέου από τους τούρκους.


.—Ο τουρκικός όχλος της Κωνσταντινουπόλεως, σφάζει ανηλεώς τους εβρισκομένους μες την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής Έλληνας (Κυριακή των Βαΐων) όπως κατά διαταγήν του Σουλτάνου σε ολόκληρη την τουρκία.


.—Ο οπλαρχηγός Μπούσγος, υψώνει την σημαία της Επαναστάσεως στη Θήβα. 
1822.—Η Χίος εξακολουθεί να κατασφάζεται και οι κάτοικοι εξανδραποδίζονται. « …Ἑβραῖοι, Ἀρμένιοι, Φράγκοι, ἐνέπαιζαν τοὺς δυστυχεῖς Χίους συμπράττοντες μὲ τοὺς Ὀθωμανούς και λέγοντας χλευαστικά στοὺς ἄτυχους Ἕλληνας: “Ἐλευθερία, ἐλευθερία, πᾶρε τὴν ἐλευθερία σου ἀπὸ τὸ γιαταγάνι..»


.—Οι Έλληνες επαναστάτες της Ναούσης μάχονται ηρωϊκά εναντίον των τούρκων οι οποίοι πολιορκούν την πόλη.


.—Ο Νικηταράς στην Στυλίδα δίδει μάχη εναντίον των τούρκων και νικά αυτούς.


.—Αποφασίζεται με νόμο η σύστασις τακτικού ελληνικού στρατού. Η Γενική Αρχηγία θα ανατεθεί στον Γερμανό στρατηγό Κάρολο Νόρμαν.


1824.—Στην δίκη παρωδία του Καραϊσκάκη που έστεισε ο Μαυροκορδάτος, ο Αρχηγός κηρύσσεται «ένοχος εσχάτης προδοσίας, οι δε πολίτες διατάσσονται ν’ αποφεύγουν κάθε επικοινωνία μετά του εχθρού της πατρίδος, εφόσον αυτός δεν μετανοήσει και προσπέσει στο έλεος των ελλήνων και ζητήσει συγχώρεσιν». Φεύγοντας με 80 στρατιώτες, ασθενής, και χωρίς να του δωθεί ο χρόνος που ζήτησε για να προετοιμαστεί, είπε δημόσια στον Μαυροκορδάτο: – Ε, ωρέ Μαυροκορδάτε, εσύ την προδοσίαν μου με την έγραψες εις το χαρτί και εγώ ογλήγορα ελπίζω να σου τη γράψω εις το μέτωπόν σου για να φανής ποιος είσαι-.Στην πορεία τους απ’ τα διάφορα χωριά οι αρχικά 80 πολεμιστές έγιναν 1.500.


1826.—Ο Ανδρέας Μιαούλης αποτυγχάνει σε προσπάθειά του να ανεφοδιάσει το Μεσολόγγι.


1833.—[ν.ημ.] Ο τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παραδίδει την Ακρόπολη στο Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ.[βλ.& 20/3]


1854.—Έναρξις της Επαναστάσεως στην Χαλκιδική από τον Συνταγματάρχη Τσάμη Καρατάσο, γιο του ήρωα του 1821 Γερο-Καρατάσο της Νάουσας, ο οποίος ανακηρύσσεται “Αρχιστράτηγος Μακεδονίας”.


1900.—Ο πρίγκιπας Γεώργιος προωθείται ως ο επόμενος Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη.


1905.—Ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος, επισκέπτεται την Κέρκυρα.


.— Την 1/13 Απριλίου, οκτώ άνδρες από τη Σδράλτση, ενισχύουν τις δυνάμεις του μακεδονομάχου Βάρδα.


.—Ο μακεδονομάχος Μάλλιος αποφασίζει να περιέλθει τα χωριά των Καστανοχωρίων, στην προσπάθειά του να αναπτερώσει το ηθικό των πατριαρχικών κατοίκων της περιοχής και να μετατρέψει τους πατριαρχικούς στο Πατριαρχείο. Αφού περνάει τον Αλιάκμονα στη θέση Σμίξη, φθάνει την επομένη στο Τσουκαλοχώρι. Εκεί μαζεύει τους προκρίτους του χωριού και τους μιλάει. Στη συνέχεια κατευθύνεται στο Βιδελούστι όπου η συμπεριφορά του σώματος του Μαργαρίτη και η προδοσία του Τζόβολου έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Ο Μάλλιος μπαίνει στο χωριό μαζεύει τους προκρίτους και την επιτροπή αγώνα και τους ενθαρρύνει. Εκεί συνάντησε τον Μαργαρίτη με το σώμα του και τον διέταξε να παρουσιαστεί στον Βάρδα στο Βογατσικό.[βλ & 31/3] 
1911.—Το απάνθρωπο Νεοτουρκικό Κομιτάτο αρχίζει να εφαρμόζει σε όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον αποκλεισμό των Ελλήνων εμπόρων. Στη Σμύρνη τοιχοκολλείται επίσημη ανακοίνωση με την οποία ζητείται από το μη ελληνικό στοιχείο να μη συχνάζει σε ελληνικά καφενεία, τα οποία ήδη έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερα χρώματα.


1912.—Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς, με 3 μέτρα και 47 εκατοστά, κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό στάδιο.


1914.—Ο Εμμανουήλ Μπενάκης αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων. Η δεύτερη κατά σειράν θητεία του κυρίου Μπενάκη διήρκησε έως τις 25 Νοεμβρίου του 1916 όπου και τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Τσόχας.


1919.—Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία συμπτύσσεται κατόπιν εντόνου πιέσεως των Μπολσεβίκων.


1920.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικράτησε σχετική ηρεμία.


1921.—Ο τουρκικός στρατός κατόπιν των αποτυχιών του στην μάχην Τουμλού Μπουνάρ συνεπτύχθει στις γραμμές που απείχαν 2000 – 5000 μέτρα από τις ελληνικές γραμμές.


1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο γινόταν δράσις πυροβολικού και περιπόλων.


1924.—Έπειτα από σχετική χορήγηση αμνηστίας, ο Ιωάννης Μεταξάς επιστρέφει στην Ελλάδα. Η κατάσταση που συνάντησε ήταν πραγματικά δραματική, αφού το κόμμα του είχε διαλυθεί και λεηλατηθεί από τους Βενιζελικούς. Η θέσις του πάντως για την συμμετοχή στα κοινά χαρακτηρίζεται από την δήλωσή του στις αρχές Απριλίου. «Δεν εννοώ να γίνω δημαγωγός. Εάν ο λαός δεν έχει το σθένος θυσιών πραγματικών, όπως διατηρήσει ή μάλλον αποκτήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τότε δεν είναι κυρίαρχος». 
1925.— Στη Σόφια Ιδρύεται η «Ηνωμένη Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωσις», η ΗΜΕΟ (κομμουνιστική).


1930.—Σοβαρότατες ζημιές από ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στο Βόλο και στο Πήλιο.


1932.—Ο Βενιζέλος συνεχίζει την από του βήματος της Βουλής επίθεσή του κατά του Τσαλδάρη [βλ.31/3], λόγω της αρνήσεως του δευτέρου στην πρότασι του Βενιζέλου για σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσεως. Ο Τσαλδάρης ανταπέδωσε με την ίδια σκληρότητα, και προχώρησε τις κατηγορίες του ακόμη και στην εποχή της Συνθήκης των Σεβρών, κατηγορώντας τον Βενιζέλο ακόμα και για την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής.


.— Νέες απαιτήσεις πληρωμών για την 1η και 15η Απριλίου,που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές (του προσφυγικού δανείου του 1924) έρχονταν από το εξωτερικό. Επίσης, την 1η Απριλίου έπρεπε να καταβληθεί η δόση της 15ης Απριλίου των χρεολυσίων των ομολογιών του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινουπόλεως.


1934.—Ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων. Η διετής θητεία του θα λήξει στις 15 Σεπτεμβρίου του 1936 όπου θα παραδόσει στον Αμβρόσιο Πλύτα.


1935.—Με Συντακτική Πράξη καταργείται η Γερουσία η οποία είχε συσταθεί διά του Συντάγματος του 1927. Η αίθουσα των συνεδριάσεων της όμως, εξακολουθεί έως σήμερα να φέρει το όνομά της.


.—Μετά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο την 1η Απριλίου 1935, αποφασίζεται η Καθαίρεσις των καταδικασθέντων αξιωματικών-κινηματιών, που συμμετείχαν στο κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.


1941.—Στο μέτωπο της αλβανίας οι ελληνικές δυνάμεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών εις στον τομέα Μπούμπεσι Τρεμπεσίνας. 
.— Στο αλβανικό μέτωπο, ο 6ος και 2ος λόχος του 53ου συντάγματος, αντικαθίσταται από λόχους του 27ου συντάγματος.


1944.—Εκδηλώνεται ακόμη ένα στασιαστικό κομμουνιστικό κίνημα στις  ελληνικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Η απόφασις της Κυβερνήσεως Τσουδερού [έως 14/4/1944] να αντικαταστήσει τους ναυάρχους Καββαδία, Αλέξανδρο Σακελλαρίου, και τον πλοίαρχο Κώνστα, από τους Γ.Ρούσσο, πλοίαρχο Αλεξανδρή και πλοίαρχο Τσιριμώκο αντίστοιχα, είχε ως στόχο να εξευμενίσει το στασιαστικό πνεύμα στις ένοπλες δυνάμεις, απομακρύνοντας αδίκως, τους αξιωματικούς της “4ης Αυγούστου” και επαναφέροντας τους απότακτους Βενιζελικούς του 1935. Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης αποθράσυνσις και η εντατικοποίησις της κομμουνιστικής προπαγάνδας στα πληρώματα των ναυτικών μονάδων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. Στις αρχές Απριλίου του 1944, τα πλοία που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Αλεξανδρείας, τέθηκαν υπό τον έλεγχο των στασιαστών και από τους ιστούς των πλοίων κατέβηκαν οι Ελληνικές σημαίες με το στέμμα και ανέβηκαν οι κομμουνιστικές.


.—Στο Ευπάλιο Δωρίδος, αντάρτες του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ επιτίθενται κατά του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων του Δημητρίου Ψαρρού. Η εγκληματική επίθεση των κομμουνιστών θα διαρκέσει δύο και πλέον εβδομάδες με τραγική κατάληξη για τον Συνταγματάρχη Ψαρρό και 300 ακόμη παλληκάρια!
1945.— Η τετράχρονη Κατοχή άφησε πίσω της μόνο ερείπια. Με διαλυμένο τον πρωτογενή τομέα, την βιομηχανική παραγωγή, τις υποδομές και με τον πληθυσμό μειωμένο, αρχίζει η αμερικάνικη βοήθεια (UNRRA) στην Ελλάδα. Έως το Μάϊο του 1947, εισήγαγαν στη χώρα μας τρόφιμα αξίας 171,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Για την ανάπτυξη της γεωργίας η Οργάνωση διέθεσε μηχανήματα κ.λ.π., αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ για φάρμακα πρόσφερε 7.540.000 δολάρια.


1947.—Ο βασιλεύς Γεώργιος Β’ πεθαίνει αιφνιδίως στην ηλικία 57 ετών. Στον θρόνο τον διαδέχθη ο αδελφός του Παύλος Α’.


1951.—Η Ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.


1955.—Η Ε.Ο.Κ.Α. αρχίζει την δράση της στην Κύπρο. Ήταν εκείνη την ανοιξιάτικη πρώτη μέρα του Απρίλη του 1955 που τα όνειρα του Κυπριακού Λαού για Λευτεριά και Ένωση με τη μητέρα Πατρίδα έπαιρναν σάρκα και οστά. Αιώνες ολόκληρους ο Κυπριακός Ελληνισμός, καρτερικά περίμενε αυτή τη μέρα. Γενιές και γενιές γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έσβησαν μέσα στην καταφρόνια της σκλαβιάς και της ατίμωσης. Tο ξημέρωμα της 1ης Απριλίου 1955 ήταν διαφορετικό. Ακούστηκαν πολλές εκρήξεις βομβών σε όλες τις πόλεις, φυλλάδια γέμισαν τους δρόμους καλώντας τους Έλληνες της Κύπρου να ξεσηκωθούν, μαθητές χύθηκαν στους δρόμους με τις γαλανόλευκες. 


.—Κυκλοφόρησε η πρώτη προκήρυξη του Διγενή που άρχιζε με τούτα τα λόγια: “Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίο μας κατέλειπαν οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην. Ή ταν ή επί τας”. 
.—Βρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία της ΕΟΚΑ μαζί με τον Κάρυο Ανδρέα, και με σκοπό να προκαλέσουν συσκότιση στην Αμμόχωστο, πέθανε από ηλεκτροπληξία την νύχτα της 31ης Μαρτίου προς 1η Απριλίου, ο Παντελή Μόδεστος. Είναι ο πρώτος νεκρός του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνος, ενώ πρώτος νεκρός εν ώρα μάχης είναι ο Χαράλαμπος Μούσκος στις 15/12 του ιδίου έτους.[βλ.& 31/3]


1975.—Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής συγκροτείται Επιτροπή, με σκοπό να αναθέσει σε ζωγράφους τη φιλοτέχνηση των προσωπογραφιών όσων διετέλεσαν Πρόεδροι των Εθνοσυνελεύσεων, της Βουλής και της Γερουσίας από το 1821 και να εγκρίνει την καλή εκτέλεση των έργων. Οι προσωπογραφίες των Προέδρων της Βουλής αναρτώνται το 1978 στο Εντευκτήριο των Βουλευτών.


1990.—Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, σημειώνονται αιματηρά επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα.


1992.—Οι θεράποντες γιατροί του δημάρχου Αθηναίων Αντωνίου Τρίτση, αποκλείουν οριστικά το ενδεχόμενο βελτίωσης της υγείας του.


1994.—Παρανόμως περιέρχεται στο ελληνικό κράτος η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου και αφαιρούνται από τον ίδιον και την οικογένειά του η ελληνική ιθαγένεια και τα διαβατήρια, σύμφωνα με νομοσχέδιο του τότε Υπουργείου Οικονομικών.


1995.—Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτηρίζει νόμιμη την τουρκική επίθεση της τουρκίας εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ..


1996.—Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου και ζωγράφος Νίκος Τζόγιας. Πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάσθηκε κυρίως στο Εθνικό θέατρο από το 1944-1946, και από το 1957 πλέον όπου αργότερα ανέλαβε διευθυντής και καθηγητής της Υποκριτικής. Ενδιάμεσα εργάσθηκε στο ελεύθερο θέατρο με τους θιάσους των Μουσούρη, Κουν, Λογοθετίδη – Κατερίνας, αλλά και με δικό του θίασο, με την κυρία Χατζηαργύρη. Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές ενώ πάμπολλες ήταν οι ραδιοφωνικές του συμμετοχές. Εκτός από την υποκριτική, η ζωγραφική ήταν η δεύτερή του αγάπη? πίνακες του παρουσιάστηκαν σε αρκετές εκθέσεις.


1997.—Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνείται την άδεια ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ύδρα, μετά από αντιδράσεις πολιτιστικών φορέων.


2001.—Ο Γιώργος Σουφλιάς επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία κατά την διάρκεια των εργασιών του πέμπτου συνεδρίου, τριάντα και πλέον μήνες μετά τη διαγραφή του από το κόμμα.


2003.—Ανοίγει ο φάκελος της τρομοκρατικής οργάνωσης 1η Μάη. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, λόγω ελλείψεως στοιχείων, αφήνεται μετά την απολογία του, ο Μιχάλης Κασσίμης. Συμπληρωτικές διώξεις ασκεί ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος σε βάρος των Κώστα Αγαπίου, Χρήστου Τσιγαρίδα, Ειρήνης Αθανασάκη και Αγγελέτου Κανά, για ενέργειες του ΕΛΑ. Οι τρεις άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η Ειρήνη Αθανασάκη ζητά να απολογηθεί τον Μάϊο.


2004.—Χωρίς αποτέλεσμα λήγουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Λουκέρνη της Ελβετίας καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν επί του Σχεδίου Ανάν για την επίλυση του προβλήματος.


2006.—Πεθαίνει η δήμαρχος Αμαλιάδας Μαρίκα Μπότση. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3744517537048783805

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item