Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

14 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1489.—Η Βενετικής καταγωγής τελευταία βασίλισσα της Κύπρου, Αικατερίνη Κορνάρο, εγκατέλειψε την Κύπρο κλαίγοντας και ντυμένη στα μαύρα. Όπως προκύπτει και από τα χρονικά, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο λαό. Μετά τον θάνατο του συζύγου της  Ιακώβου Β’ [1473] και του γιού της και διαδόχου σε βρεφική ηλικία, κυβέρνησε έως το 1489, όπου υπό την συνεχή πίεση των Βενετών, υπέκυψε τελικά και τους πούλησε την Κύπρο, δίνοντας τέλος στην Φραγκική κατοχή της νήσου, η οποία άρχισε όταν ο Ριχάρδος Λεοντόκαρδος, την ξαναπούλησε [προηγήθηκαν οι Ναῒτες ιππότες], στον Νορμανδό ευγενή Γκι [Γουΐδων ] ντε Λουζινιάν το 1192. Αυτός, ίδρυσε την δυναστεία των Λουζινιανών βασιλιάδων της Κύπρου, που κυβέρνησαν το νησί για τους επόμενους τρεις περίπου αιώνες. Χαρακτηρίστηκε ως «Χρυσή εποχή» για τους ξένους κυρίαρχους, αλλά δεινή για τους Κυπρίους, που περιήλθαν υπό καθεστώς εσχάτης δουλείας με μία μικρή ανάπαυλα, όταν η ανεψιά του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που παντρεύτηκε τον βασιλιά Ιωάννη Β’, κατόρθωσε να επιβληθεί στον σύζυγό της, και να κυβερνήσει το βασίλειο, υποστηρίζοντας την Ορθόδοξη Εκκλησία και το ελληνικό στοιχείο της Κύπρου. 1676.—Οι οκτακόσιοι αναχωρήσαντες εξ Οιτύλου Μανιάτες, κατόπιν συμφωνίας μετά της Δημοκρατίας της Γενούης, εγκαθίστανται στην Παομία της Κορσικής. Πριν την αναχώρηση των Οιτυλιωτών για την Κορσική, οι αρχές ιταλοποίησαν όλα τα επίθετα αντικαθιστώντας τις καταλήξεις «-ΑΚΗΣ» των επιθέτων με το «ACCI». Για παράδειγμα ο Παπαδάκης έγινε Papadacci. Στις 14 Μαρτίου τρείς Γενοβέζικες γαλέρες προσάραξαν σ’ ένα σημείο απέναντι από την Παόμια, το οποίο ονομάστηκε Scala Greca ή Λιμάνι των καλογήρων, διότι πρώτοι απεβιβάσθηκαν οι μοναχοί. Η εγκατάστασή τους έγινε στην Παόμια (Paomia). Την Παόμια αποτελούσαν τα χωριουδάκια: Pancone, Corona, Rondolino, Salici & Monte Bosso που χτίστηκαν από τους Έλληνες σ’ ένα χρόνο. Οι Έλληνες της Κορσικής ρίζωσαν και επέζησαν υπό αντίξοες συνθήκες. Μετά την Παόμια (1676-1731) και το Αιάκειο (1731-1775) οι απόγονοι των Μανιατών αποίκων απέκτησαν την έδρα τους, έως σήμερα, το μεγάλο τους χωριό, το πανέμορφο Καργκέζε.[ Gargese la Grecgue] Οκτακόσιοι άνθρωποι, και οι απόγονοι τους ως σήμερα [σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον], κατάφεραν να έχουν επιβάλλει την Ελληνική τους παρουσία και να έχουν θέσει τη σφραγίδα τους στην καθημερινή ζωή.

1821.—Ο Ι. Καποδίστριας, ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε επιστολή του προς τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αναγνωρίζει τα δίκαια της Ελληνικής Επαναστάσεως.


.—Ο Νικόλαος Σουλιώτης, μυημένος στην Φιλική Εταιρεία, με προτροπή του Παπαφλέσσα στήνει ενέδρα και προσβάλλει στις Πόρτες, κοντά στο Αγρίδι του Χελμού, τους τούρκους ταχυδρόμους που μετέφεραν επιστολές του καϊμακάμη Σελήχ, στον Χουρσίτ πασά στα Ιωάννινα. Αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο της Επαναστάσεως.


.—Έλληνες επαναστάτες από τα Καλάβρυτα χτυπούν τούρκους. Σε λίγες ημέρες αρχίζει η Επανάσταση.


1823.—Ο προεστός των Πατρών Αθανάσιος Κανακάρης Ρούφος [1760-1823] ο οποίος είχε διαθέσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τον Αγώνα και είχε μετάσχει στις πρώτες επαναστατικές κυβερνήσεις, πεθαίνει στο Καστρί της Ερμιόνης. Κατά τον Τρικούπη ήταν ο «δημοκρατικότερος τῶν προυχόντων». 
1825.—Γίνετε μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη του Πετρόμπεη, και τούρκων, στο Νεόκαστρο Πυλίας. Κατ’ αυτήν τραυματίζεται ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης. Λόγω ελλείψεως ιατρικής περιθάλψεως, το τραύμα απέβει μοιραίο και μετά από λίγο πέθανε. 

.—Σε μερική αμνήστευση των πολιτικών της αντιπάλων προχωρά η κυβέρνηση Κουντουριώτη.


1854.—Ο Υποστράτηγος Χριστόδουλος Χατζηπέτρος αναλαμβάνει την αρχηγία της Επαναστάσεως στην Θεσσαλία.


1902.—Βούργαροι κομιτατζήδες φθάνουν στα Τρίκαλα όπου και αγοράζουν όπλα για για τον αγώνα τους στην Μακεδονία.


1904.—Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος καθαιρεί 2 κληρικούς οι οποίοι προσχώρησαν στους ευαγγελιστές.


.—Ο ηρωικός Εμμανουήλ Λυκοβαρδής από τα Περβολάκια Κισσάμου Χανίων, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στον Αγώνα της Μακεδονίας.


1905.—Εγκαινιάζεται το Αιγινήτειο θεραπευτήριο. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Μιχαήλ Κατσαρά, το 1904 χάρη στο κληροδότημα του Διονυσίου και της Ελένης Αιγινήτου [βασιλικό διάταγμα 19/7/1904]. Αρχικά στέγαζε την έδρα της Νευροψυχιατρικής με κύριο στόχο την εκπαίδευση των γιατρών στην ψυχιατρική. 
1906.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν το χωριό Γκολεσάνη (Λευκάδια) Ναούσης με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες.

1914.—Μάχες σε Πρεμετή και Κορυτσά. Η αλβανική χωροφυλακή είναι παντελώς ανίσχυρη να ανταπεξέλθει απέναντι στους Ιερολοχίτες της Ηπείρου, οι οποίοι συνεχώς ενισχύονται με εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα.


1915.—Ανακρίσεις κατά του διευθυντή του Διδασκαλείου Γληνού, για απρεπέστατες φράσεις εναντίον του Βασιλέα.


1916.—Αγγλικά αγήματα, αποβιβάζονται σε Πειραιά και Πάτρα, ενώ ο φερόμενος ως συμμαχικός στόλος ενεργεί νηοψίες σε πλοία μας.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις του και καταδιώκει τουρκικά αποσπάσματα.


.—Μετά τις καταγγελίες του προηγούμενου μήνα για εκτελέσεις περισσότερων από 3.000 αντιφρονούντων του καθεστώτος Βενιζέλου, ο Βενιζέλος εξαναγκάζεται και δημοσιεύει διάταγμα παροχής αμνηστίας σε πολιτικούς και στρατιωτικούς καταδίκους εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.


1921.—Ο Ελληνικός Στρατός, κατόπιν σκληρών μαχών, κυριεύει το Αφιόν-Καιραχισάρ, αποτελούν σπουδαιότατο συγκοινωνιακό κόμβο και στρατηγικό σημείο της προς την Άγκυρα οδού. Το Γ’ σώμα στρατού συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον του Δορυλαίου.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά Μ. Ασίας μάχεται μάχη προφυλακών.


1934.—Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος. Παιδί Πόντιων προσφύγων μεγάλωσε φτωχικά, και βίωσε τις δύσκολες μέρες της κατοχής. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο και αργότερα ακολούθησε ο κινηματογράφος που τον έκανε γνωστό στο πλατύ κοινό.Οι ρόλοι του συνήθως αντιπροσώπευαν τον πονόψυχο, έντιμο βιοπαλεστή, που ξεριζωμένος και κατατρεγμένος παρά τις αντίξοες συνθήκες, παραμένει σταθερός στις αξίες του και δεν ξεπουλά την ψυχή του. Όταν αποσύρθηκε από τα κινηματογραφικά πλατό και την θεατρική σκηνή, ασχολήθηκε επιτυχώς με το λαϊκό τραγούδι. 
1941.—Στο αλβανικό μέτωπο οι Ιταλοί συνεχίζουν την επίθεσή των εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων σε ολόκληρο το μέτωπο αλλ’ ουδέν επιτυγχάνουν.

.—Πέντε σχεδόν ημέρες μετά την εξαπόλυση της Εαρινής Επίθεσης ο ιταλικός στρατός αριθμεί τουλάχιστον 14.000 νεκρούς και τραυματίες.


1942 —Τερματίζεται η Συνδιάσκεψη της Ρώμης με την υπογραφή και του κατοχικού “δανείου”. Την σύμβαση υπέγραψαν οι πληρεξούσιοι της Ιταλίας [Γκίτζι] και της Γερμανίας [Άλτενμπουργκ]. Στην Ελλάδα η συμφωνία ανακοινώθηκε εννέα ημέρες μετά, με την 160ή ρηματική ανακοίνωση του Γ’Ράϊχ που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων «εν καιρώ». Ο καθηγητής Α. Αγγελόπουλος,  υπολόγισε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το απαιτητό κεφάλαιο μόνο στα 3.000.000.000 δολλάρια.Το γεγονός ότι στην σύγχρονη ιστορία μας: α) κατά την υπογραφή των μνημονίων με την Τρόϊκα, η Γερμανία είναι μόνη χώρα που δεν υπέγραψε απευθείας με την Ελλάδα αλλά αντ’αυτής υπέγραψε η Γερμανική Τράπεζα KFW, και β) απαίτησε και προστέθηκε στη σύμβαση δανείου το άρθρο 7, όπου ρητώς «απαγορεύεται συμψηφισμός και υποβολή ανταπαίτησης» σημαίνει πολλά.


1943.—Εικοσιπέντε αντάρτες, στην πλειοψηφία τους πρώην οπλίτες και υπαξιωματικοί της Χωροφυλακής, επειδή αρνούνταν να υπηρετήσουν πλέον σε ένα «κομμουνιστικό» αντάρτικο, αποχώρησαν από τον ΕΛΑΣ. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε λιποταξία και προδοσία. Μετά από καταδίωξη αρκετών εβδομάδων, συνελήφθησαν από τα τμήματα του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας και επτά «πρωταίτιοι», ανάμεσά τους και ο Κωστορίζος Νικόλαος, επισμηνίας-πιλότος με συμμετοχή σε μάχες του αλβανικού μετώπου, πέρασαν από ανταρτοδικείο και εκτελέστηκαν στην Σπερχειάδα τον Μάρτιο του 1943. Ο Νίκος Δικαίος (Νικηταράς), Έλληνας της Κωνσταντινούπολης,  ζήτησε να μη σκοτωθεί από ελληνική σφαίρα αλλά να τον αφήσουν να συνεχίσει να πολεμά τον εχθρό, το αίτημά του όμως δεν έγινε δεκτό. Ο Κωστορίζος έδειξε μεγάλη ψυχραιμία μπροστά στο απόσπασμα και εκτελέστηκε φορώντας το πηλίκιο του αεροπόρου. Το φθινόπωρο πλέον του 1943 ο εμφύλιος ανάμεσα στις δύο οργανώσεις είναι γεγονός.


1944.—Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα πολιτικά κόμματα. Επανασύσταση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.


1948.—Στις Η.Π.Α., το κογκρέσο των Η.Π.Α. ψηφίζει το σχέδιο Μάρσαλ. Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, έμεινε στην ιστορία ως εξαγγελία του περίφημου «Δόγματος Τρούμαν». Εξαιτίας αυτού δόθηκε στην Ελλάδα και την τουρκία, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Παράλληλα η εφαρμογή του «Δόγματος Τρούμαν», υπήρξε η αρχή μιάς σειράς ενεργειών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου με στόχο την διατήρηση υπό φιλοδυτικό προσανατολισμό χωρών που θεωρούντο σημαντικές για τα στρατηγικά αμερικανικά συμφέροντα.


1949.—Ο ραδιοφωνικός σταθμός των ανταρτών, που ήταν εγκατεστημένος στη Γιουγκοσλαβία, διακόπτει απότομα τις εκπομπές του.


1956.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Δημητριάδης Δημητράκης, ετών 7 από τη Λάρνακα, δολοφονείται από τους Άγγλους κατά την διάρκεια μαχητικής διαδηλώσεως διαμαρτυρίας για την εξορία του Μακαρίου. 
1964.—Αναχωρεί εσπευσμένα για την Κύπρο η πρώτη ομάδα Καναδών κυανόκρανων, η οποία θα παρεμβληθεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

1965.—Εγκαινιάζεται η νέα λαχαναγορά στου Ρέντη.


1969.—Η 21η Απριλίου καθιερώνεται ως εθνική επέτειος από το Καθεστώς.


1975.—Επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο Δέλτα του Νέστου.


1991.—Στους 79 δρὀμους της Νέας Υόρκης η Ελληνική ομογένεια πραγματοποιεί αντιδιαδήλωση ενάντια στην διαδήλωση των σκοπιανών μπροστά στο Ελληνικό προξενείο, με 15.000 αντιδιαδηλωτές.


1995.—Κυρώνεται ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που προβλέπει την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια.


1998.—Με παράλληλη υποτίμηση της δραχμής κατά 14% η Ε.Ε εγκρίνει ομόφωνα την είσοδο του ελληνικού εθνικού νομίσματος στον Μηχανισμό Στήριξης Ισοτιμιών, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο της χώρας στο ευρώ [….]


2004.—Ο Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε υποκατάστημα της Citibank της Λ. Κηφισίας στην περιοχή Αθηνών.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 6060277528263945474

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item