Widgets

Στις 27 Μαρτίου τα θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς Ρωσικού Ναού της ΛευκωσίαςΤο έργο, αποτελεί ένα προσωπικό τάμα του Ρώσου επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ, ο οποίος είναι και ο χρηματοδότης αυτού. 

Ένας μεγαλοπρεπής ναός δεσπόζει επιβλητικά τους τελευταίους μήνες στο προαύλιο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, στο Επισκοπειό Λευκωσίας. Όσοι βρέθηκαν στο χώρο, κάνουν λόγο για έναν επιβλητικό ναό, που όμοιός του δεν υπάρχει στην Κύπρο.Πρόκειται για τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων Αγίων, 
σλαβικού τύπου και ρωσικής τεχνοτροπίας, ο οποίος είναι και ο πρώτος που κτίζεται στην χώρα μας, αυτού του βεληνεκούς.

"Στις 27 Μαρτίου θα γίνουν με εκκλησιαστική λαμπρότητα τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος θα τιμήσει και τον χρηματοδότη του έργου αυτού, τον Ρώσο εκατομμυριούχο επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ" δήλωσε στο Ρεπόρτερ ο πατήρ Διονύσιος Κοπτίδης, της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

«Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί αρχικά, οι εργασίες αναμενόταν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, λόγω του ότι ο εξοπλισμός του ναού έρχεται από την Αγία Πετρούπολη, υπήρξε μια μικρή χρονοκαθυστέρηση».Ο ναός διαθέτει πέντε τρούλους στο χρώμα του χρυσού οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο το καλοκαίρι από την Αγία Πετρούπολη και συναρμολογήθηκαν από ειδική ομάδα Ρώσων στον προαύλιο χώρο. Όλοι οι τρούλοι εξωτερικά είναι κατασκευασμένοι με τιτάνιουμ νιτρίντ (titanium nitrid), ειδικό μείγμα που χρησιμοποιείται για τους τρούλους των ρωσικών ναών, που έχει το χρώμα του χρυσού, αλλά είναι συνθετικό και διατηρείται για πολλά χρόνια. Με το συγκεκριμένο υλικό, οι ναοί έχουν το χρώμα και τη γυαλάδα που επιθυμούν οι δημιουργοί τους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η συντήρηση που απαιτεί ο χρυσός. Οι συγκεκριμένοι τρούλοι ονομάζονται «χρυσοί», όμως για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα χρυσού που τοποθετείται μέσα στο χρώμα.


Ο κεντρικός «χρυσός τρούλος», βάρους 7 τόνων τοποθετήθηκε στις 7 Ιουλίου 2016, υπό τους ήχους ψαλμωδών και τη ρίψη πυροτεχνημάτων ενώ στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Η εγκατάσταση των τρούλων θεωρείται για τη ρωσική παράδοση το πιο σημαντικό σημείο της ανέγερσης ενός ναού. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου δεν θεωρείται τόσο σημαντικό γεγονός, ενώ δεύτερο σημαντικό γεγονός θεωρούνται τα εγκαίνια ενός ναού.


Ο ναός, χωρητικότητας 400 ιστάμενων ατόμων, ο οποίος αποτελεί ένα προσωπικό τάμα του Ρώσου επιχειρηματία, θα πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από μια μεγάλη αμφιθεατρική αυλή, κιόσκια, χώρο δεξιώσεων, πάρκο για παιδιά με αναπηρία, με ειδικά παιχνίδια για εκείνα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα όπως επίσης και βυζαντινή φιάλη αγιασμού. 
Από την είσοδο στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης μέχρι και το ρωσικό ναό, δημιουργείται «Οδός Ρωσικής Αγιότητας», στα δεξιά και αριστερά της οποίας θα τοποθετηθούν 14 συνολικά μωσαϊκά με τους πιο γνωστούς Ρώσους αγίους και την ιστορία τους. Η εκκλησία θα αγιογραφηθεί στο εσωτερικό της, με σκηνές της ρωσικής εκκλησιαστικής ιστορίας.


Θα τελούνται γάμοι και βαπτίσεις Κυπρίων


Στην Ορθόδοξη εκκλησία θα λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Γκάβρικοφ ο οποίος βρίσκεται αρκετά χρόνια στην Κύπρο και μιλά άπταιστα ελληνικά. Η θεία λειτουργία θα τελείται στα αρχαία ρώσικα εκτός από τις περιπτώσεις όπου θα τελούνται γάμοι ή βαπτίσεις Κυπρίων.

«Ήδη έχουν κλείσει αρκετοί Κύπριοι ημερομηνία για να τελέσουν το γάμο τους ή τη βάπτιση του παιδιού τους στην εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λειτουργία θα τελείται στα ελληνικά από Έλληνες Ιερείς» εξηγεί ο πατήρ Διονύσιος Κοπτίδης, της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εξωτερικό του Ναού.

Πληροφορίες: Φιλελεύθερος & Ρεπόρτερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 259553010220567900

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item