Widgets

ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ: Καταφθάνει από το Ομάν το πρώτο μεγάλο σκάφος της Ε.Φ. αλλά δεν χωράει στη Ναυτική Βάση...Λευκωσία: Ξεκίνησε το ταξίδι για την Κύπρο το πλοίο ανοικτής θαλάσσης που χάρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σουλτανάτο του Ομάν, πλην όμως δεν χωράει στη ναυτική μας βάση.

Το πλοίο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο και θα καταπλεύσει είτε στο λιμάνι της Λάρνακας είτε της Λεμεσού, καθώς λόγω μεγέθους δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταπλεύσει στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί.

Στο πλοίο επιβαίνουν αξιωματικοί του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στελέχη από το Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν, οι οποίοι παράλληλα με το ταξίδι εκπαιδεύουν τους Κύπριους αξιωματικούς στα τεχνικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας και της διακυβέρνησης του πλοίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο έχει συνολικό μήκος 61,47 μέτρα, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνους, έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων, ενώ η οικονομική του ταχύτητα είναι 12 ναυτικά μίλια.

Στο πλοίο έχουν γίνει οι αναγκαίες μηχανικές εργασίες καθώς και όλες οι εργασίες συντήρησης στα υπόλοιπα τμήματά του. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα €4 εκατ. και καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου από το Σουλτανάτο του Ομάν. Την πρόοδο των εργασιών, αλλά και το πλοίο μετά την αποπεράτωση των εργασιών, επιθεώρησαν τουλάχιστον δύο φορές, στελέχη του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς που επισκέφθηκαν το Ομάν.

Με την απόκτηση του πρώτου μεγάλου πλοίου για το Ναυτικό της Εθνικής Φρουρά, καθώς και η άφιξη του πλοίου, που αγοράστηκε από το Ισραήλ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθιστά την ανάγκη για επέκταση της ναυτικής βάσης στο Μαρί πιο επιτακτική.

Το θέμα της επέκτασης της ναυτικής βάσης βρίσκεται υπό μελέτη στο υπουργείο Άμυνας, έτσι ώστε να υπάρχει αφενός η δυνατότητα κατάπλευσης μεγαλύτερων πλοίων και αφετέρου να μπορούν να φιλοξενηθούν όλα τα σκάφη που παρήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις ανάγκες επιτήρησης της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης και για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ιδιωτική εταιρεία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τις εργασίες επέκτασης της ναυτικής βάσης με τη μέθοδο BOT (Build operate transfer - κατασκευή εκμετάλλευση μεταβίβαση).

Νέαρχος Κυπριανού - 
Philenews

Το Ομάν δίνει στην Κύπρο ένα πολεμικό πλοίο! Με τι αντάλλαγμα όμως;


Ο λόγος της δωρεάς; Στο Ομάν θέλησαν να εκφράσουν την...ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν επισκεπτόμενοι την Κύπρο το Νοέμβριο του 2013.

Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Ομαν αποφάσισε να δωρίσει στην Κύπρο ο Σουλτάνος του αραβικού Σουλτανάτου Γκαμπούς μπιν Σαϊντ αλ Μπουσαϊνι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία της οποίας έτυχε κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Κύπρο.

Για το ακριβό δώρο ενημερώθηκε το υπουργείο εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με επιστολή του υπουργού Άμυνας του Ομάν, Sayyid Badr Bin Saud Bin Hareb Al-Busaidi. Το πλοίο έχει μήκος 61,47 μέτρα, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνους, και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων.

Η επιστολή του υπουργού άμυνας του Ομάν απευθύνεται στον πρώην (πλέον) υπουργό Άμυνας της Κύπρου Φώτη Φωτίου με τον οποίο είχαν συναντηθεί και είχαν συζητήσει τα θέματα ασφάλειας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει:
«Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή της οποίας έτυχα κατά την επίσκεψή μου στη Δημοκρατία της Κύπρου, από τις 4 μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2013. Δεδομένων των παραγωγικών συνομιλιών που είχαμε, και οι οποίες επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι θα θέλαμε να δωρίσουμε στο Υπουργείο σας ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού του Ομάν, με ισχύ από τον Αύγουστο αυτού του χρόνου. Το σκάφος έχει υπηρετήσει σε εκπαιδευτικές ναυτικές δραστηριότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3054609217160187733

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item