Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


20 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1807.—Εντελώς ξαφνικά, εμφανίστηκε στην απροετοίμαστη Κωνσταντινούπολη αγγλικός στόλος αξιώνοντας την άμεση διακοπή κάθε σχέσης της Υψηλής Πύλης με την Γαλλία. Τότε, στα άμεσα οχυρωματικά έργα που διέταξε η τουρκική κυβέρνηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’, όχι μόνο προέτρεψε τους Έλληνες στη συμμετοχή της κατασκευής τους, αλλά και ο ίδιος συμμετείχε χειρονακτικά στην ενίσχυση των οχυρώσεων της πόλης κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων με τον Άγγλο ναύαρχο. Εκτιμώντας ο Σουλτάνος την κίνηση αυτή τίμησε τον Πατριάρχη με πολλά δώρα, ενώ ο αγγλικός στόλος απέπλευσε άπρακτος.[Ἱστορίαι τῶν ἀνθρωπίνων πράξεων, τόμος 12ος , σ.487- 488, Κ.Κοῦμα, 1832]

1822.—Ναυμαχία των Πατρών, με 27 υδραϊκά, 20 σπετσιώτικα και 17 ψαριανά πλοία, υπό την γενική αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, κατεναυμάχησαν τον υπό τον Καρά-Αλην τουρκικό στόλο, εμπόδισαν αυτόν να ανεφοδιάσει τους πολιορκουμένους υπό των Ελλήνων οθωμανούς της Πάτρας, και τον έτρεψαν σε φυγή προς την Ζάκυνθο, όπου προστατεύθηκε από τους Άγγλους, από όπου και επανέπλευσε κατόπιν στην Κωνταντινούπολη, για να επανορθώσει τις τεράστιες ζημίες του. [Στην ναυμαχία των Πατρών για πρώτη φορά ελληνικά πλοία αντιμετώπισαν κατά παράταξη τον στόλο του Σουλτάνου, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρπολικά]. 
1857.—Τερματίζεται η αγγλογαλλική κατοχή Αθηνών και Πειραιώς, γενομένη υπό τό πρόσχημα εξαναγκασμού της Ελλάδος σε ουδετερότητα κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, αλλ’ υπαγορευθείσα κυρίως εκ λόγων γενικότερης δυσαρέσκειας κατά του Όθωνος και της ασκούμενης υπ’ αυτού πολιτικής.

1891.—Είκοσι επτά διακεκριμένα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ιδρύουν τον Πανελλήνιο, υλοποιώντας μια ιδέα του Νικολάου Κοτσελόπουλου. Το ιδρυτικό καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου συντάχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1891 και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 183 φύλλο της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως» [28 Ιουνίου 1891]με ημερομηνία υπογραφής της έγκρισης από το Γεώργιο Α΄ και τον τότε υπουργό των Εσωτερικών -και πρωθυπουργό- Θεόδωρο Π. Δηλιγιάννη. Η έμπνευση της ίδρυσης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ανήκει στο δικηγόρο αλλά και πτυχιούχο Γυμναστή Νικόλαο Κοτσελόπουλο, που στάθηκε και ο πρώτος γενικός γραμματέας του συλλόγου. Ο Ιωάννης Φωκιανός, μέγιστη μορφή του ελληνικού αθλητισμού, ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Π.Γ.Σ. με κύρος και πρωτοβουλίες σπουδαίες και από κοινωνικής πλευράς, ενώ ο ξεχασμένος, ουσιαστικά, Νίκος Κοτσελόπουλος ήταν ο ακάματος εργάτης, που ως γενικός γραμματέας θεμελίωσε τη λειτουργικότητα του συλλόγου.

1905.—Στις εκλογές της χώρας, ο Θ.Δηλιγιάννης λαμβάνει 142 έδρες σε σύνολο 235 και υπερισχύει του Θεοτόκη, αλλά στις 13 Μαΐου δολοφονήθηκε στην είσοδο της Βουλής από τον Κώστα Γερακάρη. Ως προτεραιότητες της νέας κυβέρνησής του, έθεσε το Κρητικό Ζήτημα μετά την επανάσταση του Θερίσου, τις ελληνορουμανικές σχέσεις λόγω των κουτσοβλάχικων σχολείων που υπήρχαν στην Ήπειρο και στη Μακεδονία και το «σταφιδικό ζήτημα» το οποίο σχετιζόταν με τα υπέρογκα χρέη των αγροτών προς τη Σταφιδική Τράπεζα. 
.—Μια ελληνική ομάδα μακεδονομάχων, πολιόρκησε την Οσνίτσανη και σκότωσε τρεις κατοίκους της μεταξύ των οποίων και τον εξαρχικό ιερέα. Ίσως πρόκειται για το σώμα του Βάρδα το οποίο, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Κουκουλάκη, σκότωσε έναν εξαρχικό παπά και τέσσερις άλλους στα Καστανοχώρια και κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε ο Βάρδας στο χέρι.

1910.—Με μεγαλοπρέπεια τελείται η κηδεία του Μητροπολίτη Σμύρνης, Βασιλείου. Ο Βασίλειος, εξελέγη μητροπολίτης Σμύρνης στις 22 Δεκεμβρίου 1884. Εκτός από κάτοχος της κλασικής παιδείας, ήταν και γλωσσομαθής (γνώριζε γαλλικά, γερμανικά και κυρίως οθωμανικά), ενώ οι διοικητικές του ικανότητες είχαν ήδη δοκιμαστεί στη μητρόπολη Αγχιάλου. Παράλληλα ήταν υπόδειγμα ευλαβούς ιεράρχη,ενώ ήταν γνωστός για την αφιλοχρηματία του. Βοήθησε ιδιαίτερα στην ανανέωση και ενίσχυση της εκπαιδευτικής κίνησης στη Σμύρνη.

1913.—Με το πρώτο φώς της ημέρα, το 2ο τμήμα Στρατιάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση με μεγάλη σφοδρότητα και το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων, κατόρθωσε να φθάσει στις παρυφές των Ιωαννίνων, στον Άγιο Ιωάννη, φροντίζοντας να καταστρέψει την επικοινωνία της πόλης με τα οχυρά του Μπιζανίου.

.—Την νύχτα της ιδίας ημέρας, ο διοικητής τού τουρκικού στρατού, Εσσάτ πασσάς, αφού προηγουμένως εζήτησε την μεσολάβηση τού μητροπολίτου Ιωαννίνων Γερβασίου,αποστέλλει αξιωματικούς του εις το εν Εμίν-Αγά ελληνικόν στρατηγείο, για να διαπραγματευθεί την παράδοση της πόλεως. Δια της υπογραφείσης συμφωνίας, χίλιοι τούρκοι αξιωματικοί, τριανταδύο χιλιάδες άνδρες και εκατόν οκτώ πυροβόλα, παρεδόθησαν στους Έλληνες άνευ όρων. 
.—Επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Βουλής μετά από 5μηνη διακοπή λόγω του Βαλκανικού Πολέμου. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ενημερώνει το Σώμα για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τις διπλωματικές εξελίξεις του πολέμου.

.—Οι βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικώς κατά της πόλεως Νιγρίτας, αλλά μετά από τριήμερο αγώνα, υποχρεώνονται να υποχωρήσουν προς τις Σέρρες.

1914.—Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Διονύσιος Λεόντιος, ο οποίος συνόδευε τον Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα Βλάχο, κατά την επίσκεψή του στο Λεσκοβίκι και αφού ήρθε σε συνεννόηση με τα εκεί τμήματα του Ιερού Λόχου, ανακήρυξε την προσχώρηση της Επαρχίας Κολώνιας στην Αυτόνομη Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου.

1919.—Από τις 20-22 το 1ο Σύνταγμα πεζικού, απέπλευσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα πλοία «Τίγρης» «Σηκουάνας» και «Ραιδεστός». 
.—Ολοκληρώνεται η μεταφορά του 7ου Σύνταγμα Πεζικού που απέπλευσε από τον όρμο του Σταυρού για την Ουκρανία με το πλοίο «Χίος».

1920.—Ο Eλληνικός στρατός Μ.Ασίας εκκαθαρίζει την περιοχή του.

1921.—Στο μέτωπο των εμπολέμων Ελλήνων και τούρκων, σημειώνεται δράση περιπόλων και πυροβολικού.

1922.—Η Eλληνική στρατιά στην Μ. Ασία ευρίσκεται σε ετοιμότητα για την επίθεση που θα κάνει ο τουρκικός στρατός.

1924.—Δήλωση του Αλ.Παπαναστασίου: “Θα κηρυχθεί η δημοκρατία, έστω και εάν δεν είναι σύμφωνος ο Βενιζέλος”. Αν και έγιναν οι εκλογές /παρωδία, οι οποίες έφεραν το κόμμα του Βενιζέλου στην κυβέρνηση, ο ίδιος δεν έλεγε να καταλύσει το πολύμηνο στρατιωτικό καθεστώς που είχε κηρύξει στην χώρα. 
1926.—Το καθεστώς του Πάγκαλου, αποφασίζει τον εκτοπισμό των Καφαντάρη και Πλαστήρα στην Γευγελή, ενώ άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αποστέλλονται στην Σαντορίνη.

1927.—Ο 16χρονος Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, σκοράρει στο φιλικό του Ολυμπιακού εναντίον του Φαληρικού Συνδέσμου (6-2). Ο Τσέχος Kopsiva, προπονητής της ομάδας, τον έχει επιλέξει για τη θέση του έξω αριστερά.Τα υπόλοιπα γκολ πετυχαίνουν τα αδέρφια του, Κώστας (2), Βασίλης (2) και Γιώργος. Οι πέντε αδερφοί Ανδριανόπουλοι, έγιναν “συνώνυμοι” σχεδόν με τον Ολυμπιακό ενώ ο Γιάννης, ο μεγαλύτερος, έχει ήδη καθιερώσει το κόκκινο χρώμα στην ομάδα. Στον αντίποδα, ο ”αιώνιος” αντίπαλος Παναθηναϊκός είχε τους αδελφούς Μπόγδανους (Δημήτρης, Δημοσθένης και Τάσος), που έπαιξαν την περίοδο 1926-32.

1930.—Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (ΕΟΧ) με την επωνυμία Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος από τον Ορειβατικό Αθηνών και τον Ορειβατικό Πατρών. Την δεκαετία του 1930, με πρωτοβουλία της, συνέβαλε στην δημιουργία του πρώτου Τάγματος Ελλήνων Χιονοδρόμων, στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. 

1931.—Ο περιορισμός των σελίδων και η απαγόρευση κάθε παροχής δώρων ή βιβλίων είναι τα νέα μέτρα κατά του Τύπου, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

1934.—Πεθαίνει ο Κρήτας οπλαρχηγός Στυλιανός Γαλερός. Συμμετείχε στην Κρητική Επανάσταση του 1897-98, ενώ, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, συγκρότησε και εξόπλισε τον Νοέμβριο του 1912 με δικά του έξοδα, σώμα Κρητών εθελοντών από τις διαταγές του Καπετάν Ιωάννη Πολυξίγκη. Το σώμα των Κρητών εθελοντών συμμετείχε μαζί με τμήματα του Ελληνικού Στρατού υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Σπύρου Σπυρομήλιου και με μικρή δύναμη Χειμαρριωτών, κατά τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της Χειμάρρας και την απελευθέρωσή της από τους τούρκους.

1941.—Στο αλβανικό μέτωπο, οι ιταλικές δυνάμεις δι’ αντεπιθέσεως προσπαθούν ν΄ ανακαταλάβουν τις καταληφθείσες θέσεις Γκόλικο και Πέστανη.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.Κατά την περίοδο 1940-41, η Πρέβεζα βομβαρδίστηκε αρχικά την 28ην Οκτωβρίου 1940 από την ιταλική αεροπορία ενώ στις 13 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου του 1941 από τους Γερμανούς. 
1946.—Εκλέγεται ο Μάξιμος Ε’, νέος Οικουμενικός Πατριάρχης, μέχρι την 18ην Ὀκτωβρίου 1948, οπότε και παρετήθη.«Τὴν πρωΐαν τῆς Τετάρτης, 20ής Φεβρουαρίου 1946, ἑπομένην τῆς κηδείας καὶ τοῦ ἐνταφιασμοῦ τοῦ Βενιαμίν, συνῆλθεν ἡ ἐνδημοῦσα σύνοδος εἰς τὴν αἴθουσαν συνεδριῶν τῆς Ἱ. Συνόδου ὑπὸ τὴν προεδρίαν τοῦ προεδρεύοντος α´ τῇ τάξει Χαλκηδόνος Μαξίμου, ἐκήρυξεν ἐπισήμως χηρεύοντα τὸν θρόνον, ἀπεφάσισε δ᾽ ὅπως ἡ ἐκλογὴ τοῦ νέου πατριάρχου γενήσεται αὐθημερὸν περὶ τὴν 14ην ὥραν ἀπογευματινήν. Ἡ ἐνθρόνισις τοῦ νέου πατριάρχου Μαξίμου Ε’ ἐγένετο τὴν ἑπομένην, Πέμπτην 21ην Φεβρουαρίου 1946 καὶ ὥραν 11ην, ἐν τῷ πατριαρχικῷ ναῷ».

1952.—Τα δύο κυβερνητικά κόμματα -Πλαστήρα και Βενιζέλου- τάσσονται υπέρ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.Ο Σοφοκλής Βενιζέλος είχε γίνει Αντιπρόεδρος και Υπουργός των Εξωτερικών στην κυβέρνηση Πλαστήρα από το 1951 έως και το 1952. Είχε αναπληρώσει τον Πρωθυπουργό Πλαστήρα μετά την ασθένειά του, από τις 11 Μαρτίου του 1952 και κατά την περίοδο αυτή, διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, αποδέχθηκε την συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Κορέας, και έδωσε το δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι στις γυναίκες.

1954.—1.148 Έλληνες όμηροι [κυρίως γυναικόπαιδα από το χωριό Μουργκάνα], κρατούμενοι στην Ουγγαρία, αποδίδονται στην Ελλάδα, μετά τον βίαιο εξαναγκασμό τους το 1948 από τον ΕΛΑΣ, να μεταβούν στην Ουγγαρία. 
.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Αργύρης Βελίκανος, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως δοκιμής αεροσκάφους F-84G της 112 Πτέρυγας Μάχης, λόγω προσκρούσεως και συντριβής του αεροσκάφους στο όρος Πάρνηθα Αττικής.

1960.—Λίγη ώρα πριν ανέβει στη σκηνή, στις 20 Φεβρουαρίου του 1960, ο Βασίλης Λογοθετίδης αφήνει την τελευταία του πνοή. Είχαν περάσει 62 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Ταυλαρίδης και ήταν Ποντιακής καταγωγής.Θεμελίωσε και καθιέρωσε ένα νέο τρόπο ερμηνείας στους ρόλους του μέσου έντιμου και ευγενικού Έλληνα.Ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος έγραψε ότι, για τον Λογοθετίδη, «η ώρα της πικρής μοναξιάς κάνει πιο ανθρώπινη την άλλη εκείνη ώρα του γέλιου». Αυτή ήταν η πορεία του Λογοθετίδη· από την ώρα της μοναξιάς στην ώρα του γέλιου και αντίστροφα. 
1971.—Ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα ρυθμίζουν πλέον την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

1975.—Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να ορίσουν προθεσμία για την αποχώρηση των 40.000 τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

1979.—Δημοσιεύεται νέος ελληνικός νόμος [868/1979] περί διαζυγίου, “λόγω μακροχρονίου διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως”. Όριζε πως, για ένα εξάμηνο [και μόνο για το μεταβατικό αυτό διάστημα], θα ίσχυε εξαιρετικά ως λόγος διαζυγίου η εξαετής τουλάχιστον διακοπή της έγγαμης συμβίωσης.

1981.—Πεθαίνει ο φιλόσοφος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός, Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος. Ο Θεοδωρακόπουλος είχε γεννηθεί στις 28 Φεβρουαρίου 1900, στον Βασσαρά Λακωνίας. Με σπουδές Κλασικής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας στη Βιέννη και Χαϊδελβέργη, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου δίδαξε στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή. 
2006.—Κατέπεσε ελικόπτερο UH-1H της αεροπορίας στρατού με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων αξιωματικών.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν οι: Λοχαγός Χρήστος Καρυπίδης, κυβερνήτης, από τα Γιαννιτσά, 38 ετών. Ανθυπασπιστής Ηλίας Καραμπάς, συγκυβερνήτης, από τη Θεσσαλονίκη, 37 ετών. Αρχιλοχίας Αδάμ Αδαμόπουλος, μηχανικός, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, 39 ετών. Επιλοχίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, μηχανικός, από τα Αδώνεια Πιερίας, 38 ετών.Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1462258170096295156

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item