Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

16 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1391.—Πεθαίνει ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος. Ο Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος υπήρξε συναυτοκράτορας του Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού από το 1341 μέχρι το 1354, όταν ο δεύτερος παραιτήθηκε, και, έμεινε μόνος στον θρόνο μέχρι τον θάνατό του το 1391. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από δύο ολέθριους για την αυτοκρατορία εμφυλίους πολέμους.

1810.—(κατ’ άλλους 18 του μήνα) Μεγάλος σεισμός πλήττει την νήσο Κρήτη. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους. Ο John Calt αναφέρει πως ½ της πόλης του Ηρακλείου κατεστράφη και χιλιάδες είναι τα θύματα.

1816.—Αποβιβάζεται στην Κέρκυρα ο Τόμας Μέτλαντ (1759 – 1824), πρώτος Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων.

1821.—Στο Κίσνοβο της Ρωσίας, μέσα στο αρχοντικό των Υψηλάντηδων, οι τέσσερις αδελφοί Αλέξανδρος, Δημήτριος, Νικόλαος και Γεώργιος, συντάσσουν την προκήρυξη προς τους λαούς της Μολδοβλαχίας. Προσφέρουν και οι τέσσερις, όλη την περιουσία και τους μισθούς τους, για τον αγώνα. Δεν απομένει παρά το κτήμα της Κοζνίτσας, που ανήκει στην μητέρα των Ελισάβετ, χήρα του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ο Αλέξανδρος πηγαίνει σε ένα παρακείμενο δωμάτιο, όπου η μητέρα του βρίσκεται με το τελευταίο από τα παιδιά της, τον Γρηγόριο ηλικίας τότε 14 χρόνων, και την ρωτάει αν μπορούν να προσφέρουν και τα εισοδήματα απ’ αυτό το κτήμα, που ανέρχονται σε 54 χιλιάδες ρούβλια ετησίως. «Παιδιά μου, απάντησε η μητέρα του, εγώ προσφέρω στην πατρίδα εσάς, τα φίλτατά μου, και θα λυπηθώ τα ρούβλια που θα χάσω;».

1826.—Οι τουρκικές δυνάμεις προσπάθησαν δια τρομακτικών εφόδων να καταλάβουν το Μεσολόγγι αλλά απέτυχαν. 28 Έλληνες πεσόντες ο απολογισμός.

.—Ο φιλέλλην Σατωβριάνδος ιδρύει στο Παρίσι την “Φιλελληνική Εταιρεία”.

1833.—Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίδος της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος». Η εφημερίδα συντάσσεται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, θα σταματήσει να συντάσσεται στην γερμανική. 
1842.—Πέθανε στη Μόσχα ο εξ Ιωαννίνων εθνικός ευεργέτης, Νικόλαος Ζωσιμάς. Αυτός, καθώς και οι πέντε άλλοι αδελφοί του, Ιωάννης, Αναστάσιος, Θεοδόσιος, Ζώης και Μιχαήλ, διέθεσαν την κολοσσιαία περουσία τους χάριν της εκπαιδεύσεως του υπόδουλου Ελληνισμού, συνέτρεξαν δε πολλαπλώς στον Αγώνα.

1844.—Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γίνεται πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου.

1852.—Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης, γνωστός και ως Théodore Jacques Ralli ή Rallis). Ανήκει στην «γαλλική ακαδημαϊκή σχολή» του ύστερου 19ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται ο πιο χαρακτηριστικός έλληνας «οριενταλιστής» ζωγράφος. Γόνος πλούσιας οικογένειας μεγαλεμπόρων από την Κωνσταντινούπολη και με ρίζες χιώτικες, ο Ράλλης σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, με υποτροφία του βασιλιά Όθωνα.

1878.—Η νέα εξέγερση εναντίον τούρκων και βουλγάρων προετοιμαζόταν ήδη από τα τέλη του 1877 από την Κεντρική Επιτροπή της “Εθνικής Αμύνης” και της “Αδελφότητος”. Έτσι στις 16 Φεβρουαρίου 1878, λαμβάνει χώρα απόβαση Ελλήνων εθελοντών στο Λιτόχωρο. Από το Μάϊο αρχίζει αντάρτικο κίνημα στη Δυτική Μακεδονία.

1900.—Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πείνα και στερήσεις μαστίζουν τους Έλληνες της Αμερικής. 
1902.—Ο βουλευτής Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Τρικούπης, ξάδελφος του Χαρίλαου, στην συνεδρίαση της βουλής της 9ης Φεβρουαρίου, θεώρησε ότι ο διατυπώθηκαν υπαινιγμοί κατά του Χαρίλαου για την ήττα του 1897, και γι’αυτό ράπισε τον βουλευτή Β. Βουδούρη. Παρ’όλο που στην αρχή φάνηκε ότι το επεισόδιο δεν θα είχε συνέχεια, ο Βουδούρης άλλαξε γνώμη και κάλεσε τον Τρικούπη Κωνσταντίνο σε μονομαχία. Τελικά μεσολάβησαν οι μάρτυρες, με αποτέλεσμα οι μονομάχοι να ανταλλάξουν επιστολές πιστοποιήσεως σεβασμού και μη προθέσεως προσβολής κανενός προσώπου. Ο Σουρής σατίρισε το περιστατικό στο «Ρωμιό» της 16ης Φεβρουαρίου 1902.

.—Δεν πρόλαβε να ηρεμήσει η Αθήνα και μια νέα μονομαχία ήρθε να ταράξει ξανά τα νερά της πρωτεύουσας. Πρωταγωνιστές, ο υπουργός δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τοπάλης και ο βουλευτής και στρατιωτικός Κωνσταντίνος Κουμουνδούρος, γιος του πρώην πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου.Αιτία, η κατηγορία του Κουμουνδούρου ότι ο Τοπάλης καθυστερούσε αδικαιολόγητα τις ανακρίσεις για τις αιματηρές ταραχές,που είχαν γίνει στις 8 Νοεμβρίου 1901,κατά την διάρκεια των Ευαγγελικών. Η αστυνομία έλαβε εντολή να εμποδίσει την μονομαχία, μεσολάβησε ένα κρυφτό μεταξύ μονομάχων και δημοσιογράφων μέχρι την νύκτα της 16ης Φεβρουαρίου, όπου όλοι οι πρωταγωνιστές διανυκτέρευσαν στην έπαυλη Μάνου, στην Κηφισιά.

1906.—Σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων ανταρτών στην Μακεδονία.

1907.—Γεννιέται στο Ναύπλιο ο Άγγελος Τερζάκης, λογοτέχνης μας που εντάσσεται στη Γενιά του ’30 (πεζογραφία). Μετά το πέρας των σπουδών του, παράλληλα με την δικηγορία που άσκησε, διετέλεσε από το 1937, Γραμματέας, καλλιτεχνικός και Γενικός διευθυντής, κυβερνητικός επίτροπος, διευθυντής δραματολογίου και διευθυντής της Δραματικής του Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, επιστρατεύθηκε και πολέμησε στην πρώτη γραμμή του Μετώπου, ενώ έγραψε το βιβλίο «Ελληνική Εποποϊία 1940-41», το οποίο αναφέρεται στην ιστορική αυτή περίοδο. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου έως το 1931. Από το 1931 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία και συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά όπου έδωσε πολλά δοκίμια και κριτικές μελέτες. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, δραματικά έργα και κριτικά έργα και γενικά θεωρείται ο κυριότερος εκπρόσωπος του νεοελληνικού μυθιστορήματος. 
1912.—Με αφορμή τον φόνο τριών οθωμανών, δημιουργούνται εντονότατα προβλήματα στην νήσο Κρήτη και ακολουθεί νότα των Μεγάλων Δυνάμεων.

1913.—Από τις 16 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, έγιναν όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες και η συγκέντρωση των μονάδων του Β’ τμήματος στρατιάς που θα ενεργούσαν την κύρια επίθεση στο μέτωπο των Ιωαννίων στην Ήπειρο. Παράλληλα, η Μοίρα Ιονίου του ελληνικού στόλου, εκτελούσε βολές κατά των τουρκικών θέσεων στους Αγίους Σαράντα και εικονικές αποβάσεις, με σκοπό τον αντιπερισπασμό.

1914.—Αρχίζει η εκκένωση της Ηπείρου, εν μέσω συλλαλητηρίων υπέρ της αυτονομίας. Οι Άγιοι Σαράντα και το Δέλβινο κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Την ίδια ημέρα όμως, ο Συνταγματάρχης Κοντούλης, εκκενώνει την Μοσχόπολη και την παραδίδει στους αλβανούς, βάσει της διακοινώσεως των Μεγάλων Δυνάμεων. 
1918.—Ο Γάλλος στρατηγός Σαλ του συμμαχικού στρατού κατοχής στην περιοχή Κορυτσάς, επιτρέπει να ανοίξουν πάλι τα Ελληνικά σχολεία.

1919.—Αρμένιοι, Εβραίοι και Έλληνες αντιπρόσωποι, συναντώνται στη Νέα Υόρκη και απαιτούν το διαμελισμό του τουρκικού κράτους.

1920.—Η ανακόλουθη στάση των συμμάχων, με τα εμπόδια που παρενέβαλαν στην ελληνική προσπάθεια [ενώ είχαν πεισθεί ότι η συνθήκη την οποία είχαν καταρτήσει με τους τούρκους δεν θα ήταν δυνατόν να επιβληθεί ειμή διά των όπλων], καθώς και η υποστήριξη των Μπολσεβίκων στον Κεμάλ, του έδωσε την ευκαιρία τους πρώτους μήνες του 1920, να συγκεντρώση δυνάμεις για την σύγκρουση μετά των Ελλήνων και για την κατάληψη της ανθρακοφόρου περιοχής της Ποντοηρακλείας, περιοχή [Ζαγκουλντάκ] την οποία οι Γάλλοι εγκατέλειψαν χωρίς αντίσταση. Η Γαλλία επιθυμούσε να συνθηκολογήσει με τον Κεμάλ και ήταν πρόθυμη να εκκενώσει την Κιλικία από τον Δεκέμβριο του 1919. [Η συμμαχική συναίνεση-Οι αποφάσεις των Δυνάμεων δια την Τουρκία-ΓΕΣ]

1921.—Καθ’ όλο το μέτωπο των αντιμαχομένων Ελλήνων και Τούρκων γίνεται δράσις περιπόλων..—Στον Βόλο, διοργανώνεται συλλαλητήριο προς διαμαρτυρία για την σκανδαλώδη υπερτίμηση του άρτου, τη ανοχή των αρχών. Στο συλλαλητήριο συνέρρευσε όλος ο εργαζόμενος πληθυσμός του Βόλου, ο οποίος κατόπιν των λόγων που εξεφώνησαν οι Μπεναρόγια, Σταυράκης, Αποστολίδης κ.α., προέβη σε καταστροφές καταστημάτων. Επί διήμερο επεκράτησε το χάος, μέχρι την άφιξη εκ Λαρίσης ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων. Τα γεγονότα είναι γνωστά ως «Φεβρουαριανά».

1922.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1923.—Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό ημερολόγιο και η 16η Φεβρουαρίου γίνεται 01 Μαρτίου. Το κίνητρο της Καθολικής Εκκλησίας στην αλλαγή του ημερολογίου ήταν ότι οι φάσεις της Σελήνης που χρησιμοποιούνταν για να υπολογιστεί το Πάσχα στο Ιουλιανό ημερολόγιο, ήταν σταθερές, με αποτέλεσμα να χάνεται μία ημέρα κάθε 310 χρόνια. Θεσπίστηκε λοιπόν το νέο ημερολόγιο από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄, [από τον οποίο πήρε το όνομά του], στις 24 Φεβρουαρίου του 1582· οι περισσότερες όμως Καθολικές χώρες δεν υιοθέτησαν το νέο ημερολόγιο την ακριβή ημέρα που καθορίστηκε από τη Βούλα του Πάπα, αλλά μήνες ή και χρόνια αργότερα. 
1927.—Οι αρχές προχωρούν σε συλλήψεις αξιωματικών, οπαδών της δικτατορίας του Πάγκαλου που σκοπό είχαν την επαναφορά της δικτατορίας.

1930.—Δεκαέξι τραυματίες και σοβαρές ζημιές είναι ο απολογισμός των σεισμών, που πλήττουν το Ηράκλειο Κρήτης.

1931.—Σύμφωνα με καταμέτρηση, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων του ελληνικού κράτους είναι 46.031.

1932.—Έφτασε στην Αθήνα ο Niemeyer, διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδος. Έμεινε στην Αθήνα δύο εβδομάδες και πριν φύγει ειδοποίησε το Βενιζέλο ότι, αν προχωρούσε σε χρεοστάσιο, θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα με την πίστη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το ίδιο επίσης θα γινόταν, αν υλοποιούσαν τη σκέψη συγχωνεύσεως της Τ.τ.Ε. με την Εθνική Τράπεζα.

1933.—Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται μεταξύ αστυνομικών και εργατών στη Θεσσαλονίκη.

1934.—Καταγράφηκε στην Αθήνα η μικρότερη ελάχιστη θερμοκρασία όλων των ετών από τα οποία έχουμε παρατηρήσεις. Στη Γεωπονική Σχολή, το θερμόμετρο έδειξε -10,4 βαθμούς.

.—Γίνετε η καθέλκυση του Αντιτορπιλικού Ναυαρίνο. Το πλοίο μας δώθηκε επί δανεισμού από το Αγγλικό Ναυτικό στις 5/4/1944 στην Μάλτα και παρελήφθη από τον Αντιπλοίαρχο Χ. Νεόφυτο. Το Ναυαρίνο συμμετείχε τον Οκτώβριο του 1944 στις πρώτες προσπάθειες για την απελευθέρωση της Τήλου. 
1941.—Οι ελληνικές δυνάμεις, τα 43ο και 44ο Συντάγματα της V Μεραρχίας Κρητών, έπειτα από σφοδρές επιθέσεις, καταλαμβάνουν την βορεία κορυφή του όρους Σεντέλι στην περιοχή Πέστανη-Γκόλικο (αλβανικό μέτωπο).

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.

1942.—Κυκλοφορεί η Ιδρυτική Προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Ο ΕΛΑΣ αποτέλεσε την ένοπλη έκφραση του ΕΑΜ. Συγκροτήθηκε σε κανονικό Στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκε και σημαντικός αριθμός μονίμων στελεχών του Στρατεύματος, με επικεφαλής το Στρατηγό Στέφανο Σαράφη που έγινε και ο αρχηγός του.

1943.—Η καταστροφή του Δομένικου Λαρίσης και η σφαγή αμάχων. Στις 16 Φεβρουαρίου 1943 το μεσημέρι τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής εκτελούν στη θέση «Μαυρίτσα», 30 αμάχους, αγρότες και κτηνοτρόφους, κατοίκους των χωριών Δομένικου και Μεσοχωρίου Ελασσόνας, που βρίσκονταν σε αγροτικές εργασίες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κυκλώνουν το χωριό Δομένικο με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργατών τους και πυρπολούν τα σπίτια αφού πρώτα λεηλατούν τα νοικοκυριά και εκτελούν 3 ανήμπορους κατοίκους, 2 γυναίκες, 1 ηλικιωμένο άνδρα και έναν ακόμη κάτοικο.

1944.—Τμήματα Ελλήνων ανταρτών της “Ενώσεως Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος” (ΕΣΕΑ) συνάπτουν σκληρή τετραήμερη μάχη με ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις στην περιοχή του Κοτζά Ορμάν στις εκβολές του Νέστου ποταμού, προκαλώντας σ’ αυτές πολλές απώλειες.

1949.—Τα σλαβικά κράτη αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο στο έδαφός τους, επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού προς διενέργεια έρευνας για τους υπό των κομμουνιστών απαχθέντα 28.000 ελληνόπουλα. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της Επιτροπής και του Ερυθρού Σταυρού, ελάχιστη ήταν η ανταπόκριση. Οι κομμουνιστικές χώρες κωλυσιεργούσαν, με συνέπεια το θέμα να ξανάρθει πάλι προς συζήτηση στην Δ’ Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε τον Νοέμβριο του 1949. Έως και την Ε’Γ.Σ. καμμία απόφαση δεν απέδωσε. Μόνο η Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε έρθει στο μεταξύ σε ρήξη με την ΕΣΣΔ, επέστρεψε τα παιδιά. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η Ζ’ Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. αφού εξέφρασε τη λύπη της για την άρνηση των κομμουνιστικών χωρών να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της, διάλυσε την Επιτροπή, που είχε αναλάβει αυτό το έργο, και παρακάλεσε τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να συνεχίσει μόνος του τις προσπάθειες. 

1954.—Ενώ εκτελούσε άσκηση καθόδου στο Ραδιοφάρο της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος), το αεροσκάφος του πιλότου Σταύρου Καλογερόπουλου κατέπεσε και συνετρίβη στην περιοχή Αγίου Γεωργίου, 20 χιλιόμετρα δυτικά του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή. Στο ίδιο ατύχημα σκοτώθηκε και ο άτυχος αεροπόρος Ευάγγελος Χαλιούλιας.

1960.—Υπογράφονται τα πρωτόκολλα της ελληνογιουγκοσλαβικής συμφωνίας για την ελεύθερη μετακίνηση των μεθοριακών πληθυσμών των δύο χωρών.

1962.—Το Ποτέ την Κυριακή τίθεται υπό απαγόρευση στην πολιτεία του Σασκάτσουαν του Καναδά με το σκεπτικό ότι "εκθειάζει τις γυναίκες ελευθερίων ηθών".

.—Μέτρα κατά των κομμουνιστών απειλεί να λάβει ο Μακάριος εάν δεν σταματήσουν τη δράση τους, ενώ ομάδα Ελληνοκυπρίων βουλευτών δηλώνει ότι θα θέσει εκ νέου ζήτημα ένωσης της χώρας με την Ελλάδα, με αναθεώρηση του συντάγματος.

1963.—Αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής, την ενίσχυση των εξουσιών της κυβέρνησης και τον περιορισμό του πεδίου δράσης "όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία" εξαγγέλλει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η Ένωσις Κέντρου απορρίπτει την πρόταση ως ελιγμό αντιπερισπασμού για την αντιμετώπιση του ανένδοτου αγώνα.

.—Με αύξηση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ανακοινώνεται πως θα απαντήσει η Αθήνα σε περίπτωση μονομερούς αύξησης της αντίστοιχης τουρκικής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα.

.—Ολόκληρο το χωριό Νεράιδα Τρικάλων κατακρημνίζεται σε χαράδρα παρασέρνοντας τα κοπάδια των ζώων. Οι κάτοικοι διασώζονται την τελευταία στιγμή.
1964.—Μετά την διάλυση της Βουλής, ο Γ.Παπανδρέου προκήρυξε νέες εκλογές που έγιναν τελικά στις 16/2/1964 και αποτέλεσαν θρίαμβο για τον ίδιο και την παράταξη [συγκέντρωσε 52,72% και 171 έδρες].

1968.—Σύγκληση της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βουκουρέστι. Στη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας, οι αντιθέσεις που αναφύονται ανάμεσα στην «ορθόδοξη» και την «ανανεωτική» πτέρυγα του κόμματος προδικάζουν τη διάσπασή του. [Τα όργανα προπαγάνδας του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν το παραπάνω σχόλιο ως επίθεση κατά της ιδεολογίας, της πολιτικής του ΚΚΕ, και κατά της επαναστατικής του υπόστασης].

1981.—Ενθρονίζεται επισήμως στον Ναό της Αναστάσεως ως Νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων,ο Διόδωρος Α’. Είχε εκλεγεί από τις 3 Φεβρουαρίου 1981.

1985.—Εγκαινιάζεται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. 
1989.—Πόρισμα-φωτιά του επιτρόπου της Τράπεζας Κρήτης Γιάννη Καμάρα,αποκαλύπτει ότι Δημόσιοι Οργανισμοί και ΔΕΚΟ προσέφεραν στον Κοσκωτά “σωσίβιο” 8 δισ. δρχ., αυξάνοντας τις καταθέσεις… Από το 1988-89, οι διοικητές των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών κατηγορήθηκαν ότι το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 1988, τότε που η Τράπεζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, “έσπευσαν να την συνδράμουν”, με “άνωθεν εντολή”, καταθέτοντας σ’ αυτή μεγάλα ποσά, τα οποία, με τις μετέπειτα εξελίξεις, έχασαν.

1993.—Στα Σκόπια, σύμφωνα με νομοσχέδιο, που κατατίθεται στη Βουλή [τους], καθιερώνεται ως εθνικό σύμβολο το Ελληνικό Δεκαεξάκτινο Αστέρι της Βεργίνας.

1994.—Η Ελλάδα επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό στα Σκόπια [εμπάργκο] με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτή την ενέργεια. [Δεν πρέπει να δημιουργούνται απορίες για τέτοιου είδους αποφάσεις, διότι στo πλαίσιο του υπερ-κράτoυς της Ε.Ε. είναι αδιανόητη η χάραξη ξεχωριστής εθνικής πoλιτικής.{Ο δεύτερος πυλώνας καθιερώνει την κοινή εξωτερική πολιτική… στον πυλώνα αυτό η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι διακυβερνητική και στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ομοφωνία }.Επομένως, οι δημαγωγοί κυβερνώντες, που ψήφισαν και κύρωσαν την συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι ετέροι θα τους τραβούσαν το αυτί και να μην το "παίζουν" υπερπατριώτες και δήθεν υπερασπιστές των Εθνικών συμφερόντων. Στην μεταΜάαστριχτ εποχή οφείλουμε να ενημερώνουμε πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφασι και φυσικά χωρίς την έγκρισή τους, δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμμία πρωτοβουλία].

1997.—Δύο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα [επιτύμβια στήλη και επιτύμβιο γυναικείο άγαλμα] εκλάπησαν από την αποθήκη των αρχαιολογικών ευρημάτων του Ραμνούντα, στο Μαρκόπουλο Αττικής. Τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος σώζονται στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής, δίπλα από τον Ευβοϊκό κόλπο· ο δήμος ανήκε στην Αιαντίδα φυλή και αποτελούνταν από πολλούς συνοικισμούς. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το περίφημο ιερό της Νεμέσεως που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητος στον ελλαδικό χώρο. Ο αρχαϊκός ναός της Νεμέσεως είχε καταστραφεί από τους Πέρσες κατά την εισβολή του 480/479 π.Χ. όπως και τόσα άλλα κτίσματα της Αττικής. 
2003.—Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αντικαθιστά τον επί 14 χρόνια Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη· ήταν ο πέμπτος, κατά σειρά, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2686180488644810115

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item