Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


12 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

623.—[7-12] Ο Bυζαντινός στρατός χάρη στην ιδιοφυή στρατηγικὴ και το απαράμιλλο θάρρος του αυτοκράτορα Ηρακλείου, κατατροπώνει τους Πέρσες στην περιοχή Σάταλα. Μόλις οι Πέρσες κατέβηκαν από τα βουνά για να επιτεθούν έπεσαν στην ενέδρα: οι Βυζαντινοί τους περίμεναν, τους περικύκλωσαν και τους σφαγίασαν κυριολεκτικά. Μόλις και μετά βίας σώθηκε ο Σαρβαραζάς με ελάχιστα υπολείμματα του στρατού του. [βλ & 7/2]

901.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αντώνιος ο Β΄. Ήταν Πατριάρχης από το 893 ως το 901, ενώ, ανακηρύχθηκε άγιος και τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία.

1687.—Το πολεμικό συμβούλιο του Μοροζίνι, αποφάσισε οριστικώς την εγκατάλειψη και την εκκένωση των Αθηνών και παράλληλα την καταστροφή της πόλεως με εκρηκτικά. Η έλλειψη των απαιτουμένων μέσων – όπως ποσότητα εκρηκτικών και πολυάριθμοι εργάτες και χρόνος – ήταν ο μοναδικός λόγος που διασώθηκαν η Αθήνα και τα μνημεία της από την κοντόφθαλμη πολιτική της Βενετίας η οποία αδιαφορούσε παντελώς για τις επιπτώσεις των αποικιοκρατικών της πολέμων.

1825.—[11-12/2] Ο Ιμπραήμ συνεχίζει να αποβιβάζει στη Μεθώνη όλο και περισσότερα στρατεύματα από την Αίγυπτο, βάζοντας σε κίνδυνο την ελληνική επανάσταση.Την επομένη της πρώτης αποβάσεως στην Μεθώνη, προχώρησε προς το Νεόκαστρο, όπου είχαν οχυρωθεί μερικοί Έλληνες, προέβη σε αναγνώριση της περιοχής και στην συνέχεια επέστρεψε στην Μεθώνη για να ζητήσει ενισχύσεις από την Κρήτη.
1826.—Η πόλη του Μεσολογγίου δέχεται σφοδροτάτη επίθεση από τους αραπάδες του Ιμπραήμ αλλά κατορθώνει και τους τρέπει σε φυγή. Οι λεπτομέρειες της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου, είναι γνωστές από τις ειδήσεις της εφημερίδας του Μάγερ, η οποία εκδιδόταν σχεδόν τακτικότατα, ως τις 20 Φεβρουαρίου 1826, πενήντα ημέρες πρίν την ηρωική Έξοδο. Η διακοπή των Ελληνικών Χρονικών έγινε όταν εχθρική βομβα γκρέμισε το τυπογραφείο τους, οπότε όλο το προσωπικό πήρε πιά θέσεις στους προμαχώνες.

.—Ο Γάλλος φιλέλλην Φαβιέ, εκστρατεύει κατά του φρουρίου Καράμπαμπά [κάστρο της Κανήθου] της Χαλκίδος, αλλά τελικώς αποτυγχάνει. Όταν ο Ιμπραήμ είχε αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο το 1825, η ελληνική κυβέρνηση αναζήτησε στο πρόσωπο του Φαβιέρου τον έμπειρο αξιωματικό, ο οποίος θα μπορούσε να οργανώσει τακτικό στρατό, αντάξιο του υπό τον Ιμπραήμ αιγυπτιακού.

1873.—Πεθαίνει στην Αθήνα ο Μεσολογγίτης πολιτικός, αλλά και ιστορικός, Σπυρίδων Τρικούπης. Υπήρξε ο πρώτος Πρωθυπουργός του ελευθέρου ελληνικού κράτους. Κατά την διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821, προς την οποία ο Τρικούπης αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις, συμμετείχε με τον πατέρα του στην εκστρατεία του Μαυροκορδάτου το 1822, και πήγαινε όπου τον καλούσε η ανάγκη. Είναι αυτός που έπεισε τον Σολωμό, να γράφει τα ποιήματά του στην ελληνική αντί της ιταλικής, και μάλιστα στη δημοτική γλώσσα. Η ευγλωττία του και το μέγα ρητορικό του ταλέντο που τον ανέδειξε σε εθνικό ρήτορα του Αγώνα.
1878.—Εθελοντικά σώματα Μανιατών υπό τους Π. Καλκανή και Θ. Γρηγοράκη, Κρητών υπό τον Ν. Τριτάκη και Ηπειρωτών υπό τον Μ. Λάππα, (μεθ’ ων συνέπραττον και τινες Ιταλοί εκ Χειμάρας, ορμηθέντα εκ Κερκύρας) αποβιβάζονται στις δυτικές ακτές της Ηπείρου και καταλαμβάνουν τις μονές Αγίου Γεωργίου και Αγίων Τεσσαράκοντα, καθώς και το χωριό Γκιόστα. Κυριεύουν επίσης κατόπιν πολιορκίας το φρούριο Καραλίμπεη.

.—Δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών, επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη. Η σχετικά επιτυχής επανάσταση του 1878, είχε ως αποτέλεσμα, οι Μεγάλες Δυνάμεις να μην επιτρέψουν μεν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά να παραχωρήσουν την αυτοδιοίκηση, οπότε υπεγράφη στις 15/10/1878, μεταξύ των επαναστατών και της Υψηλής Πύλης η «Σύμβαση της Χαλέπας», η οποία προέβλεπε γλώσσα την Ελληνική, Κρητική Βουλή, Χριστιανό διοικητή κλπ, αλλά υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου.

.—Από την Βόρειο Ήπειρο έως την Κρήτη! Επαναστατικός αναβρασμός απ’ άκρου εις άκρον της Ελληνικής γης!


1900.—Ιδρύεται το διεθνές ναυτικό νοσοκομείο στον Πειραιά. Η βασίλισσα Όλγα, σύζυγος του Βασιλέως Γεωργίου Α’, το 1897, αγόρασε ένα οικόπεδο μετά κτηρίου σε προνομιακό σημείο στα όρια του όρμου της Φρεαττύδος και του λιμένος της Ζέας. Στις αρχές του 1901, η βασίλισσα μετέτρεψε το κτήριο στο Ρώσικο Νοσοκομείο Πειραιά. Το νοσοκομείο απασχολούσε κυρίως ρωσικής καταγωγής προσωπικό και παρείχε τρόφιμα, κατάλυμα και ιατρικές υπηρεσίες προς τους Ρώσους μετανάστες που αποφάσισαν να μετοικίσουν στον Πειραιά. Οι υπηρεσίες του διατίθεντο και προς τους Έλληνες κατοίκους του Πειραιά..—Τηλεγράφημα του Οικουμενικού Πατριάρχη, γνωστοποιεί την έκρυθμη κατάσταση και καταγγέλει τους διωγμούς και τις δηώσεις σε βάρος των χριστιανών της Ηπείρου. Προβαίνει σε διάβημα προς τον Σουλτάνο.

1905.—Το σώμα του Καπετάν Μπούλακα μπαίνει στην Νεγκοβάνη και σκοτώνει δύο πράκτορες ιερείς αδελφούς, από τους οποίους ο ένας ήταν Ρουμάνος και ο άλλος Βούλγαρος, σκοτώνει επίσης τον Θωμαΐδη ο οποίος ήταν όργανο του Βουλγαρικού κομιτάτου και τρεις άλλους.

1908.—Μία παράξενη πυρκαϊά στην Μακεδονία, αποτεφρώνει στάνες και χιλιάδες αιγοπρόβατα που όλα ανήκαν σε ρουμανόφρωνες ποιμένες.

.—Οι αρχές συλλαμβάνουν στην Θεσσαλονίκη τον Βλάχικης καταγωγής αντάρτη Μιχάλη Χαντούρη.

1909.—Επιθέσεις των Βουλγάρων σε Ελληνικές κοινότητες της Μακεδονίας, συνεχίζουν με σφοδρότητα, υπό το αδιάφορο βλέμμα των Τούρκων.

1911.—Με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.

1912.—Οι στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας σπεύδουν να συγκεντρώσουν στη Μακεδονία 25.000 άντρες για να προλάβουν το επαναστατικό κίνημα, το οποίο προβλεπόταν τον Απρίλιο.

1913.—Στο μέτωπο της Ηπείρου, οι Έλληνες εντείνουν την δράση πυροβολικού και περιπόλων εναντίον των Τούρκων.
1919.—Παραδίνονται στην Ελληνική Πρεσβεία της Σόφιας πολλές Ελληνίδες της Μακεδονίας, που είχαν απαχθεί και χρησιμοποιούνταν ως υπηρέτριες σε σπίτια ανώτερων αξιωματικών της Βουλγαρίας.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία συνάπτει μικροσυμπλοκές με Τούρκους.

1921.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία αναδιοργανώνεται για νέες επιθέσεις.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οργανώνει τις θέσεις της αμύνης της.

1927.—Η κυβέρνηση προχωρά σε σύσταση Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου για θέματα παιδείας.

1932.—Ο Βενιζέλος ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, Πολίτη, ενημέρωση για τις πιθανότητες που υπήρχαν για ένα δάνειο σε περίπτωση που η Δημοσιονομική Επιτροπή είχε θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις. Στις 14 Φεβρουαρίου, ο Πολίτης απάντησε ότι από τις συνομιλίες που είχε με τους Γάλλους ιθύνοντες έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι Γάλλοι θεωρούσαν μάλλον απίθανο κάποιο δάνειο, όμως, θα ασκούσαν επιρροή σε ιδιωτικές τράπεζες που έκαναν επενδύσεις στο εξωτερικό. Ήταν ολοφάνερο ότι τελικά, οι Γάλλοι δεν πίστευαν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει την κρίση. Άλλωστε, το γεγονός ότι πλησίαζαν εκλογές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, τους έκανε όλους ακόμα πιο διστακτικούς απέναντι στην Αθήνα. 
1933.—Γεννιέται στα Λουτρά Ηραίας, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς. Η πρώτη του ταινία ήταν το 1965 “The Sleeping Car Murder”, της οποίας έγραψε επίσης και το σενάριο. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πολυσυζητημένη ταινία “Ζ” στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Υβ Μοντάν και ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν.

1941.—Στο αλβανικό μέτωπο γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1944.—Η κορβέττα «Σαχτούρης K-89» καταρρίπτει ιταλικό αεροπλάνον στο Αιγαίο.

.—Έχει προηγηθεί η συνθηκολόγηση της Ιταλίας, με αποτέλεσμα η ιταλική φρουρά των Δωδεκανήσων να βρεθεί υπό καθεστώς αιχμαλωσίας· 4.046 Ιταλοί στρατιωτικοί, αιχμάλωτοι πολέμου, στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου «Όρια» (Oria), που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές. Το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου 1944 το «Όρια» αναχώρησε από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση προς Πειραιά. Τις βραδυνές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου, το κατάφωρτο με τους Ιταλούς αιχμαλώτους πλοίο, προσέκρουσε στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, σε απόσταση 25 μιλίων ΝΑ του λιμένος Πειραιώς. 

Το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται.Το γεγονός της στοίβαξης χιλιάδων αιχμαλώτων στα αμπάρια, εμπόδισε τη διάσωσή πολλών στρατιωτών που πνίγηκαν επειδή ήταν εγκλωβισμένοι. Για αρκετές ημέρες η θάλασσα ξέβραζε νεκρούς οι οποίοι τάφησαν με συνοπτικές διαδικασίες σε διάφορα σημεία στην παραλία Χάρακα στην Κερατέα. Μία εκπαιδευτική κατάδυση το 2004, ήταν η αρχή για την ανακάλυψη των υπολειμμάτων της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας του Αιγαίου.Η γερμανική κατοχή απέτρεψε εκείνη την περίοδο οποιαδήποτε απόπειρα δημοσιοποιήσεως. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς παραμένουν επίσημα αγνοούμενοι. Μετά την ανακάλυψη του ναυαγίου, στην Ιταλία σχηματίστηκε μία ολόκληρη κοινότητα συγγενών που πήρε τη συγκατάθεση των ιταλικών αρχών γιά να περισυλλέξουν τα οστά των δικών τους.

1945.—[11-12/2] Καταδρομική επιχείρηση Ιερολοχιτών στην Νίσυρο, όπου στις 12 Φεβρουαρίου θα πέσει μαχόμενος ο Υπολοχαγός Ευάγγελος Χατζηευαγγέλου, στο χωριό Εμποριός. [Στο καφενείο του ορεινού και απρόσιτου στις πειρατικές επιδρομές Εμποριού, εκτός από την συγκλονιστική θέα της καλντέρας του ηφαιστείου, μπορεί κάποιος να δεί και τον καθρέπτη που έσπασε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών την ημέρα εκείνη].

.—Συμφωνία της Βάρκιζας. Με αυτήν την συμφωνία, οι κομμουνιστές υποσχέθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό του Ε.Λ.Α.Σ., να αφήσουν ελευθέρους όλους τους ομήρους και να παραδώσουν τους υπ’ αυτών κρατουμένους δοσίλογους, για να καταδικασθούν από τα αρμόδια δικαστήρια. Η κυβέρνηση, εξ άλλου, ανέλαβε την υποχρέωση να άρει τον στρατιωτικό νόμο, να εξασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση των πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων των πολιτών και να παράσχει αμνηστία για τα εκτελεσθέντα, κατά την διάρκεια της Δεκεμβριανής Επαναστάσεως εγκλήματα πάσης φύσεως. Η συμφωνία προέβλεπε, τέλος, την διενέργεια δημοψηφίσματος για την λύση του πολιτειακού ζητήματος.
1948.—Κατόπιν διήμερου αγώνα, οι συμμορίτες εδιώχθησαν από την περιοχή του Λαγκαδά.

1949.—Επίθεση των συμμοριτών κατά της Φλώρινας, αποκρούεται με βαρύτατες γι’ αυτούς απώλειες. Την πόλη υπερασπίζονταν η ΙΙ Μεραρχία του Εθνικού Στρατού.

1956.—Σκοτώθηκαν οι αεροπόροι μας Αθανάσιος Διονυσόπουλος, κυβερνήτης, με συγκυβερνήτη τον Ανθυποσμηναγό Κοντογιάννη Κωνσταντίνο, αεροναυτίλο τον Ανθυποσμηναγό Ελληνάκη Νικόλαο και ασυρματιστή τον Σμηνία Βουρβαχάκη Σταύρο, όταν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής μεταφοράς ριπτών από το Σέδες στην Ελευσίνα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το σκάφος προσέκρουσε στο όρος Δίρφη της Εύβοιας και συνετρίβη. Ο Βουρβαχάκης γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνης ενώ ο Ελληνάκης στα Λειβαδά Σουγιάς Χανίων.

1962.—Ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, επισκέπτεται την Αθήνα. 
1977.—Συνομολογείται στη Βιέννη η συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς επί του Κυπριακού. Δύο χρόνια αργότερα θα την διαδεχθεί η συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς.

1979.—Γίνεται κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Ρεθύμνου.

1980.—Πεθαίνει η αξέχαστη ηθοποιός [μεγάλη κωμική καρατερίστα] Γεωργία Βασιλειάδου. Η Γεωργία Αθανασίου, όπως ήταν το πραγματικό της επίθετο, γεννήθηκε στα Τουρκοβούνια της Κυψέλης το 1897. Παιδί φτωχικής οικογένειας, γνώρισε πολύ νωρίς την ορφάνια. Έτσι η μικρή Γεωργία μαζί με τα εννέα αδέρφια της αναγκάστηκαν να συνεισφέρουν-το καθένα όπως μπορούσε στην επιβίωση της οικογένειας. Όπως ήταν λογικό, η Γεωργία δεν πήγε ποτέ στο σχολείο, δεν είχε χρόνο για παιχνίδια αφού εργαζόταν, χρειαζόταν λοιπόν μια διέξοδο που να την κάνει να ονειρεύεται. Με το θέατρο ασχολήθηκε από το 1932 έως το 1946, που αποσύρθηκε, και αυτό θα ήταν οριστικό εάν η «Ωραία των Αθηνών», δεν συναντιώταν με τον Αλέκο Σακελλάριο. Από εκεί, η κινηματογραφική και θεατρική της πορεία απογειώθηκε και μας χάρισε αξέχαστες στιγμές. 
1993.—Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σκοπιανό, ζητά ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς.

.—Έλληνες και Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για την αποκάλυψη ενός οικισμού της ύστερης νεολιθικής εποχής (5η-4η χιλιετία π.Χ.), στη θέση Προμαχώνα. Στην περιοχή της πυραμίδας 63 εκατέρωθεν των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, σε απόσταση 1,5 χλμ. περίπου από το βουλγαρικό χωριό Topolniča και 6 χλμ. σε ευθεία γραμμή από το ελληνικό χωριό Προμαχών, εντοπίσθηκε το 1979 προϊστορικός οικισμός. Η μελέτη της Νεολιθικής στην Ελλάδα εγκαινιάζεται με τις αρχαιολογικές έρευνες του Χρ. Τσούντα (1899-1906) στη Θεσσαλία. Οι έρευνες αυτές περιλάμβαναν τον εντοπισμό 63 νεολιθικών θέσεων και την ανασκαφή μερικών οικισμών, όπως του Σέσκλου, του Διμηνίου, της Άργισσας κ.ά. Τα αποτελέσματα των πρώτων αυτών ερευνών δημοσιεύθηκαν από τον Τσούντα το 1908 στο μνημειώδη για την ελληνική Προϊστορία τόμο: Οι προϊστορικές ακροπόλεις Διμηνίου και Σέσκλου. 
.—Μοσχάτο, έκρηξη στη ΔΟΥ Μοσχάτου από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

2005.—Έκρηξη βόμβας (παγιδευμένο με εκρηκτικά δίκυκλο) έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως) στο Σύνταγμα. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας.

2012.—Πέρασε στην Βουλή το δεύτερο μνημόνιο [ν.4046] με την ψήφο 199 βουλευτών. Εγκρίνονται τα Σχέδια: α) Του Μνημονίου Συνεννόησης (Memorandum Of Understanding) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος. β) Των Επιστολών Πρόθεσης (Letters of Intent) του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, καθώς και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τους δανειστές. Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 14/2/2012.Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 6472051334711787713

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item