Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

09 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

474.—Ο Φλάβιος Ζήνων Αύγουστος (περίπου 425 – 491) στέφεται συναυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το αρχικό του όνομα ήταν Tarasicodissa ή Trascalissaeus, καταγόταν από την Ισαυρία και πέθανε στις 9 Απριλίου 491 χωρίς να αφήσει διάδοχο. Ο Ζήνων, ως στρατιωτικός αρχηγός των Ισαύρων, παντρεύτηκε την κόρη του αυτοκράτορος Λέοντος Α’ και τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τους γερμανογότθους, που η δύναμη και επιρροή τους είχε αυξηθεί επικίνδυνα για την αυτοκρατορία. Μετά τον θάνατο του Λέοντος, ορίσθηκε συναυτοκράτωρ του ανηλίκου διαδόχου Λέοντος Β’. Έμεινε μονοκράτωρ όταν ο Λέοντας Β’πέθανε. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του,προσπάθησε ανεπιτυχώς να μετριάση την αντίθεση των μονοφυσιτών με τους ορθόδοξους.

1404.—Γεννιέται ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τέταρτος γιός και όγδοο από τα παιδιά του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου και της πριγκιποπούλας της Σερβίας, Ελένης Δραγάση. Η εξαιρετικά καλλιεργημένη αυλή του Δεσποτάτου ήταν το σχολειό του, και πρώτος του «δάσκαλος» ο Πλήθων Γεμιστός. Από νεαρή ηλικία επέδειξε στρατιωτικές και διοικητικές ικανότητες. Ξεχώριζε από όλα τα αδέρφια για τον καλό αν και αυστηρό του χαρακτήρα. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος βρέθηκε στα τείχη της Βασιλευούσης, από την πρώτη μέρα της πολιορκίας της, δίπλα στους στρατιώτες του. Ο θάνατός του έγινε γνωστός αρκετές ώρες μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς. Η σορός του αναγνωρίστηκε από τα αυτοκρατορικά του πορφυρά πέδιλα· είχε πέσει στις γραμμές του μετώπου, αρνούμενος να διαφύγει, όπως πολλοί συμβουλάτορες, του πρότειναν. 

1779.—Την νύκτα 9 προς 10 του μήνα, δύο σεισμικές δονήσεις, διαρκείας 11 δευτερολέπτων και με κατεύθυνση από Α. προς Δ. κτυπούν τα Χανιά. [Κατὰ Raulin {σ.426} καὶ Schidtz {σ.35}]

1824.—[ν.ημ] Έτοιμοι δηλώνουν οι αρχηγοί των κρατών στο Λονδίνο να υπογράψουν συμφωνητικό (ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβερνήσεως, Ορλάνδο και Λουριώτη) για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών,[βλ.14/1/1824]. Στις 14/1 [π.ημ.] οι Ορλάνδος και Λουριώτης κατέφθασαν στην Αγγλία με σκοπό την σύναψη δανείου· εξουσιοδότηση είχαν λάβει από το Εκτελεστικό [κυβέρνησις Κουντουριώτη στο Κρανίδι], στις 21 Μαῒου 1823, όταν διαπιστώθηκε ότι τα ταμεία ήταν άδεια. Στις 28 Ιανουαρίου[π.ημ.] 1824 εγκρίθηκε ένα δάνειο ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών.

1828.—Ο Ιμπραήμ Πασάς φθάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δυνάμεως 12.000 ανδρών, από τους οποίους οι 3.000 ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλεως. Στην συνέχεια περιορίσθηκε στο τρίγωνο Μεθώνης-Κορώνης και Νεοκάστρου Μεσσηνίας. 

1857.—Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή ο άνθρωπος που σήμερα είναι γνωστός ως ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής. Ο Διονύσιος Σολωμός πεθαίνει στην Κέρκυρα ύστερα από εγκεφαλική συμφόρηση. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο το 1865.1897.—Στις 9 Φεβρουαρίου 1897, δίδεται το αρχικό σύνθημα για τον βομβαρδισμό του Ακρωτηρίου, από το θωρηκτό «Σικελία», που αποτελούσε την ναυαρχίδα του υποναύαρχου Κανεβάρο, αρχηγού του ενωμένου στόλου [Αυστρίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας] και που ναυλοχούσε έξω από το λιμάνι των Χανίων. Τα πολεμικά πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων, αρχίζουν χωρίς προειδοποίηση, ένα σφοδρό βομβαρδισμό του στρατοπέδου του Ακρωτηρίου, όπου ήδη κυμάτιζε η ελληνική πολεμική Σημαία. Μία ρωσική πιθανόν οβίδα, εθρυμμάτισε τον ιστό της σημαίας και την κατέρριψε. Ο εκ Χαλέπας Σπυρίδων Καγιαλές, : 

«ἤρπασε τότε ταύτην καὶ τὴν ἀνεπέτασεν έκ νέου, προτάσσων ὡς κοντὸν τὸ σῶμα του. Τὰ πληρώματα τῶν εὐρισκομένων είς τὸν λιμένα ἑλληνικῶν τορπιλλοβόλων, ἐξέσπασαν ἀμέσως εἰς οὐρανομήκεις ζητωκραυγᾶς, ἐνῷ τὸ θωρηκτὸ «Ὕδρα» ἐπαιάνιζε τὸν ἐθνικόν ὕμνον. Ἡ ὑπέροχος αὐτή αὐταπάρνησις τοῦ Κρητὸς πολεμιστοῦ, ἠνάγκασε τὸν Ἰταλόν ναύαρχον, νὰ διατάξῃ ἐσπευσμένως, τὴν διακοπὴν τοῦ ἀνιέρου βομβαρδισμοῦ». Τα αγγλικά πλοία, εις την περίπτωσιν αυτήν, εχρησιμοποίησαν «σράπνελ». Ο Σπύρος Καγιαλές υπηρέτησε από την αρχή της Επαναστάσεως του 1897 μαζί με τους αδελφούς του Γιώργο, Μανώλη, Αντώνη και Σήφη. Επίσης, έλαβε μέρος στις μάχες του Δρίσκου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, όπου και πάλι διακρίθηκε για την ανδρεία του και τιμήθηκε με την απονομή ειδικών μεταλλίων και διπλώματος.

1913.—Οι Ελληνικές δυνάμεις Ηπείρου δρούν δια πυροβόλων εναντίον των εχθρικών θέσεων του Μπιζανίου.

1914.—Ο Ταγματάρχης Σπυρομήλιος κηρύσσει την αυτονομία της Χειμάρας. Η Πανηπειρωτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο, στέλνει έντονη διαμαρτυρία στις Μεγάλες Δυνάμεις και εκλέγει επιτροπή που αναλάμβάνει την ηγεσία του Αυτονομιστικού Αγώνος. Ένοπλα τμήματα με την επονομασία “Ιεροί Λόχοι” αρχίζουν να οργανώνονται στις πόλεις και τα χωριά της Βόρειας Ηπείρου. Την ίδια ημέρα ο αρχηγός των Χιμαριωτών Σπ.Σπυρομήλιος, καταργεί τις Ελλαδικές Αρχές και κηρύσσει την αυτονομία της Χειμάρας. 
1919.—Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος, απέπλευσε από τον όρμο του Σταυρού για την Ουκρανία με το πλοίο «Χερσών». Το σύνολο σχεδόν των ελληνικών δυνάμεων, αποβιβάστηκε στην Οδησσό. Η είσοδος τους στον αγώνα γινόταν αμέσως μετά την άφιξή τους, κατά μικρά τμήματα υπό γαλλική διοίκηση.

.—Συλλαλητήριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την έλλειψη τροφίμων. Η κυβέρνηση Βενιζέλου απαντάει με δική της διαμαρτυρία […]

.—Οι Ελληνικές αρχές κλείνουν στην φυλακή τον διευθυντή του “Ριζοσπάστη” Πετσόπουλο για επιλήψιμο άρθρο του. Στη Θεσσαλονίκη, είχε στηρίξει την αριστερά του βενιζελικού μπλοκ και εξέδωσε στα 1916 την εφημερίδα Ριζοσπάστης. Ακολούθησε το κίνημα της «Εθνικής Αμύνης» στη Θεσσαλονίκη και με την επανεγκατάσταση στην Αθήνα των Βενιζελικών, έγινε καθημερινή ως «εφημερίς δημοκρατικών αρχών». Σταδιακά ο Ριζοσπάστης εξελίχθηκε σε φιλεργατικό και φιλοσοσιαλιστικό φύλλο. Η στάση του απέναντι στην Ουκρανική εκστρατεία προκάλεσε τις πρώτες διώξεις από τους πρώην συμμάχους του βενιζελικούς. 

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τούρκων και τακτικών οι οποίοι κυρίως προέρχονται από την ιταλική Ζώνη Κατοχής.

1921.—Ο Ελληνικός στρατός επανήλθε στις αρχικές θέσεις εξορμήσεως. Εκκαθαρίζει την περιοχή του από Τούρκους ατάκτους.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία ευθυγραμμίζει τις θέσεις της.

1923.—Ενώ η Άγκυρα κάνει άρση της απαγόρευσης εισόδου στο λιμάνι της Σμύρνης για τα συμμαχικά πολεμικά πλοία, την ίδια στιγμή θέτει θέμα αυτονόμησης των Ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας. 
1934.—Υπεγράφη στην Αθήνα τετραμερές Σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας [Βαλκανικό σύμφωνο]. Στο Σύμφωνο δεν συμμετείχαν η Βουλγαρία και η Αλβανία. Βάσει, όμως, του τρίτου άρθρου του, παρέμενε εμμέσως ανοιχτό στην προσχώρησή τους. Το Σύμφωνο προέβλεπε την σύσταση μονίμου συμβουλίου εκ των υπουργών των Εξωτερικών των μετεχόντων αυτού κρατών, καθώς και οικονομικού συμβουλίου. Εξέφραζε πρωτίστως την επιθυμία των συμβαλλομένων Δυνάμεων, για ενδυνάμωση και ενίσχυση της ασφάλειάς τους, ενόψει των δυσοίωνων μηνυμάτων, που έρχονταν από την Ευρώπη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο κύριος εκφραστής της αντιπολιτευτικής παράταξης, αντέδρασε σθεναρώς, χαρακτηρίζοντάς το, στρατιωτική συμμαχία, διασφαλίζουσα πρωτίστως τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία. Το Σύμφωνο, ητόνησε με την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

1941.—Στο Μέτωπο της Αλβανίας, οι εμπόλεμοι Έλληνες και Ιταλοί, περιορίζονται σε δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και την Πάτρα. 
.—Βρετανοί, αξιολογώντας τις αναφορές των πληρωμάτων που συμμετείχαν στις προηγούμενες επιδρομές, εξαπέλυσαν μια ακόμα επίθεση με 7 βομβαρδιστικά της 37 μοίρας εναντίον του αεροδρομίου Γαδουρά της Ρόδου, προκαλώντας κυρίως καταστροφές εφοδίων και μερικών Ιταλικών αεροσκαφών που ήταν σταθμευμένα.

.—Σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής ανθυποβρυχιακής έρευνας στο Κρητικό πέλαγος ο Τουμπακάρης Νικόλαος (κυβερνήτης) και ο Υποσμηναγός Λινός Παντελής, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έχασε τον προσανατολισμό του μέσα στην θύελλα και κατέπεσε στην θάλασσα κοντά στην περιοχή Παλαιοχώρα Σελινού Χανίων. 
1948.—Οι εθνικές δυνάμεις, αποκρούουν σφοδρή επίθεση των συμμοριτών μετά πυροβολικού κατά της Θεσσαλονίκης. Στις αρχές του 1948, παρά τις διαφωνίες Μάρκου Βαφειάδη –Νίκου Ζαχαριάδη, αμέσως μετά τη σύσκεψη στρατιωτικών και πολιτικών αρχηγών του ΔΣΕ, διατάχθηκε ο νέος διοικητής των ανταρτικών δυνάμεων στην Κεντρική Μακεδονία, Νίκος Τριανταφύλλου, να διεισδύσει στις παρυφές της Αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης με τμήματα του ΔΣΕ και να σφυροκοπήσει με βαρέα πυροβόλα την πόλη. Η επιχείρηση η οποία ήταν εκ των πραγμάτων πολύ επικίνδυνη και δύσκολη πραγματοποιήθηκε τη νύχτα στις 9 προς 10 Φεβρουαρίου 1948.

1950.—Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος, που είχε επιβληθεί εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου.

1957.—Ο Κωφού Μιχαλάκης, εννέα ετών, από τον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας, δολοφονείται από έκρηξη βόμβας ριφθείσης κατά των «δυνάμεων ασφαλείας».

1966.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, το αεροσκάφος του χειριστή Μιχαήλ Δρακουλάκου συγκρούστηκε με άλλο πάνω από το αεροδρόμιο της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα). Ο χειριστής το εγκατέλειψε, αλλά λόγω μη λειτουργίας του αλεξιπτώτου του, κατέπεσε δυτικά του διαδρόμου προσγειώσεως του αεροδρομίου και σκοτώθηκε.

1995.—Αποφυλακίζονται στην Αλβανία τα τέσσερα στελέχη της “Ομόνοιας”, μετά τη μετατροπή των ποινών τους σε φυλάκιση, με πενταετή αναστολή. Ακόμη και σήμερα ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου υφίσταται διώξεις και διακρίσεις. 1996.—Έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων καταδεικνύει ότι, η Πόλη του Μεξικού, η Μπανγκόκ και η Αθήνα είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

2004.—Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των κατηγορουμένων [Αγγελέτου Κανά, Χρήστου Τσιγαρίδα , Κώστα Αγαπίου και Ειρήνης Αθανασάκη] για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ). Στην πρώτη αυτή δίκη που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 25 ετών έκαστος. Ωστόσο όλοι οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν λίγους μήνες αργότερα, αφού το δικαστικό συμβούλιο τους χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους.Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές

xryshaygh.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2734337960757050986

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item