Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

05 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1204.—Πεθαίνει ο Βυζαντινός αξιωματούχος Νικόλαος Καναβός, ο οποίος διακρίθηκε κατά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Σταυροφόρους το 1203-1204. Μετά την αναγκαστική παραίτηση των Ισαακίου Β΄ και Αλεξίου Δ΄, μεσολάβησε ένα μικρό διάστημα από τις 28 Ιανουαρίου έως και την ημέρα θανατώσεώς του, όπου ο Νικόλαος Καναβός ήταν αυτοκράτορας της Ρωμανίας, ανακηρυγμένος από τον λαό της Βασιλευούσης, στον οποίο ήταν δημοφιλής λόγω της γενναιότητός του. Ο Αλέξιος Ε’Δούκας, [Μούρτζουφλος] έχοντας την υποστήριξη των ανωτέρων τάξεων, του στρατού και της εκκλησίας, τον συνέλαβε και μετά την εκτέλεσή του, ανακηρύχθηκε ο ίδιος αυτοκράτορας.

1774.—«Στις 5 Φεβρουαρίου του 1774, ημέρα Τετάρτη, μαρτύρησε ο Άγιος Αντώνιος ο Αθηναίος. Αφού του έδεσαν πίσω τα χέρια, με χαρούμενο πρόσωπο έτρεχε προς τον θάνατο, σαν σε πανηγύρι, και πηγαίνοντας στο Ακ σαράϊ, κλίνει το κεφάλι και λέγοντας «Κύριε, εις τας χείρας σου παρατίθημι το πνεύμα μου», αποκεφαλίζεται, ενώ ο δήμιος χτύπησε με το σπαθί τρεις φορές τον ιερό του τράχηλο, μήπως και προδώσει την ευσέβειά του επειδή δεν θα μπορούσε να υποφέρει τον πόνο. Βλέποντας όμως, ότι μάταια κοπιάζει, τον έσφαξε ο αλιτήριος σαν πρόβατο και έτσι ο αοίδιμος έλαβε τον στέφανο του Μαρτυρίου. Και οι Χριστιανοί της Βλάγκας αγόρασαν το λείψανό του για εβδομήντα γρόσια».

1822.—Έξω από το φρούριο του Ρεθύμνου, οι Έλληνες επαναστάτες επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγή. 
1823.—Οι Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στις επαρχίες Σελίνου και Κισσάμου και τους νικούν. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής προελάσεως, οι Τούρκοι κατέφευγαν στους πύργους των Γριμπιλιανών, Μουλέτας, Χαρβάτας, Βουκολιών, Περβολακίων και Κούμουλη, όπου όμως δεν γλύτωναν τον θάνατο. Αφού η επαρχία ξεκαθαρίστηκε, οι Κρήτες άρχισαν την πολιορκία το φρούριο της Κίσσαμου.

.—Οι Τούρκοι από τις αρχές Ιανουαρίου, είχαν καταστρέψει τα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, σφάζοντας και αιχμαλωτίζοντας. Τον Φεβρουάριο κατέβηκαν στο Μεραμπέλο, όπου έσφαξαν περίπου 1000 αμάχους. Δύο χιλιάδες άμαχοι με λίγους οπλοφόρους είχαν κρυφθεί σ’ ένα σπήλαιο στη Μίλατο Λασιθίου, και επί 15 ημέρες οι αιγύπτιοι δεν μπορούσαν να το πατήσουν. Για βοήθεια έσπευσαν οι Βουρδουμπάς, Μανουσέλης, Σ.Δεληγιαννάκης και Μανουσογιαννάκης με τριακόσιους Σφακιανούς, δεν κατάφεραν όμως να σπάσουν τον τουρκοαιγυπτιακό κλοιό. 
Οι λίγοι οπλοφόροι με τα γυναικόπαιδα λόγω δίψας παραδόθηκαν· τετρακόσιους έριξαν στον γκρεμό οι Οθωμανοί, έκαψαν δεκαοκτώ ιερείς και τους υπόλοιπους τους πούλησαν δούλους. Γενικώς η επανάσταση στις ανατολικές επαρχίες κατεστάλη με λίγους εναπομείναντες αγωνιστές, να περιφέρονται στα όρη. 

1826.—Αποτυγχάνει η μεσολαβητική προσπάθεια του Ύπατου Αρμοστή Ιονίων Νήσων, Φρειδερίκου Άνταμς, για λήξη των εχθροπραξιών έξω από το Μεσολόγγι. Ήδη από το 1825, Επιτροπή της Ζακύνθου, υποκεινούμενη από τον Αρμοστή, προέτρεπε τους Έλληνες οπλαρχηγούς και προκρίτους να υπογράψουν κείμενο, με το οποίο ανάθεταν την αποκλειστική προστασία των εθνικών συμφερόντων στην Μεγάλη Βρετανία.

1827.—Στο Δύστομο της Στερεάς Ελλάδος ο Καραϊσκάκης αντεπιτείθεται αιφνιδιαστικώς, συντρίβοντας τον τουρκικό στρατό· όσοι Οθωμανοί επέζησαν, την επομένη, πήραν τον δρόμο για την Εύβοια. Η μάχη του Δυστόμου ήταν καθοριστική για την απελευθέρωση ολόκληρης της Στερεάς, με εξαίρεση το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και τη Βόνιτσα. [Βλ. 17/1, 31/1] 1829.—Ο Νικόλαος Σπηλιάδης διορίζεται γραμματέας Επικρατείας στη θέση του Σπυρίδωνος Τρικούπη. Ο Νικόλαος Σπηλιάδης [1785 – 1862], υπήρξε Φιλικός, αγωνιστής, πολιτικός, λόγιος και “απομνημονευματογράφος” του αγώνα του 21. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, ασχολήθηκε με την συγγραφή των Απομνημονεύματων, έργο με το οποίο αναδεικνύεται ως ο πρώτος και σημαντικώτερος των ιστορικών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

1863.—Πέθανε στη Γενεύη, ο Ελβετός φιλέλλην Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, όπως είχε ανακηρυχθεί υπό της εν Τροιζήνι Εθνοσυνελεύσεως, επίτιμος πολίτης της Ελλάδος. Υπήρξε εκ των κυριοτέρων συντελεστών της ιδρύσεως της Εθνικής Τραπέζης και διετέλεσε σύμβουλος αυτής μέχρι του θανάτου του. Η Προτομή του ευρίσκεται εις τον Εθνικόν κήπον. Η προσφορά του στο αγώνα της παλιγγενεσίας, δεν περιορίστηκε στην ίδρυση της Εθνικής Τραπέζης.αγωνίστηκε με όσα μέσα διέθετε, για να επηρεάσει θετικά την στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς και να συνδράμει και στηρίξει το βασανισμένο έθνος των Ελλήνων.

1885.—Η κυβέρνηση Τρικούπη [5-11/2] δεν εξασφαλίζει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και παραιτείται. Ο Δηλιγιάννης απορρίπτει την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως καθώς δεν έχει το δικαίωμα διαλύσεως της Βουλής. Ο Τρικούπης συγκροτεί εκ νέου κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης και προκηρύσσει εκλογές.

1893.—Πέθανε η Σοφία Καλλέργη, σύζυγος του Δημητρίου Καλλέργη, αρχοντοπούλα της Κορίνθου, σπανίου κάλλους . Την επομένη, η αναγγελία του θανάτου θα δημοσιευθή ως εξής : “ Η χήρα του Στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη και πεθερά του Μεγάλου Αυλάρχου του Βασιλέως, η διάσημος διά την ιστορίαν της και το κάλλος της νεότητος Ελληνίς, απεβίωσεν ενταύθα χθες περί την πρωίαν, υπέργηρως, εις ηλικίαν 90 περίπου ετών ”. To 1826, η ομορφιά της Σοφίας Ρέντη και μετέπειτα Καλλέργη, ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα αντιζηλίας μεταξύ δύο αδελφών, του Ιωάννη Νοταρά και του Παναγιώτη Νοταρά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα κατά την διάρκεια του εμφυλίου.[Ο Ιωάννης Νοταράς έπεσε ηρωϊκά στη μάχη του Ανάλατου-1827]

1903.—Συλλαμβάνονται Βούλγαροι ληστοσυμμορίτες που δρούσαν στην περιοχή των Τρικάλων.

1909.—Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν στην χώρα μας ότι το Κρητικό Ζήτημα, θα το επιλύσουν σε συνεννόηση με την Τουρκία. Οι Άγγλοι αυξάνουν την δύναμή τους στο νησί.

1913.—Συνεχίζεται ο αγώνας στο Μπιζάνι. 1916.—Ένα Αγγλικό άγημα αποβιβάζεται στην Χίο, και συλλαμβάνει τους εκεί προξένους της Γερμανίας και της Αυστρίας καθώς και δύο Έλληνες.

1918.—Η χώρα μας κρατικοποιεί τα λιγνιτωρυχεία της και αποζημιώνει τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

1919.—Γεννιέται ο πολιτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

1920.—Σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

1921.—Στην Μ. Ασία μεταξύ των εμπολέμων Τούρκων και Ελλήνων γίνεται δράσις περιπόλων.

1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

1932.—Ο Δημήτριος Κακλαμάνος ειδοποίησε από το Λονδίνο τον Ελ.Βενιζέλο, ότι ο Niemeyer πίστευε πως η κήρυξη του χρεοστασίου στην Ελλάδα, δε θα ευνοούσε ένα νέο δάνειο, παρά μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση ερχόταν σε συμφωνία με τους ομολογιούχους του εξωτερικού. Τέλος, ανέφερε ότι κυρίαρχο ρόλο στο δάνειο έπαιζε η Γαλλία κι εκεί έπρεπε να επικεντρωθεί η ελληνική πολιτική.1941.—Στο αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται κατά των ελληνικών, ιδίως στην περιοχή του Α’ σώματος στρατού. Η επίθεση ουδέν εδαφικό κέρδος τους απέφερε.

.—Στην Κραϊόβα της Ρουμανίας υπογράφεται μυστικό στρατιωτικό Πρωτόκολλο Γερμανίας και Βουλγαρίας για την διέλευση από τη Βουλγαρία των Γερμανικών στρατευμάτων, που θα επιτεθούν κατά της Ελλάδος. Η Βουλγαρία, αρνούμενη να αποδεχθεί το εδαφικό καθεστώς που είχε προέλθει από τις συνθήκες του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και να εγκαταλείψει τις μεγαλοϊδεατικές της βλέψεις, δέχθηκε την συμφωνία με την Γερμανία. Στον εθνικισμό του πρώτου πολέμου είχαν προστεθεί δύο νέοι παράγοντες, ο κομμουνισμός και ο φασισμός, οι οποίοι επέτειναν τις εθνικές συγκρούσεις στη Μακεδονία.

1959.—Στην Ζυρίχη της Ελβετίας, Ελλάδα και Τουρκία αρχίζουν συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Με την ονομασία «Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου» είναι γνωστές οι συμφωνίες που συνομολογήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1959 στη Ζυρίχη της Ελβετίας, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδος Κ. Καραμανλή και Τουρκίας Αντνάν Μεντερές και που υπεγράφησαν λίγες ημέρες αργότερα στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της Ελλάδος, της Τουρκίας, της Βρετανίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Με αυτές τις συμφωνίες και το σχέδιο Μακ Μίλαν, η Κύπρος θα βρισκόταν υπό το καθεστώς του «τριπλού συνεταιρισμού» Αγγλίας, Ελλάδος, Τουρκίας. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ για Ένωση δεν ολοκληρώθηκε.1977.—Θεμελιώνονται οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

1978.—Ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ενθρονίζεται στον καθεδρικό ιερό ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Η εκλογή του είχε γίνει στις 12 Ιανουαρίου του 1978, από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1983.—Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 1981, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 9.740.411 άτομα. 1990.—Με προκήρυξη στις 5/2/1990, η 17Ν, ανέλαβε την ευθύνη για την κλοπή πυρομαχικών και όπλων από τη στρατιωτική μονάδα Συκουρίου Λαρίσης στις 24 Δεκεμβρίου 1989. Πολυμελής ομάδα της «17 Nοέμβρη», αποτελούμενη από τους Xριστόδουλο και Σάββα Ξηρό, Bασίλη Tζωρτζάτο, Kωνσταντίνο Tέλιο, Θωμά Σερίφη, Kωνσταντίνο Kαρατσώλη, Hρακλή Kωστάρη και Δημήτρη Kουφοντίνα, μετά πολύμηνη παρακολούθηση, εισέβαλαν σε δύο αποθήκες πυρομαχικών και απέσπασαν με πάσα ευκολία 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, επτά χιλιάδες φυσίγγια και χειροβομβίδες. 1991.—Αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο Όρος Όθρυς κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι. Κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν ο Δημήτριος Μπινας, συγκυβερνήτης ο Τζωρτζακάκης Αντώνιος, πλήρωμα οι Ρούσσης Μιχαήλ, Κάββουρας Σωκράτης και Βαρελάς Βασίλειος. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

2014.—Φεύγει από τη ζωή η Τζένη Βάνου, αγαπημένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια ελαφρολαϊκού τραγουδιού.

Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές

sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org

Ελληνικό Ημερολόγιο


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 765804732614194662

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item