Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

04 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

362.—Ο Αυτοκράτωρ Ιουλιανός εκδίδει διάταγμα κατά το οποίο αναγνωρίζονται ίσα θρησκευτικά δικαιώματα σε όλη την επικράτεια του Βυζαντίου. Γνωρίζοντας ότι μία κατά μέτωπο σύγκρουση με την βαθειά πλέον ριζωμένη Χριστιανική θρησκεία, θα ήταν αναποτελεσματική, αποφάσισε την παραχώρηση ίσων θρησκευτικών δικαιωμάτων. Παράλληλα μερίμνησε για τη δημιουργία ενός φιλοσοφικού ιερατείου το οποίο θα λειτουργούσε με βάση τα χριστιανικά πρότυτα, όπου, κατά τον νεοπλατωνικό Ιάμβλιχο, ο ιερέας είναι ένας τύπος ανθρώπου προικισμένου με περίσσια καλοσύνη και ποικίλη σοφία, έχοντας ως μοναδικό στόχο την προσέγγιση του Θείου και τη βοήθεια των συνανθρώπων του ως επιστήμων θεουργός.

1823.—Στην Αγιά Μαρίνα Κυδωνίας (Κρήτη) οι οπλαρχηγοί έλαβαν απόφαση να ξεκινήσουν εκστρατεία για την απελευθέρωση Κίσσαμου κατά πρώτον και μετά του Σέλινου από τους εχθρούς.

1825.—Οι Έλληνες υπό τον Δημοτσέλιο έξω της Ναυπάκτου, τρέπουν κατόπιν μάχης τους Τούρκους σε φυγή. 1828.—Ο Καποδίστριας στο πλαίσιο της προσπάθειας οργανώσεως του ελληνικού στρατού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και για αναγνώριση της προσφοράς τόσο του ιδίου όσο και της οικογενειας των Υψηλάντιδων,διορίζει τον Δημήτριο Υψηλάντη Στρατάρχη Ανατολικής Ελλάδος. Του αναθέτει την αποστολή να εκκαθαρίσει την Ανατολική Στερεά από τις εναπομείνασες τουρκικές δυνάμεις, έτσι ώστε να αποδοθεί και αυτή στα ελληνικά εδάφη.

1843.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μετά από την επιστροφή του από τον Βασιλικό χορό του Παλατιού στην οικία του, πεθαίνει αιφνιδίως κατά τη διάρκεια του ύπνου του από κεραυνοβόλο αποπληξία, σε ηλικία 73 ετών. Κατά την κηδεία του Γέρου του Μοριά, συγκεντρώθηκαν γύρω από το φέρετρό του, οι επιφανέστεροι εκ των ηρώων του Αγώνος και πολιτικών της εποχής. Τον επιτάφιο εξεφώνησε ο ποιητής Παναγιώτης Σούτσος, όπου είπε μεταξύ άλλων : «Ανήρ μέγας ετελεύτησε και ο προσκληθείς να πλέξη τον επιτάφιον στέφανον αυτού ανάγκη να περιλάβη ολόκληρον τον μεγάλον ελληνικόν αγώνα». Ένα χρόνο προ του θανάτου του, ο Γέρος του Μοριά είχε περιέλθει έφιππος σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου, καθώς και στα νησιά Σπέτσες και Ύδρα, για να ζητήσει συγχώρεση από εκείνους με τους οποίους είχε έλθει σε ρήξη κατά την διάρκεια του Αγώνα. [πιν. του Bonitore, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο]. 1885.—Καταφθάνει στο σταθμό της Κηφισιάς η πρώτη αμαξοστοιχία. Είχε ξεκινήσει από την Αθήνα, ενώ τον σειρμό αποτελούν δέκα βαγόνια. Οι πρώτες ράγες στην ιστορία του ελληνικού κράτους, στρώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1850. Η αρχική πρόταση για κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στην Ελλάδα έγινε από τον Γάλλο Φραγκίσκο Φεράλδη στις αρχές του 1835, όμως ο σιδηρόδρομος δεν θα έμπαινε σε τροχιά κατασκευής για πολλά χρόνια ακόμα.

1900.—Ένας τεράστιος βόθρος παραπλεύρως του Αδριανείου υδραγωγείου μολύνει το πόσιμο νερό της πρωτεύουσας. 


1913.—Μὲ την υπ.αριθμ. 1314/4-2-1913 πληροφορία του Νικολάκη Εφέντη [Ν.Μιζαντζιόγλου, ομογενούς μας, αξιωματικού Μηχανικού του Οθωμανικού στρατού], γνωστοποιείται ο αριθμός των τηλεβόλων του Μπιζανίου, με λεπτομερὴ περιγραφὴ βεληνεκοὺς, ταχυβολίας, διευθύνσεως βολής κ.λ.π. στοιχείων. Με τη μεσολάβηση του μητροπολίτου Γερβάσιου, ὁ Ἕλλην Ἥρωας, είχε έλθει σε επαφή με τις ελληνικές μυστικὲς υπηρεσίες και υπακούοντας στην αιώνια πατρογονικὴ ελληνική καταγωγὴ του, αντέγραψε τα σχέδια των οχυρών Μπιζανίου, των οποίων ήταν συντηρητὴς και τα έστειλε στο Ελληνικό στρατηγείο στο Εμίν Αγά, μαζί με πλήθος άλλων πληροφοριών που ήδη έστελνε από τα τέλη Δεκεμβρίου 1912. Οἱ πολύτιμες πληροφορίες του, θα είναι καθοριστικὲς για την πτώση των μέχρι τότε απόρθητων οχυρών. Δυστυχώς, ενώ το μόνο που είχε ζητήσει ο Νικολάκη Εφέντη, ήταν άκρα σιωπή σχετικώς με τον ρόλο του, ώστε να επιστρέψει στη Σμύρνη όπου κατοικούσε η οικογένειά του, η πληροφορία διέρρευσε και δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα, με αποτέλεσμα τον τραγικὸ θάνατο, τόσο του ιδίου, όσο και ολόκληρης της οικογενείας του. .—Οι ελληνικές δυνάμεις στο Μέτσοβο Ηπείρου ανασυντάσσονται και επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και αποκαθιστούν την γραμμή Καψί-Χρυσοβίτσα.

1915.—Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγγλική κυβέρνηση δέχεται να μας χορηγήσει δάνειο ύψους 150.000.000 φράγκων, υπό τον όρο να προσχωρήσουμε στην Τριπλή Συνεννόηση. Η χώρα μας απορρίπτει το αίτημα και οι Άγγλοι ανταπαντούν ότι θα προσβάλουν τα εμπορικά συμφέροντά μας στην Αίγυπτο […].

1920.—Στην Μ. Ασία οι Τούρκοι προβαίνουν σε τοπικά εγχειρήματα κατά του ελληνικού στρατού.

1921.—Ο Ελληνικός στρατός αναδιοργανώνεται για νέες μάχες.

1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο των εμπολέμων Ελλήνων και Tούρκων επικρατεί ηρεμία.

1940.—Γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει χωρίς προειδοποίηση, το ελληνικό φορτηγό “Ελένη Σταθάτου”, με αποτέλεσμα να πνιγούν 12 Έλληνες ναυτικοί. 1941.—Στο αλβανικό μέτωπο οι Ιταλοί επιτίθενται σφοδρά εναντίον των Ελλήνων στην περιοχή Μερετζάνης αλλ’ ουδέν επιτυγχάνουν.

.—Την νύχτα της 4 προς 5 Φεβρουαρίου 3 βομβαρδιστικά Wellington της 37 μοίρας των Συμμαχικών Δυνάμεων, πετώντας από βάση της Αιγύπτου, βομβάρδισαν και πολυβόλησαν αεροσκάφη και εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο των Μαριτσών Ρόδου.

1943.—Εκτελείται στην Καισαριανή από τους γερμανούς, ο Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Περρίκος, που ήταν από τους πρώτους που ανέπτυξαν αντιστασιακή δράση στην Αθήνα [μέγιστη επιτυχία η ανατίναξη της προδοτικής ΕΣΠΟ]. Μετά την κατάρρευση του Μετώπου το Υπουργείο Αεροπορίας τον θεώρησε απολυθέντα από 1/5/1941. Ο Κ.Περρίκος, πνεύμα αδούλωτο και ανήσυχο, με τον γυρισμό του από το μέτωπο συνέλαβε και εφάρμοσε χωρίς δισταγμούς παραμερίζοντας ακόμη και την αγάπη του προς την γυναίκα του και τα παιδιά του μπροστά στην αγάπη του για την πατρίδα, ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα δημιουργίας ενός εθνικού Στρατού που τον ονόμασε «Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών». Ανήσυχο πνεύμα όπως ήτανε, άμα ένοιωθε, πίστευε και πειθόταν πως έπρεπε να γίνει κάτι, το αναλάμβανε ο ίδιος γιατί θεωρούσε τον εαυτό του υποχρεωμένο να το κάνει. Και αφού αποφάσιζε και το αναλάμβανε, δεν σταματούσε πια ούτε μπροστά στο θάνατο. 1945.—[4-11/2] Συνδιάσκεψη στη Γιάλτα των Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ και συμφωνία για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Ο Στάλιν σε όλη τη διάρκεια της Γιάλτας και μετά από αυτήν, κατάφερνε να φαίνεται συνεργάσιμος ακόμη και όταν διαφωνούσε. Έτσι, ενώ είχε υποσχεθεί να μην αναμιχθεί στα ελληνικά πράγματα, όπως και έπραξε κατά τη διάρκεια του κομμουνιστοσυμμοριτοπολέμου, προωθούσε ύπουλα την ιδέα της «Βαλκανικής Ομοσπονδίας» που αποσκοπούσε στην ένωση των Σλάβων και την έξοδό τους στο Αιγαίο. Από την άλλη, το ΚΚΕ, ενώ γνώριζε την θέση του Στάλιν, φρόντισε να αιματοκυλίσει την χώρα εις το όνομα του «ταξικού αγώνα». 1949.—Ο ραδιοφωνικός σταθμός των παρανόμων κομμουνιστών αναγγέλλει τα εξής: «Η Πέμπτη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη της ότι πολλούς μήνες οι σύντροφοι Χρύσα Χατζηβασιλείου και Μάρκος Βαφειάδης ήταν βαριά άρρωστοι και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους είχε αναθέσει η ΚΕ του ΚΚΕ, αποφάσισε ομόφωνα να τους απαλλάξει από κάθε κομματική δουλειά».

1950.—Ιδρύεται νέο ελληνικό κόμμα με το όνομα “Δημοκρατική Παράταξη”, το οποίο προέκυψε από τη συμφωνία τριών μικρών κομμάτων της Αριστεράς.

.—Ο κυβερνήτης Ράιτ, όταν του επιδόθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος (15/1/1950) επανέλαβε ότι το ζήτημα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα είναι θέμα κλειστό για την Αγγλία. Στη συνέχεια, κυπριακή αντιπροσωπεία…μεταβαίνει στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στα Ηνωμένα Έθνη με αίτημα την εφαρμογή της αρχής της αυτοδιάθεσης. Μαζί τους έχουν τα αποτελέσματα και τους τόμους του δημοψηφίσματος, που αποτελούν αδιάψευστο τεκμήριο της δημοκρατικά εκφρασμένης επιθυμίας της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Τα αποτελέσματα όμως αυτής της εκστρατείας είναι και πάλι απογοητευτικά».

1956.—Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή είχαν υψώσει την Γαλανόλευκη. 1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Σάββα Χριστόδουλος, ετών 44 από τον Άγιο Θεόδωρο, δολοφονείται από τους Άγγλους στη Λεμεσό.

1958.—Κυπριακός Αγών. Ο Κολοκασίδης Αντώνιος, δολοφονείται στην Αμμόχωστο, απ’όπου και καταγόταν.

1960.—Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες Ελλάδος και Κοινής Αγοράς.

1961.—Ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 1966.—Πνίγηκε κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, ο πιλότος μας Σπυρόπουλος Παναγιώτης, όταν το αεροσκάφος του F-84F έπεσε και βυθίστηκε στη θάλασσα, σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανατολικά του αεροδρομίου της 115 Πτέρυγας Μάχης (Σούδα), όπου υπηρετούσε.

1982.—Τρεις μυκηναϊκοί τάφοι ανακαλύπτονται στην Πελλάνα Λακωνίας. Τα μνημεία αυτής της περιόδου στην μεγαλύτερη έκτασή τους έχουν αποκαλυφτεί από τις ανασκαφές του καθηγητού Θ. Σπυρόπουλου. Ο κύριος Σπυρόπουλος αρχικά έκανε μια μικρή τομή κοντά σε αυτόν τον τάφο και έπεσε πάνω σε έναν άλλο εκπληκτικό τάφο, το μεγαλύτερο και καλύτερα λαξεμένο θολωτό όλης της μυκηναϊκής Ελλάδας: Στους τοίχους του έφερε κάποια ιχνογραφήματα, ένα λιοντάρι και ένα γρύπα, σαφή εμβλήματα βασιλικής δυναστείας. 

Τα ίδια εμβλήματα πιθανότατα βρίσκονταν πάνω από την πύλη του τείχους. Το 2002, ο κ. Σπυρόπουλος ανακάλυψε έκπληκτος δυο τεράστιους τάφους, οι οποίοι ήταν προφανώς ασύλητοι διότι καλύπτονταν από τις πλάκες που τους είχαν κτίσει. Αυτή η ίσως μεγαλύτερα αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα, μπαζώθηκε κάτω από 250 τόνους ακατέργαστου υλικού και μπάζα και καταστράφηκε «εν μία νυκτί». Η ανακάλυψη του κυρίου Σπυρόπουλου, συνοδευόταν και από μοναδικά ευρήματα ανθρώπινων σκελετών με διαστάσεις που κυμαίνονταν από 2 έως 2.50 μ. 1987.—Χαλάνδρι, πυροβολισμός στα πόδια του νευροχειρούργου Ζαχαρία Καψαλάκη από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1991.—Πεθαίνει η Ελένη Σκούρα (Βόλος, 1896—4 Φεβρουαρίου) η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. Η Ελένη Σκούρα είχε αναπτύξει πλούσια κοινωφελή και πατριωτική δράση ιδιαίτερα κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στη γερμανική κατοχή ως Πρόεδρος της “Στέγης της Φαλαγγίτισσας” και επίσης της “Φανέλας του Στρατιώτη”. Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίσθηκε μαζί με τον σύζυγό της και τον αδελφό της Απόστολο Παπαχρήστου. Στις 18 Ιανουαρίου 1953, εξελέγη βουλευτής στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού. 1994.—Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή, απαγορεύεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων πέραν της 2ας πρωινής. Το μέτρο αρχίζει να ισχύει από τις 16 Μαρτίου. Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και μετέτρεψε την πλατεία Συντάγματος σε μία μεγάλη πίστα, από τα μεγάλα ηχεία που είχαν στηθεί και έπαιζαν άσματα για τους δυστυχείς άστεγους ξενύχτηδες των μπουζουκλερί. Κυριότερα ο νόμος πολεμήθηκε από τους νονούς της νύχτας και όχι από τους εργαζόμενους.

2000.—Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σε εκείνες τις οριακές εκλογές παρέμεινε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ. 2010.—Πεθαίνει ο Κώστας Αξελός, σύγχρονος στοχαστής, φιλόσοφος και καθηγητής φιλοσοφίας. Είχε γεννηθεί στις 26 Ιουνίου του 1924.

Βασική πηγή
elldiktyo.blogspot.gr

Πηγές

sdiep.army.gr
sansimera.gr
el.wikipedia.org

historicphotos.cyprus
Ελληνικό Ημερολόγιο


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7426434102920505178

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item