Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


25 Ιανουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

389.—[ή 390] Πεθαίνει ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας. Γεννήθηκε στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας από μορφωμένους γονείς. Η μητέρα του Αγία Νόννα έδωσε στο μικρό Γρηγόριο τις πρώτες χριστιανικές κατευθύνσεις. Συνδέθηκε με βαθιά φιλία με το συμφοιτητή του Βασίλειο (τον Μέγα), με τον οποίο, όπως έγραφε ο ίδιος, είχε «μια ψυχή σε δύο σώματα χωρισμένη». 


Θεωρείται ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, όπου εκτός από πολλά συγγράμματα, έγραψε λόγους, επιστολές και θρησκευτικά ποιήματα. Στα κείμενα του Αγίου Γρηγορίου, βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ των άκρων, που το ένα απαιτούσε την άρνηση της Ελληνικότητας με μόνη παραδοχή της Χριστιανικής «ιδιότητας» και το άλλο ζητούσε μόνο την Ελληνικότητα, θεωρώντας αδύνατη την αποδοχή της Χριστιανικής θρησκείας.

1204.—Η συνεχιζόμενη οικονομική εξάντληση του πληθυσμού για την εξασφάλιση των χρημάτων που ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Δ’ είχε υποσχεθεί στους σταυροφόρους, οδηγούν λαό και μοναχούς σε εξέγερση. Ο Αλέξιος Δ΄ έφερε τους Λατίνους Σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να αποκαταστήσει στο θρόνο, τον πατέρα του Ισαάκιο. Συνεργάστηκε με αυτούς χωρίς να υπολογίση το κόστος της επιλογής του. Οι σταυροφόροι το καλοκαίρι του 1203, ανάγκασαν τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ να εγκαταλείψει την Βασιλεύουσα, διαφεύγοντας στην Θράκη μαζί με το κρατικό θησαυροφυλάκιο. Στον θρόνο ανέβηκε ο πρώην αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ Άγγελος, με συναυτοκράτορα τον Αλέξιο Δ’, επικυρώνοντας με χρυσόβουλλο όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στους «ευεργέτες» σταυροφόρους. Αποτέλεσμα της εμφανούς υποταγής και της βαριάς φορολογίας υπέρ των Φράγκων, ήταν η εξέγερση των βυζαντινών, με καθαίρεση του Αλεξίου Δ’· ακολούθησε η «παρέμβαση» των λατίνων και η άλωση της Βασιλεύουσας με όσα επακόλουθα.

1720.—Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη από τους τούρκους ο νεομάρτυρας Αυξέντιος από την Ήπειρο. Ο βίος του αγίου Αυξεντίου δίνει στους πιστούς θάρρος και κουράγιο να προχωρήσουν στον αγώνα τον καλό της πίστεως, αψηφώντας τα πεπυρωμένα βέλη του πονηρού. Σαν άνθρωπος ο νεαρός Αυξέντιος έπεσε, παρασύρθηκε απ’ τον προαιώνιο εχθρό της ψυχής. Μα και εδώ μας δίνει το φωτεινό παράδειγμα της μετανοίας. 1823.—Σφαγές Ελλήνων από τους τούρκους στο Λασίθι Κρήτης.

1827.—Ενώ οι δυνάμεις του Φιλέλληνος Γκόρντον μαζί με τον Μακρυγιάννη μάχονται τον Κιουταχή που προσπαθεί να ανακαταλάβει τον Πειραιά, υποστηριζόμενες από τις βολές του Ελληνικού στόλου από το Φάληρο, [επί της φρεγάτας ΕΛΛΑΣ βρισκόταν ο Μιαούλης], ο Άστιγκ με το «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» παραβλέποντας τον κίνδυνο προσαράξεως λόγω των αβαθών σημείων του, και κατά συνέπεια με περιορισμένη δυνατότητα ελιγμών, εισβάλλει στον λιμένα του Πειραιώς και βάλλει κατά της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος στην οποία ήταν οχυρωμένοι περίπου επτακόσιοι τουρκαλβανοί, ανταποδίδοντας τις δικές τους βολές. Μόνο μετά την άτακτη τουρκική υποχώρηση, επανήλθε, διάτρητο μεν αλλά θριαμβικό, στα νερά του Φαλήρου. Το «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», κατέχει παγκοσμίως την πρώτη θέση συμμετοχής ατμοπλοίου σε μάχη. Ο Γκούρας στην πολιορκημένη Ακρόπολη έστησε μία τεράστια Ελληνική σημαία. 1835.—Επί αντιβασιλείας, ο φον Μάουρερ προέβει στη σύσταση των πρώτων τριεμελών δικαστηρίων. Είχε προηγηθεί ο Καποδίστριας, που έθεσε τις βάσεις για τα πρώτα δικαστήρια, μετά όμως την δολοφονία του, καταργήθηκαν όλα τα δικαστήρια, πλήν των ειρηνοδικείων. Η 25η Ιανουαρίου, ορίσθηκε ως ημέρα πλήρους εφαρμογής των νέων νομοθετημάτων του «Ποινικού Νόμου» του φον Μάουρερ, που αφορούσαν την «Πολιτική Δικονομία», την «Ποινική Δικονομία» και τον «Οργανισμό Δικαστηρίων και Συμβολαιογράφων».

1837.—Με το Βασιλικό Διάταγμα της 25ης Ιανουαρίου/6ης Φεβρουαρίου 1837, κατόπιν προτάσεως του Γρηγορίου Παλαιολόγου, συστάθηκε η «Επιτροπή επί της Εμψυχώσεως της Εθνικής Βιομηχανίας» ΦΕΚ 5/9-2-1837. [Ο Γρηγόριος Παλαιολόγος αποτελεί μία από τίς πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της Καποδιστριακής περιόδου και των πρώτων ετών της βασιλείας του Όθωνος. Γεωπόνος, γεωργοοικονομολόγος, οικονομολόγος, αλλά και λογοτέχνης, εκδότης περιοδικού, συνέβαλε από τη θέση του και με τις δυνάμεις του, στην προαγωγή της γεωργικής οικονομίας της χώρας].1868.—Μετά την παραίτηση Κουμουνδούρου και την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Αριστείδη Μωραϊτίνη, [20/12/1867-25/1/1868], ο Δημήτριος Βούλγαρης αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας. Ο Κουμουνδούρος είχε παραιτηθεί λόγω της διαφωνίας του με τον βασιλέα Γεώργιο Α’σχετικώς με το Κρητικό ζήτημα. Ο Βασιλέας σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική, ως λύση είχε το σχηματισμό κυβερνήσεως από τη μειοψηφία, τη διάλυση από αυτήν της βουλής και την προκήρυξη εκλογών. 

Ο Μωραϊτίνης σχημάτισε κυβέρνηση από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, χωρίς εμφανή κομματική τοποθέτηση και δραστηριότητα. Ενώ όμως με Βασιλικό Διάταγμα [21/12/1867], διακόπηκαν οι εργασίες της βουλής για 40 ημέρες, έως την διεξαγωγή εκλογών, υπουργοί του Μωραϊτίνη έθεσαν όρο την διατήρηση των υπουργείων και μετά τις εκλογές. Ο Γεώργιος Α’ αρνήθηκε, με αποτέλεσμα την πρόωρη διάλυση της κυβερνήσεως στις 25/1.

1869.—Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης σχηματίζει την νέα κυβέρνηση, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 9 Ιουλίου του 1870.

1897.—Το θωρηκτόν «Ύδρα» μετά του οπλιταγωγού «Μυκάλη», εκπλέουν την νύκτα από τον ναύσταθμον του Πόρου κατευθυνόμενα εις Χανιά, προς ενίσχυσιν της Κρητικής επαναστάσεως. Μετά τούτων ηνώθησαν εις το πέλαγο το καταδρομικόν «Ναύαρχος Μιαούλης», δύο ατμομυοδρόμωνες και ο στολίσκος των τορπιλοβόλων. Οι Κρήτες επαναστάται, συνελθόντες εις Χαλέπαν, εγκρίνουν ψήφισμα «εν ονόματι του Θεού και της πατρίδος», διά του οποίου κηρύσσουν την ένωσιν μετά της μητρός Ελλάδος καί καλούν τον βασιλέα Γεώργιον Α’ να παραλάβη την νήσον ως «μέρος αναπόσπαστον του ελευθέρου Ελληνικού Κράτους».1904.—Μετά τις εξεγέρσεις και τα επεισόδια των «Ορεστειακών», 11 φοιτητές οδηγούνται σε δίκη.

1911.—Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στην Αθήνα, εξαιτίας της απεργίας των ταχυδρομικών.

.—Νέος πρόεδρος της Β’ Αναθεωρητικής Βουλής, αναλαμβάνει ο Νικόλαος Στράτος. Υπήρξε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πολιτευτής με το κόμμα του Κυρ. Μαυρομιχάλη. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή συνελήφθη μαζί με άλλους ως υπεύθυνος, και παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Είναι ένα από τα θύματα της «Δίκης των Εξι».1913.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέπτεται τη Σόφια.

1915.—Ο Έλληνας γεωπόνος κύριος Ρ.Δημητριάδης, ο οποίος διαμένει στην Αμερική, εφευρίσκει ένα είδος ταχύσκαπτου αρότρου αυτοκινήτου, που λειτουργεί με τον χειρισμό ενός εργάτη.

1916.—Οι αρχές επιτάσσουν τα άλευρα και την ζάχαρη στην πρωτεύουσα και αρχίζει η διανομή τους με δελτία. Γενική απαγόρευση της εξαγωγής τροφίμων από την χώρα.

1920.—Ο ελληνικός Στρατός Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων τούρκων.

1921.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.

1922.—Η ελληνική Στρατιά της Μ.Ασίας έδρασε με πυροβολικό και περιπόλους. 
1923.—Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της ημέρας, αναφέρει απόφαση σύμφωνα με την οποία η 16η Φεβρουαρίου θα ονομαστεί 1η Μαρτίου, δεχόμενη έτσι η Πολιτεία το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, ενώ το Ιουλιανό διατηρείται για την Εκκλησία.

1925.—Γεννιέται στην Αθήνα ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης του λαϊκού ρεπερτορίου Γιώργος Ζαμπέτας. Ο καλύτερος αυτοδίδακτος μπουζουξής της εποχής. Συνήθως έγραφε πάνω στο στίχο και αφιέρωνε πολλές ώρες να βρει την κατάλληλη μελωδία που να ταίριαζε απόλυτα. Επειδή δεν ήξερε νότες, όποια μουσική ιδέα γύρναγε στο μυαλό του την έγραφε σε ένα κασετόφωνο και για να μην την ξεχάσει, αλλά και για να την ακούει, ώστε να κάνει διορθώσεις αν κάτι δεν του άρεσε. 1932.— Άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Λονδίνο, και συνάντησή του με τον πρωθυπουργό R. MacDonanld και τον Υπουργό Εξωτερικών, Simon.Το ταξίδι ανήκει στην προσπάθεια ευρέσεως οικονομικής βοήθειας και συνάψεως νέων δανείων.

1938.—Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας «Τελεφούνκεν» για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Σταθμού στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης, το Ζάπειο, από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ενώ από τις εγκαταστάσεις του εξέπεμπε από το 1938 ο κρατικός ραδιοσταθμός Αθηνών. 
1941.—Στο αλβανικό μέτωπο οι ελληνικές δυνάμεις λόγω του ψύχους αποσύρονται από τον τομέα Τρεμπεσίνας. Οι Ιταλοί θέλοντας να εκμεταλλευθούν το γεγονός αυτό εξαπολύουν επίθεση εναντίον του ελληνικού στρατού αλλ’ ουδέν επιτυγχάνουν.

.—Αερομαχία πάνω από την Κλεισούρα στις 25 Ιανουαρίου: επτά P.Z.L. της 22 Μ.Δ., σε συνεργασία με επτά Gladiator της 21ης Μοίρας, εντόπισαν πέντε ιταλικά βομβαρδιστικά Fiat BR.20 M Cicogna. Από την συμπλοκή που ακολούθησε καταρρίφθηκαν τρία βομβαρδιστικά, ενώ τα υπόλοιπα τράπηκαν σε φυγή. [Συμμετέχοντες στην επιχείρηση οι : Αντωνίου Ανδ.Σμ/γός, Αργυρόπουλος Παν. Επ/νίας, Κέλλας Ι.Σμ/γός, Απλαδάς Ανδ. Υπ/γός, Σαββέλος Μ.Σμ/γός].


Από τα ελλειπή διασωθέντα αρχεία εκείνης της περιόδου, υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των επιτυχιών της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας την περίοδο 1940-1941, κυμαίνεται μεταξύ 58 και 64 καταρριφθέντων Ιταλικών αεροσκαφών, ενώ άλλα 23 ή 24 θεωρούνται πιθανώς καταρριφθέντα. Τον Απρίλιο του 1941, τα καταπονημένα από τον πεντάμηνο συνεχή αγώνα Ελληνικά καταδιωκτικά, κατάφεραν να καταρρίψουν μικρό αριθμό Γερμανικών αεροπλάνων. Εκτιμάται ότι 5 αναγνωριστικά και βομβαρδιστικά της «Λούφτβάφε», έπεσαν θύματα των Ελληνικών διωκτών από τις 6/4 – 15/4/1941. 


1957.—Συνέπεια φρικτών βασανιστηρίων που υπέστη στα κρατητήρια Πλατρών της Κύπρου, αποθνήσκει ο ήρωας του αγώνα της ΕΟΚΑ, Γεωργίου Νίκος. Από το διπλανό κελί όπου βρισκόμουν”, μαρτυρεί ο Γεώργιος Μάτσης : “είδα κάποιον από τους βασανιστές που κλότσησε στο κεφάλι το Νίκο Γεωργίου εκεί που τον βασάνιζαν και αμέσως το αίμα άρχισε να τρέχει από το στόμα του. Φτάνει, τον σκοτώσατε, τους φώναξα. Ο θάνατός του έγινε αιτία να σταματήσουν προσωρινά τα βασανιστήρια για όλους τους άλλους που είχαμε συλληφθεί από ολόκληρη την Πιτσιλιά”. 1962.—Παραιτείται ο νέος αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Βαβανάτσος, σε βάρος του οποίου υπήρξαν φήμες για διαβλητή ηθική συμπεριφορά.

1985.—Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της ΕΔΑ. 1991.—Σημειώνονται εκρήξεις [5 βόμβες] στα υποκαταστήματα της τράπεζας Citibank στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, στην τράπεζα Barcley’s και στο γραφείο του Γάλλου στρατιωτικού ακολούθου από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.


1996. Ξεσπά η Κρίση των Ιμίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 5398238136212647753

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item