Widgets

Κυπριακό: Επικίνδυνες Διολισθήσεις στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας


Στο κεφάλαιο της ασφάλειας για το Κυπριακό, παρατηρείται συνεχής διολίσθηση των θέσεων της Ελληνοκυπριακής (ΕΚ) πλευράς προς τις τουρκικές θέσεις, με σοβαρές επιπτώσεις για τον Ελληνισμό της Κύπρου, ως επίσης και την πρόκληση εκβιαστικών διλημμάτων, που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. 

Επιστέγασμα των υποχωρήσεών μας, η συμφωνία του δείπνου της 1 Δεκεμβρίου 2016, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα, όπου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) αποδέχθηκε όλους τους τουρκικούς όρους επί της διαδικασίας των συνομιλιών, που επηρεάζουν αρνητικά και την ουσία τους.

Oι αρχικές θέσεις της Ελλάδας για την ασφάλεια ήσαν:

1. Oι Συνθήκες Εγγυήσεως/Συμμαχίας έχουν παραβιασθεί από την Τουρκία και κατά προέκταση έχουν καταργηθεί ντε φάκτο. Πέραν τούτου βρίσκονται σε αντίθεση προς το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι μία διεθνής διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας, πρέπει να αφορά την επισημοποίηση της κατάργησης των συνθηκών, πριν από οποιαδήποτε συμφωνία λύσης του Κυπριακού, και δηλώνει εξ αρχής τη μη συμμετοχής της σε κάθε μελλοντικό παρόμοιο σύστημα ασφάλειας αν προταθεί.

2. Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) πρέπει να αποχωρήσουν όλες. 

3. Αν το καθεστώς εγγυήσεων και κατοχής παραμείνει, η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα είναι ένα προτεκτοράτο μιας τρίτης χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Oι αρχικές θέσεις της ΕΚ πλευράς για την ασφάλεια ήσαν:

1. Κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας.

2. Απομάκρυνση όλων των ΤΔΚ.

Oi θέσεις μας για την ασφάλεια, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπέστησαν δύο σοβαρές διολισθήσεις προς τις τουρκικές θέσεις και συγκεκριμένα:

(1) Από τη θέση των μηδενικών στρατευμάτων, μετακινηθήκαμε στη θέση της παραμονής του 25% (περίπου 10.000 στρατιώτες) των ΤΔΚ μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης για μια μεταβατική περίοδο απροσδιορίστου χρόνου (υποβλήθηκε ως πρόταση των ΕΚ) και,

(2 ) Από τη θέση των μηδενικών εγγυήσεων, μετακινηθήκαμε στη θέση της βελτίωσης ή διαφοροποίησης των εγγυήσεων, για την ομαλή εφαρμογή όσων θα συμφωνηθούν αλλά και για τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης ”Oι εγγυήσεις μπορούν να δοθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ, την Τουρκία, και όχι μόνο” (συνέντευξη προέδρου της ΚΔ στην εφημερίδα ”Πολίτης” της Κυριακής 1 Ιανουαρίου 2017).

Η συμφωνία του δείπνου της 1 Δεκεμβρίου 2016 και οι διολισθήσεις των θέσεων μας στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πέραν του γεγονότος ότι εξυπηρετούν την στοχοθεσία της Τουρκίας για κατάργηση της ΚΔ και τον στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου (αντικατάσταση ΚΔ απο δύο συγκυρίαρχα κρατίδια με πολιτική ισότητα, εγγυήσεις, στρατεύματα, έποικοι, έλεγχος του κεντρικού κράτους μέσω του ΤΚ κρατιδίου και των συμφωνηθέντων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης) θέτουν και την Ελλάδα ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και συγκεκριμένα:

• Η αποδοχή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας σε δυνάμεις εγγυήσεων, στα πλαίσια λύσης, ασκεί ουσιαστικά πίεση προς την Ελλάδα να συμμετέχει και αυτή, παρά την εκπεφρασμένη θέση της, ότι δεν επιθυμεί συμμετοχή σε νέο παρόμοιο σύστημα ασφάλειας όπως εκείνο του 1960.

• Η εισήγηση μας για παραμονή 10.000 τούρκων στρατιωτών, εκβιάζει ουσιαστικά και την Ελλάδα να πράξει το ίδιο, παρά την θέλησή της, πέραν του γεγονότος ότι δεν έχει τέτοια δυνατότητα, όπως δεν είχε και στη περίπτωση του σχεδίου Ανάν. 

Η συμφωνία για πενταμερή διάσκεψη με συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων, εξυπηρετεί την προσπάθεια της Τουρκίας, να επιδιώξει και τη συζήτηση των λοιπών εκκρεμούντων θεμάτων των συνομιλιών, παζαρεύοντάς τα με το θέμα των εγγυήσεων/ασφάλειας, για να αποκομίσει οφέλη. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελλάδα, που έχει δηλώσει ότι θα λάβει μέρος σε τέτοια διάσκεψη μόνο για το θέμα των εγγυήσεων/ασφάλειας, δηλαδή σε μια διεθνή διάσκεψη με συμμετοχή μόνο κρατών και όχι και κοινοτήτων, όπως συμφωνήθηκε στη πενταμερή. Η πενταμερής ήταν διαχρονική τουρκική θέση, που δεν έπρεπε να την αποδεχθεί ο πρόεδρος της ΚΔ, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η αποδοχή από τον πρόεδρό μας, της συμμετοχής και της Τουρκίας στις εγγυήτριες δυνάμεις μιας λύσης του Κυπριακού, παρά την παράνομη κατοχή, τον εποικισμό, την εθνοκάθαρση και τα λοιπά δεινά που έχουμε υποστεί και υφιστάμεθα από τη χώρα αυτή, μας εκπλήσσει και προκαλεί κατάφωρα το περί δικαίου και ασφάλειας αίσθημα των Ελλήνων της Κύπρου. Οι σύμβουλοι του προέδρου της ΚΔ και οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την πολιτική του στο Κυπριακό συμφωνούν άραγε μαζί του στο μείζον αυτό θέμα; Άν δεν συμφωνούν γιατί δεν αντιδρούν; 


Φοίβος Κλόκκαρης
αντιστράτηγος ε.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2129083265134991330

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item