Widgets

Συνελήφθησαν στην Κακαβιά υπάλληλοι του Αλβανικού ΥΠΕΞ για μεταφορά προπαγανδιστικού υλικού στην Ελλάδα


Δύο οδηγούς του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές καθώς μετέφεραν στην χώρα μας προπαγανδιστικό υλικό, από βιβλία μέχρι χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο κρατικοί υπάλληλοι Αλτίν Τάφα και Αγκίμ Ασλάνι, συνελήφθησαν στην Κακαβιά, μετά από έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο. Εκεί εντοπίστηκε πλήθος υλικού, βιβλία, χάρτες και άλλα φυλλάδια, τα περισσότερα στην Αλβανική γλώσσα. Το υλικό αυτό θεωρήθηκε προπαγανδιστικό και κατασχέθηκε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ελεγχθεί ως προς το σύνολό του από τις ελληνικές υπηρεσίες.
Οι δύο οδηγοί του ΥΠΕΞ οδηγήθηκαν στα Γιάννινα και ήδη απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα, από τον οποίο ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν εκτενή δημοσιότητα στο θέμα αυτό και υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη όξυνση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Να σημειωθεί πάντως ότι τον περασμένο Αύγουστο οι Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές, απαγόρευσαν στην Κακαβιά, την είσοδο στην χώρα, ενός ακραίου Αλβανού, ο οποίος επιθυμούσε να παρουσιάσει βιβλίο στα Γιάννινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη φορά οι δύο οδηγοί του Αλβανικού ΥΠΕΞ, θα παρέδιδαν το έντυπο υλικό που μετέφεραν στην Πρεσβεία τους στην Αθήνα, με σκοπό να διανεμηθεί σε Αλβανούς μαθητές.


πηγή: epiruspostΟ ελληνισμός της Β. Ηπείρου εκπέμπει SOS!


Έως το έτος 1913, ολόκληρη η Ήπειρος αποτελούσε μία ενιαία γεωγραφική ενότητα. Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων (1913-1914), οι Μεγάλες Δυνάμεις, με τη Συνθήκη του Λονδίνου, αναγνώρισαν την Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος και επιδίκασαν σε αυτή (Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας 1913) το βόρειο τμήμα της Ηπείρου. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν αποδέχτηκε αρχικά την απόφαση αυτή και αρνήθηκε να παραχωρήσει την περιοχή, στην οποία κατοικούσε αμιγώς ελληνικός πληθυσμός. Το επόμενο όμως έτος και παρά τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού που προέλαυνε στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου, αναγκάστηκε να επιλέξει την αναγνωρισμένη ελληνική κυριαρχία επί των νήσων του Αιγαίου αντί αυτής της Βορείου Ηπείρου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αισθάνθηκαν προδομένοι από την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να στηριχθούν αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους δυνάμεις, χωρίς την επίσημη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Στις 28 Φεβρουαρίου του έτους 1914 επαναστάτησαν και σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση, με πρωτεύουσα το Αργυρόκαστρο και πρόεδρο τον Γεώργιο-Χρηστάκη Ζωγράφο. Η αυτόνομη Βόρειος Ήπειρος περιελάμβανε αρχικά εκτός από το Αργυρόκαστρο, την Χειμάρρα, το Δέλβινο, τους Άγιους Σαράντα και την Πρεμετή. Έπειτα από συνεχείς στρατιωτικές συγκρούσεις οι Βορειοηπειρώτες κατέλαβαν την περιοχή της Κολωνίας και την Κορυτσά, που είχαν παραδοθεί νωρίτερα στην νεοσύστατη Αλβανική χωροφυλακή από τον ελληνικό στρατό κατά την αποχώρησή του.
Η αλβανική κυβέρνηση συμβιβάστηκε και στις 17 Μαρτίου του 1914 υπέγραψε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, σύμφωνα με το οποίο, η Αλβανική κυβέρνηση αναγνώρισε την αυτονομία της Β. Ηπείρου - τότε για πρώτη φορά έλαβε αυτή την ονομασία η περιοχή - και δεσμεύτηκε για την ελεύθερη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία των μειονοτικών περιοχών αλλά και την θρησκευτική ελευθερία του ελληνικού πληθυσμού.
Ακολούθησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) με δεύτερη προέλαση του ελληνικού στρατού και στη συνέχεια το καθεστώς του Αχμέτ Ζώγου, κατά τη διάρκεια του οποίου έκλεισαν μέχρι το 1934 όλα τα ελληνικά σχολεία στην αναγνωρισμένη ελληνική μειονοτική ζώνη (Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα και τρία χωριά της Χειμάρρας - 103 χωριά στο σύνολο). Μετά την επέμβαση της Κοινωνίας των Εθνών το έτος 1935, ένας περιορισμένος αριθμός ελληνικών σχολείων επαναλειτούργησε.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945). Ο ελληνικός στρατός προελαύνει για τρίτη φορά στη Βόρειο Ήπειρο, απελευθερώνοντας πλήθος ελληνικών περιοχών. Μεγάλος ο ενθουσιασμός όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στον κυρίως ελλαδικό χώρο. Το 1941, μετά τη συνθηκολόγηση και την παράδοση στους Γερμανούς, οι Ιταλοί σύμμαχοι συμπεριφέρθηκαν στους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου με απίστευτη σκληρότητα. Έκαψαν πάνω από 6.200 σπίτια ενώ υπολογίζεται ότι εκτελέστηκαν περίπου 1.700 Έλληνες.
Μετά το πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα εξάλειψε κάθε ελπίδα για τους βορειοηπειρώτες. Ο σταλινιστής ηγέτης έλαβε δρακόντεια μέτρα κατά του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου.
Στα ελληνικά σχολεία διδάσκονταν η αλβανική ιστορία μεταφρασμένη στα ελληνικά, η «μειονοτική ζώνη» μειώθηκε από 103 σε 99 χωριά (αποκλείστηκε η Χειμάρρα), έγινε μετακίνηση πληθυσμών, προκειμένου να υπάρξει δημογραφική αλλοίωση και να εξαλβανιστούν οι Έλληνες ομογενείς. Επίσης τοπωνύμια αλλά και προσωπικά ονόματα αλλοιώθηκαν προς το αλβανικότερο, ενώ η χρήση της ελληνικής γλώσσας απαγορεύτηκε εκτός της μειονοτικής ζώνης αλλά ακόμη και εντός αυτής. Οποιαδήποτε θρησκευτική εκδήλωση, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, απαγορεύτηκε αυστηρά και η κατοχή θρησκευτικών εικόνων τιμωρούνταν από το νόμο.
Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας έληξε επίσημα το 1987. Παρ' όλα αυτά, όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, κάποιες με πιο έντονο τρόπο κάποιες με περισσότερη διακριτικότητα, συνέβαλαν στη δημιουργία μίας κατάστασης συνεχούς ανασφάλειας στους Έλληνες ορθόδοξους της περιοχής.
Ειδικότερα, το 1993 οι αλβανικές αρχές απέλασαν τον Ελληνο-ορθόδοξο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, με την αιτιολογία ότι επέδειξε ανατρεπτική συμπεριφορά. Το 1994 καταδικάστηκαν πέντε μέλη της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», με το αιτιολογικό της υπονόμευσης του αλβανικού κράτους. Στο τέλος του ίδιου έτους, η κρίση φάνηκε να ξεπερνιέται, αφού όμως πρώτα η Ελλάδα πάγωσε την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. προς την Αλβανία, έκλεισε τα σύνορά της και απέλασε πάνω από 115.000 παράνομους Αλβανούς μετανάστες.
Το 2000, όμως, κατά τη διάρκεια των αλβανικών δημοτικών εκλογών, η Αλβανία επικρίθηκε εντόνως από διεθνείς οργανισμούς ανθρώπινων δικαιωμάτων για σοβαρές παρατυπίες, όσον αφορά την καταμέτρηση των ψήφων του ΚΕΑΔ (πολιτικού φορέα της ελληνικής μειονότητας). Αντίστοιχες εικόνες και στις εκλογές του 2007, ιδίως στην περιοχή της Χειμάρρας.
Το 2009 η Ελλάδα υπέγραψε με την Αλβανία την «Συμφωνία για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων Ζωνών», με την οποία οριοθετήθηκαν τα εκατέρωθεν χωρικά ύδατα. Το 2010, η νεοσυσταθείσα τότε αλβανική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Edi Rama, θεώρησε πως η παραπάνω συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδος και, την έκρινε αντισυνταγματική και φυσικά ανεφάρμοστη. Ανεφάρμοστη παραμένει και η συμφωνία για τα στρατιωτικά νεκροταφεία, προκειμένου να ταφούν επιτέλους οι Έλληνες πεσόντες.
Η περίοδος της απογραφής του πληθυσμού το έτος 2011 προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις ανάμεσα στη μειονότητα και την αλβανική κυβέρνηση.
Μετά την εκλογή της κυβέρνησης των σοσιαλιστών στην Αλβανία υπό την ηγεσία και την πρωθυπουργία του Edi Rama, η κατάσταση οδηγείται προς ακόμα πιο σκοτεινά μονοπάτια. Ο εν λόγω πρωθυπουργός ξεκίνησε με εκδίωξη όλων των Ελλήνων υπαλλήλων από κυβερνητικές θέσεις, συνέχισε με προώθηση αλυτρωτικών θέσεων στα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας, κυνήγησε, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού, νεαρούς βορειοηπειρώτες, μέλη συλλόγων νεολαίων των μειονοτικών χωριών (αναφέρω ως το πιο γνωστό παράδειγμα αυτό των νεολαίων Δερβιτσάνης), σέρνοντάς τους στα αστυνομικά τμήματα, επειδή προωθούσαν τις ελληνικές παραδόσεις, τα ελληνικά ήθη και έθιμα.
Ως επιστέγασμα όλων αυτών, εδώ και μία περίπου δεκαετία, η γείτονα χώρα, έχει επιδοθεί σε μια ατέρμονη προσπάθεια υφαρπαγής των μειονοτικών ιδιοκτησιών, με την αιτιολογία της οικονομικής-τουριστικής ανάπτυξης, τρομοκρατώντας τους Έλληνες κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής της Χειμάρρας και των Αγίων Σαράντα. Το τελευταίο της δε επίτευγμα, αυτό της επίδοσης ειδοποιητηρίων εκκένωσης σε οικίες στη Χειμάρρα, αποκλειστικά και μόνο ομογενών και μάλιστα ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, το λιγότερο προκλητικό μπορεί να χαρακτηριστεί.
Οι Έλληνες ομογενείς της Βορείου Ηπείρου είναι γηγενείς πληθυσμοί, με ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική συνέχεια χιλιάδων ετών. Οι αλυτρωτικές φιλοδοξίες των αλβανικών κυβερνήσεων θα έπρεπε να προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί ότι η διπλωματία ορίζεται ως η τέχνη και πρακτική της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων ομάδων ή κρατών, όχι ως ολική οπισθοχώρηση της μίας πλευράς, λόγω φόβου πρόκλησης περαιτέρω επεισοδίων. Ιδίως μετά την απάντηση του Αλβανού ΥΠΕΞ στην επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις Αλβανίας και Τουρκίας των τελευταίων εβδομάδων, θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα λόγια από την ελληνική πλευρά δεν αρκούν. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελεί άλλωστε ιστορική ευθύνη της χώρας μας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου αλλά και των απανταχού Ελλήνων.
πηγή: http://www.huffingtonpost.gr / Κωσταντίνα Νάτσιου
ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ


Το έχουμε τονίσει ξανά από αυτήν εδώ τη στήλη, ότι η πολιτική είναι ένα δυναμικό πεδίο και ότι δεν δικαιολογείται το κενό. Οταν δημιουργείται κενό, αυτομάτως έρχεται μια άλλη δύναμη και το καλύπτει. Αυτό έγινε στην Ελλάδα, με τα κόμματα εξουσίας που υπέγραψαν Μνημόνια, δημιουργώντας ένα κενό που το κάλυψαν οι εθνολαϊκιστές. Αυτό γίνεται και στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπου η υποχώρηση της Ελλάδας σε διάφορους τομείς δημιούργησε ένα κενό, το οποίο σπεύδουν να καλύψουν όσοι έχουν ανάλογα συμφέροντα.


Ενα άλλο ζήτημα που είχαμε επίσης καλύψει είναι το εξής: Είχαμε πει ότι, αν δεν συνέλθουν και δεν σοβαρέψουν οι πολιτικοί και συνεχιστεί ο κατήφορος και η αποδυνάμωση της Ελλάδας, θα μας λεηλατήσουν οι πάντες, ισχυροί και ανίσχυροι γείτονες, και όχι μόνο. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο. Τις τελευταίες μέρες είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση στην ηρωική Χειμάρρα, η οποία έχει τα χαρακτηριστικά εθνικού διωγμού.Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής για τον απανταχού Ελληνισμό, 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χειμάρρας παρέλαβαν ειδοποιητήριο υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο με το οποίο τούς έδινε προθεσμία πέντε ήμερων για την εκκένωση των σπιτιών τους, προκειμένου να ακολουθήσει η κατεδάφισή τους. Ο λόγος; Για να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας!


Μάλιστα, επέλεξαν να κατεδαφίσουν λιθόκτιστα σπίτια Ελλήνων 200 ετών, που αποτελούν στην κυριολεξία κομμάτι της ιστορίας της Χειμάρρας, για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα του δημάρχου, ο οποίος δρα ως εργαλείο της πολιτικής των Τιράνων. Από τον θόρυβο που προκλήθηκε, ακολούθησαν απαράδεκτες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ο οποίος, θέλοντας να δικαιολογηθεί για τις πράξεις του, μίλησε στην αλβανική βουλή για κλοπή από Αλβανούς που ήλθαν από τον Βορά 50.000 παραθαλάσσιων στρεμμάτων που ανήκαν σε Χειμαρριώτες. Επί λέξει, ο Ράμα είπε: «Εχουν πάρει τα κτήματα των Χειμαρραίων με πλαστογραφίες και διαφθορά άτομα που δεν έχουν καμία σχέση ή καταγωγή από την περιοχή. Ατομα που έφερε από τις Αλπεις ο Σαλί Μπερίσα και τους έκανε ιδιοκτήτες στο Ιόνιο».

Ο Μπερίσα, χωρίς ίχνος αιδούς, όχι μόνο παραδέχτηκε το έγκλημα του αφελληνισμού, αλλά υπερθεμάτισε λέγοντας: «Εγώ έχω δουλέψει με πρόγραμμα. Στους Αγίους Σαράντα έχω κατεβάσει λάμπηδες και μόνο λάμπηδες*», ομολογώντας στην ουσία ότι εφάρμοσε σχέδιο συστηματικής και προγραμματισμένης αλλοίωσης του πληθυσμού της περιοχής.

Τη στιγμή αυτή δεν είναι γνωστή η κατάληξη του θέματος, όμως μεγαλύτερη σημασία από το θέμα της κατεδάφισης έχουν δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι ο Ελληνισμός ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης τα τελευταία εκατό χρόνια, μια πορεία που δυστυχώς συνεχίζεται και το κράτος της Ελλάδας αλλά και η ελληνική κοινωνία παραμένουν απαθείς και παρακολουθούν τον αργό της θάνατο, τον θάνατο του Ελληνισμού.

Το άλλο είναι ότι η Αλβανία, μια χώρα που έχει κάθε συμφέρον -για καθαρά στρατηγικούς αλλά και ιστορικούς λόγους- να διατηρεί καλές σχέσεις με τους Ελληνες και την Ελλάδα (ιδιαίτερα από τότε που άρχισε η οικονομική αποδυνάμωση της χώρας μας), έχει εντείνει τις ανθελληνικές ενέργειές της. Μάλιστα, ορισμένοι γνωστοί πολιτικοί της έγιναν μίσθαρνα ενεργούμενα και όργανα της Αγκυρας, παίζοντας παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την καταγγελία της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Πραγματικά, είναι καιρός οι Ελληνες πολίτες να αφυπνιστούμε και να συνεγερθούμε, γιατί, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αν συνεχιστεί η αποδυνάμωση και ο διεθνής εξευτελισμός της χώρας, θα μας λεηλατήσουν οι πάντες, μη εξαιρουμένων των Αλβανών.

Μέχρι τώρα, η συρρίκνωση αφορούσε ελληνικές κοινότητες που ήταν αρκετά μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας. Τώρα η συρρίκνωση έφθασε να αγγίξει τα σύνορά μας, για να μη μιλήσουμε για την πληθυσμιακή αιμορραγία που παρατηρείται με τη φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης ούτε για τον αφελληνισμό των Ελλήνων που επιχειρείται από την ομάδα των ανθελλήνων που έχει καταλάβει το υπουργείο Παιδείας.
Καιρός να αφυπνιστούμε.

* Οι Λάμπηδες είναι μουσουλμάνοι που ζουν στη Λαμπουριά, περιοχή ανατολικά της Χειμάρρας, πίσω από τα Ακροκεραύνια όρη.


πηγή: http://www.himara.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 786687270697321129

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item