Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

05 Οκτωβρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

610 - Ο Ηράκλειος στέφεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

869 - Αρχίζει η Δ' Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του Πατριάρχη Φώτιου Α'.

1338 - Γεννιέται ο Αλέξιος Γ' Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας.

1840 - Ανευρίσκεται το θαυματουργό λείψανο του οσίου Ευδοκίμου του Βατοπεδινού εν Άθω, στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

1912 - Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος) κατά της Τουρκίας και ο ελληνικός στρατός διαβαίνει την ελληνοτουρκική μεθόριο στη Θεσσαλία. Στο μέτωπο της Ηπείρου, παρά την αρχική αμυντική αποστολή που είχε ο Στρατός Ηπείρου, αποφασίζεται η απώθηση του εχθρού, πέρα από τη γραμμή του Αράχθου και η κατάληψη της ισχυρότερης αμυντικής τοποθεσίας του Γριμπόβου.

- Σώματα προσκόπων με επικεφαλής αξιωματικούς του στρατού αποβιβάζονται στη Χαλκιδική, στον όρμο της Ιερισσού, και αρχίζουν να προχωρούν στο εσωτερικό, διώχνοντας τις μικρές τουρκικές φρουρές και εγκαθιστώντας ελληνικές αρχές.

1915 - Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που παίρνει την ίδια ημέρα από τη Βουλή. Επίμαχο θέμα είναι εάν η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την υποχρέωσή της να δώσει βοήθεια στη σύμμαχο Σερβία, που ήδη βρίσκεται σε πόλεμο με τις Κεντρικές Δυνάμεις. Αυτό συνεπάγεται την έξοδο της Ελλάδας με το μέρος των Συμμάχων στον πόλεμο, από την έκβαση του οποίου εξαρτάται η ολοκλήρωση των εθνικών της διεκδικήσεων. Την ίδια ημέρα, αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, χωρίς την άδεια της Ελλάδας, με σκοπό να εξωθήσουν την έξοδό της από την ουδετερότητα, εν αναμονή επίθεσης και της Βουλγαρίας κατά της Σερβίας.

1930 - Αρχίζουν οι πρώτοι Βαλκανικοί Αγώνες στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο επικοντιστής του ΠΑΟ Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης.

1944 - Ένοπλα τμήματα κατοίκων της Καρπάθου, με τη συνδρομή ολόκληρου του λαού του νησιού, ξεσηκώνονται και επιτίθενται κατά των τοπικών γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων, τις οποίες υποχρεώνουν να παραδοθούν στην επαναστατική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί. Όσοι παραδίδονται μεταφέρονται στην Αίγυπτο και στο νησί εγκαθίστανται βρετανικές και ελληνικές αρχές.

1951 - Το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, με την υποστήριξη αμερικανικών αρμάτων και της αμερικανικής αεροπορίας, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς), κοντά στον ποταμό Ιμτζίν της περιοχής Γιοντσόν-Τσορβόν. Ήταν η πιο μεγάλη αιματηρή επιχείρηση του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας (νεκροί 28 και τραυματίες 87), αλλά και η πιο διακεκριμένη. Στο Τάγμα απονεμήθηκε η εύφημη μνεία του προέδρου των ΗΠΑ.

1958 - Δολοφονείται στη Φασούλα Λεμεσού κατά τη διάρκεια ενέδρας εναντίον των Άγγλων, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Νίκος Ευαγόρου 17 ετών, εκ Παλώδιας. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Βασική Πηγή

elldiktyo.blogspot.gr
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3062993417638039578

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ
ΟΜΑΔΑ στο FACEBOOK
Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item