Widgets

Πραξικόπημα στην Τουρκία – Πώς διασώθηκε ο Ερντογάν
Τυχερός στάθηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Τα λάθη και οι παραλείψεις των αντιπάλων του, τον έσωσαν (φωτ.:Murat Cetinmuhurdar).

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Την Παρασκευή το βράδυ, εκδηλώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η οποία μετά από λίγες ώρες, οδηγήθηκε σε αποτυχία και οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Σύνταγμα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσαν την κατάσταση υπό τον έλεγχό του.

Κατ' αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό, το οποίο όμως είχε σημαντικά κενά στη σχεδίαση και κυρίως στην εφαρμογή του.

Όταν σχεδιάζεται ένα πραξικόπημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση και άρα προτεραιότητα, είναι ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών και των ΜΜΕ. 

Με τον έλεγχό τους, το κράτος και η κυβέρνηση δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις επικοινωνίες, τα ΜΜΕ και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους και να οδηγήσουν το εγχείρημα σε αποτυχία, δηλαδή όπως έγινε στην περίπτωση του πραξικοπήματος που στρεφόταν εναντίον του Ερντογάν.Διάγγελμα μέσω face time έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφο τηλεοπτικού δικτύου που θέλει να κλείσει.


Οι πραξικοπηματίες δεν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα παραπάνω και αυτό είναι που έσωσε τον Τούρκο πρόεδρο. Έναν πρόεδρο που φαινόταν εντελώς αδύναμος και «τελειωμένος», όταν μέσω κινητού τηλεφώνου (face time) βγήκε σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο προσπαθεί να κλείσει, μέσω της δικαστικής περιπέτειας του ιδιοκτήτη του.

Όμως τον Ερντογάν έσωσε και κάτι ακόμα· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πολέμησε ο ίδιος, όταν αυτά στάθηκαν εμπόδιο στις επιδιώξεις του.

Ένα άλλο κενό στη σχεδίαση του πραξικοπήματος, ήταν το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες δεν φρόντισαν να βάλουν στο παιχνίδι ή να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την αστυνομία, η οποία στην Τουρκία έχει ρόλο και διαθέτει βαριά οπλισμένα και εκπαιδευμένα έμπειρα τμήματα, από τη συμμετοχή τους στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων.

Τα λάθη των στασιαστών

Όσον αφορά τους πραξικοπηματίες, τα κενά στη σχεδίαση και την υλοποίηση είναι πιθανόν να οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι υψηλόβαθμοι έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πραξικοπήματος, κάνοντας συμφωνία ή όπως το λέμε στην γλώσσα της αγοράς «ντιλ» με τον ίδιο τον Ερντογάν.Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ (πλάνο: CNN Turk).


Ένας από αυτούς ήταν ο Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της 1ης Στρατιάς, που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, που με απόφαση του Μπιναλί Γιλντιρίμ οδεύει ήδη προς το ΓΕΕΘΑ, για να αναλάβει τα ηνία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και εδώ που τα λέμε, μπορεί πρωτεύουσα να είναι η Άγκυρα, αλλά αν δεν ελέγξεις την Κωνσταντινούπολη, πραξικόπημα δεν γίνεται.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου στην αντιμετώπιση των πραξικοπηματίων, αυτή δεν ήταν μεγάλη, ήταν όμως ικανή, σε συνδυασμό με τις άλλες ελλείψεις που προαναφέραμε, να οδηγήσει ο πραξικόπημα στην αποτυχία.

Γνώριζαν οι ξένες δυνάμεις;

Τέλος, στο ζήτημα που τίθεται για το κατά πόσο ελέγχει ο Ερντογάν το κράτος και το στρατό, είναι πραγματικά αδιανόητο το γεγονός δεκάδες ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας να σχεδιάζουν ένα πραξικόπημα, να κινητοποιούνται χιλιάδες στρατιώτες, άρματα, οχήματα, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη και ο Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνει διακοπές αμέριμνος στη Μαρμαρίδα.
Πλέον τίθεται ερώτημα σχετικά με το πόσο ελέγχει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο Ερντογάν (φωτ.: hurriyet).


Όσο για τον αν το πραξικόπημα ήταν εις γνώση μεγάλων δυνάμεων, είναι αδιανόητο να μην ήταν.

Όμως θα πρέπει να αποκλείσουμε ενεργό εμπλοκή ξένης δύναμης, γιατί αν υπήρχε, το πραξικόπημα θα είχε πετύχει –όπως πέτυχε στην Αίγυπτο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η παντοδυναμία του Ερντογάν είναι και η κύρια αδυναμία του, γιατί αυτό, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του, τον ωθεί σε κινήσεις και σε λάθη, κάποιο από τα οποία θα είναι και το καθοριστικό, και αυτό το εντοπίζουμε στο καυτό θέμα της διαχείρισης του Κουρδικού και των εξελίξεων στη Ροζάβα και τη Β. Συρία.

www.pontos-news.gr


Ανακοίνωση για την αναταραχή στην τουρκία: Η αποδυνάμωση και ο διχασμός του εχθρού είναι το μόνο συμφέρον της Ελλάδος


Εν μία νυκτί όλα τα κόμματα και τα κανάλια της διαπλοκής έγιναν φανατικοί οπαδοί του Ερντογάν, ξεχνώντας πως οι τούρκοι - είτε τους διοικούν ισλαμιστές, είτε κεμαλικοί - θα είναι πάντα εχθροί της Ελλάδος και μοναδικό συμφέρον για την χώρα μας είναι η αποδυνάμωση και ο διχασμός τους.


Τουρκικό ελικόπτερο με 8 πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη! ΒΙΝΤΕΟ


Τουρκικό ελικόπτερο με 8 πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη! ΒΙΝΤΕΟ

Ένα επικίνδυνο περιστατικό με εμπλοκή της Ελλάδας εξελίσσεται αυτήν την ώρα ως απότοκο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία κατά του Ερντογάν.

Ένα τουρκικό ελικόπτερο με 8 άτομα, 6 εκ των οποίων με στρατιωτική περιβολή, εξέπεμψε σήμα κινδύνου και πήρε άδεια να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Πρόκειται για ένα Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν πραξικοπηματίες.

Σε αυτό βρίσκονταν 8 άτομα, με τον έναν ίσως να είναι πολίτης και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες ένστολους. Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αναφέροντας μηχανικό πρόβλημα και για αυτό του δόθηκε η άδεια να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Μόλις όμως μπήκε στο FIR Αθηνών, «σηκώθηκαν» δύο F16 και το συνόδευσαν.

Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται 4-5 περιπολικά, μετά από την προσγείωση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι 8 τούρκοι επιβαίνοντες έχουν ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο!

www.xryshaygh.com


Αναταραχή στην Τουρκία: Ο Στρατός επιχείρησε να ανατρέψει τον Ερντογάν - Άρματα στους δρόμους, επίθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο, δεκάδες νεκροί!

Αναταραχή στην Τουρκία: Ο Στρατός επιχείρησε να ανατρέψει τον Ερντογάν - Άρματα στους δρόμους, επίθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο, δεκάδες νεκροί!

Τελευταία ενημέρωση (04.14): Ο Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ανακοίνωσε πως η προσπάθεια μερίδας του στρατού για ανατροπή του καθεστώτος απέτυχε. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι και οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις των πραξικοπηματιών όπως η εισβολή στο CNN Turk και η επίθεση στην τουρκική εθνοσυνέλευση έχουν πλήρως αποτύχει.

Ενημέρωση (02.32): Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν αυτή την ώρα πως ο Ερντογάν έχει μπει στο αεροπλάνο και επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από λίγο, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (που ελέγχονται από τον Ερντογάν) ανακοίνωσαν πως το πραξικόπημα απέτυχε.
Τουρκικά μέσα μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης, ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Ο Φετουλάζ Γκιουλέν φέρεται να διαψεύδει την εμπλοκή ή την στήριξη του στο επιχειρούμενο πραξικόπημα.

Eνημέρωση (00.40): Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως το δίκτυο Γκιουλέν οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα. Από τις δηλώσεις του - και κυρίως από την επίκληση προς τον λαό να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί - φαίνεται πώς ο Ερντογάν έχει απολέσει πλήρως τον έλεγχο και η τουρκία έχει αλλάξει "αφεντικό".

Πιθανότερο σενάριο (23.38): Πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο πρώην ιμάμης, πρώην συνεργάτης του Ερντογάν και νυν θανάσιμος εχθρός του, Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και διατηρεί στενούς δεσμούς με τους αμερικανούς, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες το καθεστώς Ερντογάν είχε προβεί σε εκκαθαρίσεις δεκάδων στρατιωτικών και αστυνομικών οπαδών του Γκιουλέν. Η αποψινή στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται πως είναι η απάντηση των οπαδών του Γκιουλέν στις διώξεις αυτές. Πρόκειται δηλαδή για ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ ισλαμιστών, έναν θρησκευτικό εμφύλιο στον οποίο δεν έχουν συμμετοχή οι δυνάμεις των κοσμικών/κεμαλικών.

Ως τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το πραξικόπημα έχει πετύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς, με κυριότερο προφανώς την σύλληψη του Ερντογάν. Μέχρι να μάθουμε τι συμβαίνει με τον Ερντογάν το παιχνίδι θα είναι ακόμη ανοιχτό. Η πρόσφατη "σύναψη ειρήνης" τούρκων και ρώσων, η σύσφιξη των σχέσεων Ερντογάν-Πούτιν και η δυναμική επανεμφάνιση του ρωσικού παράγοντα στην ζώνη επιρροής της τουρκίας - γεγονός που σίγουρα δυσαρέστησε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ -  πιθανότατα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του πραξικοπήματος.  

Πρώτη ενημέρωση (23.02): Πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. O τούρκος Πρωθυπουργός το επιβεβαίωσε κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά διαμήνυσε ότι «η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει». Σε κάθε περίπτωση οι στρατιωτικοί έχουν αποκλείσει λιμάνια, αεροδρόμια και γέφυρες και έχουν ήδη ανακοινώσει την κατάληψη της εξουσίας.

Την ίδια ώρα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν ότι ο Ερντογάν είναι άφαντος, ενώ στους δρόμους έχουν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα και ακούγονται πυροβολισμοί στην Άγκυρα κοντά στο τουρκικό γενικό επιτελείο.
Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι ταυτοχρόνως μία χρυσή ευκαιρία και ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα. Από την μία πλευρά μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερα ερείσματα στην εξωτερική πολιτική της, όντας ο τελευταίος σχετικά σταθερός πυλώνας στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τουρκικές πολιτικές κρίσεις είναι συνήθως... εξαγώγιμο προϊόν.  

www.xryshaygh.com


Πραξικόπημα στην Τουρκία: Στρατός και άρματα μάχης στους δρόμους - Άφαντος ο Ερντογάν


Οι Αρχές μπλόκαραν Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και η κρατική τουρκική τηλεόραση.

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκιά όπου είναι σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Οι αρχές μπλόκαραν Facebook, Twitter και YouTube, η κρατική τουρκική τηλεόραση έκλεισε, ενώ πριν από λίγο ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την εξουσία.

Επίσης, τανκς βρίσκονται στους δρόμους της Άγκυρας καθώς και στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουν διακοπεί οι πτήσεις, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Όλα αυτά ενώ νωρίτερα ακούγονταν πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδίδει τώρα την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν βρίσκεται για διακοπές στην Αλικαρνασσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ 6495472009193601782

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item