Widgets

Η κυβέρνηση έκανε «σκόνη» το Ελληνικό γιαούρτι


Με αφανισμό απειλείται η Ελληνική γαλακτοπαραγωγή και κατ’ επέκταση η κτηνοτροφία, μετά την -νέα- πισώπλατη μαχαιριά που κατάφερε η κυβέρνηση των υποτακτικών στους διεθνείς τοκογλύφους, στον κάποτε ανθοφόρο κλάδο.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία απαλλάσσονται οι γαλακτοβιομηχανίες από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν νωπό γάλα για την παρασκευή γιαουρτιού, οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο τις παραγωγικές, κυρίως αγελαδοτροφικές μονάδες.

Παράλληλα, ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται στην αγορά, εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα του γάλακτος, είναι η «μετανάστευση» των μεγαλύτερων Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, στο εξωτερικό.

Ήδη η ΦΑΓΕ απομακρύνεται από την χώρα μας μετά την λήξη των συμβολαίων που έχει συνάψει με Έλληνες αγελαδοτρόφους, ενώ είναι θέμα ημερών να κάνει το ίδιο και η ΔΕΛΤΑ.

Η τελευταία, είναι θέμα μερικών εβδομάδων να βάλει λουκέτο σε τέσσερα από τα πέντε εργοστάσιά της, την ίδια ώρα που αναμένονται μαζικές εισαγωγές γάλακτος από άλλα κράτη της Ε.Ε.

Πρόκειται για χώρες που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερης -αλλά όχι ποιοτικότερης- παραγωγικότητας αγελαδοτροφία (π.χ. Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία), κάτι που επιτρέπει να προσφέρουν το γάλα τους στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» σε πολύ χαμηλότερη τιμή από το αντίστοιχο Ελληνικής παραγωγής.

Η αλλαγή του κώδικα τροφίμων και ποτών έγινε με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και ειδικά την παράγραφο που αναφέρει τον τρόπο παραγωγής του γιαουρτιού.

Σύμφωνα με αυτή (άρθρο 82) δίνεται η δυνατότητα χρήσης «ολικού αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του γάλακτος σε μορφή σκόνης για την παραγωγή γιαουρτιού», γεγονός που επιτρέπει στην Τσεχία να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι».

Για την δυσμενή εξέλιξη αυτή, το ΕΜΠΡΟΣ είχε προειδοποιήσει από το φύλλο 32 (1-2-2014), όταν αποκάλυπτε ότι πολυεθνικές έχουν βάλει στο μάτι το Ελληνικό γιαούρτι και ζητούσαν να τροποποιηθεί η νομοθεσία που ορίζει ρητά ότι για την παρασκευή του γιαουρτιού χρησιμοποιείται μόνο φρέσκο γάλα, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση «πρωτεΐνης γάλακτος».


Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου (που κατά τ’ άλλα έχει το θράσος να δηλώνει ότι …νοιάζεται για τα δικαιώματα των αγελαδοτρόφων!) να ενδίδει στις απαιτήσεις των δανειστών, είναι πλέον θέμα χρόνου να αφανιστούν οι εγχώριοι παραγωγοί.

Εκτός από την ζημιά αυτή, που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το ήδη ισχνό εισόδημα των κτηνοτρόφων, χάνουμε οριστικά και την ευκαιρία να κατοχυρώσουμε το Ελληνικό γιαούρτι ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Έτσι έχουμε συν τοις άλλοις και την απώλεια ενός πανίσχυρου brand name, που διαθέτουμε στην διεθνή αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γιαούρτι είναι το δεύτερο παγκοσμίως γνωστό Ελληνικό γαλακτοκομικό προϊόν, μετά την φέτα, και οι εξαγωγές του μόνο το 2015 ξεπέρασαν τα 140 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για προβλήματα και με την φέτα, που ανήκει μαζί με την παρμεζάνα και το ροκφόρ στην τριάδα των πιο γνωστών τυριών παγκοσμίως.

Ήδη, στα ράφια, λόγω των πλημμελών ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών, κυκλοφορεί φέτα από σκόνη. Ο θάνατος της αγελαδοτροφίας, όπου από τους 350.000 παραγόμενους τόνους, οι 200.000 τόνοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος, θα (εξ)αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να σφάξουν τα ζώα τους, αφού δεν θα μπορούν να τα ταΐσουν.

Από την άλλη, ο Αποστόλου, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίζεται ότι η πληροφορία για το είδος του γάλακτος θα αναγράφεται στην συσκευασία. Το βέβαιο, πάντως, είναι, ότι ανοίγει με την απόφασή του τον δρόμο προς τα διεθνή μονοπώλια του κλάδου, να αφανίσουν, στο όνομα της κερδοφορίας, τους Έλληνες παραγωγούς.

Το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί με την εξόντωση των μικρών παραγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 27.343 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις (μονάδες) το 1993, το 2015 υπήρχαν μόλις 3.354.

Νέο χτύπημα στην Ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή


Παράλληλα, ετοιμάζεται, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με παρεμβάσεις που έχουν δραματικές συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή, η κατάργηση πολλών ΠΟΠ της Ελληνικής γης.

Όλ’ αυτά, στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤIP), που αποτελεί ένα όργανο το οποίο έχουν δημιουργήσει για τις συναλλαγές μεταξύ τους Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Στον κατάλογο αυτό, όπως είχαμε κατ’ αποκλειστικότητα αποκαλύψει στο φύλλο 107 (18-7-2015), περιλαμβάνονται εκτός των άλλων: η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, το ούζο, οι ελιές Καλαμών, η γραβιέρα Κρήτης, το ελαιόλαδο Λακωνίας, το μανούρι, το τσίπουρο Ελασσόνας, το ρακί της Κρήτης, τα φασόλια Πρεσπών, η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι, το κρασί Νεμέας, το ελαιόλαδο Σητείας, Λέσβου, Λυγουριού Ασκληπιείου, ακόμη και τα φυρίκια που παράγει το Πήλιο.

Στην αγορά είναι γνωστή η προσπάθεια των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας προϊόντων χωρίς αυτά να έχουν τυποποιηθεί, να απαγορευτεί η διαδικασία αυτή σε μικρότερες εθνικές μονάδες.

Έτσι, θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα σε πολύ χαμηλή τιμή, τα οποία στην συνέχεια θα τα συσκευάζουν και θα τα μεταπωλούν έως και τρεις φορές πάνω από την αρχική τιμή, ακόμη και στις χώρες που τα παράγουν.

Όσον αφορά το Ελληνικό γιαούρτι, φαίνεται πως εξυπηρετούνται τα σχέδια της γαλλικής εταιρείας Danone, που ήδη έχει απλώσει τα πλοκάμια της στην Ρουμανία και την Βουλγαρία.

Στην τελευταία χώρα, η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει, με την συναίνεση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, να καταστήσει ΠΟΠ έναν ορισμένο τύπο αγελαδινού γιαουρτιού, που μοιάζει με το Ελληνικό παραδοσιακό.

Είναι προφανής ο στόχος αποδυνάμωσης της δυναμικής που έχει αποκτήσει παγκοσμίως το συγκεκριμένο Ελληνικό προϊόν.

Τα σχέδια αυτά προχωρούν παρά την αντίδραση των εμπλεκομένων φορέων όπως είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων και η Ένωση Φυλής Χολστάιν (ράτσα γαλακτοπαραγωγού αγελάδας), που μιλούν για πλήρη κατάρρευση του κλάδου.

Αλλά και ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα που έχει πρωτοτυπήσει με τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης γάλακτος, τα οποία έχει τοποθετήσει σε πολλά σημεία της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις απειλούν με αφανισμό μεγάλο αριθμό Ελληνικών εκμεταλλεύσεων».

Παράλληλα, προειδοποιεί πως «τόσο η μεγάλη μείωση των τιμών παραγωγού από τις γαλακτοβιομηχανίες όσο και η τροποποίηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών, που επιτρέπει την παρασκευή γιαουρτιού από σκόνη γάλα, εβαπορέ κ.λπ., συνιστούν εκρηκτικό μίγμα που απειλεί να καταστρέψει την Ελληνική γαλακτοπαραγωγή».

Ο συνεταιρισμός που έχει επενδύσει ήδη δύο εκατ. ευρώ στα ΑΤΜ γάλακτος και στην αγορά σχετικών προϊόντων από τουλάχιστον 50 φάρμες σε Θεσσαλία και Μακεδονία, σκέφτεται πολύ σοβαρά -πια- αν θα προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου παστερίωσης, συνολικού κόστους 3 εκατ. ευρώ.

Συνέχεια στην έντυπη έκδοση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 3867370205406113416

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item