Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

10 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

401.—Ημερομηνία γεννήσεως του αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β', εγγονού του Θεοδοσίου του μεγάλου. Το σπουδαιότερο έργο επί βασιλείας του, ήταν η έκδοση του Θεοδοσιανού Κώδικα το 438.  Σε αυτόν συγκέντρωσε και κωδικοποίησε όλους τους αυτοκρατορικούς νόμους από το 312 μέχρι το 437 μ.Χ. Αυτός χρησίμευσε ως βάση της νομοθεσίας του Ιουστινιανού. Στην διάρκεια εκείνης της περιόδου, η αυτοκρατορία δεχόταν συνεχείς επιθέσεις από τους Ούννους, με αποτέλεσμα την υπογραφή ταπεινωτικής συνθήκης ειρήνης. Σύζυγος του Θεοδοσίου ήταν η Αθηναῒς, κόρη του Αθηναίου φιλοσόφου Λεόντιου, μετονομασθήσα σε Ευδοκία μετά την χριστιανική της βάπτιση.  Ως αυτοκράτειρα επέβαλε την ελληνική γλώσσα  επίσημη τού κράτους, και ίδρυσε το 425 στην Κωνσταντινούπολη το Πανδιδακτήριο.

1688.— Ολοκληρώνεται το δράμα της εγκατάλειψης των Αθηνών που είχε ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου. Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πόλη τους φοβούμενοι τα αντίποινα των τούρκων. Θα σκορπίσουν, άλλοι στα Ιόνια νησιά, άλλοι στις Κυκλάδες και άλλοι στην Σαλαμίνα (Κούλουρη) και την Αίγινα. Όπλα και λάφυρα φορτώνονται στα πλοία του Μοροζίνι με προορισμό την Βενετία. 
1763.—Ο ψαράς στο επάγγελμα Νεομάρτυρας Δήμος από την περιοχή της Αδριανουπόλεως, αφού πρώτα υπέστη δεινά μαρτύρια στις φυλακές της Σμύρνης, καρατομείται. Είχε συκοφαντηθεί από τον τούρκο εργοδότη του.

1821.—Πέντε χιλιάδες γενίτσαροι, συνοδευόμενοι και από υποκινούμενο όχλο, εισορμούν στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ απάγεται και οδηγείται εν μέσω προπηλακισμών και ύβρεων στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου οι δήμιοί του τον κρέμασαν. Ακολούθως, κι ενώ το πτώμα σφάδαζε ακόμη, του πέρασαν στον λαιμό τον «γιαφτά», δηλαδή το σουλτανικό διάταγμα, που ανέφερε τους λόγους της καταδίκης του. Ο κυριότερος τούτων ήταν ότι είχε γεννηθεί στην Πελοπόννησο, «όπου κατά πρώτον εξερράγη η Επανάσταση».
.—Θανατώθηκαν επίσης οκτώ άλλοι αρχιερείς ο Μυριοφύτου, ο Γάνου καί Χώρας, ο Σωζοπόλεως, ο Σερρών, ο Άρτης, ο Λαρίσης, ο Ιωαννίνων και ο Γρεβενών. Πεντακόσιοι, εξ άλλου Πελοποννήσιοι, συλληφθέντες διότι κατάγονταν από τον τόπο της Επαναστάσεως, φορτώθηκαν ως κτήνη σε πλοιάρια, για να σταλούν δήθεν σε εξορία, αλλά τους έπνιξαν πρίν την Νικομήδεια.

.—Κατά τον ίδιο τρόπο θανατώθηκαν και διακόσιοι Ρουμελιώτες, Αιγαιοπελαγίτες και Κρήτες.


.—Ο Νικολής Αποστόλης, με επτά Ψαριανά πλοία καταβυθίζει ένα τουρκικό σκάφος και αιχμαλωτίζει τέσσερα άλλα πλήρη στρατού. Ο στρατός αυτός μεταφέρεται στην Πελοπόννησο. Οι ηρωϊκοί Ψαριανοί εισέρχονται στον Αγώνα για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους. 
.—Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν τους άρχοντες της πόλεως των Αθηνών Προκόπιο Μπενιζέλο, Άγγελο Γέροντα και Παλαιολόγο Μπενιζέλο, τους προκρίτους Άγ.Μπενιζέλο, Ι. Πανταζή, Γ. Μπάρμπανο, Δ. Καρόρη, Φ. Γουναράκη, Σπ. Γουναράκη, Β. Σαράντη και δύο κληρικούς, τους οποίους μετέφεραν στην Ακρόπολη και έριξαν μέσα σε σκοτεινή φυλακή.

.—Οι έγκλειστοι στο φρούριο της Αμφίσσης τούρκοι, παραδίδονται στους Γκούρα και Πανουργιά.


1824.—Γίνεται εκφορά του λειψάνου του Λόρδου Βύρωνος.


1826.—[10-11/4] Δύο ώρες μετά το σούρουπο της 10ης Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαῒων, οι ηρωϊκοί πρόμαχοι της ελευθερίας Μεσολογγίτες, προβαίνουν στην ηρωϊκή τους έξοδο. Κατά την έξοδο διαδραματίσθηκαν γεγονότα αφαντάστου ηρωϊσμού και δόξης. Εκ των εξερχομένων διεσώθηκε ελάχιστο ποσοστό, καθότι η έξοδος είχε προδοθεί στους τουρκοαιγυπτίους. Εντός του Μεσολογγίου στις 12 Απριλίου ο Καψάλης γίνεται ολοκαύτωμα. 
1828.—Στις 10 και 22 Aπριλίου 1828 στο Παρίσι, στο Θέατρο L` Odeon, ανεβαίνει το δράμα Hρωϊκό-Λυρικό σε τρεις πράξεις τού Γεωργίου Oζαννώ με μουσική του Xέρολντ Γκρας “Le Dernier jour de Missologhi”. Η τελευταία ημέρα του Μεσολογγίου.

1835.—Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.


1862.—Μετά την 01:30, επτά σεισμοί σημειώνονται στο Ηράκλειο της Κρήτης.


1864.—Έναν μήνα μετά τον σχηματισμό της (5 Μαρτίου), παραιτείται η κυβέρνηση του Κανάρη. Ο Βόλβης σχηματίζει νέα μεταβατική κυβέρνηση.


1867.—Η κυβέρνηση αποφασίζει την ανάθεση του έργου της κοπής των νομισμάτων στην Γαλλία.


1871.—Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφορίζει τη Βουλγαρική Εξαρχία. Ήδη από το 1830 η Ρωσική Ακαδημία είχε ζητήσει από τον Σλάβο μελετητή Βενέλιν, να πραγματοποιήσει έρευνες στην βουλγαρία. Συνέλεξε υλικό το οποίο εξωράϊσε κι επαύξησε με καθαρές επινοήσεις. Το πόνημά του συνετέλεσε ώστε να καλλιεργηθεί μεταξύ των βουλγάρων της Ρωσίας η βουλγαρική ιδέα. Σύμφωνα με τις θεωρίες του, οι βούλγαροι είχαν διδάξει το αλφάβητο στους Ρώσους, στους οποίους μετέδωσαν και τον χριστιανισμό. Διαβεβαίωνε, επίσης, ότι η βουλγαρική υπήρξε η πρώτη λόγια σλαβική γλώσσα. Ο μαθητής του, Ρακόφσκι υποστήριξε σε ένα έργο του για την καταγωγή των βουλγάρων ότι ο Ολύμπιος Ζεύς, ο Δημοσθένης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλιάς των Φράγκων Κλόβις, ως και ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης, ήταν όλοι βούλγαροι. Όλες αυτές οι φαντασιώσεις βρήκαν απήχηση όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στη Δύση, ιδίως μετά την ίδρυση της βουλγαρικής Εξαρχίας το 1870 και της βουλγαρικής ηγεμονίας το 1878. 
1896.—[ ν.ημ.] Ο εξ Αμαρουσίου Σπύρος Λούης, ανεκηρύσσεται κατά τους τελεσθέντας στην Αθήνα πρώτους διεθνείς Ολυμπιακούς αγώνας, νικητής στον Μαραθώνιο, διανύσας την απόσταση των 40 χιλιομέτρων σε 2 ώρες 58’ καί 50”.

1897.—Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την επίθεση εναντίον των Ελλήνων και επιτυγχάνει προώθησή του.


1901.—Στο Μοναστήρι της Μακεδονίας, οι βούλγαροι δολοφονούν τον Μητροπολίτη Παρθένιο. Αρχικά οι βούλγαροι επιχείρησαν να αλώσουν την ελληνική εθνική συνείδηση των Μακεδόνων με 'ειρηνικά' μέσα. Όμως, όταν είδαν ότι η τακτική αυτή δεν ήταν αποτελεσματική, χρησιμοποίησαν βία. Στην αντίσταση του μακεδονικού ελληνισμού απάντησαν με τις συμμορίες των ενόπλων κομιτατζήδων. Τα αδίστακτα αυτά σώματα συνέτριβαν κάθε Μακεδόνα που αντιδρούσε στα σχέδιά τους και υποκινούσαν ταραχές και αναστατώσεις. Κύριος στόχος τους η εξόντωση των στελεχών του Ελληνισμού. Ιερείς, δάσκαλοι, επιστήμονες, προύχοντες, οικονομικοί παράγοντες επισύρουν την οργή τους.


1905.—Η Κρητική Βουλή εγκρίνει ενωτικό ψήφισμα, και το επιδίδει στον αρμοστή της νήσου. Ο πρίγκηπας υπόσχεται κάθε δυνατή βοήθεια προς πλήρωση του σκοπού.


1911.—Στα πλαίσια διακρατικής συμφωνίας, 280 βούλγαροι φοιτητές, φτάνουν στον Πειραιά φιλοξενούμενοι τού Πανεπιστημίου Αθηνών.


1914.—Έντονες οι διαμαρτυρίες της χώρας μας προς την τουρκία, εξ αιτίας της γενοκτονίας των δευτέρων κατά των Ελλήνων της Θράκης. 
1916.—Ο πρόεδρος της προσωρινής Ολυμπιακής Επιτροπής, ανακοινώνει από το Παρίσι, την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων για μετά το τέλος του πολέμου.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ.Ασία καταδιώκει τούρκους ατάκτους.


1921.—Σε όλο το μέτωπο της Μ.Ασίας επικρατεί ηρεμία.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ.Ασία δίνει μάχες προφυλακών.


1924.—Καταγράφεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα, κοντά στη Λάρισα. Μεταξύ των θυμάτων, ένας υπουργός και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας.


1926.—Καταστέλλεται εγκαίρως η σημαντικότερη απόπειρα κατά της δικτατορίας Παγκάλου, που έγινε τον Απρίλιο του 1926 στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνιστές τους αντισυνταγματάρχες Μπακιρτζή,Τζαβέλλα και Καρακούφα. Η αποτυχία της είχε ως αποτέλεσμα την καταδίκη σε θάνατο δεκαοκτώ αξιωματικών που συμμετείχαν σ’ αυτήν, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε διότι μετατράπηκε σε ισόβια.


1939.—Ο βρετανικός στόλος της Μεσογείου πλέει για να προστατεύσει Ελλάδα και τουρκία από πιθανή επέμβαση της Ιταλίας.


.— Ολοκληρώνετε η κατάληψη της αλβανίας από τους Ιταλούς.


1940.—Κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως στην περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, χάνουν την ζωή τους οι πιλότοι μας Γραμμανδάνης Ιωάννης, Καλυβιώτης Μενέλαος και Ευθύμιος Καζακόπουλος. [http://www.pasoipa.org.gr/]


1941.—«Όταν έμαθαν ότι πρέπει να παραδοθούν, διότι η Θεσσαλονίκη κατελήφθη και ο Διοικητής του ΤΣΑΜ, Στρατηγός Μπακόπουλος συνθηκολόγησε, αρνήθηκαν να το πιστέψουν. Αξιωματικοί ξανατηλεφωνούν στις διοικήσεις των Μεραρχιών ζητώντας να συνεχίσουν την αντίσταση. Τραυματίες φαντάροι σηκώνονται από τα φορεία και φωνάζουν, θέλουν να ενισχύσουν την φρουρά, να πολεμήσουν με τους ματωμένους επιδέσμους». 
.—Η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε την Κοζάνη.

.—Μηχανοκίνητες ναζιστικές μονάδες κατερχόμενες από το Μοναστήρι, καταλαμβάνουν την πόλη της Φλωρίνης.


1943.—Το Ολοκαύτωμα της Βουνιχώρας Φωκίδος από τους φασίστες της Ιταλίας.  Οι Ιταλοί στρατιώτες, ξεχύθηκαν αστραπιαίως μέσα στο χωριό. Τα σπίτια άρχισαν να καίγονται με μια πιστολιά που ξέρναγε φωτιά και φλόγα. Εκείνοι που είχαν φτάσει φεύγοντας στις απέναντι πλαγιές, έβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια τα σπίτια τους που καίγονταν. Άκουγαν έντονα τους πυροβολισμούς, τους αλαλαγμούς και τους θρήνους της μανιώδους δοκιμασίας της εχθρικής παραφοράς εναντίον των πατέρων και μητέρων μας. Οι καπνοί και οι οιμωγές δημιουργούν απελπισία, αποτροπιασμό και οσμή θανάτου απλώνεται παντού. Οι παππούδες μας, με τρόπο βίαιο και απάνθρωπο, υπό την απειλή της λόγχης, συγκεντρώνονται χωριστά από τα γυναικόπαιδα και κατευθύνονται προς τον «κρανίου τόπον» (Μάνδρα Σκαρτσίνη)…Τα σπίτια καίγονται. Τα γυναικόπαιδα μαζεμένα στα «επάνω αλώνια» (σημερινή πλατεία του χωριού), με προορισμό τα Σάλωνα. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται ο αείμνηστος ιερέας Αθανάσιος Βογόμυλος….. Μια πένθιμη λιτανεία που την αποτελούν πρόσωπα ηλικιωμένα. Γιαγιάδες κυρτωμένες απ΄ τα χρόνια και μικρά παιδιά στην αγκαλιά, βαδίζουν βιαίως προς τη Άμφισσα, για να γίνουν ασπίδα προστασίας σε περίπτωση κάποιας άλλης συμπλοκής με τις αντάρτικες ομάδες. Σε λίγο θα «κελαηδήσουν» τα πολυβόλα για να σημάνουν το αποκορύφωμα της φρικιαστικής καταστροφής, της εκδικητικής μανίας των Ιταλών. Το αίμα άρχισε να ρέει. Ήταν αίμα αθώων. Μανάδων και γερόντων…Οι γέροντες είναι ήδη στημένοι μπροστά στις κάνες των όπλων. Ζουν στιγμές αγωνίας και τρόμου. Πέντε γυναίκες δολοφονούνται μέσα στα σπίτια τους. Η πυρπόληση συνεχίζεται και οι φλόγες καταβροχθίζουν τα πάντα. Τα γυναικόπαιδα έχουν απομακρυνθεί. Ακολουθεί η βάρβαρη εκτέλεση των αδύναμων πατέρων και παππούδων, ανάμεσά τους ο Ηλίας Κατσάκουλας, ανάπηρος του Αλβανικού έπους με κομματιασμένα τα δύο του πόδια από κρυοπαγήματα στηριζόμενος στις πατερίτσες που τόλμησε να φωνάξει «Ζήτω η Ελλάδα». Ο Γερμανός αξιωματικός του έκοψε τη γλώσσα μπροστά στα μάτια του πατέρα του, γεγονός που μαρτυρά ο διασωθείς Ιωάννης Αναγνωστόπουλος..Ο 90χρονος Λουκάς Γ. Γκιούλος δέχτηκε επίθεση με λόγχη στα αλώνια του χωριού. Η Βουνιχώρα παραδομένη στις φλόγες ζει το δράμα της εκτέλεσης και της καταστροφής, την ίδια ώρα τα γυναικόπαιδα ύστερα από πορεία τριών ωρών φτάνουν στην Άμφισσα χωρίς να γνωρίζουν τι έχει γίνει. Τρεις μέρες μετά θα επιστρέψουν στο χωριό πεζοί, για να αντικρίσουν την καταστροφή. Να αντικρίσουν νεκρούς και άταφους τους αδελφούς, τις μητέρες και τους πατεράδες τους. Οι νεκροί ενταφιάζονται χωρίς παπά και ψάλτη. Η Βουνιχώρα ερημώνεται και ζει στην εξαθλίωση, την πείνα και τη δυστυχία. Μεταφορά από άρθρο του πρωτ .π. Ταξιάρχη Ν.Γκιούλου, Θεολόγου-Φιλόλογου, Εφημερίδα, Βουνιχώρα Φωκίδος, Α΄ Τρίμηνο 1998. 
1946.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής, λόγω βλάβης του κινητήρα, του αεροσκάφος της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε στην θάλασσα κοντά στην Φαληρική Ακτή με αποτέλεσμα τον θάνατο των αεροπόρων μας: Αδάμ Ιωάννη, Πλύτα Γεώργιου, Καννά Πέτρου, Αμάξη Νικόλαου, Ανδρικόπουλου Ιωάννη, Παπαμιχαλάκη Ευάγγελου-Αυγουστίνου, Τσιλιβάκου Μιχαήλ και Στεφάνου Ιωάννη. 1952.— Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Απόστολος Τσιανίκας κατά την εκτέλεση διατεταγμένης εκπαιδευτικής πτήσεως με αεροσκάφος, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη κοντά στη λίμνη Βόλβη της περιοχής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

1968.—Αρχίζει η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.


1969.—Οι κάτοικοι των χωριών Μεγάλα Καλύβια, Καματερό και Πύλη Τρικάλων αντιδρούν στην απαλλοτρίωση των εδαφών τους.


1974.—Ούτε έναν μήνα μετά την ελληνική ανακοίνωση για εντοπισμό τους, η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνει τις προθέσεις της να προχωρήσει σε υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.


1981.—Εκατοντάδες έλληνες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας λόγω του νέφους.


1994.—Αλβανικό φυλάκιο στην περιοχή της Επισκοπής δέχεται επίθεση από αγνώστους. Σκοτώνονται δύο Αλβανοί στρατιώτες. Η αλβανική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα ως υποκινητή της «τρομοκρατικής ενέργειας», όπως την αποκάλεσε ο εκπρόσωπός της.


1995.—Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.


.—Ο ΥΠΕΞ της τουρκίας Ερντάλ Ινονού δηλώνει ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.


1997.—Συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, με την κατηγορία για πέντε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών επίσης εκ προθέσεως, τέσσερις ένοπλες ληστείες, μια διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, μια διακεκριμένη περίπτωση φθοράς με φωτιά, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή.Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1440653112668278966

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item