Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 09 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

09 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

475.—Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Φλάβιος Βασιλίσκος, εκδίδει εγκύκλιο προς τους επισκόπους της αυτοκρατορίας, με την οποία υποστηρίζει τις θέσεις του Μονοφυσιτισμού. Είχε ανέλθει στον θρόνο μετά από ένα κίνημα εναντίον του διαδόχου του Λέοντος Β,’ Ζήνωνα. Όμως λόγω της θέσεώς του υπέρ της αιρέσεως του μονοφυσιτισμού, έχασε την υποστήριξη της Εκκλησίας και του λαού, με αποτέλεσμα την ανάκτηση του θρόνου από τον ανατραπέντα Ζήνωνα. Μετά από αυτό, αιχμαλωτίσθηκε και εξορίστηκε με την οικογένειά του στην Καππαδοκία.

491.—Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Ζήνων. Μετά τον θάνατο του Λέοντος Α’, ως γαμπρός του αυτοκράτορος, ορίστηκε κηδεμών του ανηλίκου ανηψιού του και διαδόχου, Λέοντος Β’. Όταν πέθανε και αυτός, ο Ζήνων έμεινε μονοκράτωρ. [474-475]. Έχασε την εξουσία για μικρό διάστημα [475-476], κατόπιν του κινήματος του Βασιλίσκου. Σύντομα όμως ανέκτησε την εξουσία. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε το πρώτο σχίσμα γνωστό ως Ακακιανό.


1015.—Ο Αυτοκράτωρ Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Εδέσσης, το οποίο κατείχαν οι βούλγαροι.
1438.—Αρχίζει στην Φεράρα της Ιταλίας, η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως, με στόχο την άρση του σχίσματος του 1054. Στη σύνοδο, η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία, συμμετέχει και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η΄. Αν και αποφασίζεται η ένωσις των δύο Εκκλησιών, η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινουπόλεως υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση. Η αποστολή αναχώρησε απ’ το λιμάνι της Κωνσταντινουπόλεως στις 27 Νοεμβρίου του 1437. Οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την σεισμογενή περιοχή του Βοσπόρου, ερμηνεύθηκαν από τους κληρικούς ως σημάδι οργής του Θεού! 

1463.—Ο Άγιος Ραφαήλ με καταγωγή την Ιθάκη, βρίσκει φρικτό θάνατο από τους τούρκους στην Μυτιλήνη. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος, και μετά την Άλωση έφυγε από την Μακεδονία όπου μόναζε, και πήγε ως Ηγούμενος στην Μονή της Θεοτόκου. Οι τούρκοι, τον έσφαξαν με πριόνι από το στόμα, ενώ μαζί του θανάτωσαν με εξίσου φρικτά βασανιστήρια τον Νικόλαο αλλά και την δωδεκάχρονη Ειρήνη, κόρη προεστού στο νησί. Την μικρή Ειρήνη, αφού πρώτα της έκοψαν το χέρι, την έβαλαν μέσα σε ένα πιθάρι και την έκαψαν ζωντανή μπροστά στα μάτια των γονιών της… Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη συγκαταλέγονται στη χορεία των Νεοφανών Αγίων και μάλιστα εκείνων που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Σχετικά με τον βίο τους γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη των Αγίων ιστορούνται με θαυματουργικό και αποκαλυπτικό τρόπο από το έτος 1959 μ.Χ. Από μία ανασκαφή που έγινε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε σε συνεχή οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ. 1770.—Μάχη στα Τρίκορφα, στα περίχωρα της Τριπόλεως μεταξύ Ελλήνων και αλβανών. Η πρώτη μάχη έγινε το 1769, μεταξύ 5000 Ελλήνων και 1500 Ρώσων που είχαν αρχίσει την πολιορκία της Τριπόλεως, και 12.000 αλβανών υπό τον στρατηγό Οσμάν Μπέη, χωρίς το αποτέλεσμά της να είναι νικηφόρο για τους Έλληνες. Όμως το 1770, οι Έλληνες συνέτριψαν τους αλβανούς οι οποίοι είχαν παραμείνει μετά τα Ορλωφικά, μαστίζοντας και λεηλατώντας την Πελοπόννησο.

1821.—Οι τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν πολλών μαρτυρίων, τον Αντώνιο Τσιρά και τον υιό του Στέφανο, διότι κατάγονταν από την Πελοπόννησο, όπου μαίνετο η Επανάστασις. Απεκεφάλισαν ή απηγχόνησαν επίσης τους Δημήτριο και Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, Δημήτριο Σκαναβή, Π.Τσιγκρή, Μ.Χατζερή, Γ.Μαυροκορδάτο, Χατζηβασίλη, Κομνηνό Κάλφα, Χ. Πανακό, Κ.Μάνο, Αλ.Μαυροκορδάτο, Κ. Ήμερο, Εμμ.Δανέλη, Ν. Χαντζερή, Δ. Χαντζερή, Αλ. Ράλλη, Ταλίκη, Δημ.καί Α.Λεβίδη, Ν. Μουρούζη (αδελφό του αποκεφαλισθέντος ήδη Κωνσταντίνου), δύο πρωτοσυγκέλλους των Πατριαρχείων και πολλούς άλλους. 
1825.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Γκούρα και τούρκων στην Δαύλα Λεβαδείας. Επιτυγχάνεται νίκη των Ελλήνων.

1826.—Μετά την απόφαση της Εξόδου (6/4), ο επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, με τον αρχιμανδρίτη Ζαλογγίτη και τους ιερείς Πλατύκα, Βάλβη και Αγλύκαντο, κοινωνούν τους κατοίκους Μεσολογγίου, ανερχομένους εις 10.500. 
1836.—Η Κυβέρνηση ψηφίζει τον πρώτο πολεοδομικό νόμο.

1870.—Η ομηρία του Ιταλού Διπλωμάτη και των Βρετανών περιηγητών που συνέβει στις 30/3, έχει την πλέον τραγική κατάληξη. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη, μετά από συμπλοκή στο Δήλεση, με τον στρατό, τους εκτελεί όλους. Η κυβέρνηση Ζαΐμη προσπάθησε αρχικά να διαπραγματευτεί με τους ληστές, στη συνέχεια όμως αποφάσισε την καταδίωξή τους. Την ελληνική κυβέρνηση επέκρινε οξύτατα η Μεγάλη Βρετανία. [βλ.30/3]


1878.—Κατά την διάρκεια εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, ο Παλαμάς απαγγέλει το πρώτο του αυτοτελές έργο, ‘’ Μεσολόγγι στον Τάφο των Ηρώων’’.


1897.—Τα ελληνικά στρατεύματα, μετά από τετραημέρες μάχες προς υπερτέρας τουρκικές δυνάμεις, εγκαταλείπουν την Νεζερό και συμπτύσονται νοτιότερα.


1906.—(π. ημερ.) Έναρξη της Μεσολυμπιάδας στην Αθήνα. Περίπου 50.000 θεατές παρακολούθησαν την έναρξη των αγώνων, ενώ, στους νικητές δόθηκαν μετάλλια που όμως δεν καταμετρώνται επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.


1911.—Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς, τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε την Δημοτική.


1913.—Βαλκανικοί πόλεμοι. Κατάληψη της πόλεως Σκόδρα. 
1914.— Επίθεση 1.500 αλβανών στο χωριό της Χιμάρας Πυλιούρι, αποκρούεται με επιτυχία. Οι αλβανοί υποχωρούν αφήνοντας πολλούς νεκρούς και αιχμαλώτους.

1919.—Διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια για την κατάσταση που επικρατεί στην δεινοπαθούσα Βόρειο Ήπειρο.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός Μ.Ασίας δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων.


1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο των αντιμαχομένων γίνεται δράση πυροβολικού.


.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου, με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς», ζητά την παραίτηση του βασιλέως Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι’ αυτό το άρθρο του, καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, παρέμεινε στην φυλακή για τέσσερις μήνες.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.


1923.—Διαμαρτυρίες προς τους Συμμάχους και την Κοινωνία των Εθνών για την τραγική κατάσταση των Ελλήνων αιχμαλώτων στην τουρκία. 
1928.—Η τουρκία θέλει να γίνει ‘’λαϊκό’’ κράτος, διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία [τελικά έγινε αμιγώς στρατιωτικό αλλά δεν κατάφερε ποτέ να διαχωρίσει την θρησκεία].

1941.—Ο σκληρός και επικός αγώνας των ηρωικών υπερασπιστών όλων των Οχυρών, δεν επέτρεψε στις γερμανικές δυνάμεις να διασπάσουν τη «Γραμμή Μεταξά», ούτε την τρίτη μέρα της επίθεσης. Όμως, η γρήγορη κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής αντίστασης, από την πρώτη κιόλας ημέρα, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλάδας του Αξιού ποταμού και η ανυπαρξία διαθέσιμων δυνάμεων για την κάλυψη του αριστερού πλευρού της οχυρωμένης τοποθεσίας του Μπέλες, έδωσε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στη 2η Γερμανική Τεθωρακισμένη Μεραρχία να εισβάλει στο ελληνικό έδαφος δια μέσου των κοιλάδων του Στρούμνιτσα και του Αξιού ποταμού. 


.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη. Η παράδοση της πόλεως έγινε από επιτροπή αποτελουμένη από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο και τον Αστυνομικό Διευθυντή της πόλεως. Στις 14:00 υπογράφηκε το πρωτόκολλο στο Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης. 
.—Στο μέτωπο οι Έλληνες μαχητές εξακολουθούν να ανθίστανται μέχρις εσχάτων ακόμα και μετά από τρεις ημέρες, όταν οι Γερμανοί, παρακάμπτοντας τα Οχυρά των Ε/Β συνόρων, εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Γιουγκοσλαβίας (την οποία συνέτριψαν σε τρεις μόνο μέρες) και έφτασαν στην Θεσσαλονίκη, οπότε και εδόθη εντολή συνθηκολογήσεως στις (περικυκλωμένες πλέον) Μονάδες των Οχυρών. Τα περισσότερα οχυρά, που παρέμεναν απόρθητα, αποχώρησαν ή παραδόθηκαν στις 10 Απριλίου, μετά την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου (9 Απριλίου 1941) και κατόπιν διαταγής των προϊσταμένων τους.

.—Με την είσοδο των Γερμανών στην Θράκη, η Ταξιαρχία Έβρου εισήλθε στο υπό τουρκική κατοχή έδαφος της Ανατολικής Θράκης όπου και αφοπλίστηκε από τους τούρκους. Ο Διοικητής της, Υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, όταν οι τούρκοι τού ζήτησαν το πιστόλι του, αυτοκτόνησε. 

.—Ο Συνταγματάρχης Χονδρός, όταν κυκλώθηκε από τους Γερμανούς μεταξύ Νυμφαίου-Κλειδίου, στην πρώτη διάσπαση του μετώπου, αυτοκτόνησε. 


.—Στο αλβανικό μέτωπο μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών συνάπτεται αγώνας πυροβολικού και περιπόλων.


1943.—Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ολοκαυτώματος του χωριού Αγία Ευθυμία, από τα 423 σπίτια του χωριού 365 κατεστράφησαν ολοσχερώς και τα 20 μερικώς.


1944.—Στην τοποθεσία Μαύρα Ληθάρια, ημέρα Κυριακή των Βαῒων, οι κομμουνιστές επιτίθενται σε αμαξοστοιχία που κατευθύνονταν στην Πάτρα. Στον συρμό επέβαιναν 42 Αστυφύλακες οι οποίοι συνελήφθησαν υπό των κομμουνιστών.


1945.—Εκτελείται διά απαγχονισμού στις φυλακές του φρουρίου Φλόσενμπουργκ, ο Γουλιέλμος Κανάρης, Γερμανός ναύαρχος, και φερόμενος ως απόγονος της γνωστής Ελληνικής οικογενείας. Ο λόγος της εκτελέσεώς του ήταν ότι θεωρήθηκε ένοχος για συμμετοχή στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ, γεγονός που ο ίδιος δεν παραδέχθηκε. Ήταν γιός του βιομηχάνου Κάρλ Κανάρης και της Αυγούστας το γένος Πόπ. Κατατάχθηκε στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό το 1905 σε ηλικία 17 ετών και σ’αυτό συνετέλεσε πολύ το όνομά του, που ήταν ίδιο με του Έλληνα πυρπολητή. Η πρώτη γνωριμία του φον Κανάρη με την οικογένεια του πυρπολητή χρονολογείται από το καλοκαίρι του 1908 όταν ως δόκιμος κατέπλευσε με το εκπαιδευτικό πλοίο του αυτοκρατορικού ναυτικού στο Φάληρο. Το πλοίο είχε επισκευθεί ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄και ο κυβερνήτης του, τον ενημέρωσε ότι έχει έναν ναυτικό δόκιμο που κατάγεται από την ελληνική ναυτική οικογένεια. Η οικογένεια Κανάρη ενημερώθηκε και κάλεσε τον νεαρό δόκιμο να το περιποιηθεί. Στις διάφορες ερωτήσεις για την καταγωγή του ο νεαρός είπε ότι το μόνο που γνωρίζει από οικογενειακή παράδοση, είναι ότι καταγόταν από τον Έλληνα πυρπολητή, αλλά δεν γνώριζε τίποτε άλλο για τους προγόνους του.Έτσι η οικογένεια Κανάρη έμεινε με πολλές απορίες για την καταγωγή και την σχέση του με αυτήν. Ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να ισχυρίζεται ότι ήταν απόγονος του πυρπολητή. Στην δεκαετία του 1920 ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον πλωτάρχη Μιλτιάδη Κανάρη, εγγονό του Κωνσταντίνου. Όταν ο Μιλτιάδης, προσπαθώντας να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον τουρκικό στόλο, έθεσε ερώτημα στον φον Κανάρη, εκείνος οργισμένος απάντησε ότι “πώς φαντάστηκε ότι ένας Γερμανός αξιωματικός θα γινόταν πληροφοριοδότης!!”. [από άρθρο του Αντιναυάρχου [εα]Ξενοφώντος Μαυρογιάννη]. 

.—Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα και την διαδέχεται η κυβέρνηση του Π.Βούλγαρη.


1947.—Οι εθνικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του αντιστράτηγου Βεντήρη, αρχίζουν ευρείας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην βόρεια Ελλάδα εναντίον των συμμοριτών.


.—Ο π. Αθανάσιος Γιαννόπουλος κατακρεουργήται οι κομμουνιστοσυμμορίτες. Ήταν εφημέριος στο χωριό Αετός. 
1951.—Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Παύλος Α΄, εγκαινιάζει τον επί ενοικίω ραδιοφωνικό πομπό των 50 kW που τοποθετήθηκε στα Νέα Λιόσια.

1953.—Ο υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του στρατάρχη Παπάγου, Σπυρίδων Μαρκεζίνης, ανακοινώνει ότι θα κόψει τρία μηδενικά από το χαρτονόμισμα. Έτσι, η ισοτιμία δραχμής-δολλαρίου γίνεται ένα δολλάριο προς τριάντα δραχμές και όχι προς τριάντα χιλιάδες, όπως ήταν προηγουμένως.


.—Αναγγελία των γάμων του εφευρέτη της πενικιλίνης Αλεξάντερ Φλέμινγκ με την Ελληνίδα συνεργάτιδά του, Αμαλία Κατσούρη.


1958.— Σκοτώθηκαν λόγω προσκρούσεως και συντριβής του αεροσκάφους τους στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» του όρους Πάρνωνας, κοντά στο χωριό Καστανίτσα Κυνουρίας Αρκαδίας, οι πιλότοι μας Γεώργιος Ρέππας και Παναγιώτης Παυλόπουλος. http://www.pasoipa.org.gr/ 
1968.—Εγκαίνια του θερμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαπόλεως.

1969.—Στον Υμηττό, εγκαινιάζεται ο νέος πομπός τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεών μας. [ΤΕΔ] Ήδη είχε αρχίσει να εκπέμπει ως κανάλι από τις 27 Φεβρουαρίου 1966.


1970.—Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τον Κορινθιακό προκαλεί ζημιές σε οικήματα. Σύμφωνα με επιστήμονες, περιοχές όπως είναι ο Κορινθιακός κόλπος ή το ρήγμα της Αταλάντης στη Θήβα, μπορούν να δώσουν ανά πάσα στιγμή κάποιο ισχυρό σεισμό.


1980.—Βαλίτσα με βόμβα εκρήγνυται λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.


1981.—Εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Πρωτεύουσας λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.


1989.—Στην εν λόγω δίκη, δημοσιοποιείται νέα κασέτα του Γιώργου Κοσκωτά που αναφέρεται στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα. 
1991.—Ρατσιστικό τρομοκρατικό κτύπημα σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, προκαλεί τον θάνατο 36 Ελλήνων.

1996.—Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ. Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο Κ.Σημίτης ως πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επισκέψεις στο Λευκό Οίκο, όπου έχει βρεθεί συνολικώς τέσσερις φορές.2000.—Οι εκλογές στην χώρα αναδεικνύουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως πρώτο κόμμα με ποσοστό 43,79% έναντι 42,74 της ΝΔ. [Διαφορά 72.400 ψήφων]. «Αντίπαλοι» και διεκδικητές της θέσης του Πρωθυπουργού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ήταν «Όλοι μαζί δημιουργούμε την Νέα Ελλάδα» […] και προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε»[...]

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 4325798338340303498

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item