Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

07 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

529.—Ετέθη σε ισχύ ο καταρτισθείς υπό επιτροπής νομομαθών Ιουστινιάνειος κώδικας (θεμελιώδες έργο της Νομικής επιστήμης).

795.—Κατά την νύκτα έγινε φοβερός σεισμός στην Κρήτη. 
1614.—Πεθαίνει ο Δομήνικος [Κυριάκος] Θεοτοκόπουλος, μεγάλος Έλληνας ζωγράφος γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο. Η καταγωγή της οικογενείας του ξεκινάει από παλιά και εγκαταστάθηκε στην Κρήτη πριν την καταλάβουν οι Βενετοί. Στην πατρίδα του τον βάπτισαν Κυριάκο, αλλά στην Ισπανία επεκράτησε το Δομήνικος ως συνέχεια του Dominus. Η τέχνη του Θεοτοκόπουλου είναι καρπός των ιστορικών συνθηκών και της όλης προπαιδείας της μεγαλοφυῒας του. Κρήτη, Βενετία, Ρώμη, Μαδρίτη, Τολέδο, αποτελούν τα ιστορικά του πλαίσια. Τα καλλιτεχνικά των χωρών οι πολιτικές και θρησκευτικές συνθήκες της εποχής του, επέδρασαν στην διαμόρφωσή του.Τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε στην ήδη υπάρχουσα Κρητική Σχολή. Το 1560 έφυγε για την Βενετία κρατώντας το όραμα της πατρίδας του ως την τελευταία του πνοή.Εκεί θέλοντας να διευρύνη την τεχνοτροπία του μαθήτευσε στην σχολή του Ιακώβου Δαπόντε με τον οποίο έμεινε δέκα χρόνια. Από εκεί άνοιξε τα φτερά του ως Ελ Γρέκο [ο Έλληνας], περνώντας πρώτα από την Ρώμη και καταλήγοντας στην αυλή του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Β’· συκοφαντημένος όμως από άλλους ζωγράφους που τον θεώρησαν ανταγωνιστή τους, εγκατέλειψε την βασιλική αυλή. Στην Μαδρίτη έκανε πολλές προσωπογραφίες καθώς και το εικονοστάσι του Σαν Ντομίγκο ελ Αντίγου. Αφού διέπρεψε σε λίγο διάστημα ως σχεδιαστής κοντά στον αρχιτέκτονα Έρρερε, έφυγε για το Τολέδο. Εκεί ο Ελ Γκρέκο δημιούργησε τραγικές μορφές γεμάτες μυστικισμό. Τα καλύτερα έργα του Θεοτοκόπουλου ανήκουν στην ισπανική περίοδο, όπου ήλθε και η πλήρης καλλιτεχνική του ωρίμανση. Στους πίνακές του οι μορφές φαίνονται ως οπτασίες, ως οράματα της στιγμής. Οι άγιοί του καθώς και οι προσωπογραφίες του έχουν βλέμμα πέρα των γήινων. Μορφές ελλειπτικές και μετεωριζόμενες, σώματα μακρύτερα από το φυσικό, με ακαθόριστα περιγράμματα, έντονη φωτοσκίαση, συνιστούν τη δύναμη του καλλιτέχνη, την μυστική μαγεία της συνθέσεως. Στο Τολέδο έμεινε ως το τέλος της ζωής του. Από μία ανάκριση της Ιεράς Εξετάσεως, μαθαίνουμε ότι έμεινε για πάντα Έλληνας. Σε μία συνομιλία του με έναν θρησκευτικό ηγέτη είπε απερίφραστα «για μένα δε θα ήθελα να είμαι παρά μονάχα Έλληνας. Στην Κρήτη ονειρευόμουν την Ιταλία, στην Ιταλία ονειρευόμουν την Ισπανία, αλλά τώρα μου φαίνεται πως πρέπει να εύχομαι να γυρίσω πίσω στην Κρήτη». 

1770.—Τέσσερις χιλιάδες Μανιάτες και δύο χιλιάδες Μανιάτισσες, oπλισμένoι με δρέπανα και αξίνες, περικυκλώνουν τη νύχτα τους παρά τον Αλμυρό τουρκαλβανούς του Χατζή Οσμάν πασά -που απαριθμούνται σε οκτώ χιλιάδες- και εξολοθρεύουν άνω των χιλίων. Οι υπόλοιποι κατεκόπησαν την επόμενη ημέρα, πέφτοντας σε ενέδρα στη θέση Τρικεφάλι, μόλις δε περί τους δύο χιλιάδες κατόρθωσαν να σωθούν στον Μυστρά. 
1821.—Στην Μεθώνη γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων και τούρκων και φονεύεται ο Έλλην αρχηγός Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και δέκα σύντροφοί του.

.—Οι δημογέροντες και οι καπετάνιοι των Σφακιών, κάνουν μια σύναξη την Μεγάλη Πέμπτη στα Γλυκά Νερά Σφακίων (Κρήτη) να συζητήσουν για τον σηκωμό. Η απόφαση της μυστικής σύναξης, ήταν ναι στο νέο σηκωμό αλλά για να υπάρξουν ελπίδες λευτεριάς, θα πρέπει να συμμετέχει όλο το νησί.


1822.—Οι οπλαρχηγοί της Ναούσης καταφεύγουν στον Πύργο Χ. Ζαφειράκη όπου και γίνεται σφοδρή μάχη με τους τούρκους.


1824.—(π.ημερ.) Ο λόρδος Βύρων πεθαίνει στο Μεσολόγγι από πνευμονία. Ο θάνατός του βύθισε σε γενικό πένθος ολόκληρη την Ελλάδα. Η προσωρινή Διοίκηση της Δυτικής Ελλάδος, διέταξε να ριφθούν 37 κανονιοβολισμοί, όσα ήσαν τα έτη τής ζωής του, να κλείσουν όλα τα καταστήματα πλην των φαρμακείων και να γίνει γενική πενθηφορία επί 21 ημέρες.


1825.—Ο Ιωάννης Γκούρας αποκρούει τους τούρκους παρά την Δαύλεια και προξενεί σε αυτούς βαρειές απωλείες.


.—Στο Κρεμμύδι Πυλίας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Σκούρτη και Αιγυπτίων, στην οποία νικούν οι Αιγύπτιοι. Οι τουρκοαιγύπτιοι επιτέθηκαν με τρείς χιλιάδες πεζούς, τετρακόσιους ιππείς και τέσσερα κανόνια εναντίον του ελληνικού στρατοπέδου. Οι Έλληνες είχαν παραταχθεί καθ’υπόδειξη του Σκούρτη, σε σχήμα ημικυκλίου. Στα αριστερά είχαν παραταχθεί οι Καρατάσος, Κ.Μπότσαρης και Χατζηχρήστος, στο κέντρο ο Σκούρτης και στα δεξιά ο Καραϊσκάκης και ο Τζαβέλλας. Ο Ιμπραήμ διαπιστώνοντας ότι ο Σκούρτης δεν είχε φτιάξει ταμπούρια, έριξε το βάρος της επιθέσεως εναντίον του. Οι Έλληνες κυκλωμένοι από όλες τις πλευρές αναγκάστηκαν να ανοίξουν δρόμο μέσα από τις γραμμές του ιππικού, όμως άφησαν στο πεδίο της μάχης 600 νεκρούς. Από τους τουρκοαιγύπτιους, σκοτώθηκαν 850 και τραυματίστηκαν 210. Η ήττα στο Κρεμμύδι είχε φοβερές επιπτώσεις στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.Στην μάχη αυτή μεταξύ άλλων αιχμαλωτίσθηκε και ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος που απελευθερώθηκε τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους με ανταλλαγή αιχμαλώτων και καταβολή λύτρων. Για την παράταξη μάχης υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ του Καραϊσκάκη και του θαλασσινού Σκούρτη και όπως αποδείχθηκε στην πράξη ο Καραϊσκάκης είχε δίκιο. 
.—Παραδίδεται από μόνος του ο ήρωας της Γραβιάς Οδυσσέας Ανδρούτσος στον παλιό συνεργάτη και πρωτοπαλίκαρό του Γιάννη Γκούρα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους όρκους και υποσχέσεις του. Μετά από λίγες ημέρες θα φυλακιστεί στην Ακρόπολη κατόπιν της δόλιας σκευωρίας των κυβερνητικών Μαυροκορδάτου και Κωλέττη. Γράφει ο Μακρυγιάννης: «Του γιόμωσε του Γκούρα ο Κωλέττης λίρες, του γιόμωσε το δισάκι απ’ αυτές και από τα λάφυρα του Νοταρά, του Σισίνη κι αλλονών, τον ίδιο και τον Κατζικοστάθη. Αφού τους έκανε αυτείνη την καλωσύνη ο Κωλέττης, τον πουλημένο άνθρωπο κι άρπαγο τον έκανε αρχηγό να πάγη εναντίον του Δυσσέως… έτζι πάει ο δυστυχής Δυσσέος. Ήρθε τούτες τις μέρες εδώ ο Γκούρας, γιόμωσε το δισάκι του λίρες, επικύρωσε και στην κυβέρνηση άλλες οχτακόσιες χιλιάδες γρόσια, ότι κάνει να λάβει από την κυβέρνηση…».

1867.—Ο Π.Κορωναίος ηγούμενος των Κρητών επαναστατών, και ο Λ.Πετροπουλάκης επικεφαλής 500 Μανιατών εθελοντών, έπειτα από ηρωϊκή άμυνα παρά τα στενά του Τυλισσού (επαρχίας Μυλοποτάμου), εξέρχονται ξιφήρεις και κατατροπώνουν τον στρατό του Ρεσίτ πασσά. Μετά των Ελλήνων, συνπολέμησε ο Ούγγρος συνταγματάρχης Σίγγφριδ και σώμα Ιταλών εθελοντών των οποίων ο ηρωϊκός αρχηγός Καίσαρ φονεύθη.


1874.— Τελέσθηκαν με απλότητα τα εγκαίνια της πρώτης βασιλικής κατοικίας στο Τατόϊ.


1885.—Στις εκλογές της χώρας, πρώτο έρχεται το κόμμα του Θεόδωρου Δηληγιάννη. Την ταραγμένη και ασταθή πολιτικά εποχή από το 1895 έως το 1909, οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν μπορούσαν να επιβιώσουν και παραχώρησαν τη θέση τους σε προσωποπαγή αρχηγικά κόμματα υπό τους πολιτικούς αρχηγούς Δημήτριο Ράλλη, Αλέξανδρο Ζαΐμη, και Θεόδωρο Δεληγιάννη. 
1896.—[ν.ημ.] Ο Λεωνίδας Πύργος ανακηρύσσεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Νικά [26/3 π.ημ.] στο ξίφος ασκήσεων διδασκάλων τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Γάλλο Peronet, στο ειδικά διαμορφωμένο Ζάππειο. Τρεις μέρες μετά, ο Σπύρος Λούης θα στεφθεί και αυτός Χρυσός Ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο.

1897.—Ο Ελληνικός Στρατός διέρχεται τον Άραχθο, απελευθερώνει τους Κουμτζάδες και την Φιλιππιάδα και αναγκάζει τους τούρκους να υποχωρήσουν προς τον Λούρο.


1914.—Απονέμεται στον Βασιλέα Κωνσταντίνο η στραταρχική ράβδος για την νικηφόρο διεξαγωγή των δύο βαλκανικών πολέμων, κατά τους οποίους ήταν αρχιστράτηγος. 
1917.—Ιταλικό απόσπασμα από εκατό πενήντα άνδρες καταλαμβάνει τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Οι Ιταλοί με την φιλοαλβανική πολιτική τους, προσπάθησαν να επιβάλλουν στα χωριά την δικαιοδοσία των Αγάδων Φιλιατών, οι κάτοικοι όμως αντέδρασαν και ξυλοκόπησαν αγρίως σώμα τουρκαλβανών εισπρακτόρων.

.—Πεθαίνει ο Σπυρίδων - Φιλίσκος Σαμάρας, ένας από τους διαπρεπέστερους Έλληνες συνθέτες και ο κορυφαίος συνθέτης της Επτανησιακής Σχολής. 1919.—Κυριακή του Πάσχα εκτελείται από Ιταλούς ο ιερέας Παπα-Σάββας, επειδή ζήτησε Ένωση των Δωδεκανήσων με την μητέρα Ελλάδα. Οι ιταλικές αρχές επιχείρησαν να εμποδίσουν την διενέργεια πανδωδεκανησιακού συλλαλητηρίου για την Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα και στην ειρηνική εκδήλωση των κατοίκων αντέταξαν ένοπλη βία, με αποτέλεσμα να φονευθούν από τις λόγχες τους στο χωριό Παραδείσι [Βιλλανόβα] ο ιερέας Παπαλουκάς [Λουκάς Παπακωνσταντίνου] και η αγρότισσα Ανθούλα Ζερβού. Τα γεγονότα, που έμειναν στην ιστορία ως “Αιματηρό Πάσχα”, πήραν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που άρχισε να βλέπει πλέον με συμπάθεια τον Δωδεκανησιακό αγώνα. 1920.—Ο Ελληνικός Στρατός της Μ. Ασίας δέχεται επιθέσεις εκ μέρους των τούρκων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει την περιοχή από ληστές τούρκους.


1929.—Διεξάγεται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ο πρώτος επίσημος αγώνας της Εθνικής Ομάδος ποδοσφαίρου της Ελλάδος απέναντι στην δεύτερη ομάδα της Ιταλίας (αποτέλεσμα, 1-4). Ο Ναχμίας του Ηρακλή έγινε ο πρώτος επίσημος σκόρερ της εθνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο, με το γκολ της τιμής στο 60′.


1939.—Ιταλικές δυνάμεις αποβιβάζονται στα λιμάνια του Αγίου Ιωάννη Μεδούης, Δυρραχίου, Αυλώνα και Αγίων Σαράντα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταλαμβάνουν την αλβανία και την μετατρέπουν σε ιταλικό προτεκτοράτο. Η αλβανική βασιλική οικογένεια του Αχμέτ Ζώγου εγκαταλείπει την χώρα.


1941.—Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΙΣΤΙΜΠΕΗ ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΣΕ. Προκεχωρημένα ελληνικά τμήματα καταλαμβάνουν κατόπιν σκληρού αγώνος τα υψώματα 1016 και 1031 αιχμαλωτίζοντας ολόκληρο γερμανικό τάγμα 550 ανδρών. Το οχυρό Ιστίμπεη, έπειτα από λυσσώδη αντίσταση, που προκάλεσε τον θαυμασμό των Γερμανών, πίπτει. Δώδεκα γερμανικές πυροβολαρχίες βαρέος πυροβολικού βάλλουν κατά τού οχυρού Εχίνος, το οποίο εξακολουθεί να ανθίσταται. «Το πρωῒ της 7ης Απριλίου, βρήκε το Οχυρό ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ” να συνεχίζει το σκληρό και επικό αγώνα του. Όλα τα επιφανειακά έργα του Οχυρού έχουν καταστραφεί. Επανειληµµένες απόπειρες των Γερµανών, για κάθοδο εντός των στοών, αποκρούονται µε βαρειές απώλειες. Για τον ηρωισµό και τη γενναιότητα των υπερασπιστών του Οχυρού ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ”, εκφράσθηκαν µε θαυµασµό οι Γερµανοί και δήλωσαν απερίφραστα, ότι εάν δεν διέθεταν συντριπτική υπεροχή σε αεροπλάνα, άρµατα και αντιαρµατικά πυροβόλα, η πτώση του Οχυρού θα ήταν αδύνατη». 
.—«Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23:30, ο διοικητής του Οχυρού ταγµατάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος θεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Την ίδια ώρα, ο Γερµανός Στρατηγός, έσφιγγε το χέρι του διοικητού του Οχυρού και του έλεγε: ”Το Γερµανικόν Έθνος δι εµού, συγχαίρει τους ήρωας υπερασπιστάς τού Οχυρού τούτου, οι οποίοι επεσκίασαν την δόξαν τού Λεωνίδου και τού Θεµιστοκλέους. Σας παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε εις όλους τους Αξκούς και Οπλίτας τού Οχυρού. Χθές το βράδυ το ραδιόφωνον τού Βερολίνου και τού Λονδίνου έψαλλαν ύµνους δι’ εσάς.” Τότε ο ∆κτής τού Οχυρού απάντησε υπερήφανα : ”Ουδέν επράξαµε, Στρατηγέ, παρά µόνο το καθήκον µας, ως υπερασπισταί του Πατρίου εδάφους”».

.—«Στις 11.00 τις 6ης Απριλίου οι Γερµανοί φτάνοντας µπροστά από τα οχυρά ΛΙΣΣΕ και ΠΥΡΑΜΙ∆ΟΕΙ∆ΕΣ για να παραβιάσουν τη στενωπό Γρανίτου, βάλλονται αποτελεσµατικά και καθηλώνονται µε σοβαρές απώλειες. Στις 7,8 και 9 Απριλίου οι Γερµανοί συνεχίζουν τις επιθέσεις καταλήψεως των οχυρών χωρίς κανένα αποτέλεσµα. Όσες φορές κατόρθωσαν οι Γερµανοί να εισέλθουν εντός των υπογείων στοών των οχυρών, ο αγώνας λάµβανε δραµατική τροπή, καθώς οι ηρωικοί υπερασπιστές µε αυτοθυσία και ηρωισµό κατόρθωναν να τους εξοντώσουν ή να τους συλλάβουν. Όµως µετά από τη ραγδαία κατάρρευση της γιουγκοσλαβικής αντιστάσεως, που επέτρεψε την υπερκέραση της τοποθεσίας Μπέλες -Νέστος και την ταχεία προέλαση των γερµανικών τεθωρακισµένων προς τη Θεσσαλονίκη, επήλθε η µοιραία συνθηκολόγηση. Οι ίδιοι οι Γερµανοί, εξέφρασαν το θαυµασµό για την ανδρεία και µαχητικότητα του Ελληνικού Στρατού».


.—Η γερμανική αεροπορία συνεχίζει τον βομβαρδισμό τον Πειραιά.


1943.—Ο Ιωάννης Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδος. [7/4/1943 έως 12/10/1944]


.— Την πρωΐα της 7ης Απριλίου 1943 επισκέφθηκε τον κρατούμενο Συνταγματάρχη Στέφανο Σαράφη ο Ταγματάρχης του Ε.Λ.Α.Σ. Θύμιος Ζούλας, στον οποίον ανακοίνωσε την ληφθείσα απόφασή του να ενταχθεί στον Ε.Λ.Α.Σ. Κατόπιν αυτού και αφού χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα κρατήσεως του, αυτός συναντήθηκε και μετά του “καπετάνιου” του Ε.Λ.Α.Σ. “Άρη Βελουχιώτη” και του Πολιτικού Επιτρόπου ή Καθοδηγητού (Κομμισσαρίου) του Κ.Κ.Ε. “Βασίλη Σαμαρινιώτη”, προς τους οποίους επανέλαβε την πρόθεσή του να καταταγεί στον Ε.Λ.Α.Σ. “Ο ΕΛΑΣ, αφού από την 3/3 διέλυσε το ένοπλο αντιστασιακό σώμα ΕΣΑΠ, έφερε στη Σπερχειάδα ως αιχμαλώτους τους, Σαράφη, Κωστόπουλο και Κωστορίζο,-ηγετικά στελέχη ένοπλων αντιστασιακών οργανώσεων- με τους συντρόφους τους, με σκοπό την παραπομπή τους σε ανταρτοδικείο με την κατηγορία της συνεργασίας αυτών μετά των κατακτητών. Ο εξευτελισμός, τον οποίον υπέστη ο Συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης και η ασκηθείσα επ’ αυτού συνεχής ψυχολογική βία, επέδρασαν λίαν δυσμενώς επί του ηθικού του, το οποίο εκάμφθη πλήρως. Τελικά, κατέρρευσε, λιποψύχισε, λύγισε, απώλεσε την υπερηφάνειά του, μετεβλήθη σε ελεεινό ανθρώπινο ράκος και συνθηκολόγησε, παραδοθείς άνευ όρων στους δημίους του. Ως εκ τούτου έδωσε αφορμή να διατυπωθούν υπόνοιες περί συμπαιγνίας Στεφάνου Σαράφη μετά του Κ.Κ.Ε. (Ε.Α.Μ.) για την διάλυση υπό του Ε.Λ.Α.Σ. του “Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπάθειας” (“Ε.Σ.Α.Π.”) του Ταγματάρχη Γεωργίου Κωστοπούλου”. [βλ.14/3 & 4/4] 
1944.—Γραμματικό: Άλλο ένα ειδεχθές έγκλημα των κομμουνιστών. Την 7η Απριλίου 1944, λίγους μόλις μήνες προ της απελευθερώσεως της πόλεως των Αθηνών από τους Γερμανούς, οι ορδές των σοβιετικών εγκληματιών του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, επιδίδονται στην εκκαθάριση των ιδεολογικών τους αντιπάλων, προκειμένου να καταστούν κύριοι της απελευθερωμένης Ελλάδος. Το σοβιετικό τους ιδεώδες όμως, συναντά σθεναρή αντίσταση από τους Έλληνες Εθνικιστές, τον Εθνικό μας Στρατό και τους άνδρες της Χωροφυλακής! Την νύχτα της 6ης προς 7η Απριλίου 1944 και  μόλις τριάντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ομάδα 45-50 ανδρών του αποκαλούμενου ΕΛΑΣ επιτέθηκε κατά της δυνάμεως του Σταθμού Χωροφυλακής Μαραθώνος, απαρτιζόμενης από τον ανθυπασπιστή Σκαρμούτσο Κωνσταντίνο, τον ενωμοτάρχη Τασόπουλο Αθανάσιο και των χωροφυλάκων Ζούμπερη Παύλο, Μπρίνια Ιωάννη, Βαλαή Βασίλειο, Βουτσαδάκη Κωνσταντίνο, Μέντζο Κωνσταντίνο, Καμπιώτου Ευάγγελο, Αντζελέτο Αλέξανδρο, Κουβέλη Χριστόφορο, Πατούχα Χρήστο, Μπάμπαλη Βασίλειο και Αναστασόπουλο Ιωάννη. Οι έξι Χωροφύλακες εκτελέσθηκαν αγρίως από τον «καπετάν Αράπη» και τους συντρόφους του, με πλήγματα από μαχαίρι στην καρδιά και την καρωτίδα. 


.— Εκτελέστηκε στην θέση Τέλιανη Μαυρολιθαρίου Παρνασσίδας, από τους εχθρούς της Πατρίδος, ο πιλότος μας Χαϊτάκης Ασκληπιός.

1949.—Ημερομηνία ιδρύσεως του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι το μεγαλύτερο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και παρουσιάζει την δημιουργία, ιστορία και εξέλιξη του Ναυτικού των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας. Στον χώρο του λειτουργεί και η μοναδική ναυτική βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 10.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών.


1951.— Κατά την διάρκεια εικονικών βυθίσεων το αεροσκάφος του άτυχου πιλότου Αθανάσιου Βρότση, προσέκρουσε σε κορμό δένδρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο χειριστής.


1958.—Ανακοινώνεται ότι, στις προσεχείς εκλογές θα διοριστούν για πρώτη φορά και γυναίκες δικαστικοί αντιπρόσωποι. 
1970.—Η δριμεία επίθεση του Διγενή Γρίβα, σε ομιλία του στην Αθήνα, προκαλεί τις αντιδράσεις του Μακαρίου.

1991.—Στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1967, όταν απαγορεύθηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.


1992.—Πεθαίνει ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην υπουργός Αντώνης Τρίτσης, από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπήρξε αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού στο ύψος και στο δέκαθλο.


1995.—Ανακοινώνονται τα διεθνή βραβεία Ωνάση, τα οποία απονέμονται στον γενικό γραμματέα τού ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, στη Γαλλίδα καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, Ζακλίν Ντε Ρομιγί, στον καθηγητή Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Βαρώτσο, και στον καθηγητή τού Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, Γιορκ Ιμπέργκερ.


1998.—Υποκατάστημα της Citibank στην Κυψέλη Αθηνών, δέχεται επίθεση με ρουκέτα από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.


1999.—Η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι φορώντας φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ σερβικό λαό.


2004.—Περίπου 7,6 εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%. 


.—Μεγάλη Τετάρτη, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος παροτρύνει μέσω ενός ιστορικού διαγγέλματος τον κυπριακό λαό να ταχθεί ενάντια στο καταστροφικό Σχέδιο Ανάν και να πει ΟΧΙ.2005.—Πεθαίνει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς και ερμηνευτές, ο “σερ” όπως τον χαρακτήρησε ο Δημήτρης Ψαθάς.Τα πρώτα μουσικά του βήματα τα έκανε σ’ ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του, τραγουδώντας με μία κιθάρα, ευρωπαϊκά. Όλα άλλαξαν, όταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα του 1937 πήγε ν’ ακούσει τρεις μουσικούς που έπαιζαν με τα μπουζούκια τους σ’ ένα κουτούκι. Ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μανώλης Χιώτης και ο Στράτος Παγιουμτζής. Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι “γέννησε” τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Ερμηνεύοντας με την δωρική φωνή του τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι. Ο ίδιος συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 4973718689356674003

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item