Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

05 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

582.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ευτύχιος. Επί των ημερών της πρώτης Πατριαρχίας του, και συγκεκριμένα από τις 5 Μαΐου έως τις 21 Ιουνίου του 553 μ.χ., έγινε και η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος. Καθαιρέθηκε και εξορίστηκε, αρχικά στην Πρίγκηπο και αργότερα στην Αμάσεια του Πόντου, λόγω της διαφωνίας του με τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό σχετικά με την αίρεση των αφθαρτοδοκητών την οποία και καταδίκασε. Τον επανέφερε στον πατριαρχικό θρόνο ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Β”το 577 μ.Χ.

1654.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιος Γ΄ Πατελάρος. Τον Μάρτιο του 1634 μ.Χ. εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με τη βοήθεια του Σουλτάνου, αλλά και λατινοφρόνων και Ιησουητών. Εκθρονίστηκε πάντως συντομότατα (ίσως και εντός έτους) και επέστρεψε στο Άγιο Όρος. Το 1643 μ.Χ. ο Αθανάσιος μετέβη στη Μολδαβία και στη Βλαχία, όπου κέρδισε τη συμπαράσταση του τοπικού ηγεμόνα Βαλείου, και αναρριχήθηκε εκ νέου στον Πατριαρχικό Θρόνο το 1652 μ.Χ. για δεκαπέντε ημέρες. Μετά τη νέα έκπτωσή του από τον Θρόνο, ο Αθανάσιος μετέβη στη Ρωσία και αργότερα στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Στη Ρωσία άσκησε σημαντικό ιεραποστολικό έργο και αντιλατινική δράση, πράγμα που δικαιολογεί και την ιδιαίτερη τιμή των Ρώσων στο πρόσωπό του.


1688.—Οι έρημοι κάτοικοι της Αθήνας, για να γλυτώσουν την οργή του σερασκέρη Ισμαήλ πασά, πού βρισκόταν στην Θήβα, συνεχίζουν την εγκατάληψη των πατρογονικών τους εστιών· θα σκορπίσουν άλλοι στα Ιόνια νησιά, άλλοι στις Κυκλάδες και άλλοι στην Σαλαμίνα (Κούλουρη) και την Αίγινα. Είχε προηγηθεί ο λοιμός που ξεκίνησε και αποδεκάτισε τον στρατό του Ενετού αρχιστράτηγου Μοροζίνη, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από την Αττική.


1721.— Κατόπιν ψευδομαρτυρίας ενός τούρκου, η Νεομάρτυρας Αργυρή από την Προύσα, ρίπτεται στις φυλακές της Κωνσταντινουπόλεως. Παρέδωσε την ψυχή της μετά από 16 χρόνων φρικτά μαρτύρια. Στις 5 Απριλίου ενταφιάσθηκε κατά την επιθυμία της σε μία άκρη στον περίβολο του ναού της οσιομάρτυρος Αγίας Παρασκευής στο Χάσκιοϊ [Πικρίδιο] που ήταν τότε νεκροταφείο. 
1801.—Οι τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Γεώργιο από την Έφεσο.

1820.—Σύμφωνα με τη διήγηση του Άγγλου ιεραποστόλου Ιωσήφ Wolff, που γράφτηκε στις 2 Απριλίου 1839 μ.Χ., οι τούρκοι δολοφονούν στα Ιεροσόλυμα τον νεομάρτυρα Παναγιώτη.


1821.—Συνεχίζονται οι σφαγές Ελλήνων υπό των τούρκων ιδίως στην Κωνσταντινούπολη (απεκεφαλίσθησαν οι Μαυροκορδάτος, Τσίγκρας, Σκαναβής, Χοντζεράς).


.—Αρχίζει ο θαλάσσιος αποκλεισμός του Ναυπλίου από την Μπουμπουλίνα.


1824.—[17/4 ν.ημ] Σφαγές Σφακιανών στην Κρήτη. Ο παπά Ανδρουλής Σκορδύλης, ο παπά Γεώργιος Χαρούπης, οι υπερήλικοι Αντώνιος Λυκάκης, Θεόδωρος Κούργελης και ο Γεώργιος Πωλάκης με τις οικογένειες τους και φίλων τους ένα σύνολο 73 ανθρώπων πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Όταν με το πλοιάριο τους περνούσαν από το Κάβο Σφηνάρι τους εντόπισαν τα τούρκικα πλοία και αναγκάσθηκαν να αποβιβασθούν. Ψάχνοντας δρόμο επιστροφής για τα Σφακιά ένας ντόπιος τους υπέδειξε τόπο να κοιμηθούν, ο ίδιος το βράδυ τους πρόδωσε στους τούρκους. Το βράδυ της Μ.Παρασκευής 5 Απριλίου οι τούρκοι τους έσφαξαν όλους, μόνο η σύζυγος του παπά Σκορδύλη διέφυγε και μετά από τρεις μέρες την μάζεψε παραπλέον Σφακιανό πλοίο.


.—Οι οπαδοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά. Στην πρώτη φάση του εμφυλίου, η Κυβέρνηση του Κρανιδίου έστειλε τρείς χιλιάδες στρατιώτες υπό τους Λόντο, Γιατράκο, Κεφάλα και Νοταρά, για να πολιορκήσει την Τριπολιτσά. Εντός της πόλεως υπήρχε όλο το παλαιό Εκτελεστικό μαζί με τους Θ.Κολοκοτρώνη, Νικήτα Σταματελόπουλο, Τσόκρη, Γενναίο Κολοκοτρώνη, Θοδωρή Γρίβα, Κανέλλο Δεληγιάννη και χίλιους στρατιώτες.Τελικά ηΤριπολιτσά θα περάσει στα χέρια των Κυβερνητικών μετά από συμβιβασμό των αντιπάλων παρατάξεων που προέβλεπε να ουδετεροποιηθεί η πόλις και να γίνει ανακωχή.


1841.—Μετά την αποτυχημένη επανάσταση (Χαιρέτη και Βασιλογεώργη) τον παρελθόντα Φεβρουάριο, οι επαναστάτες στέλνουν υπόμνημα στους προξένους των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, ζητώντας την προστασία των δικαιωμάτων του κρητικού λαού καθώς και την εθνική τους αποκατάσταση.


1897.—Η τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά τής Ελλάδος. Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών, οι οποίες κατείχαν το όρος Ανάληψης. Τα τουρκικά φρούρια της Πρέβεζας, ανοίγουν πυρ εναντίον των Ελληνικών θέσεων και βυθίζουν ταυτόχρονα το ελληνικό πλοίο “Μακεδονία” την στιγμή που έβγαινε από τον Αμβρακικό κόλπο. 
1901.—Το φύλλο της εφημερίδος «Εμπρός» γράφει σχετικά με τις εξελίξεις του ναυαγίου των Αντικυθήρων: “ Σύμφωνα με πληροφορίες προς το Υπουργείο της Παιδείας, οι εργασίες για την ανεύρεση και των υπολοίπων αρχαιοτήτων επαναλήφθηκαν χθες. Ο Ιταλός συγκολλητής, αφού τελείωσε τις εργασίες του αναχώρησε χθες για την Ιταλία. Τα τεμάχια που αυτός συγκόλλησε δεν παρέχουν και αρκετό δείγμα της τέχνης του, και γι’ αυτό ο κ.Στάης δεν τού ανέθεσε τη συγκόλληση τού χάλκινου αγάλματος τού Ερμή, τού οποίου ο καθαρισμός συνεχίζεται”.

.—Κατόπιν πιέσεων της τουρκίας στην βουλγαρία, λαμβάνουν χώρα συλλήψεις και παράδοση πολλών πρακτόρων της δεύτερης.


.—Εξαναγκάζεται σε παραίτηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Κωνσταντίνος Ε’ από τους εκπροσώπους τής πλειοψηφίας των δύο σωμάτων της Συνόδου, τη θέση του οποίου θεωρείτο βέβαιο ότι, θα έπαιρνε ο Ιωακείμ Γ’. Τοποτηρητής για μικρό διάστημα τέθηκε ο Προύσης. «Τὴν 5ην Ἀπριλίου 1901 ὁ πρῴην ΚΠόλεως Κωνσταντῖνος Ε´ ἐξαπέλυσε πρὸς τοὺς μητροπολίτας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου ἐγκύκλιον ἐπιστολήν, εἰς τὴν ὁποίαν ἐξέθετε τὰ διατρέξαντα, ὑπογράφων, «ὁ οὕτω πεπαυμένος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κωνσταντῖνος».


1902.—Οι αρχές της χώρας μελετούν την εκποίηση 300 τηλεβόλων του Ιερού Αγώνος. Έκαστο ζυγίζει περισσότερο από 2.000 οκάδες. 
1905.—Στην Μπελκαμένη της Μακεδονίας, πίπτει ηρωικά μαχόμενος εναντίων τούρκων, μαζί με οκτώ παλληκάρια του, ο μακεδονομάχος Λαμπρινός Βρανάς. Είχε καταγωγή από τον Καλλικράτη Σφακίων. Αξιοσημείωτο είναι, ότι μετά τον θάνατο του αδελφού του, ο Ιωάννης Βρανάς πήγε στην Μακεδονία προς εκδίκηση. Αφού τελείωσε ο Μακεδονικός Αγών, ο Ιωάννης συνέχισε στον Ηπειρωτικό Αγώνα όπου και θυσιάστηκε επίσης ηρωικά στην Κοριτσά, τον Σεπτέμβριο του 1914. .—Μετά την επιχείρηση της Ζαγορίτσανης, ο μακεδονομάχος Καούδης αποφασίζει να επιστρέψει στην Αθήνα για να φτιάξει νέο σώμα και να ξαναγυρίσει. Μαζί του επιστρέφει ο Λάκης Νταηλάκης μαζί με τους οπαδούς του Γ.Σεϊμενάκη, Μ.Σεϊμενάκη, Χ. Σταυρόπετρο, Ι.Πάτερο, Σ.Κλειδή, Γ.Κλάπα, προκειμένου να προμηθευθούν όπλα Μάνλιχερ. Η ομάδα ξεκίνησε για την Αθήνα στις 5/18 Απριλίου και έφθασε στις 12/25. Από το σώμα του Καούδη οι Χρ.Λευκαρουδάκης, Δ. Νταλίπης, Σίμος (Στογιάν) Ιωαννίδης, μένουν και κατατάσσονται στο σώμα του Καραβίτη.

1906.—Καταφθάνουν στην Αθήνα ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας Εδουάρδος Ζ΄ και η σύζυγός του βασίλισσα Αλεξάνδρα, για να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα της Μεσολυμπιάδας.


.—Εμπλοκή της Αγγλίας στο Μακεδονικό ζήτημα μετά από Κρατικό τηλεγράφημα, που ενημερώνει γιά πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική γή.


1908.—Ημερομηνία γέννησης ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διευθυντές ορχήστρας, τού ελληνικής καταγωγής Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Για τις υπηρεσίες τού παππού του, Θεόδωρου Καραγιάννη στην βιομηχανία υφασμάτων, ο Φρειδερίκος Αύγουστος Α’ απένειμε το 1792, τον τίτλο ευγενείας «φον».Ο Χέρμπερτ, έδειξε από μικρή ηλικία ως παιδί θαύμα την κλίση του στην μουσική. Για το ταλέντο του στη διεύθυνση ορχήστρας, έχει τιμηθεί εκτεταμένα από κάθε θεσμό και μουσική επιτροπή του κόσμου. Στον τομέα των ηχογραφήσεων, είχε καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη και επικράτηση του CD [συμπακτωμένου δίσκου], στους μουσικούς κύκλους της δεκαετίας του 1980. Πέρα όμως από το ταλέντο του, χαρακτηρίστηκε ως «σταρ» και έγινε είδωλο στα μάτια του κοινού, λόγω του ωραίου παρουσιαστικού του, της αγάπης του για τα γρήγορα αυτοκίνητα, των αθλητικών του επιδόσεων και του πολυτελούς «λάϊφστάϊλ». 
1912.—Στις εκλογές που διεξάγονται στην τουρκία, πολλοί Έλληνες δεν μπορούν να ψηφίσουν λόγω της εκτεταμένης νοθείας. Οι Νεότουρκοι, έκαψαν τα ψηφοδέλτια ή έσκισαν του εκλογικούς καταλόγους.

1917.—Η κυβέρνηση Σπυρίδωνος Λάμπρου, δηλώνει την παραίτησή της, και παραμένει έως ότου ορκισθεί η νέα στις 21 του μήνα, υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη.


1918.—Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όλοι οι μοναχοί θα προσέρχονται στον στρατό για βοηθητικές υπηρεσίες.


1919.—Το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα συνεχίζει την μάχη του στην Ουκρανία εναντίον των Μπολσεβίκων.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός της Μ. Ασίας εδραιώνει τις θέσεις του.


1921.—Ο Ελληνικός Στρατός της Μ. Ασίας συνεχίζει με περιπόλους την δράση του.


1922.—Η στρατιά των Ελλήνων στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες πυροβολικού και περιπόλων.


1923.—Συνεχίζεται η άφιξη αιχμαλώτων και προσφύγων από την Σμύρνη. Όλοι τους διεκτραγωδούν με τα μελανότερα χρώματα, τα φρικιαστικά εγκλήματα των τούρκων. 
1931.—Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση νέων διδακτηρίων ανά τη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου έχει θεμελιώσει διδακτήρια σε συνοικίες της πρωτεύουσας.

1935.—Η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη, που σχηματίστηκε στις 10 Μαρτίου 1933 και η οποία διαδέχεται τη βραχύβια κυβέρνηση Οθωναίου, συμπληρώνεται με την ορκωμοσία του Γεωργίου Κονδύλη ως υπουργού Στρατιωτικών.


.— Εκτελείται στη Θεσσαλονίκη, μετά την καταδικαστική απόφαση του στρατοδικείου, ο επίλαρχος Στυλιανός Βολάνης, ανηψιός του μακεδονομάχου Γεωργίου Βολάνη. Στο αποτυχημένο στασιαστικό κίνημα της 1ης Μαρτίου στο οποίο συμμετείχε, ήταν επίλαρχος της Μεραρχίας Σερρών, που κινήθηκε κατά των «βασιλικών» στρατευμάτων, εκτελώντας εντολές ανωτέρων του στη μάχη του Στρυμόνα όπου και συνελήφθη. Ο τότε πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης, δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα καθώς αναφέρεται, όταν το πληροφορήθηκε, να υποστή νευρικό κλονισμό και για κάποιες ημέρες απείχε από την άσκηση των πρωθυπουργικών του καθηκόντων. 
1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών ο αγών συνεχίζεται με δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η σύμμαχος της Ιταλίας Γερμανία, κυρήσσει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος και επιτίθεται μ’ όλα τα μέσα της προσβάλλουσα την γραμμή Μεταξά.


.—Η αεροπορία των εχθρών της Ελλάδος, βομβαρδίζει πολλά μέρη της, και στον Πειραιά ανατινάσσει πλοίο με πυρομαχικά και προκαλεί τρομερές καταστροφές στο λιμάνι και στην πόλη.


1944.—Ο π. Γεώργιος Μήτρας κατά την διάρκεια επιδρομής που έκαμαν οι Γερμανοί, σκοτώθηκε έξω απ’ το σπίτι του μαζί με την πρεσβυτέρα.


.—Στην Κλεισούρα του νομού Καστοριάς, διακόσιες ογδόντα (280) αθώες ψυχές θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας. Οικογένειες ολόκληρες ξεκληρίστηκαν, έγκυες γυναίκες ξεκοιλιάστηκαν, βρεφοκρατούσες μητέρες έπεσαν νεκρές με τα τέκνα τους στην αγκαλιά, αφρόπλαστες παρθένες σφαγιάστηκαν πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, σεβάσμιοι γέροντες που σ’ όλη τους τη ζωή υπερασπίστηκαν τα ιδανικά της πατρίδας έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα στις οικίες τους. Ούτε και τον σεβάσμιο ιερέα που με τον Τίμιο Σταυρό στο χέρι εκλιπαρούσε για έλεος και προσπαθούσε να καταπραΰνει το μένος των αιμοσταγών οργάνων του Χίτλερ υπερασπιζόμενος το ποίμνιό του, δε σεβάστηκαν τα απάνθρωπα κτήνη των Ες-Ες και τον κατακρεούργησαν. 
.—Το Αντιτορπιλικό πλοίο «Ναυαρίνο» μας δώθηκε επί δανεισμού από το Αγγλικό Ναυτικό στην Μάλτα και παρελήφθη από τον Αντιπλοίαρχο Χ. Νεόφυτο.

.—Οι κομμουνιστές προβαίνουν σε μια ακόμη κτηνώδη πράξη. Καταλαμβάνουν την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου στην Φενεό Κορινθίας και δολοφονούν τους εκεί μοναχούς πλην δύο που τους κρατούν για θελήματα. Η μονή, θα χρησιμοποιηθεί ως στρατόπαιδο συγκέντρωσης εθνικοφρόνων πολιτών, χώρος βασανιστηρίων και κατόπιν δολοφονίας των φυλακισμένων από τους κομμουνιστές.


1947.—Οι κομμουνιστοσυμμορίτες δολοφόνησαν τον ιερέα Ανδρέα Τζιουβάρα με τσεκούρι. Τον κρήμνισαν ύστερα σ’ ένα βαθύ λάκκο, όπου βρέθηκε από έρευνες του εθνικού στρατού ύστερα από τρία χρόνια.


1949.—Ανασχηματίζεται η (κομμουνιστική) κυβέρνηση του βουνού, με πρόεδρο τον Παρτσαλίδη. 
1955.—Ορίζεται διά νόμου ότι οι γυναίκες δύνανται να ασκούν όλα τα λειτουργήματα πλήν των εκκλησιαστικών.

1957 .—ΕΟΚΑ: Καταδικάζονται  εις θάνατο 5 νεαρά πρόσωπα που πυροβόλησαν κατά στρατιωτικής περιπόλου στη Λύση ( Βάσος Χριστοφόρου, Μανώλης Χειμώνας, Γεώργιος Ξενόπουλος, Δήμος Μιχαηλίδης και Κυριάκος Νικολεττής).

1959.—Στις ελληνικές δημοτικές εκλογές, δήμαρχοι σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη εκλέγονται οι υποψήφιοι της ΕΔΑ.

1962.—Ο καθαιρεθείς αρχηγός του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δικαστεί. Η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή.


1970.—Η απογευματινή εφημερίδα “Έθνος”, αναστέλλει την έκδοσή της εξαιτίας της δικτατορίας.


1981.—Η “Επαναστατική Αριστερά” χτυπά στην Αθήνα με έξι βόμβες.


1985.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Δημήτριος Μαρδίκης στην περιοχή Σκλόπα Χανίων, όπου κατέπεσε και συνετρίβη το αεροσκάφος του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως.


1990.—Έλλειμμα ρεκόρ σημειώνεται στις ελληνικές εξωτερικές συναλλαγές.


1995.—Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών. 
1996.—Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της νήσου και μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 1123874035231711132

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item