Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

04 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

397.—Πεθαίνει ο Άγιος Αμβρόσιος, επίσκοπος Μεδιολάνων. Ήταν ένας από τους πιο διαπρεπείς επισκόπους του 4ου αιώνα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Πατέρες της Εκκλησίας και μαζί με τον Αυγουστίνο, τον Ιερώνυμο και τον Γρηγόριο Α’, ανάμεσα στους Διδασκάλους της Εκκλησίας.

971.—Μετά την δολοφονία του Νικηφόρου Φωκά, ο ηγέτης των Ρώς, Σβιατοσλαύος, [Σφενδοσθλαύος], θεώρησε ότι μπορούσε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και εισέβαλε στην βουλγαρία. Δείχνοντας αλαζονική συμπεριφορά στην διπλωματική αποστολή του Ιωάννη Τσιμισκή, επέλεξε την πολεμική σύγκρουση. Στην πρώτη, ο στρατός του ήλθε αντιμέτωπος με τον βυζαντινό, υπό τους στρατηγούς Βάρδα Σκληρό και Πέτρο Φωκά στην Αρκαδιούπολη, όπου και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση. Στην επόμενη φάση, ο στρατός του Ιωάννη Τσιμισκή κινήθηκε αιφνιδιαστικά και στις 4 Απριλίου κατέλαβε την πρωτεύουσα των βουλγάρων. Ο Σβιατοσλαύος παρέμεινε στο Δορύστολο με τον κύριο όγκο του στρατού του.


1770.—Μετά την έναρξη της επανάστασης στην Κρήτη από τις 25 Μαρτίου, οι Σφακιανοί με δύο χιλιάδες άνδρες και καλή προετοιμασία βρίσκονται στο οροπέδιο της Κράπης. Είκοσι παπάδες τους συνοδεύουν στον αγώνα, με πρώτο τον Παπά Σήφη ή Δασκαλόπαπα αδελφό του Γεωργάκη Δασκαλάκη(Δασκαλιανού). Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης (Σκυλόγιαννης) μετά τού υιού του καί 24 συντρόφων του ευρίσκουν ηρωϊκόν θάνατον εις τον παρά την Μεσσήνην Μελίπυργον, αφού επί διήμερον αντιμετώπισαν τας λυσσώδεις επιθέσεις τού Χατζή Οσμάν πασσά.


1808.—Ανείπωτα βασανιστήρια και κατόπιν η αγχόνη είναι η μαρτυρική τελευτή του Νεομάρτυρα Νικήτα από την Ήπειρο. Έλαβε το στεφάνι της αφθαρσίας στις φυλακές των Σερρών.


1821.—Σε ειδική νυκτερινή μυσταγωγία στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Μ.Δευτέρα 4 Απριλίου 1821, με ειδικές προσευχές- ευχές, έγινε άρση του αφορισμού: «… Θεέ Παντοκράτωρ, συγχώρησον πρῶτον ἡμῖν τοῖς ἡμαρτηκόσι διὰ τῆς παραβάσεως τῆς ἐντολῆς τοῦ μονογενοῦς σου υἱοῦ, τοῦ ἐντειλαμένου ἡμῖν “εὔχεσθε καὶ μὴ καταρᾶσθε”, καθὰ δέδωκας ἡμῖν ἐντολήν τοῦ δεσμεῖν καὶ λύειν, καταλύομε τὸν ἀφορισμόν τοῦτον (σ. ΔΗ: 23 Μαρτ.1821), ὅν ἀκουσίως ἀπευθύναμε κατὰ τοῦ Χριστεπωνύμου ποιμνίου σου … ἐπάκουσον ἡμῶν καὶ ἐνίσχυσον καὶ σῶσον αὐτό τῷ βραχίονί σου τῷ ὑψηλῷ…» και μετά, με την λαμπάδα της αγίας Τραπέζης, ενέπρησε τον αφορισμόν, όστις κατέπεσεν εις σπονδόν προ των ποδών αυτού, εννοείται τον αφορισμόν της Επαναστάσεως, ο οποίος ευρίσκετο επί ενός τρίποδος παρά τη αγία Τραπέζη. 
.—Οι Έλληνες υπό τους Στάϊκο Σταϊκόπουλο, Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Κρέστα, Σ.Μήτσα και άλλους οπλαρχηγούς, πολιορκούν το Ναύπλιο από ξηράς, ενώ η Μπουμπουλίνα και ο Μανώλης Ορλώφ, το αποκλείουν από θαλάσσης.


.—Ο σουλτάνος Μαχμούτ, μετά την έκρηξη της επαναστάσεως στην Μολδοβλαχία, διατάσσει τον αποκεφαλισμό του μεγάλου διερμηνέως της Πύλης, Κωνσταντίνου Μουρούζη, εκτελεσθέντα ενώπιόν του. Οι τελευταίες λέξεις τού Μουρούζη ήταν «αιμοβόρε Σουλτάνε η τελευταία ώρα τής βασιλείας σου εσήμανε».


1835.—Ο δαμαλισμός* καθίσταται υποχρεωτικός εν Ελλάδι. (*Εμβολιασμός με τον ζωντανό ιό της ευλογιάς της αγελάδος,[δαμάλιδος], που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό ανοσία κατά της ιδιαιτέρως θανατηφόρου ασθενείας). Οι πρώτες επιστημονικές ανακοινώσεις για τον ευλογιασμό, έγιναν στις αρχές του 18ου αιώνος από δύο Έλληνες γιατρούς, τον Χιώτη Εμμανουήλ Τιμόνη, καθηγητή στην ιατροφιλοσοφική σχολή της Πάδοβα και προσωπικού γιατρού του Σουλτάνου, και τον Κεφαλονίτη Ιάκωβο Πυλαρινό, αρχίατρο του διοικητού Κρήτης, του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας, γιατρού του στόλου του Μοροζίνι και αρχιάτρου του ηγεμόνα της Σερβίας. Ο Πυλαρινός στην Κωνσταντινούπολη έγραψε την μελέτη του για τον ευλογιασμό με τίτλο «νέα και σίγουρη μέθοδος για την άρση της ευλογιάς με μεταφύτευση» και ο Τιμόνης το 1713, ανακοίνωσε στην Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου μελέτη με τίτλο «Περί της δια εντόμων ή εμβολιασμών παραγωγή της νόσου ευφλογίας ως τελείται εν Κωνσταντινουπόλει». Δυστυχώς οι δύο αυτές ανακοινώσεις δεν προκάλεσαν τον ενδιαφέρον που θα έπρεπε, η σημασία τους όμως είναι ανεκτίμητη διότι τα πορίσματα των ερευνών τους, άνοιξαν τον δρόμο για την ανακάλυψη του δαμαλισμού από τον Τζένερ το 1796.


1842.—Κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος λόγω θανάτου του εθνικού ευεργέτου, Νικολάου Ζωσιμά. «Όθων ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος. Επειδή εξέλιπεν ο τελευταίος της Ζωσιμαίας Αδελφότητος Νικόλαος Ζωσιμάς, διατάσσομεν Χάριν των μεγάλων χρηματικών ουσιών τε και προσπαθειών τας οποίας κατέβαλεν η Αδελφότης αύτη υπέρ του φωτισμού και της Αναγεννήσεως της Ελλάδος, τριών ημερών πένθος δια τους καθηγητάς και τους μαθητάς των Γυμνασίων και λοιπών σχολείων του Κράτους. Το πένθος θέλει αρχίσει εις την πρωτεύουσαν από την Πέμπτην του τρέχοντος μηνός και εις τας επαρχίας άμα κοινοποιηθή το παρόν διάταγμα. Ο επί των εκκλησιαστικών κ.λ.π. Γραμματεύς της Επικρατείας επιφορτίζεται την εκτέλεσιν του παρόντος διατάγματος. Εν Αθήναις τη 4/16 Απριλίου 1842». 
1848.—Με κυβερνητική απόφαση αναστέλλεται η μετατρεψιμότητα των ελληνικών τραπεζογραμματίων και επιβάλλεται, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης που επικρατεί, η αναγκαστική κυκλοφορία. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 1848.

1897.—Συνάπτεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων παρά τον συνοριακό σταθμό Μπαϊρακτάρη.


1900.—[π.ημ] Έτος που σηματοδοτεί για την πατρίδα μας, την χρονική αφετηρία της επιστημονικής έρευνας που ονομάζεται «υποβρύχια αρχαιολογία». Δύο Συμιακά σφουγγαράδικα καῒκια, απαρτιζόμενα από έξι δύτες και εικοσιδύο κωπηλάτες οδεύοντας για Αφρική, συνάντησαν καταιγίδα στο πέρασμα ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα. Για να προστατευθούν κατέφυγαν στον όρμο του Ποταμού στα Αντικύθηρα, όπου και αγκυροβόλησαν. Όταν πέρασε η καταιγίδα, το ένα από τα δύο καῒκια ξεμύτισε ως τον δίπλα κάβο Γλυφάδια, στα ΒΑ των Αντικυθήρων και στα 25 μέτρα από την ακτή, στη θέση Πινακάκια, κατέβασε με σκάφανδρο τον δύτη Ηλία Λυκοπάντη με καταγωγή από τα Σταδιά Μικράς Ασίας. Και τότε βρέθηκαν έκπληκτοι μπροστά σε κάτι θαυμαστό και ανέλπιστο. Ένα μεγάλο ναυάγιο…Το πλοίο, που χαρακτηρίστηκε ως εμπορικό, εκτελούσε δρομολόγιο από την Ρόδο προς την Ιταλία.Τα πρώτα θαυμάσια ευρήματα μεταξύ των οποίων ο «έφηβος των Αντικυθήρων» και ο «μηχανισμός των Αντικυθήρων», άρχισαν να έρχονται στο φώς και να γίνονται γνωστά από τις εφημερίδες της 27ης και 28ης Νοεμβρίου. Όλο το συνεργείο εργάσθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, και όταν τελείωσε η αποστολή τον Σεπτέμβριο του 1901, ένας δύτης ήταν νεκρός και δύο ανάπηροι.


1904.—Επίσημα εγκαίνια της σύραγγας του Μπράλου (Φθιώτιδα).


1907.—Δολοφονείται στο Κρούσοβο ο Μακεδονομάχος Λάκης Μάρκου.


.—Εξήντα ναύτες και επιβάτες του ατμόπλοιου «Νέδα» πνίγονται στα ανοικτά της Εύβοιας.


1913.—Το Γενικό Στρατηγείο εξέδωσε διαταγή για την αναδιάταξη του στρατού σύμφωνα με την οποία οι Ι, Ι¬Ι, Ι¬Ι¬Ι, IV, V, VI, VII, X Μεραρχίες, έλαβαν θέσεις αντιμετώπισης της βουλγαρικής απειλής.


.—Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, μετά του οπλαρχηγού Κωνσταντίνου Μάνου, ιπτάμενοι με αεροπλάνο υπεράνω τού Λαγκαδά δι‘ ενέργεια κατοπτεύσεων επί των κινήσεων του εχθρού, κατέπεσαν καί φονεύθησαν αμφότεροι. Συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων θυμάτων τής στρατιωτικής αεροπορίας σε όλο τον κόσμο. Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος ήταν ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος, που πραγματοποίησε στην Ελλάδα επιτυχημένη πτήση στις 8 Φεβρουαρίου 1912. 
1915.—Οι συμμαχικές δυνάμεις συγκεντρώνουν νέο στρατό στην Λήμνο.

1918.—Ο στρατός μας απελευθερώνει πολλά χωριά στην περιοχή του Στρυμόνα τα οποία βρίσκονταν υπό βουργαρική κατοχή.


1919.—Το θωρηκτό Αβέρωφ μπαίνει στο λιμάνι της Σμύρνης θριαμβευτικά, με 50 χιλιάδες Έλληνες να πανηγυρίζουν στην προκυμαία – μην γνωρίζοντας φυσικά το μέλλον.


1920.—Ο σφαγέας Κεμάλ ανακηρύσσει τον εαυτό του Μέγα Βεζίρη και υπουργό των Στρατιωτικών.


.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνεται δράσις περιπόλων.


.— Ο Διοικητὴς του εις Αδριανούπολη εδρεύοντος Α’ τουρκ. Σ.Σ., για να προλάβη την απελευθέρωση τής Ανατολικής Θράκης απὸ τον Ελληνικό Στρατὸ, «επανεστάτησε» κατὰ της Σουλτανικής Κυβερνήσεως καὶ σύμφωνα με τις οδηγίες τού επανιδρυθέντος τουρκικού θρακικού Κομιτάτου, ανεκήρυξε την «αυτονομία» τής Θράκης.


1921.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται ελάχιστες δράσεις περιπόλων.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά Μ. Ασίας μάχεται με πυροβολικό και αποσπάσματα περιπόλων.


1926.—Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος αναδεικνύεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


1938.—Η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινιάζει το κεντρικό της κτίριο στην πρωτεύουσα Αθήνα.


1941.— – ημέρα Παρασκευή. Γίνεται επίθεση κατά του εχθρού παρά της 10ης και 9ης μεραρχίας και κατάληψη των διαφόρων αντικειμενικών σκοπών των υψωμάτων, τα όποια είναι σπουδαίας σημασίας. ''Άφθονον υλικόν <περιήλθεν εις χείρας μας> και, ως μας πληροφόρησαν, συνελήφθησαν περί τούς 200 αιχμαλώτους. Αλλά πάντως θα υπερβαίνουν <τούς 200> με τούς συλληφθέντας παρά της 10ης μεραρχίας. Το ημέτερον πυροβολικόν έβαλεν ευστόχως κατά των χαρακωμάτων του εχθρού και οι ηρωικοί στρατιώτες διά της λόγχης κατετρόπωσαν τον εχθρόν. Η προέλασις των ημετέρων τμημάτων συνεχίζεται μέχρι εσπέρας. Αι απώλειαι του 27ου συντάγματος υπήρξαν πολλαί και τρομοκρατικαί.'' 
.—Γερμανικά αεροπλάνα “Στούκας” παραχωρημένα στην ιταλική αεροπορία, ρίχνουν πέντε βόμβες και αχρηστεύουν δίχως να βυθίσουν, το ελληνικό τορπιλοβόλο “ΠΡΟΥΣΑ” του πλωτάρχου Ν. Κοτσιλύρη στην Κέρκυρα.


 1942.—Το υποβρύχιο «Γλαύκος (ΙΙ)» βυθίζεται βληθέν υπό εχθρικών Γερμανικών αεροπλάνων ενώ ελλιμενιζόταν στο λιμάνι Βαλέτα της Μάλτας. Το πλήρωμα τού υποβρυχείου θα μεταφερθεί στην έδρα της Κυβέρνησης την Αλεξάνδρεια.


1943.—Ο Στέφανος Σαράφης επεσκέφθηκε τον Έντυ Μάγιερς και του ανακοίνωσε ότι ήταν πλέον ελεύθερος και αποφασισμένος να προσχώρηση στον Ε.Λ.Α.Σ. Ο Εντυ Μάγιερς περιγράφει τα της συναντήσεως του εκείνης μετά του Στεφάνου Σαράφη στην την σελίδα 146 του βιβλίου του “Η Ελληνική περιπλοκή” και σημειώνει: “Τι αποκάλυψη για τον χαρακτήρα του Σαράφη! Θα έμπαινε σ’ ένα Κίνημα Αντίστασης που πριν από λίγες ώρες τον απειλούσε με θάνατο και μερικές μέρες πρωτύτερα τον είχε προσβάλει. Δεν ήταν αυτός μήπως που είχε οδηγηθεί από τη βόρεια Πίνδο στη Ρούμελη, όχι μόνο φρουρούμενος από τον Ε.Λ.Α.Σ., αλλά και με τα χέρια στις χειροπέδες, ζωντανό σύμβολο ενός ανθρώπου χωρίς κύρος πλέον και αντικείμενο ειρωνείας όλων εκείνων που συναντούσε στο δρόμο του; Και τώρα θα έμπαινε στις γραμμές του Ε.Λ.Α.Σ.! Τα είχα χαμένα”!


1944.—Στάση της 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού του εξόριστου Ελληνικού Στρατού στην Αίγυπτο. Οι Βρετανοί συλλαμβάνουν τους έλληνες στασιαστές στρατιώτες και τους αφοπλίζουν στις 24 Απριλίου.


.—Οι Γερμανοί κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την μαρτυρική Δροσοπηγή (παλαιά Μπελκαμένη) του Νομού Φλωρίνης. Το χωριό ξανακτίζεται με κόπους τρία χρόνια αργότερα (1947) αλλά δοκίμασε και πάλι την πυρπόληση και αναγκαστική μετεγκατάσταση στην Σκοπιά για τρία χρόνια και εν συνεχεία στην Κάτω Υδρούσα. Το 1952 μπήκαν τα θεμέλια του νέου χωριού στην τοποθεσία όπου βρίσκεται σήμερα. 
.—Ο Ιερεύς Κωνσταντίνος Πανταζής του Ιωάννου, ετών 80, γίνεται σφάγειο των Γερμανών. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Κερασιάς [Μαγνησία] απ’ όπου και καταγόταν. Σε όλο το διάστημα της Κατοχής προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα. Κάηκε από τους Γερμανούς ζωντανός μέσα σε μιά καλύβα κοντά στο χωριό του.


1945.— Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Γεώργιος Νικόπουλος, όταν το αεροσκάφος του, πετώντας χαμηλά έξω από τις ακτές της Βάρκιζας κατά την εκτέλεση αποστολής ανιχνεύσεως για την ανεύρεση φίλιου αεροσκάφους, προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας και συνετρίβη.


1946.—Ο δικαστικός Παναγιώτης Πουλίτσας ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδος.


1947.—Μ. Παρασκευή και ο ιερέας Γιώργος Σκρέκας, εφημέριος του χωριού Μεγάρχης Τρικάλων, σταυρώνεται από συμμορίτες αντάρτες. Τον σταύρωσαν επάνω σε ένα έλατο που είχε το σχήμα σταυρού. Του τρύπησαν τη δεξιά πλευρά με ξιφολόγχη και άνοιξαν πληγές στο μέτωπο του με περόνια. Όταν απελευθερώθηκε το Νεραϊδοχώρι από τον Ελληνικό στρατό, ο αξιωματικός Νικόλαος Χόνδρος αναζήτησε και βρήκε το λείψανο του Μάρτυρα. Το μετέφερε στα Τρίκαλα, όπου έγινε πάνδημη κηδεία. Το φέρετρο του συνόδευαν 60 ιερείς, ψάλλοντας “Εγώ γαρ τα στίγματα του Κυρίου εν τω σώματι μου βαστάζω”. Ο ιερέας Γεώργιος Σκρέκας, στα πλαίσια της “συμφιλίωσης” δεν ανακηρύχθηκε Άγιος από την Εκκλησία, μέχρι σήμερα.


1949.— Υπογράφεται το Ατλαντικό Σύμφωνο και ιδρύεται το ΝΑΤΟ.


1951.— Κατά την διάρκεια ασκήσεως, το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πιλότος Βαρδής Καβρουδάκης, συγκρούστηκε με άλλο πάνω από την λίμνη του Μαραθώνα, με αποτέλεσμα την πτώση του στο έδαφος και το θάνατο του χειριστή. Ο άτυχος πιλότος γεννήθηκε το 1925 στα Χανιά.


1957.—Οι Βρετανοί απελευθερώνουν τον εθναρχεύοντα μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο και τον γενικό γραμματέα της Εθναρχίας Ν. Κρανιδιώτη.


1964.—Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος καταργεί την συμφωνία του 1960 μεταξύ Ελλάδος, τουρκίας και Κύπρου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις στα βορειοδυτικά του νησιού. 
1968.—Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στην καλαθοσφαίρηση κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82. Βασικοί συντελεστές οι Γ. Αμερικάνος (29), Χρ. Ζούπας (12), Γ. Τρόντζος (24), Στ. Βασιλειάδης (11), Α. Λαρετζάκης (6), Α. Χρηστέας (4) και Λ. Τσάβας (3). Στη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα, ο Βασίλης Γεωργίου παραληρεί, ενώ μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που γίνεται ο αγώνας βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη που καταγράφηκε στο Γκίνες.


1993.—Στην βουλγαρία, το 9,7% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και το 3,4% τσιγγάνοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής. Ο Ελληνισμός της περιοχής δεν προσμετράται…


1995.—Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης, δηλώνει ότι, οποιαδήποτε περαιτέρω επέμβαση της τουρκίας στην Κύπρο συνιστά αιτία πολέμου για την Ελλάδα […].


1997.—Την απόσυρση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Συνθήκη Σένγκεν), ζητά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.


2002.—Τα ‘’αιώνια παιδιά’’, ο Φοίβος και η Αθηνά επιλέγονται ως οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.2003.—Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη, επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών του για λύση του Κυπριακού, από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι τις 11 Μαρτίου του 2003, στον κ. Ντενκτάς. Η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά ένα χρονικό της άρνησης του κ. Ντενκτάς να εμπλακεί σε ουσιαστικές και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2204033174017125534

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item