Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

03 Απριλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1078.—Ο Νικηφόρος Γ΄Βοτανειάτης, μετά τη φυγή του Μιχαήλ Ζ΄, ανακηρύσσεται και επίσημα πλέον αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αλλά θα παραμείνει μόνον για 3 χρόνια όπου θα ανατραπεί από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό.

1395.—Γεννήθηκε στον Χάνδακα της Κρήτης, από γονείς με καταγωγή την Τραπεζούντα , ο Αριστοτελικός φιλόσοφος, Γεώργιος Τραπεζούντιος Αμιρούτζης. Τελειώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του στον Χάνδακα, πήγε στην Ιταλία όπου διδάχθηκε την λατινική γλώσσα. Ήταν τόσο εμβριθής η γνώση του στην λατινική, όπου διορίσθηκε στην έδρα Λατινικών της Ακαδημίας της Βιτσένζα. Το 1427 ίδρυσε Σχολή στην οποία δίδαξε την αριστοτελική φιλοσοφία, ελληνικά και λατινικά, και στην οποία μαθήτευσε μεταξύ άλλων και ο μετέπειτα Πάπας της Ρώμης, Παύλος β’. Η αυστηρή κριτική του και ο φιλόψογος χαρακτήρας του,τον έφεραν σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον δάσκαλό του, και αργότερα με τον Ιταλό ουμανιστή και μαθητή του Θεοδώρου Γαζή, Λορέντζο Βάλλα, καθώς ο Τραπεζούντιος υπέδειξε μεταφραστικά του λάθη στην λατινική απόδοση των Νόμων του Πλάτωνος. Σε αυτό το διάστημα μετακινήται μεταξύ Βενετίας, Μπολώνιας, Φλωρεντίας, Ρώμης και Νεαπόλεως. Το συγγραφικό, κριτικο-σχολιαστικό και μεταφραστικό του έργο είναι σημαντικό, με μεγάλο μέρος του αφιερωμένο στον Αριστοτέλη, επιχειρώντας να αναδείξει την υπεροχή του έναντι του Πλάτωνος. Σε ό,τι αφορά το Σχίσμα των Εκκλησιών, ανήκε στους φιλενωτικούς και μάλιστα συμμετείχε στην Σύνοδο της Φλωρεντίας. Θεωρούσε τον Μωάμεθ Β’συνεχιστή της βυζαντινής αυτοκρατορίας, γράφοντας μάλιστα το κείμενο «Παντοδαπή Δόξα», προτρέποντάς τον να κυριεύσει την Ευρώπη, και το οποίο χαρακτηρίστηκε προδοτικό. Αυτές οι ιδέες θα επιβιώσουν με τους Φαναριώτες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που θεωρούσαν αναπόφευκτο τον εξελληνισμό της τουρκίας λόγω της πνευματικής υπεροχής και της οικονομικής προόδου του ελληνικού στοιχείου, σε αντίθεση με την αιματοχυσία μίας επαναστάσεως.


1463.—Μετά από σύντομη πολιορκία από τις ορδές του Μωάμεθ υπό τον Μαχμούτ, το Άργος παντελώς αδύναμο να αντισταθεί παραδίδεται. Παρ’ όλο που πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη ως τελευταίος αυτοκράτοράς της, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος φρόντισε να μοιράσει την εξουσία στα αδέλφια του Δημήτριο και Θωμά, ορίζοντας με σαφήνεια τα όριά τους, δεν άργησαν να εμφανιστούν οι έριδες. Το 1452, ο νέος σουλτάνος Μωάμεθ β’, μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής του για την κατάκτηση της Βασιλεύουσας, έστειλε στην Πελοπόννησο ισχυρή στρατιωτική δύναμη, συντρίβοντας την αντίσταση των Ελλήνων, αφήνοντας όμως άθικτο το Άργος και το Ναύπλιο. Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, οι αλβανοί έποικοι που ουδέποτε αφομιώθηκαν με το ελληνικό στοιχείο, ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την εξουσία. Και οι δύο πλευρές, οι Δεσπότες του Μυστρά αλλά και οι νέοι διεκδικητές της εξουσίας, απευθύνθηκαν στον Μωάμεθ, ζητώντας την στήριξή του. Αυτό έδωσε αφορμή για μία ακόμη εισβολή των οθωμανών το 1453-1454, οι οποίοι τασσόμενοι στο πλευρό των Παλαιολόγων, κατέστειλαν την στάση των αλβανών. Αποχωρώντας, τους άφησε την φόρου υποτελή εξουσία. Λόγω του ότι όμως επί τρία έτη, φόρος δεν κατεβάλλετο, ο Μωάμεθ την άνοιξη του 1458, ξεκίνησε ακόμα μία εκστρατεία κατά του Μορέα. Το Άργος παραδόθηκε το 1463. 
1482.—Πεθαίνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και λόγιος, Μάξιμος Γ΄ (κατά κόσμον Μανουήλ Χριστώνυμος). Υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης [είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την άλωση] από το 1476 μέχρι την ημερομηνία θανάτου του. Καταγόταν από την Πελοπόννησο και ήταν μορφωμένος, γλωσσομαθής και ασκητικός.

1770.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γράφει εις την αυτοβιογραφίαν του: «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέραν της Λαμπρής… εις ένα βουνό, ονομαζόμενον Ραμοβούνι, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, εις ένα δένδρο αποκάτω».


1780.—Ο ηγεμών της Μάνης Τζανέτος Γρηγοράκης κυριεύει το φρούριο του Πασσαβά και κατασφάζει τους εις αυτό εγκεκλεισμένους τουρκαλβανούς.[βλ.& 2/4]


1821.—Ο Γιουσούφ πασσάς, έχων συνεπίκουρο τον εν Πάτρα Άγγλο πρόξενο Γκρήν, ο οποίος διά παραπειστικών φημών είχε ενσπείρει τον πανικό στους κατοίκους, εισέρχεται στην πόλη, την οποία παραδίδει στην διαρπαγή και τις φλόγες. Οι τούρκοι στρατιώτες, κατασφάζουν άνδρες και γυναίκες αδιακρίτως, πληρωμένοι από τον Γιουσούφ ένα χρυσούν μαχμουτιέν κατά κεφαλήν. Πολλές γυναίκες βιάσθησαν και άλλες πωλήθησαν σε δημοπρασία. Οι σφαγές και οι βανδαλισμοί διήρκησαν ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα (η είσοδος των τούρκων έγινε την Κυριακή των Βαΐων). Υπέροχος, τουναντίον, υπήρξε η στάσις του Γάλλου προξένου Πουκεβίλ, ο οποίος με πρωτοφανή ηρωϊσμό και αυτοθυσία, κατώρθωσε να σώσει μεγάλο αριθμό γυναικόπαιδων.


.—Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι.Λάππας εισέρχονται στην Θήβα, εκδιώκουν τους τούρκους και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.


.—Στον Πύργο της Ηλίας γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών υπό τους Ι. Κολοκοτρώνη, Μοσχούλα Βιλαέτη και Τούρκους Λαλαίους.


.—Επαναστατούν οι Σπέτσες (ιδέ και 2/4), Πόρος, Αίγινα και Σαλαμίνα. Οι πρόκριτοι των Σπετσών αποφασίζουν να συμπαρασταθούν στον ναυτικό αγώνα και προσφέρουν αξιόλογη μοίρα από τον στόλο τους.


1822.—Στην Χίο συνεχίζονται οι σφαγές των Ελλήνων από τις ορδές των τούρκων οι οποίοι έσφαξαν και τα νήπια. Επιτίθενται κατά του χωριού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες. 
1826.—Γίνεται σφοδρή ναυμαχία αμφίρροπος παρά τον Πάπα, μεταξύ Ελλήνων υπό τον Μιαούλη και τούρκων.

1827.—Σύσταση αντικυβερνητικής επιτροπής υπό τους Γ.Μαυρομιχάλη, Γιαννούλη Νάκο και Μαρκή Μιλαέτη, η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια.


.—Την αυτήν ημέρα ο Ρίτσαρντ Τσώρτς διορίζεται αρχιστράτηγος.


1833.—Ο Σπυρίδων Τρικούπης σχηματίζει την δεύτερη κυβέρνησή του μέσα στην ίδια χρονιά, η οποία θα είναι και αυτή ιδιαίτερα βραχύβια.


.—Έγινε η πρώτη διαίρεσις του κράτους σε νομούς, οι οποίοι ήσαν οι ακόλουθοι δέκα: Αργολίδος και Κορινθίας, μετά των νήσων Ύδρας, Σπετσών και Πόρου (πρωτεύουσα: Ναύπλιο), Αχαΐας και Ήλιδος (πρωτεύουσα: Πάτρα), Μεσσηνίας (πρωτεύουσα η Κυπαρισσία, καλουμένη τότε Αρκαδία), Αρκαδίας (πρωτεύουσα: Τριπολιτσά), Λακωνίας (πρωτεύουσα Μυστράς), Ακαρνανίας καί Αιτωλίας (πρωτεύουσα: το Αγρίνιο καλούμενο τότε Βραχώρι), Φωκίδος καί Λοκρίδος (πρωτεύουσα: Σάλωνα, η σημερινή Άμφισσα), Αττικής καί Βοιωτίας (πρωτεύουσα: Αθήνα), Ευβοίας (πρωτεύουσα: Χαλκίς), Κυκλάδων (Πρωτεύουσα: Ερμούπολις). Συνετήθησαν επίσης 47 επαρχίες.


1876.—[π.ημ.] Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο μέγας Έλλην ευεργέτης και Βαρώνος, Σίμων Σίνας με καταγωγή από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζοντας τις δωρεές του πατέρα του Γεωργίου, πρόσφερε μεγάλα χρηματικά ποσά στην Αυστρία και την Ελλάδα για φιλανθρωπικούς και πνευματικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα μεταξύ πολλών άλλων, ανήγειρε το νεοκλασικό κτίριο, όπου από το 1926 στεγάζεται η Ακαδημία Αθηνών. Ανέλαβε τα έξοδα συντήρησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών και βοήθησε οικονομικά αρκετούς νέους να σπουδάσουν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων τον γνωστό ιστοριοδίφη Κωνσταντίνο Σάθα. 
1881.—Μέγας σεισμός στην Χίο από τον οποίο σώθηκαν ελάχιστες κατοικίες. Τα θύµατα έφθασαν τις 3.800. Μεγάλη ήταν η καταστροφή, ειδικά στη νότια Χίο. Στα Μαστιχοχώρια, που βρίσκονται στο νότιο τµήµα του νησιού, διατηρήθηκαν δύο σπίτια στο χωριό Ληθί. Ένα από αυτά ήταν το πατρικό σπίτι του Α. Συγγρού και της οικογένειάς του.Ακόµα και µέχρι σήµερα, στις γενέθλιες ηµέρες των σεισµών, τελούνται λειτουργίες και θρησκευτικές εορτές. Επίκεντρο: 11:30 38.200 26.200 7.30M και 1881 08 26 38.400 26.100, από τα δεδοµένα του NEIC, U. S. GEOLOGICAL SURVEY.

1896.—(ν. ημερ.) Κηρύσσεται η λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έλαβαν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.


1897.—Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη, που βρισκόταν σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο έγινε η αφορμή του Ελληνοτουρκικού πολέμου.


1903.—Τουρκικές αρχές επιτίθενται και διαλύουν ομάδες Ελλήνων επαναστατών στην περιοχή του Μοναστηρίου.


1907.—Ξεκινά η οργάνωση πολιτοφυλακής στην Κρήτη.


1916.—Το θέατρο “Αθήναιον” της πρωτεύουσας, μεταβάλλεται σε πεδίο μάχης μεταξύ πολιτικά αντιφρονούντων. Τα επεισόδια επαναλαμβάνονται και στον Πειραιά.


1919.—Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία δίνει μάχην εναντίον των Μπολσεβίκων.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός μάχεται με περιπόλους εναντίον των τούρκων.


1921.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.


1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ.Ασία γίνεται αγώνας περιπόλων.


1924.—Με νομοθετικό διάταγμα, κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος σε Μακεδονία, Ήπειρο, Σάμο και Λέσβο.


1928.—Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός, με την κατηγορία για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών. Αφορμή ήταν η διοργάνωση εκδήλωσης στο θέατρο «Αλάμπρα» Αθηνών, στην οποία μίλησε ο ρουμάνος κομμουνιστής συγγραφέας Παναή Ιστράτι. Η κυβέρνηση Ζαῒμη απέλασε τον ρουμάνο και άσκησε δίωξη κατά Καζαντζάκη και Γλυνού. 
1939.—Πεθαίνει ο Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων.

1941.—Στο αλβανικό μέτωπο οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Ιταλών στην περιοχή Τρεμπεσίνας.


1944.—Τμήμα 30 Ιερολοχιτών υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη, επιχειρεί καταδρομή εναντίον του Διδασκαλείου της Μυτιλήνης και απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που εκρατούντο εκεί. Απώλειες Γερμανών 6 νεκροί.


1948.—Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης ύψους 13 δις δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου των ΗΠΑ. Από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι χώρες του «Σιδηρού Παραπετάσματος».


.—Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το Ελληνοτουρκικό πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων από τα οποία τα 150 κατανέμονταν για τις ανάγκες του Ελληνικού εμφυλίου.


1949.—Ιορδανία και Ισραήλ υπογράφουν στην νήσο Ρόδο την μεταξύ τους ανακωχή.


.—Στον Γράμμο (περιοχή Κεράσοβου) κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής, χάνει την ζωή του ο πιλότος Γεώργιος Λυμπερόπουλος όταν το αεροσκάφος της Αεροπορικής Βάσεως Λάρισας, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά και ακυβέρνητο μετά τον τραυματισμό του ίδιου του χειριστή, έπεσε στο έδαφος και κάηκε. [http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=349]


1956.—EOKA: Σκοτώνεται  έξω από το Διοικητήριο Λεμεσού από βόμβα που ερρίφθη κατά “δυνάμεων ασφαλείας” η Νίκη Γιάγκου 13 ετών από τη Λεμεσό.

1959.—Οι άνεργοι στα αστικά κέντρα της Ελλάδος φτάνουν τους 110.000.

1962.—Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μανώλης Καλομοίρης. Ο Σμυρναίος στην καταγωγή συνθέτης, κυριάρχησε στη μουσική ζωή της χώρας και ως παιδαγωγός και ακαδημαϊκός, μέχρι τον θάνατό του. Θεωρείται από πολλούς ως ο ιδρυτής της εθνικής μουσικής σχολής της Ελλάδος διότι μέρος του μουσικού του έργο συνδέεται με την ελληνική παράδοση και το δημοτικό τραγούδι. 
1963.—Ανοίγει για πρώτη φορά στην χώρα μας η Τράπεζα Επενδύσεων.

1967.—Η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου παραιτήται. Λίγες ημέρες αργότερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δίνεται στον αρχηγό της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με τη σύμφωνη γνώμη του αρχηγού της Ένωσης Κέντρου Γ. Παπανδρέου.


1984.—Απόπειρα δολοφονίας του Αμερικάνου αρχιλοχία Ρόμπερτ Τζάντ από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν στην περιοχή του Ελληνικού.


1989.—Ο νέος ιδιοκτήτης της «Βραδινής» Σαλιαρέλης, στην μετά Κοσκωτά εποχή, κλείνει την απογευματινή εφημερίδα.


1990.—Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα. (Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Υγεία»). 
1992.—Δημοσιεύεται η έκθεση Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκία στη βόρεια Κύπρο, η οποία συντάχθηκε το 1983 και έκανε λόγο για στέρηση της ελευθερίας πολλών Κυπρίων και απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη κάποιων άλλων.

1994.—Στην αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατ. δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων. Ήταν αυτός που δεν έχανε ευκαιρία να μας χαρακτηρίζει με διάφορα κοσμητικά επίθετα, που δεν έχανε ευκαιρία να μιλά για «τσαμουριά» και, που μετά από αυτό το γεγονός οι γείτονες τον έκαναν άλλες δύο φορές πρωθυπουργό τους.


1997.—Στην αλβανία, έξι άτομα σκοτώνονται σε επεισόδια, ενώ τόσο το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο όσο και η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, δέχονται επιθέσεις από ενόπλους.


1999.— Ρουκέτα προκαλεί έκρηξη στα γραφεία της Τοπική Οργάνωση του ΠαΣοΚ στο Γαλάτσι. Την ευθύνη ανέλαβε η 17Ν.


2003.—Ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει την Κόρινθο, ενώ έξι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και τρεις τραυματίζονται, στη ”Σωληνουργεία Κορίνθου”, όταν κατά την αντικατάσταση φιαλών προκαλείται διαρροή οξυγόνου. Επτά στελέχη της εταιρίας συλλαμβάνονται , σε βάρος των οποίων ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 671164104119354083

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item