Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

02 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1348.—Γεννιέται ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Δ’ Παλαιολόγος, πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Ε’. Με τη βοήθεια Γενουατών και Οθωμανών, κατέλαβε για τρία χρόνια τον βυζαντινό θρόνο.[1376-1379]. Ο πατέρας του, Ιωάννης Ε’, με τους τούρκους να προελαύνουν ακάθεκτοι σε Θράκη, Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία, απευθύνθηκε στον Πάπα Ουρβανό Ε’ το 1355, ζητώντας στρατιωτική βοήθεια, με αντάλλαγμα την υποταγή της Ανατολικής Εκκλησίας στη Ρώμη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

1453.—Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής,  ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν η τεράστια Οθωμανική στρατιά αποτελούμενη από τακτικό στρατό, δεκάδες κανόνια και ένα μεγάλο πλήθος ατάκτων αλλά και βοηθητικών, στρατοπέδευσε 8 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, οι αιχμές των δοράτων έμοιαζαν με δάσος. Τις επόμενες ημέρες το πλήθος των 160.000 εισβολέων, σταδιακά προωθήθηκε, για να καταλήξη σε μια απόσταση γύρω στα 400 μέτρα από τα τείχη της Βασιλευούσης.


1770.—Ενώ η Πάτρα πολιορκείται από Επτανησίους, αλβανοί και τούρκοι προβαίνουν σε καταστροφές άνευ προηγουμένου κατά της πόλης. Ο Προβλέπτης της Κεφαλλονιάς, Zuanne Pizzamano, από τις 12/3/1770, είχε πληροφορήσει τον Γενικό Προβλέπτη της Θάλασσας για τον αναβρασμό που επικρατούσε στην Κεφαλονιά και για τις μεταναστεύσεις «στασιαστών» στην Πελοπόννησο. Ο ξεσηκωμός της Κεφαλονιάς ανησύχησε ιδιαίτερα τους Βενετούς οι οποίοι, όταν στις αρχές Οκτωβρίου 1768, τους είχε προσεγγύσει η Ρωσία, προτείνοντάς τους την ενίσχυση της επανάστασης στην Πελοπόννησο, αρνήθηκαν. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Επτανησίους να λάβουν μέρος. Στην Δυτική Πελοπόννησο δρούσαν σχεδόν αποκλειστικά Ζακυνθινοί και Κεφαλονίτες. Η πολιορκία των Πατρών κράτησε 20 ημέρες μέχρι που ήρθε για ενίσχυση ένα σώμα αλβανών. Οι πολιορκητές διαλύθηκαν και κατεσφάγησαν από τους αλβανούς. Όσοι γλύτωσαν επέστρεψαν στην Κεφαλονιά μαζί με διασωθέντες κατοίκους, βρέθηκαν όμως κατηγορούμενοι από την Γαληνοτάτη Δημοκρατία ως ένοχοι μεγάλου εγκλήματος, διότι έδρασαν ενάντι στην θέληση της Δημοκρατίας. 
1780.—Κατάληψη του φρουρίου του Πασσαβά και σφαγή των τουρκαλβανών από τον ηγεμόνα της Μάνης Τζαννέτο Γρηγοράκη. Από το 1715 οι τούρκοι ανάγκασαν τους βενετούς να παραχωρήσουν την Πελοπόννησο η οποία και κατακτήθηκε, πλήν της Μάνης. Οι τούρκοι από τότε, προσπαθούσαν με κάθε μέσο την κατάκτησή της. Το 1780, ο καπετάν Χασάν Τζελαϊήν ξεκίνησε τις επιχειρήσεις κατά των Κολοκοτρωναίων, των Βενετσανάκηδων και των Γρηγοράκηδων.


1816.—Κουρσάρικο με Μανιάτες πειρατές σε επιδρομή του στη Σκινούσα αιχμαλωτίζει μια βάρκα με το πλήρωμά της και την οικογένεια του Γιωργάκη Μπαρδάκα, σούδιτου Ρώσου, σαν ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Νάξο.


1821.—Ο άλλοτε ηγεμών της Μάνης Αντώνιος Γρηγοράκης, ακμαιότατος παρά τα 80 χρόνια του, καταστρέφει διά θυελλώδους επιθέσεως τους τουρκικούς πύργους από Τρινάσου μέχρι Βαρδούνιας.


.—Η νήσος Σπέτσες εισέρχεται επισήμως στην επανάσταση. Ακολούθησαν ο Πόρος, η Σαλαμίνα και η Αίγινα. 
1822.—Οι Έλληνες υπό τους Ανδρούτσο, Νικηταρά και Υψηλάντη, αποβιβάζονται στον Αχινό Φθιώτιδος και προσβάλλουν 18.000 τούρκους στην περιοχή Στυλίδος – Αγίας Μαρίνας, τους οποίους και καθηλώνουν για 15 ημέρες. Σαφάκας, Κοντογιάννης, Σκαλτσοδήμος και Δυοβουνιώτης πετυχαίνουν μεγάλη νίκη στην Υπάτη Φθιώτιδος κατά του Δράμαλη.


.—Οι σφαγές των τούρκων στη νήσο Χίο είναι πρωτοφανούς αγριότητος ιδίως στα χωριά Θυμιανά, Ερυθρά Καλημασιά και στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.


.—Οι ηρωϊκοί υπερασπιστές της Ναούσης συνεχίζουν την απόκρουση των τουρκικών επιθέσεων.


.—Στην Μηλιά του Ολύμπου γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Πανουργιά και τρέπουν τους τούρκους σε φυγή.


.—Στον Ταράτσο και Παλεκαπίνα Κρήτης οι Έλληνες νικούν τους τούρκους.


1833.—Πρώτη επίσκεψη του Όθωνα στην Αθήνα. Τον συνοδεύουν ο αδελφός του και διάδοχος της Βαυαρίας, Μαξιμιλιανός, και τα μέλη της Αντιβασιλείας.


.—Σε ηλικία 30 ετών, ο Γεώργιος Σουρής, εκδίδει το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του που ο Γεώργιος Δροσίνης τη βάφτισε «Ρωμηός». Ο «Ρωμηός» κυκλοφόρησε ως τις 17 Νοεμβρίου 1918 (τελευταίο φύλλο). 
1838.—Γεννιέται ο Λέων Γαμβέτας, Γάλλο-ιταλός πολιτικός & φιλέλληνας. Κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου υποστήριξε την παραχώρηση της Θεσσαλίας και της Ηπείρου στην Ελλάδα.


1902.—Πεντακόσιοι Έλληνες μετανάστες με προορισμό την Αμερική, στασιατούν στασιάζουν στην Χάβρη της Γαλλίας διότι φοβήθηκαν ότι θα τους μεταφέρουν στο Τράνσβααλ. Μέχρι το 1907, το Ελληνικό μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική εξυπηρετείτο από ευρωπαϊκές ατμοπλοϊκές εταιρείες. Οι γαλλικές “Messageries Maritimes” και “Fabre Line” μετέφεραν τους μετανάστες μέχρι την Μασσαλία και από εκεί αυτοί συνέχιζαν σιδηροδρομικώς μέχρι τη Χάβρη και το Χερβούργο, απ’όπου επιβιβάζοντο στα υπερωκεάνια του Βόρειου Ατλαντικού.


1905.—Οι επίσημες αρχές της Κρήτης ξεκινούν τις συλλήψεις αλλά και την τρομοκρατία σε όλο το νησί. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η επανάσταση στον Θέρισο.


1911.—Με προκηρύξεις του, το Νεοτουρκικό Κομιτάτο, καλεί τον τουρκικό λαό να συνεχίσει τον αμείλικτο διωγμό κατά του Ελληνικού στοιχείου την Ανατολία. Ως αφορμή οι τούρκοι επικαλούνται το Κρητικό ζήτημα.


1913.— [20/3 π.ημ], Φθάνει η σωρός του δολοφονημένου Βασιλέως Γεωργίου Α’ στην Βασιλική αποβάθρα λιμένος Πειραιά (μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο), ενώ όλο το λιμάνι είναι κατάμεστο από πλήθη κόσμου. Το παλαιό Δημαρχείο του Πειραιά που πρόσφερε και την καλύτερη θέα, είχε γεμίσει τόσο ασφυκτικά, που κάποιοι φοβόντουσαν για την αντοχή του κτηρίου. 
1919.—Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία συνάπτει μάχη και εναντίον των Ρώσων Μπολσεβίκων παρά το Μπουγιαλίκ.


1920.—Την διενέργεια άμεσων εκλογών ζητά με προκήρυξη της προς τον ελληνικό λαό, η Ενωμένη Αντιπολίτευση μετά τη δημοσίευση του διατάγματος της παράτασης του βίου της ελληνικής Βουλής.


.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες περιπόλων.


.— Η Πολεμική μας Αεροπορία θρηνεί τον Δημήτριο Θεοδωρόπουλο. Βρήκε το θάνατο εκτελώντας ακροβατικούς ελιγμούς κατά την διάρκεια επιδείξεων στην ορκωμοσία των Σμυρναίων κληρωτών, όταν προσέκρουσε στη θάλασσα έξω από το λιμάνι της Σμύρνης και βυθίστηκε.[http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=23]


1921.—Η στρατιά Μ.Ασίας εκκαθαρίζει το έδαφός της από τούρκους ατάκτους.


1922.—Η στρατιά Μ. Ασίας μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.


1925.—Αποφασίζεται η εφαρμογή του 8ώρου τμηματικά, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των διαφόρων εταιριών.


1926.—Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνει ότι για «τεχνικούς λόγους» οι εκλογές της 4ης Απριλίου θα διεξαχθούν «κατά δόσεις». Στις 4 του μηνός θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε δώδεκα Νομούς, και στις 11 του μηνός στους υπολοίπους 23. Αποσύρεται η υποψηφιότητα του Κ.Δεμερτζή.


1935.—Καθαίρεση των καταδικασθέντων αξιωματικών-κινηματιών, που συμμετείχαν στο κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935, μετά την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Κων. Μπακόπουλο την 1η Απριλίου 1935. 
1937.— Σκοτώθηκε στη Χελιδονού Αττικής, συνέπεια αεροπορικού ατυχήματος, ο εκπαιδευτής της Σχολή Αεροπορίας Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος.[http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=104 ]


1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο οι δυνάμεις των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών περιορίζονται σε δράση πυροβολικού και περιπόλων.


1942.— Σκοτώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο Ράμλεϋ της Παλαιστίνης (Σαραφάν) κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής, ο πιλότος μας Αλέξανδρος Καραγιώργος [http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=179 ] 


1944.—Στα Χάλαρα της Καστοριάς γίνεται σύσκεψη για συμφιλίωση ΚΚΕ, ΚΚΓ και ΚΚΜ [...]

1947.—Κομμουνιστοσυμμορίτες, πυροβόλησαν τον ιερέα Παναγιώτη Παπακωνσταντίνου καί ενώ ψυχορραγούσε, τον έσυραν και τον πέταξαν στην φωτιά που είχαν ανάψει..


1956.—Μαθητές του Γυμνασίου και του Κολλεγίου Πάφου, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας το σύνθημα “Ένωσις”, έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρές αγγλικές δυνάμεις στο Κτήμα. 
1959.—Στην Κύπρο σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.


1971.—Εγκαινιάζεται η ζυθοποιία “Χένιγκερ Ελλάς” στο Ηράκλειο.


1974.—Λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους στην περιοχή του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, χάνει την ζωή του ο πιλότος Ιωάννης Μεκιαράκης. Γεννήθηκε το 1949 στο Βατόλακκο Χανίων.[http://www.pasoipa.org.gr/lefkoma/pilot_details/?id=541 ]


1980.—Στα ναυπηγεία της Σύρου και της Χαλκίδας επισκευάζονται ρωσικά σκάφη. Το γεγονός, προκαλεί την αντίδραση Δυτικών.


1985.—Η τρομοκρατική οργάνωση “Αντικρατική Πάλη”, αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εισαγγελέα Γιώργου Θεφανόπουλου, που έγινε την 1 Απριλίου. 
1986.— Βόμβα που εξερράγη σε Boeing 727 της πτήσης 840 της TWA, από τη Ρώμη για την Αθήνα, ενώ αυτό πετούσε πάνω από το Αργος, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 4 Αμερικανών επιβατών, μεταξύ αυτών και ενός βρέφους εννέα μηνών. Το αεροπλάνο κατάφερε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Αθήνα χάρη στις προσπάθειες του πιλότου Ρίτσαρντ Πέτερσεν.


1989.—Στον Βόλο σημειώνονται προεκλογικά επεισόδια, ενώ γίνεται και επίθεση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Σούρλα.


.—Πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός βάρδος Μανώλης Αγγελόπουλος. Από τις αφηγήσεις του ίδιου, γεννήθηκε το 1939 στην Καβάλα, από τσιγγάνους γονείς, που ξεκίνησαν από τις Ινδίες, πέρασαν από Αίγυπτο και Ρουμανία. Κάποιες άλλες φορές έλεγε ότι γεννήθηκε στη Δράμα. Η πορεία του στο λαϊκό τραγούδι, ξεκίνησε όταν τον άκουσε να τραγουδά ο στιχουργός Τάσος Δημόγλου και ο συνθέτης Γιάννης Πολίτης.


1990.—Η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, καθώς υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.


1993.—Πεθαίνει σε ηλικία 63 χρόνων ο Σπύρος Γκοτζαμάνης, βασικός κατηγορούμενος στην δολοφονία του Γ. Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963.


.—Τίθεται υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, η οποία μέχρι εκείνη την στιγμή είχε κάψει 4.000 στρέμματα δάσους.


.—Μπαράζ εκρήξεων σε αυτοκίνητα πολιτών από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.


1994.—Με νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου δημοσιεύουν εφημερίδες των Αθηνών, δημεύεται το σύνολο της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας». Αργότερα, το νομοσχέδιο αυτό θα θεωρηθεί παράνομο και η βασιλική οικογένεια θα δικαιωθεί. 


2003.—Με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων στην διεθνή κοινότητα, ότι α) διαθέτει καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, και β) να προλάβει τον καταλογισμό ευθύνης στο πρόσωπό του, ο τουρκοκύπριος Ραούφ Ντεκτάς έστειλε επιστολή στον Τάσσο Παπαδόπουλο, δύο ημέρες πριν την υποβολή της εκθέσεως του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σ’ αυτήν αναφέρθηκε για την «κοινωνικο-ψυχολογική διάσταση του Κυπριακού προβλήματος», και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και πρότεινε το άνοιγμα της περιφραγμένης ζώνης των Βαροσίων, άρση του περιορισμού στο εμπόριο, τις μεταφορές, τα ταξείδια και τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες… Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας στην επιστολή, τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψή του για τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία της Χάγης.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7795583895477937498

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item