Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

29 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1430.—Ο σουλτάνος Μουράτ ο 2ος κυριεύει την Θεσσαλονίκη και την παραδίδει στην λεηλασία και τις φλόγες. Η πολιορκία της Θεσσαλονίκης είχε αρχίσει από το 1422. Οι Θεσσαλονικείς είχαν αφήσει την άμυνά της στα χέρια των Βενετών υπό τον διοικητή Κονταρίνι. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων αρνήθηκε τους όρους του Μουράτ που υποσχόταν να σεβαστεί τους κατοίκους και τις περιουσίες τους, και άρχισε να οργανώνει την άμυνά της.Όμως η πείνα και ο φόβος άρχισαν να επηρεάζουν τους πολιορκημένους, δημιουργώντας μία παράταξη υπέρ της παράδοσης στους οθωμανούς. Αυτή εκφραζόταν είτε μέσα από Χριστιανούς οι οποίοι ζητούσαν να παραδοθεί η πόλη στον Μουράτ Β’, είτε από υπερασπιστές της πόλης οι οποίοι περνούσαν στη μεριά των Οθωμανών.

1553.—[ ἤ 26/3] Ημερομηνία γεννήσεως του ποιητή μας Βιτσέντζο Κορνάρου. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας, συγγραφέας του αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος», και πιθανώς του θρησκευτικού δράματος «Η Θυσία του Αβραάμ». Μετά τα 35 του, εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα όπου έγινε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Ακαδημίας των Stravaganti που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Ανδρέας, και παντρεύτηκε· παράλληλα ήταν μέλος του Συμβουλίου των Ευγενών του Χάνδακα. 
1821.—Ο Αθανάσιος Διάκος μετά των επισκόπων Ησαῒα και Νεοφύτου, πολεμούν τους τούρκους της Λεβαδείας και απελευθερώνουν την πόλη.


.—Στο χωριό Σωλινάρι της Πυλίας, οι Τριφυλιοί οπλαρχηγοί και οι υπ’ αυτούς Έλληνες, δίνουν αμφίρροπη μάχη με τους τούρκους.


.—Κατά διαταγή του Σουλτάνου, γίνονται παντού σφαγές άμαχων χριστιανών.


.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προσπαθεί να πολιορκήσει με 6.000 άνδρες την Καρύταινα, όμως στην πρώτη έξοδο των τούρκων, το στράτευμα διαλύεται. Κατόπιν εγκαταστεί μεθοδικά φρουρές σε επίκαιρα σημεία γύρω από την Τρίπολη.


1822.—Οι Έλληνες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των τούρκων έξω του Ρεθύμνου και τρέπουν αυτούς σε φυγή. Κατά την μάχη, εφονεύθει ο οπλαρχηγός Ν. Χαντζηδάκης.


.—Στην Καστανιά Ολύμπου οι Έλληνες μάχονται εναντίον των τούρκων.


1823.—Συγκροτείται στο Άστρος Αρκαδίας η Β’ Εθνική Συνέλευση με την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να επικυρώσει το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. 
1827.—Ενώ κατόπιν παραγγελίας τελούν υπό κατασκευή πέντε ατμοκίνητα πλοία, τα οποία πληρώσαμε ακριβά μέσω δανείων, εκ των οποίων παραλάβαμε με μεγάλη καθυστέρηση μόνο τα δύο, αποφασίζεται και ο διορισμός του τυχοδιώκτη Κόχραν ως στόλαρχου του ατμοκίνητου στόλου, έναντι της αμοιβής των 37.000 ή 57.000 λιρών που οι Μεγάλες Δυνάμεις έπεισαν την ελληνική αντιπροσωπεία να δεχθεί. Αποδείχθηκε κατώτερος της φήμης του, ερχόμενος σε ρήξη με τον Στρατηγό Καραϊσκάκη, λόγω των τραγικά λανθασμένων επιλογών του στο πεδίο μάχης.

1864.—(ν. ημερ.) Δι’ υπογραφείσης εν Λονδίνω συμφωνίας, η Αγγλία ανακοινώνει, εκ των παραχωρηθεισών στην Ελλάδα Ιονίων νήσων ως προίκα στον νέο βασιλέα Γεώργιο Α΄ (συνθήκη 15 Νοεμβρίου 1863), ουδέτερες εκηρύσσοντο μόνον η Κέρκυρα και οι Παξοί.


1870.—Γεννιέται ο Παύλος Μελάς, Έλληνας αξιωματικός πυροβολικού και πρωτεργάτης του Μακεδονικού Αγώνα. Κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου, με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την Άλωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των Κεφαλάδων ή κατά άλλους των Μελανιάδων (λόγω του χαρακτηριστικού μελαμψού χρώματος του προσώπου τους), ενώ κατά άλλους των Στρατηγόπουλων. Η επιστολή που έγραψε στον πατέρα του την ημέρα αποφοιτήσεώς του από την Σχολή Ευελπίδων σκιαγραφεί τον ήρωα. «Σεβαστέ μου πατέρα … Προχθές το πρωί έδωσα τον νενομισμένον όρκον … Σας βεβαιώ ότι ορκίσθην έχων πλήρη συναίσθησιν των υπό του όρκου επιβαλλομένων καθηκόντων, σταθεράν δε απόφαση να τα εκτελέσω. Διά τούτο και εκ βάθους καρδίας, ωρκίσθην υπακοήν εις τους νόμους της Πατρίδος, σέβας, πίστιν και αφοσίωσιν εις τον Βασιλέα μου, και ότι θέλω υπερασπίσει μέχρι τελευταίας πνοής την σημαίαν και την Πατρίδαν … Πριν τελειώσω την επιστολή μου σας παρακαλώ, Σεβαστέ μου πατέρα, να μ’ ευχηθείτε όπως ο Θεός με βοηθήσει να τηρήσω εντίμως τον όρκον μου, μέχρι τελευταίας στιγμής της ζωής μου»… 


1872.—Ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, κατά τη διάρκεια μαθήματος, πέφτει σε κώμα το οποίο τον οδηγεί στον θάνατο 13 ημέρες αργότερα στις 12 Απριλίου. Σπούδασε μουσική στην Κέρκυρα, και συνέχισε τις μουσικές ενασχολήσεις του στην Ιταλία, όπου συνδέθηκε ιδιαίτερα με το περιβάλλον του Βασιλικού Ωδείου της Νάπολης. Θεωρείται ο θεμελιωτής της Επτανησιακής Σχολής, και χάρη σ’αυτόν πολλοί Επτανήσιοι μορφώθηκαν μουσικά και δημιουργήθηκε η πρώτη γενιά Επτανήσιων συνθετών. Στον χαρακτήρα ήταν ανεξίκακος, γενναιόδωρος, ευγενικός και μετριόφρων και αυτοχαρακτηριζόταν ως “ερασιτέχνης” μουσικός. 1878.—Πραγματοποιείται στον καθολικό ναό του Αγίου Διονυσίου η πάνδημη κηδεία του Καρόλου Όγλ (Charles Ogl), μιάς ευγενικής μορφής, ενός τολμηρού δημοσιογράφου,που βρήκε οικτρό θάνατο κατά την επανάσταση της Θεσσαλίας, το 1878.[Αποκεφαλίσθηκε από τους τούρκους].Της ακολουθίας χοροστάτησε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος και παρέστησαν πολλοί επίσημοι και λαός. Επικήδειο εκφώνησε στο νεκροταφείο ο Τιμολέων Φιλήμων, και ο Γάλλος πρεσβευτής. Ο δήμος Αθηναίων με δήμαρχο τον Παναγή Κυριακό, παραχώρησε δωρεάν τάφο στο Α΄Νεκροταφείο.Η οικογένεια του Όγλ με τηλεγράφημά της προς τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τον Χαρίλαο Τρικούπη, βουλευτή τότε, που ασχολήθηκε ενεργά με την ταφή του τέκνου της.[βλ.17/03]

1903.—Βουργάρικες συμμορίες ανατινάσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές Δράμας – Ξάνθης.


1916.—Οι φερόμενοι ως Σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Αργοστόλι και το Ληξούρι.


1920.—Στο μέτωπο της Μ.Ασίας οι τούρκοι επιτίθενται αιφνιδιαστικώς εναντίον των ελληνικών δυνάμεων της 2ας μεραρχίας στρατού αλλ’ ουδέν επιτυγχάνουν.


1921.—Στο μέτωπο Μ.Ασίας οι μάχες συνεχίζονται με οπισθοφυλακές τούρκων.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.


1929.—Φοβερή εξάπλωση στην Ελλάδα έχουν τα αφροδίσια νοσήματα και η σωματεμπορία.


1936.—Εν μέσω συγκινητικών εκδηλώσεων του Κρητικού λαού, ο νεκρός του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενταφιάζεται στο ιστορικό Ακρωτήρι, αφού εξετέθη επί διήμερον σε προσκύνημα εντός του ναού της Αγίας Μαγδαληνής, στην Χαλέπα. 
1939.—Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Νταλαντιέ, ειδοποιεί την Ιταλία να αποσαφηνίσει τις αποικιακές απαιτήσεις της [έναν χρόνο αργότερα η Ελλάδα θα βιώσει με τον χειρότερο τρόπο τις αποικιακές απαιτήσεις της γείτονος, ενώ ήδη, τα Δωδεκάνησα καθώς και άλλα μέρη, τις βιώνουν για αιώνες….].

1941.—Μεγάλες και σφοδρές μάχες γίνονται στον κεντρικό και νότιο τομέα με μεγάλες απώλειες. Στον Αώον ποταμό εκατοντάδες εχθροί νεκροί. Και ζητάνε από τα τμήματά μας [οι Ιταλοί] μίας ημέρας ανακωχή, για να θάψουν τα πτώματα, αλλά δεν πρόλαβαν να τελειώσουν ούτε το 1/3 των πτωμάτων των. 


.— Μεγάλες και σφοδρές ναυμαχίες συνήφθησαν στα ανοικτά της Αδριατικής ως και παρά την νήσο Ζάκυνθο.


1943.—Γεννιέται ο διάσημος μουσικός και βραβευμένος με Όσκαρ, Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, διεθνώς γνωστός ως Vagelis. Από την ηλικία των δύο ή έξι ετών έδειξε το χάρισμά του όταν έδωσε την πρώτη του παράσταση, χωρίς να έχει μουσική εκπαίδευση, πράγμα εντυπωσιακό για ένα μικρό παιδί. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Παπαθανασίου συμμετείχε σε συγκροτήματα, σύντομα όμως μετακόμισε στο Παρίσι μαζί με τον Ντέμη Ρούσο δημιουργώντας το συγκρότημα Aphrodite’s Child. Αυτό ήταν και το έναυσμα για την διεθνή του καριέρα και την συμμετοχή του σε διεθνής κινηματογραφικές παραγωγές που του χάρισαν και το Όσκαρ.Σημαντική στιγμή στην σταδιοδρομία του είναι η επιλογή από την ΝΑΣΑ να παρουσιάσει στους στύλους του Ολυμπίου Διός το έργο του ΜΥΘΩΔΙΑ, για μία αποστολή στον πλανήτη Άρη. 
1949.—Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της διώρυγας της Κορίνθου.Το 1944 κατά την αποχώρησή τους, οι Γερμανοί προκάλεσαν την πτώση 60.000 κυβικών μέτρων χωμάτων και οι εργασίες εκφράξεως κράτησαν 5 χρόνια.

1957.—«Εξεδήμησεν προς Κύριον», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Δωρόθεος. Δεν μακροημέρευσε στο θρόνο· πέθανε ύστερα από δεκαέξι μόλις μήνες, στις 26/7/1957, και μάλιστα στη Στοκχόλμη όπου είχε μεταβεί προς θεραπεία.


1966.—Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Στυλιανός Γονατάς. Είχε ανέλθει σε ανώτατα αξιώματα στον στρατό Ξηράς στην περίοδο μέχρι και το 1924. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ίδρυσε δικό του κόμμα, το Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων αλλά αργότερα σχεδόν αποσύρθηκε από τον πολιτικό βίο της χώρας. Για τις στρατιωτικές του υπηρεσίες είχε τιμηθεί από την Πολιτεία με Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος.


1968.—Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών». 
1970.—Γίνονται καταγγελίες για βασανιστήρια σε 35 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης “Δημοκρατική Άμυνα”.

1980.—Ιδρύεται στην καρδιά της Νέας Υόρκης ελληνικό πολιτιστικό κέντρο.


1985.—Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας με την 3η ψηφοφορία και με οριακή πλειοψηφία των 180 ψήφων. Είναι ίσως η πλέον επεισοδιακή μεταπολιτευτική εκλογή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας [και με απαγωγή της κάλπης..], λόγω των παρασκηνιακών ενεργειών που προηγήθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου με σκοπό την αναθεώρηση του Συντάγματος και των περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας.


1992.—Αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγορούν την Ελλάδα, ότι, χρηματοδοτεί το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).


.—Η Αυστραλία δηλώνει, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία των Σκοπίων χωρίς την έγκριση της Ελλάδας.


1993.—Στο πλαίσιο των δικών για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του και 26 ακόμα ατόμων. Η υπόθεση αφορά την υπεξαίρεση 32 δισ.δρχ. από την Τράπεζα Κρήτης και την εισροή 12,1 δισ. δρχ. από αυτά στην εκδοτική εταιρία ”Γραμμή”.


.—Παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα των Σκοπίων.


1995.—Την παραίτησή του υποβάλλει, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής, γιατί διαφώνησε με την επέμβαση των ΜΑΤ κατά των αγροτών που είχαν αποκλείσει την εθνική οδό. 
2011.—[ή 30/3] Ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο ”πατριάρχης του ελληνικού θεάτρου”, αποβιώνει σε ηλικία 89 ετών. Ήδη από μαθητής στο δημοτικό σχολείο ο μικρός Ιάκωβος διακρίνεται για την κλίση του στη λογοτεχνία. Κατά τη διάρκεια της κατοχής κατέληξε στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν. Η αναγνώριση ως θεατρικού συγγραφέα έρχεται με το έργο Έβδομη μέρα της Δημιουργίας (1956), που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κ. Μιχαηλίδη στο Εθνικό Θέατρο και αγκαλιάζεται από κοινό και κριτικούς. Ωστόσο, τα έργα Η αυλή των θαυμάτων και Παραμύθι χωρίς όνομα, θα αναδειχθούν στη συνέχεια στα δύο πιο αγαπητά και πολυπαιγμένα θεατρικά του. Ο Καμπανέλλης, εκτός από θεατρικός συγγραφέας, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, υπήρξε και στιχουργός. Έγραψε τραγούδια, που η μελοποίηση τους με τη μουσική των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκου, έγιναν επιτυχίες και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

2015.—Μετά από 18 μήνες παράνομου εγκλεισμού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, εξέρχεται από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3608547832824018853

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item