Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

25 Μαρτίου

Ορθόδοξη Εκκλησία:  Σύναξη του Aρχαγγέλου Γαβριήλ και απόδοση της Εορτής.

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1306.—Στην Κύπρο, εκδηλώθηκε κίνημα των ευγενών κατά του βασιλιά Ερρίκου Β’, που επικράτησε αναίμακτα. Επικεφαλής του κινήματος ήταν ο αδελφός του βασιλιά, ο Αμάλριχος Λουζινιανός, που ανακηρύχτηκε αντιβασιλιάς. Ο Ερρίκος Β’ διεξήγαγε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Σαρακηνών της Αιγύπτου και της Συρίας και των τούρκων της Μικράς Ασίας. Στο εσωτερικό, εκτός από το πραξικόπημα, αντιμετώπισε και προβλήματα με τους Γενουάτες, ενώ παραχώρησε εμπορικά προνόμια στους Βενετούς.

1597.—Πεθαίνει ο επίσκοπος Αθηνών και αργότερα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Θεοφάνης Α΄ Καρύκης. Η παραμονή του στον πατριαρχικό θρόνο έμελλε να είναι πολύ σύντομη, καθώς είχε ενθρονιστεί μόλις τον προηγούμενο μήνα με αντικανονικό μάλιστα τρόπο, που τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον Μελέτιο Πηγά. «Αλλ’ εν τω μεταξύ, παρατεινομένης της εκκρεμότητος, λόγω της κανονικής απαιτήσεως του Μελετίου όπως η Σύνοδος συνερχομένη επικυρώσει και ούτω «τελειώσει» την εις αυτόν ανάθεση της Τοποτηρητείας του Θρόνου, επεμβαίνων «ο δυσκλεής και ακατονόμαστος» Θεοφάνης ο Καρύκης και δωροδοκήσας την τουρκική Κυβέρνηση δι’ 6.000 χρυσών, εδράξατο τον Θρόνο, επιβάς αυτού όλως αντικανονικώς κατά Φεβρουάριον 1597».[Από το ιστολόγιο Μυριόβιβλος]


1761.—Μετά την καθαίρεση του προκατόχου του Σεραφείμ Β΄, εκλέγεται ο νέος Οικουμενικός Πατριάρχης, Ιωαννίκιος ο Γ΄.


1821.—Οι τούρκοι της Πελοποννήσου εγκαταλείπουν τα μέρη όπου διέμενον και τρέχουν να κρυφτούν στα φρούρια της Μεθώνης, Κορώνης και Τριπόλεως.
.—Ο Πανουργιάς πολιορκεί τους τούρκους στα Σάλωνα και τους αναγκάζει να παραδοθούν. 600 όπλα και άφθονο πολεμικό υλικό περιήλθαν στους νικητές.

.—Οι Σπετσιώτες κηρύσσουν την Επανάσταση υπό την ηγεσία των Γ.Πάνου και Π.Μπόταση.


.—Οι επαναστατήσαντες Κυπαρίσσιοι, καταδιώκουν τους τούρκους μέχρι Νεοκάστρου.


.—Στην Κωνσταντινούπολη αποκεφαλίζονται πολλοί χριστιανοί, μεταξύ των οποίων οι Λεβίδης, Στεργιανάκης, Τουρμπατζόγλου.


1877.—Ο εκδότης εφημερίδος της Κωνστατινουπόλεως Κασάπης, παραπέμπεται από τον Σουλτάνο σε δίκη με την κατηγορία «Σατυρίζων ο Κασάπης το υπ’εμού χορηγηθέν Σύνταγμα». Η κατηγορία θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την επιβολή έως και θανατικής ποινής. Επικράτησε όμως ωριμότερη σκέψις και ο εκδότης της εφημερίδος καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ενώ κατασχέθηκε το τυπογραφείο του.


1881.—Ανακοινώνεται στην Ελλάδα η προσάρτηση της Θεσσαλίας και λωρίδος της Ηπείρου μέχρι της Άρτης. Την προσάρτηση πέτυχε στο συνέδριο και συνθήκη του Βερολίνου, ο Γάλλος Υπουργός Βάδικτων. Σπουδαίο πάντως ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτησε και το επαναστατικό κίνημα του 1878 στη Θεσσαλία, όπου παρ’όλο που δεν είχε νικηφόρο κατάληξη, εντούτοις διατράνωσε το αίτημα απελευθερώσεως των υπόδουλων ελληνικών εδαφών. Η πολιτική της Βρετανίας εκείνη την περίοδο ήταν ενάντια στις ελληνικές θέσεις. Η γαλλική πολιτική υποστήριξε περισσότερο απ’όλους τα ελληνικά αιτήματα, όχι τόσο από φιλελληνισμό, όσο εξ αιτίας της παραδοσιακής αντιπαλότητος με την Αγγλία. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου άργησαν να υλοποιηθούν και η περιοχή της Άρτας απελευθερώθηκε μόλις τον Ιούνιο του 1881, ακολούθησαν σταδιακά όλες οι Θεσσαλικές πόλεις με τελευταίο τον Βόλο. 
1896.— [π. ημ.]Στους πρώτους εν Ελλάδι Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Μ.Γκούσκος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στην σφαιροβολία.[7/4 με το ν.ημ.]

1904.—Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, Πρωθυπουργός, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί σειρά ετών και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και πρωθυπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης του 1989-1990. Όμως κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στην ιστορία για τους δύο λόγους που εκφώνησε στη δεκαετία του 1950, και οι οποίοι ήταν γραμμένοι στα αγγλικά αλλά χρησιμοποιούσαν ελληνικές λέξεις.


1905.—Το σώμα του μακεδονομάχου Μάλλιου την περίοδο 26-31 Μαρτίου περιφέρεται μεταξύ των χωριών Πιπιλίστα, Βλάστη, Λόσνιτσα και Βογατσικό προσπαθώντας να αποφύγει τον τουρκικό στρατό ο οποίος έχει ξεχυθεί σε αναζήτηση ανταρτικών ομάδων.


1906.—Οι εκλογές στην χώρα χαρίζουν στον Γ.Θεοτόκη και το κόμμα του την απόλυτη πλειοψηφία. Πρώτη εμφάνιση στη Βουλή της εκσυγχρονιστικής «ομάδας των Ιαπώνων», την οποία αποτελούν οι Δ. Γούναρης, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Εμ. Ρέπουλης, Απ. Αλεξανδρής, Χ. Βοζίκης και Α. Παναγιωτόπουλος. Η ομάδα αυτή ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Θεοτόκη. Η ομάδα των «Ιαπώνων» του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έδρασε από το 1906 έως το 1908, με ριζοσπαστικές ιδέες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, σε μια εποχή που ήταν ακόμη νωπή η ήττα του 1897, το «Μακεδονικό» βρισκόταν σε τέλμα και η πολιτική φαυλότητα κυριαρχούσε στο εσωτερικό. Προήλθε από τη διάλυση της Δηλιγιαννικής παρατάξεως το 1905. Στις 26 Μαρτίου 1906, άσκησαν δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως Θεοτόκη.


1913.—Οι βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη.[13/3 με το π.ημ.]


1914.—Με αυτοθυσία και ηρωισμό, το αυτονομιακό σώμα του Ανθυπολοχαγού Κοσσυβάκη, αντεπιτίθεται και ύστερα από σκληρό πολυήμερο αγώνα κατορθώνει μέχρι τις 11 Απριλίου να απωθήσει τους αλβανούς πέρα από τον ποταμό Λεγκατίτσα στο υψίπεδο της Κολώνιας στην Ήπειρο.


1915.—Ο υπουργός Εσωτερικών καλεί σε απολογία τον Δήμαρχο Αθηναίων Μπενάκη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην τελετή της Εθνικής εορτής […]


1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας συνάπτονται μάχες προφυλακών μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. 
1921.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας, οι ελληνικές δυνάμεις υφίστανται επίθεση των τουρκικών, στο Μαχτσετζίκ. Παρά την αριθμητική υπεροχή των τούρκων, οι Έλληνες κρατούν τις θέσεις τους και μόνον το χωριό Γιενίκιοϊ πέφτει σε τουρκικά χέρια και καταστρέφεται από αυτούς ολοσχερώς. 

.—Εκλογές στην χώρα. Η κυβέρνηση που αναδείχθηκε, του Δημητρίου Γούναρη, είναι αυτή που θα προσπαθήσει να άρει χωρίς επιτυχία το πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό αδιέξοδο που συνοδεύει τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μικράς Ασίας (παραίτηση στις 2 Μαρτίου του 1922).


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται εις επιχειρήσεις προφυλακών.


1926.—Συλλαμβάνεται η η 22χρονη Κατίνα Βογιατζή, με την κατηγορία ότι είχε παραβιάσει τον νόμο του Παγκάλου για το μήκος της φούστας κατά οχτώ ολόκληρα εκατοστά.[Ο νόμος έλεγε ότι οι φούστα δεν έπρεπε να απέχει περισσότερο των τριάντα πόντων από το έδαφος].Η απειθής νέα καταδικάστηκε σε εικοσιτετράωρη κράτηση, και σε καταβολή των εξόδων της δίκης. Φυσικά δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από εξαγριωμένες φεμινίστριες της εποχής.[23 ή 26/3]


1933.— Πέθανε ο Δουκέλης Σταύρος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών μετά το θανάσιμο τραυματισμό του σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, έπεσε στο έδαφος και συνετρίβη.


1940.—(ή την 27η Μαρτίου) Πέθανε πάμπτωχος σε ηλικία 67 ετών ο έξ Αμαρουσίου Σπύρος Λούης, νικητής τού Μαραθωνίου κατά τούς πρώτους διεθνείς Ολυμπιακούς αγώνας, οι οποίοι τελέσθησαν στην Αθήνα κατά το 1896. Η Ελλάδα τον έχει θυμηθεί μια μόνο φορά, όταν σε ηλικία 63 ετών καλείται από τον Χίτλερ να είναι σημαιοφόρος της αποστολής κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. 
1941.—Στο αλβανικό μέτωπο τοπικοί αγώνες και δράση πυροβολικού.

.—Φιλοβρετανικό πραξικόπημα στη Γιουγκοσλαβία επιταχύνει τη γερμανική ανάμειξη στη βαλκανική σύγκρουση.


1946.—Στο Λιτόχωρο Ολύμπου οι κομμουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων.


.—Η Αμερικανική Γερουσία με ψήφισμά της αναγνωρίζει για δεύτερη φορά τα Ελληνικά δικαιώματα στην Β. Ήπειρο (η πρώτη ήταν στις 17-5-1920). Το ψήφισμα μεταξύ άλλων όριζε ότι : “ Η Αμερικανική Γερουσία πιστεύει ότι η Δωδεκάνησος και η Β.Ήπειρος πρέπει να αποδοθούν στην Ελλάδα κατά την προσεχή διάσκεψη της ειρήνης”. Και ο υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας Ήντεν, δήλωσε κατηγορηματικά τον Μάϊο του ιδίου έτους, ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του Βορειοπειρωτικού θέματος» όμως ενώ κανένας από τους υπουργούς εξωτερικών δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη του ζητήματος, όταν ζητήθηκε από τον Ήντεν ως προεδρεύοντα, να συμπεριληφθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Συνδιασκέψεως Ειρήνης, εκείνος αρνήθηκε. Την ίδια στάση επέδειξε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ J.Byrnes, παρά το γεγονός του ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο είχε ταχθεί υπέρ της δίκαιης αποδόσεως της Ηπείρου στην Ελλάδα.


1965.—Ο Γκάλο Πλάζα, διπλωμάτης από τον Ισημερινό, που διαδέχθηκε τον πρώτο επί του Κυπριακού μεσολαβητή Φινλανδό Σάκαρι Τουομιόγια στις 16/9/1964, υποβάλλει την έκθεσή του, [Σχέδιο Κ24]βάσει της οποίας προτείνεται προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η δημιουργία ενιαίου και ανεξάρτητου κράτους, με ορισμένες ουσιαστικές εγγυήσεις προς την τουρκική μειονότητα. Σημείωνε δε ότι δεν γινόταν αποδεκτός ο ισχυρισμός της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ελλήνων και τούρκων. Η τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριζαν ομοσπονδοποίηση στηριζόμενη στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος υποστήριζαν το ανεξάρτητο κράτος με το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως.


1972.—Τελείται στην Φρανκφούρτη, η πρώτη χειροτονία Έλληνα ορθόδοξου Επισκόπου· ο Αυγουστίνος [κατά κόσμο Γεώργιος Λαμπαρδάκης] από τις Βουκολιές Χανίων Κρήτης, χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Σύνοδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία τον εξέλεξε βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τον τίτλο της παλαιάς επισκοπής Ελαίας. 
1991.—Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ νικώντας τη Σαραγόσα με 76-72.

1993.—Μπαράζ εκρήξεων σε αυτοκίνητα πολιτών από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.1994.—Στα Ιωάννινα φτάνουν οι 12 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για να λάβουν μέρος στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέματα συζήτησης το Γιουγκοσλαβικό και τις εξελίξεις σε Ρωσία και Μέση Ανατολή.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3959252896922029779

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item