Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

25 Μαρτίου

Ορθόδοξη Εκκλησία: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου


/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

31.—Πρώτος εορτασμός του Πάσχα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του Διονυσίου του Μικρού.

717.—Ο Λέων Γ’, ο Ίσαυρος, στρατηγός του θέματος των Ανατολικών, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το 715, ως νέο αυτοκράτορα τον Θεοδόσιο· ουσιαστικά η μάχη δεν ήταν με τον Θεοδόσιο, αλλά με το θέμα των Οψικιανών που τον υποστήριζε, προκαλώντας σοβαρό χάσμα στην ενότητα των μικρασιατικών δυνάμεων. Ευτυχώς η σύγκρουση αποφεύχθηκε λόγω του Αραβικού κινδύνου, που ανάγκασε τους αντιπάλους στρατηγούς να ενωθούν για την σωτηρίας της Κωνσταντινουπόλως. Το εκστρατευτικό σώμα των Αράβων λόγω του χειμώνα του 716-717, αποσύρθηκε στις νότιες επαρχίες της Μ.Ασίας, οπότε επωφελούμενος ο Λέων του διαλείμματος, πήγε στην Χρυσούπολη όπου βρισκόταν ο Θεοδόσιος, ο οποίος του παρέδωσε μετά από διαπραγματεύσεις την εξουσία. Από τον στρατό ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας στις 24/7/716, αλλά η πανηγυρική του στέψις έγινε στην Αγία Σοφία την ημέρα του Ευαγγελισμού του 717.


919.—Ο Αρχιναύαρχος [δρουγγάριος του πλωίμου] του Βυζαντίου, Ρωμανός ο Λεκαπηνός, εισέρχεται με όλο το στόλο στο λιμάνι του Βουκολέοντα ακριβώς κάτω από το αυτοκρατορικό παλάτι και εμφανισθείς προ του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ’ του Πορφυρογέννητου ορκίζεται πίστη και αφοσίωση διοριζόμενος “Μάγιστρος” και “Μέγας εταιρειάρχης”. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό. Λίγο αργότερα, θα νυμφεύση τον νεαρό αυτοκράτορα με την κόρη του Ελένη, λαμβάνοντας τον τίτλο του βασιλεοπάτορα.


1097.—Επέρχεται συμφωνία μεταξύ Σταυροφόρων και Αυτοκράτορος Αλεξίου Α’ περί των κατακτήσεων υπό τους Σταυροφόρους (εδέχθησαν να παραδώσουν κάθε κατάκτησή τους). Ανεβαίνοντας στον θρόνο ο Αλέξιος, είχε να αντιμετωπίσει πληθώρα εξωτερικών εχθρών όπως οι Φράγκοι, οι Νορμανδοί, οι Πετσενέγοι, οι Κουμάνοι και οι σελτζούκοι τούρκοι· όλους αυτούς αντιμετώπισε είτε με την Βυζαντινή διπλωματία είτε με την δύναμη τον όπλων. Η βοήθεια που ζήτησε από τον πάπα Ουρβανό B’ χρησιμοποιήθηε ω αφορμή για το ξεκίνημα της Α’ Σταυροφορίας.Επί των ημερών του πάντως, με τα προνόμια που παραχώρησε σε ενετούς και στις βενετικές βάσεις, άρχισε να αλλάζη η ισσορροπία στο Αιγαίο.


1258 ἤ 1259.—Ημερομηνία γεννήσεως του μετέπειτα αυτοκράτρα, Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου.


1297.—Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο επίσης αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ’ Παλαιολόγος, εγγονός του Ανδρόνικου Β’. Η περίοδος των Παλαιολόγων σημαδεύτηκε και από έριδες και συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας. Μια περίοδος εμφύλιων πολέμων άρχισε, που έληξε μόνο το Μάιο του 1328, με την οριστική κατάληψη της εξουσίας από τον Ανδρόνικο Γ΄.


1582.—Πέθανε στην Νεάπολη της Ιταλίας, ο Θεόδωρος Μελισσηνός, εκ της οικογενείας των Κομνηνών, δεσπότης Αίνου, Ξάνθης, Σάμου, Μιλήτου κ.λ.π., ο οποίος, μετά την καταναυμάχηση του τουρκικού στόλου υπό του δον Ζουάν του Αυστριακού στην Ναύπακτο (1571), είχε κατέλθει μετά του αδελφού του Μακαρίου αρχιεπισκόπου Επιδαύρου, στην Μάνη, όπου, δι’ ιδίων χρημάτων εξόπλισαν στρατό εξ 25.000 πεζών και 3.000 Ιππέων, με την ελπίδα ότι θα υπεστηρίζοντο υπό της χριστιανικής Ευρώπης, για ν’ απελευθερώσουν την Πελοπόννησο και ακολούθως την υπόλοιπον Ελλάδα. Αλλ’ ούδεμίας έτυχαν βοηθείας, και αφού πολέμησαν σκληρά επί διετία κατά των τούρκων, αναγκάσθησαν ν’ απέλθουν.


1770.—Έναρξη νέας επανάστασης στην Ανώπολη της Κρήτης. Οι Σφακιανοί που οργανώθηκαν σέ επαναστατικά σώματα, με δεκάδες παπάδες πάνοπλους και δύο χιλιάδες επαναστάτες με τους καπετάνιους τους, ύστερα από μια πανηγυρική λειτουργία, κήρυξαν την επανάσταση καί εξόντωσαν με ευκολία τις μικρές τουρκικές φρουρές και τους τουρκοκρητικούς του κάμπου. Αρχηγοί των επαναστατών ήταν, ο Δασκαλογιάννης, ο Μανούσακας, ο Γιωργάκης, ο Βουρδουμπάς, ο Χούρδος, ο Μπουνάτος, ο παπα Σήφης, ο Βολούδης, ο Μωράκης, ο Σκορδίλης.


1771.—Ημερομηνία γεννήσεως του πρωταγωνιστή στα 1821 Αρχιερέα, Παλαιών Πατρών Γερμανού του Γ΄. 
1807.—Ο Τζορτζ Κάνινγκ γίνεται υπουργός Εξωτερικών στην Αγγλία. Πρόκειται για έναν από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας. Προς τιμήν του ονομάστηκε η πλατεία Κάνιγγος.

1821.—Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως επίσημη επέτειος της εκρήξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως, αν και ο αγών είχε αρχίσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Η καθιέρωση έγινε δια διατάγματος του Όθωνος, εκδοθέντος το 1838, όπου και έγινε πρώτος επίσημος πανηγυρισμός της 25ης Μαρτίου. Το διάταγμα εξήρε την σύμπτωση της εθνικής Παλιγγενεσίας με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συμβολίζουσα την αναγέννηση. Η παράδοση έξ άλλου, τοποθέτησε στην 25ην Μαρτίου την ανύψωση του Λαβάρου του Εικοσιένα στην μονή της Αγίας Λαύρας υπό του Παλαιών Πατρών Γερμανού. 
.—Τα φρούρια της Μεθώνης, Κορώνης, Νεοκάστρου, Χλουμούστι (Γαστούνης), Κορίνθου, Ναυπλίου, Καρυταίνης, Φαναρίου πολιορκούνται υπό των επαναστατημένων Πελοποννησίων.

.—Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης μεταβαίνει στην Ύδρα για να επισπεύσει έκρηξη της επαναστάσεως στα νησιά.


1826 .—Οι τούρκοι αποτυγχάνουν να κυριεύσουν την Κλείσοβα ενώ μαίνεται η ναυμαχία στο Βασιλάδι του Μεσολογγίου. «Εσήκωσεν η φρουρά λοιπόν γύρωθεν της Εκκλησίας οχύρωμα, έως 5 πόδας το πλάτος και έως 6 το ύψος. Ο τάφρος γύρωθεν έμεινε τόσον ανοικτός όσον χώμα έλειψεν. Εστάλησαν και 2 πυροβόλα των 18 λίτρων και 2 μικρά των 6 και τα μεν δύο έστησαν [βλέποντα] κατά τα νησίδια, το δε κατά το Μεσολλόγι. Καθήκοντα φρουράρχου της Κλεισόβας εκτελούσε ο υποσωματάρχης Παναγιώτης Σωτηρόπουλος από τη σημερινή Άνω Χώρα Κραβάρων της Ναυπακτίας. Ο Σωτηρόπουλος εφάρμοσε πρώτος στο Μεσολόγγι τη μέθοδο των λαγουμιών που κατασκεύαζαν οι πολιορκημένοι κάτω από τους εχθρικούς προμαχώνες και στη συνέχεια τους ανατίναζαν με τους υπερασπιστές τους. Την εκπόρθηση του ελληνικού οχυρού ανέλαβε ο Κιουταχής διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό περίπου 3000 άνδρες έναντι 131 Ελλήνων.


.—Ο Κίτσος Τζαβέλλας με 131 μόνο γενναίους συμπολεμιστές του αποκρούει δύο επιθέσεις κατά της Κλείσοβας, την μία υπό υπερδισχιλίων στρατιωτών του Κιουταχή και την δεύτερη υπό 3.000 αιγυπτίων του Ιμβραήμ. Οι τούρκοι υπέστησαν πανωλεθρία και απεχώρησαν αφήσαντες άνω των 1.000 νεκρών καθώς και τον αρχηγόν των επιτιθεμένων Χουσεῒμπεη.

ΜΤΦ από τις 23/3 1833.— Ο Ομέρ, παρέδωσε το φρούριο της Χαλκίδας μέσω του Χατζή Ισμαήλ , στον αντιπρόσωπο της Ελληνικής κυβέρνησης, Ρίζο Νερουλό.

1838.—Πρώτος επίσημος εορτασμός της ημέρας ως Εθνικής Εορτής. Καθιερώθηκε ως εθνική εορτή με σχετικό διάταγμα του Βασιλέως της Ελλάδος Όθων.


1842.—Ιδρύεται το δημοτικό νοσοκομείο «Ελπίς».


1854.—Ο Οπλαρχηγός του 1821 και αξιωματικός Χωροφυλακής Ν. Φιλάρετος από το Προμύριο Πηλίου, κηρύσσει την Επανάσταση στο Πήλιο.


1856.—Εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Ναός του Ευαγγελισμού.


1872.—Πρωτεύουσα: Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Γρηγορίου του Ε΄ προς τιμή του οποίου ο Βαλαωρίτης εκφωνεί το τελευταίο ποίημα της ζωής του.


1881.—Ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄ θέτει το θεμέλιο λίθο του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο παραχωρηθέν από τη Μονή Ασωμάτων (σημ. Μονή Πετράκη) δωρεάν ιδιόκτητο κτήμα.


1884.—Ακριβώς 3 έτη μετά τα θεμέλια, ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α΄, η Βασίλισσα Όλγα με σύσσωμη τη Βουλή, τις Αρχές των Αθηνών και πλήθος κόσμου τελούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου Θεραπευτηρίου των Βαλκανίων, του Ευαγγελισμού. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη στις 13 Απριλίου.


1886.—Γεννιέται ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Απέθανε το 1972 σε ηλικία 86 ετών.


1896.—(π. ημερ.) Τελούνται στην Αθήνα οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες, διαρκέσαντες μέχρι της 2ης Απριλίου. Οι αφιχθέντες ξένοι υπερέβαιναν τις 50.000. Η Ελλάς, διά του Σπύρου Λούη, κέρδισε τον Μαραθώνειο. Οι Έλληνες αθλητές νίκησαν επίσης στην ξιφασκία, την σκοποβολή και την επί κάλλω αναρρίχηση. Την ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε πρώτος ο Γάλλος βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν.


1905.—Mία ομάδα 18 νέων κάτω από την καθοδήγηση του Δημητρίου Αναστασιάδη, γυμνασιάρχη του Βεντοκλείου Γυμνασίου, ιδρύει μυστικά τον Γυμναστικό Σύλλογο Διαγόρα της Ρόδου, που βρίσκεται υπό οθωμανική κατοχή. 
.— Το πρωί της 25ης Μαρτίου βρίσκονται έξω από τη Ζαγορίτσανη τα ενωμένα σώματα των Βάρδα, Δούκα, Καούδη, Κωνσταντίνου Γκούτα, Πούλακα, Θεόδωρου Κουκουλάκη, Ευάγγελου Γαλιανού, Μιχαήλ Τσόντου, Καραβίτη, Μακρή, συνολικής δύναμης περίπου 200 ανδρών. Περικυκλώνουν το χωριό και όταν ακούν τη σάλπιγγα εισβάλλουν. Οι κομιτατζήδες όταν άκουσαν τη σάλπιγγα νόμισαν ότι επρόκειτο περί τουρκικού στρατεύματος αλλά όταν αντελήφθησαν τους Έλληνες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι αριθμοί ανάλογα με την αναφορά κυμαίνονται από 60-70 νεκρούς, 20-25 σπίτια κάηκαν και πολλά ζώα σκοτώθηκαν.

1906.—Ιδρύεται στην Αθήνα από τον Υπομοίραρχο Σπυρομήλιο και με τη συνεργασία εξεχόντων Ηπειρωτών, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Αξιωματικοί, η Ηπειρωτική Εταιρία που είναι γνωστή σαν Ηπειρωτικό Κομιτάτο και η οποία συγκροτεί τις Διευθύνσεις Αργυροκάστρου, Πρεβέζης και Ιωαννίνων. Σημαντικότερη δράση παρουσίασε η Α΄ Διεύθυνση Ιωαννίνων. Η Εταιρία εκτός των πληροφοριών με τις οποίες ενημέρωνε το ελεύθερο κράτος μέσω του Ελληνικού Προξενείου των Ιωαννίνων, άρχισε να μυεί και να οργανώνει ομάδες σε όλη την Ήπειρο τις οποίες εξόπλιζε μυστικά κυρίως μέσω της λίμνης Παμβώτιδος.


.— Πίπτει ηρωικά μαχόμενος στο Ίβενικ Μοναστηρίου ο μακεδονομάχος Γεώργιος Σκαλίδης, μαζί με άλλους 16 συντρόφους του. Είχε καταγωγή το Έλος Κισσάμου Χανίων. Μεταξύ των και ο ομαδάρχης Κων. Εμμ. Μανινάκης από τις Καλάθενες Κισσάμου. [Ο Douglas Dakin, στο βιβλίο «Ο Ελληνικός Αγώνας στη Μακεδονία», εκδ. οίκος αδελφών Κυριακίδη, 1996, αναφέρει ως ημερομηνία θανάτου την 25η Μαρτίου].


1911.—Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καλλιτεχνών οργανώνει με επιτυχία την πρώτη πανελλήνια έκθεση στο Ζάππειο.


1912.—Στην πρωτεύουσα λαμβάνει χώρα ο επίσημος εορτασμός της 75ης επετείου ιδρύσεως του Εθνικού Πανεπιστημίου.


1914.—Ιδρύεται ο Άρης Θεσσαλονίκης από ομάδα παραγόντων, που είχαν αποχωρήσει από τον Ηρακλή.


1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνονται μάχες προφυλακών.


1921.—Στο μέτωπο Μ.Ασίας γίνονται μικροσυμπλοκές μεταξύ Ελλήνων και τούρκων στην περιοχή Κοβαλίτσας.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά της Μ. Ασίας δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.


1923.— Εκτελώντας επιδεικτική πτήση με αεροσκάφος Mars κατά τον εορτασμό της Εθνικής επετείου στη Θεσσαλονίκη, ο πιλότος μας Ιωάννης Μάρακας, κατέπεσε με το αεροσκάφος του στην θάλασσα με αποτέλεσμα να πνιγεί. Ο ήρωας πιλότος, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα της Μ. Ασίας εκτελώντας πλήθος πολεμικών αποστολών.


1924.—Με ψήφισμα της πραξικοπηματικής Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης κηρύσσεται έκπτωτη η δυναστεία του Γεωργίου Α΄ και αποφασίζεται «να συνταχθεί η Ελλάς εις Δημοκρατίαν κοινοβουλευτικής μορφής, υπό τον όρον εγκρίσεως της αποφάσεως αυτής αμέσως υπό του λαού διά δημοψηφίσματος».


1926.—Μέσα στον χώρο της ΔΕΘ, o Χρίστος Τσιγγιρίδης στήνει τον πομπό του, ισχύος 400 Watt περίπου. Τον λειτουργεί μόνον κατά την διάρκεια της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Ο Πρώτος Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ελλάδος, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός… έχοντας μόνο δύο ακροατές. Ο ένας ήταν στην περιοχή της πλατείας Ιπποδρομίου και ο άλλος σε ένα αγγλικό καράβι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι προσπάθειες του Τσιγγιρίδη να πάρει άδεια διαρκούς λειτουργίας λόγω της αυστηρής νομοθεσίας ήταν συνεχείς. Όμως, για πολλά χρόνια παρέμειναν άκαρπες. Ο Τσιγγιρίδης λειτουργούσε τον πομπό του με ίδια έσοδα καθώς και με έσοδα προερχόμενα από διαφημίσεις. Από τον Σταθμό του Τσιγγιρίδη πέρασαν ουκ ολίγοι καλλιτέχνες.


.—Τα πολιτικά κόμματα της χώρας, συναποφασίζουν για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, την υποψηφιότητα του Κ.Δεμερτζή. Ο δικτάτορας Θ.Πάγκαλος είχε διαφορετική άποψη.


1932.—Τελούνται από την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου τα αποκαλυπτήρια του κατασκευασθέντος εις τον προ των Παλαιών Ανακτόρων χώρον μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου. Το μνημείο ανεγέρθηκε σε αρχιτεκτονικά σχέδια του Εμμανουήλ Λαζαρίδη και η σύνθεση της ανάγλυφης πλάκας έγινε από τον γλύπτη Φωκίωνα Ρωκ.


.—Ο Βενιζέλος, σε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στις 25 και 28 Μαρτίου, πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και την υποστήριξη των αιτημάτων της Ελλάδας στην Κ.Τ.Ε. στα μέσα του Απριλίου. Μ’ αυτές τις προτάσεις ήθελε λόγω της διαφαινόμενης αποτυχίας της κυβέρνησής του, να μεταθέσει την ευθύνη της χρεοκοπίας σε συλλογικό επίπεδο.


1938.—Ο βασιλεύς Γεώργιος Β’ εγκαινιάζει τον πρώτο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδος (ΕΙΡ).


.—Σημειώνεται η πιο βαριά ήττα της Εθνικής Ελλάδας από την Ουγγαρία με 11-1 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.


1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο οι Ιταλοί επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελλήνων στον τομέα Σεντέλι και αποκρούονται.


.— Η Γιουγκοσλαβία προσχωρεί στο Τριμερές Σύμφωνο του Άξονος.


1943.— Σκοτώθηκε ο Αρχισμηνίας Νικ. Κουρμούλης κοντά στο αεροδρόμιο Καρθάγκο του Σουδάν, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης εκπαιδευτικής αποστολής με αεροσκάφος, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη στο έδαφος. Γεννήθηκε το 1921 στα Σέλλια Ρεθύμνης.


.—Ο π. Αθανασίου Παπαχρήστου, τουφεκίσθηκε από τους ιταλούς κατακτητές.


1944.— Ο πιλότος μας Σωτ.Σκάντζικας, κατά την μάχη της Κρήτης κατέπεσε με το αεροπλάνο του στο έδαφος, αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου στη Γερμανία. Στις 25 Μαρτίου 1944, ενώ επιχειρούσε να δραπετεύσει από το γερμανικό στρατόπεδο Σταλάγκ-Λουφτ ΙΙΙ, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.


1945.— Γίνεται καταδρομή στη Χάλκη από τους Ιερολοχίτες.


1946.—Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης με πομπό φορητό πάνω σε αυτοκίνητο. Μετά από λίγο καιρό διακόπτει τη λειτουργία του για να εγκατασταθεί μόνιμα το Μάρτιο του 1947.


1948.—Εγκαινιάζεται από τον Βασιλέα των Ελλήνων Παύλο ο πομπός βραχέων κυμάτων που εγκαταστάθηκε στα Ν.Λιόσια.


1955.—Γερμανός αρχαιολόγος ανακαλύπτει στην Ολυμπία καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός.


.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Ι. Κορυμπίδης, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή με αεροσκάφος το οποίο προσέκρουσε στη θάλασσα της περιοχής Κερατσινίου Πειραιά και βυθίστηκε.


1956.— Ο μελλοθάνατος Μιχαλάκης Καραολής γράφει στον αδελφό του Ανδρέα ανήμερα της 25ης Μαρτίου από τις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας: «Είμαι καλά. Εσύ πώς είσαι; Σήμερα χάνεις την επίσκεψίν σου, διότι ο κατ’ οίκον περιορισμός την αποκλείει. Αλλά ποιος Θεός θα συγχώρηση το γεγονός ότι οι εκκλησίες έμειναν κλειστές και δεν ελειτούργησαν κατά την τεραστίαν εις βάθος νοήματος εορτήν ή μάλλον κατά τον παμμέγιστον αυτόν συνδυασμόν εορτών, ο οποίος κατ’ ελάχιστον υστερεί από ένα κύριον Πάσχα; Πάει περίπατο κάθε έννοια συνεορτασμού Αγγέλων μετ’ ανθρώπων, κάθε πρόθεσις δοξολογίας, ευχαριστήσεως και λατρείας διά την υπεράγαθον Θεϊκήν συγκατάβασιν, την άρρητον εις την ανθρωπότητα ευαγγελιζομένην χαράν, διά της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και την φανέρωσιν του απ’ αιώνος μυστηρίου». 
1971.—Με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης διαρρυθμίζεται μία αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Βουλής με σκοπό τη διασφάλιση και την έκθεση των Εθνικών Κειμηλίων, γνωστή σήμερα ως Αίθουσα Πολυτίμων.

1993.—Η Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει ότι, τα Σκόπια αποδέχθηκαν σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που προβλέπει διαδικασία επιλύσεως του Σκοπιανού υπό τους Όουεν και Βανς και περιλαμβάνει την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την διαιτησία για το οριστικό όνομα και την ένταξη των Σκοπίων στον ΟΗΕ υπό το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ [……ακόμη μια τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής!!].2004.—Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου, ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία. Παραδίδει την Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη, ξεκινώντας έτσι ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας 141 ημερών, στα πέρατα της γης, κατά το οποίο θα μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών 7.700 λαμπαδηδρόμοι. Η Φλόγα θα φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 13 Αυγούστου.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 645525303341989269

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item