Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

20 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

235.—Ο Μαξιμίνος Θραξ μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Σεβήρου, ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Ρώμης. Είναι ο πρώτος ξένος που καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα. Άνηκε στην αυτοκρατορική φρουρά.

1206.—Ο Μιχαήλ Δ΄, ο επονομαζόμενος Αυτωρειανός, εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Εγκαταστάθηκε στη Νίκαια, όπου είχε μεταφερθεί και η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, και στήριξε με ζήλο τον ορθόδοξο κλήρο έναντι των πιέσεων των Φράγκων για αναγνώριση του Πάπα.


1390.—Ημερομηνία θανάτου του αυτοκράτορα της Τραπεζούντος, Αλέξιου Γ’ του Μέγα Κομνηνού. Ήταν αυτοκράτωρ Τραπεζούντος από τις 22 Δεκεμβρίου 1349 ως τις 20 Μαρτίου 1390. Η μακρόχρονη βασιλεία του ήταν περίοδος ακμής για την Αυτοκρατορία του Πόντου και ο ίδιος θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους ηγεμόνες της.
1646.—Είκοσι τρία βενετικά πλοία υπό τον Μοροζίνη Θωμά, στα πλαίσια των Βενετοτουρκικών συγκρούσεων για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Κρήτης, απέπλευσαν από την Σούδα με προορισμό την Τένεδο, ξεκινώντας τον σταδιακό αποκλεισμό των Δαρδανελίων.


1793.—Ο καταγωγής από το Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης Μύρων, ράφτης στο επάγγελμα, μετά από συκοφαντία των Αγαρηνών ρίπτεται στην φυλακή και γίνεται δέκτης ανείπωτων βασανιστηρίων. Λίγες ημέρες μετά, αφού αρνήθηκε τον εξισλαμισμό, βρίσκει μαρτυρικό θάνατο στην αγχόνη. Η Εκκλησία μας τον τιμά ως Νεομάρτυρα.


1807.—Ο Ρώσος ναύαρχος Σενιαβίν προσβάλλει μαζί με Ελληνικά πλοία το κάστρο της Τενέδου και αναγκάζει την τουρκική φρουρά να παραδοθεί.


1821.—Ο Γεώργιος Πλαπούτας και ο αδελφός του Δημήτριος, στην Λιοδώρα της Καρυταίνης, κάλεσαν στα όπλα τους κατοίκους της περιφερείας και κατά την 21η συγκεντρώθηκαν οκτακόσιοι περίπου άνδρες στο Μπέτσι για να κτυπήσουν τους προς τα μέρη των ευρισκομένους Λαλαίους. [ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΕΛ.175] 
1822.—Τμήμα φιλελλήνων, υπό την αρχηγία του Κορσικανού Συνταγματάρχη Βαλέστ, αποβιβάζεται στο Λουτρό Σφακίων, για να ενισχύσει τον Κρητικό αγώνα.


1823.—Η Β’ εν Άστρει Κυνουρίας Εθνοσυνέλευσις αρχίζει τις εργασίες της. Η Εθνοσυνέλευσις, εξέλεξε το νέο Εκτελεστικό [Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Σωτήρης Χαραλάμπης, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Μεταξάς], διέλυσε όλους τους τοπικούς οργανισμούς, κατάργησε τον βαθμό της Αρχιστρατηγίας για να θίξει τον Κολοκοτρώνη και να μειώσει την επιρροή του, ενώ ταυτόχρονα διόρισε άλλους 50 στρατηγούς, κάνοντας και άλλες αθρόες προαγωγές ασήμαντων στρατιωτικών ώστε να αυξήσει τα στρατιωτικά της ερείσματα και να διασπάσει το μέτωπο των οπλαρχηγών.Θα ακολουθήσουν και άλλα που θα οδηγήσουν στην πρώτη εμφύλια σύγκρουση κατά την διάρκεια του Αγώνος.


1824.—Στην Κρήτη και ιδίως στην Ανώπολη, οι τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές των χριστιανών.


.—Την ίδια ημέρα, στο Μεσολόγγι, ο φιλέλλην Ιταλός Γκάμπα εκδίδει το πρώτο φύλλο της εφημερίδος “Ελληνικός Τηλέγραφος” στα ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. 

1826.—Στο Λυκόρρεμα Καρύστου, γίνετε μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και τούρκων, με νικητές της μάχης τους τούρκους.


1833.—[π.ημ.] Ολοκληρώνεται η παράδοση της Ακροπόλεως των Αθηνών στο Ελληνικό κράτος, και ο Χριστόφορος Νέζερ, ως υπολοχαγός του βαυαρικού βασιλικού επικουρικού στρατού,  έγινε “ο πρώτος χριστιανός φρούραρχος του κεκροπείου άστεως“, όπως περιγράφει στα απομνημονεύματα του. Παρ’ όλο που μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλου του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1830, ιδρύθηκε το Ελληνικό κράτος, η Αθήνα εξακολουθούσε να παραμένει υπό τουρκική κατοχή για τρία ακόμη χρόνια. Έπρεπε να περάσουν έξι μήνες, μέχρι τον Αύγουστο του 1830, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να προσδιοριστεί η αποζημίωση των τούρκων ιδιοκτητών σπιτιών και κτημάτων στην περιοχή. Ένα περίπου μήνα μετά την άφιξη του Όθωνα στο Ναύπλιο, τον Φεβρουάριο του 1833, δημοσιεύτηκε διάταγμα, με το οποίο ανατέθηκε στον επί των Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Παιδείας “Γραμματέα της Επικρατείας” κ. Ιάκωβο Ρίζο Νερουλό, να προβεί στην απελευθέρωση της Αττικής και άλλων επαρχιών που κατείχαν ακόμα οι τούρκοι, ενώ έπρεπε να είχαν παραδοθεί στην Ελλάδα ήδη από την 31η Δεκεμβρίου 1832. Στις 19-20 Μαρτίου απελευθερώθηκε η Ακρόπολις. Έγραψε ο Νέζερ : «Και την ημέρα αυτή, πολύ πρωί, ήρθε σε μένα, στην Ακρόπολη, ένας Χιώτης ναυτικός, που ονομαζόταν καπετάν Δημήτρης, και που το μικρό του τρεχαντήρι ήταν αγκυροβολημένο στον Πειραιά. Συνοδευόταν από το γιο του και έφερνε μια σημαία γαλάζια με λευκές ζώνες και στη μέση σταυρό μ’ ένα κοντάρι”. Ο γιος του καπετάνιου, που μιλούσε θαυμάσια τα ιταλικά, ικέτεψε τον Νέζερ να υψώσουν στον Παρθενώνα τη σημαία της Ελλάδας. “Το’ χει τάξει ο πατέρας μου”, είπε με μάτια βουρκωμένα. Μερικοί στρατιώτες βοήθησαν κι έτσι υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία στον Παρθενώνα». 
.—Περίπου 7.000 άοπλοι Κρήτες από το χωριό Μουρνιές Χανίων, συγκεντρώνονται και συντάσσουν υπόμνημα με το οποίο ζητούν αυτονομία. Ο Μουσταφά πασάς στέλνει ιππείς, οι οποίοι, αφού τους διασκορπίζουν, συλλαμβάνουν και απαγχονίζουν 50 Κρήτες.


1834.—[ν.ημ.] Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη· σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας είχαν οργανώσει την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1833 και είχαν από κοινού κατευθύνει συνομωσία, που αποσκοπούσε στην διατάραξη της δημοσίας ασφαλείας και στην ώθηση υπηκόων του βασιλέως σε ληστείες και σε εμφύλια διαμάχη με σκοπό την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως.


1835.—Πρώτες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Διήρκεσαν 5 μέρες [15 - 20 Μαρτίου]. Οι πρώτες δημοτικές εκλογές της χώρας πραγματοποιήθηκαν το 1834 στο Ναύπλιο και στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας. Ο Πειραιάς, ακολούθησε έναν χρόνο μετά, το 1836.


1887.—Παραδίδεται το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, χαρακτηρισμένο ως το «ωραιότερο νεοκλασσικό του κόσμου», σχεδιασμένο από τον Θεόφιλο Χάνσεν, τη δωρεά Σίμωνος Σίνα. Τα στοιχεία ιωνικού ρυθμού κυριαρχούν στο οικοδόμημα της Aκαδημίας και η αρχιτεκτονική του έχει αρκετές ομοιότητες με το Ερέχθειο.Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι αγάλματα, ανάγλυφα, ιωνικοί κίονες, και αετώματα. Η αίθουσα των συνεδριάσεων ζωγραφίστηκε κατά την διετία 1878-1880 με εικόνες εμπνευσμένες από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Aισχύλου· έχει οκτώ παραστάσεις που δείχνουν τις φάσεις του μύθου του Προμηθέα.Τα δύο αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνος που κοσμούν την πρόσοψη της Ακαδημίας, είναι έργα του γλύπτη Λεωνίδα Δρόσου. Εντύπωση δε προκάλεσε κατά την διάρκεια των εργασιών αποκαταστάσεως, η δυναμική τους ευστάθεια, διότι παρά τους ισχυρούς σεισμούς που δέχθηκαν εδώ και 140 χρόνια, οι δύο στήλοι επί των οποίων βρίσκονται, παρουσιάζουν αξιοθαύμαστη σταθερότητα. 
1897.—Οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν την Κρήτη σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών.


1902.—Ανά παν όγδοο χιλιόμετρο της σιδηροδρομικής γραμμής Μακεδονίας-Θράκης, ιδρύεται σταθμός με ισχυρή φρουρά. Στόχος, η αποτροπή των βουλγάρικων επιδρομών.


1906.—Πίπτει ηρωικά μαχόμενος στο Ίβενικ Μοναστηρίου ο μακεδονομάχος Γεώργιος Σκαλίδης, μαζί με άλλος 16 συντρόφους του. Είχε καταγωγή το Έλος Κισσάμου Χανίων. Μεταξύ των και ο ομαδάρχης Κων. Εμμ. Μανινάκης από τις Καλάθενες Κισσάμου. [Ο Douglas Dakin, στο βιβλίο «Ο Ελληνικός Αγώνας στη Μακεδονία», εκδ. οίκος αδελφών Κυριακίδη, 1996, αναφέρει ως ημερομηνία θανάτου την 25η Μαρτίου].


1913.— [2 Απριλίου ν.ημ], Φθάνει η σωρός του δολοφονημένου Βασιλέως Γεωργίου Α’ στην Βασιλική αποβάθρα λιμένος Πειραιά (μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο), ενώ όλο το λιμάνι είναι κατάμεστο από πλήθη κόσμου.Το παλαιό Δημαρχείο του Πειραιά που πρόσφερε και την καλύτερη θέα, είχε γεμίσει τόσο ασφυκτικά, που κάποιοι φοβόντουσαν για την αντοχή του κτηρίου. 
1914.—Οι Έλληνες της Κορυτσάς, έχοντας υποστεί ένα μήνα άγριων διώξεων, επαναστατούν και καταφέρνουν να απελευθερώσουν την πόλη. Στις 4 το πρωί ο οπλαρχηγός Γεώργιος Σούλιος επιτίθεται και με σφοδρούς πυροβολισμούς καταλαμβάνει τον λόφο του Προφήτη Ηλία. Στις συγκρούσεις με τους τουρκαλβανούς  μέσα στην πόλη σκοτώθηκαν 114  Έλληνες, ανάμεσά τους και 7 γυναίκες και ο διάκονος της Μητρόπολης Βασίλειος Γκιώνης.[βλ.& 19/3]


1919.—Οι Ελληνικές εκστρατευτικές δυνάμεις της Ουκρανίας μάχονται εναντίον των Μπολσεβίκων.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στη Μ.Ασία εκκαθαρίζει την περιοχή που είχε καταλάβει από ληστοσυμμορίτες τούρκους.


1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στη Μ. Ασία μάχονται εναντίον των τούρκων παρά το Τσάϊ και Μπουλαβανιό.


1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται δια περιπόλων και πυροβολικού.


1929.—Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό. 
1941.—Ο Μουσολίνι, ο οποίος είχε παρακολουθήσει ο ίδιος την εαρινή ιταλική επίθεση στο αλβανικό μέτωπο, μετά την οικτρή αποτυχία της, καλεί τον υφυπουργό της Αεροπορίας στρατηγό Πρίκολο και του λέγει: «Σας εκάλεσα εδώ επειδή απεφάσισα να επιστρέψω αύριο εις την Ρώμην. Μου έρχεται εμετός μέσα εις αυτήν την ατμόσφαιραν! Δέν προελάσαμεν ούτε κατά ένα βήμα! Περιφρονώ βαθύτατα όλους τούς στρατηγούς μου!» (Απομνημονεύματα Πρίκολο).


.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κρήτη.


1943.—Στην Καστοριά, βούλγαροι κατήγγειλαν τον ιερέα Χρήστο Παπαχρήστο, με κατάληξη την σύλληψή και εκτέλεσή του από τους ιταλούς, μαζί με άλλους.


1947.—Εκτελείται στον πιο πολυσύχναστο τότε δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδό Αγίας Σοφίας, το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, Ιωάννης Ζέβγος.


1956.—Τούρκοι της οργανωμένης τουρκικής μειονότητας της Κύπρου, ξεσπούν σε βιαιοπραγίες και βαρβαρότητες κατά των Ελλήνων σε πολλά σημεία του νησιού. Στις ταραχές αυτές, που υποκινούνταν από τους Άγγλους, παίρνουν μέρος κρυφά  ή φανερά και Άγγλοι στρατιωτικοί. 
.—Ο Χάρντιγκ, μιλώντας από τον κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκωσίας, ανέφερε ότι σε έξι μήνες θα καταστείλει την ανταρσία της ΕΟΚΑ. Την ίδια μέρα ο Νεόφυτος Σοφοκλέους, θαλαμηπόλος του Κυβερνήτη, παρέλαβε από ομάδα εκτελέσεων της Λευκωσίας ωρολογιακή βόμβα σχήματος «κοιλιάς». Την έκρυψε στον κορσέ του και προχώρησε προς το Κυβερνείο, κρατώντας την επιστολογραφία και ένα καλάθι με φρούτα. Κατόρθωσε να περάσει από τέσσερις φρουρούς, χωρίς η βόμβα να γίνει αντιληπτή. Το βράδυ της 20ης προς την 21η Μαρτίου, έθεσε σε λειτουργία τον ωρολογιακό της μηχανισμό μέσα στο δωμάτιο του, ώστε να εκραγεί στις 2.30 π.μ. της επόμενης μέρας, 22 Μαρτίου.


1957.—Η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει μέσω του υπουργού των αποικιών Μπόϋντ, την πρόθεσή της να απελευθερώσει τον Μακάριο και δηλώνει ότι μελετά νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού στα πλαίσια του NATO. H απόφαση για την απελευθέρωση του Μακαρίου (αλλά και των ηγετών της Κερύνειας) λαμβάνεται τελικά στις 28 Μαρτίου 1957.


1964.—Διαγράφονται από την Ένωση Κέντρου οι, Ηλίας Τσιριμώκος και Σάββας Παπαπολίτης, χωρίς οι ίδιοι να αναγνωρίζουν στον Γεώργιο Παπανδρέου το δικαίωμα διαγραφής τους. Αιτία της διαγραφής ήταν το ότι θεωρήθηκαν υποκινητές ανταρσίας, όταν μαζί με άλλους 31 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, δεν υποστήριξαν τον υποψήφιο του κόμματος Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, για Πρόεδρο της Βουλής. Θα επιστρέψουν και πάλι λίγους μήνες αργότερα.


1974.—Ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, έρχεται ισόπαλος 2-2 με τη Μίλαν και αποκλείεται από την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, αφού είχε χάσει στον πρώτο αγώνα με 3-0. Για να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά απέκλεισε διαδοχικά την Λέγκια Βαρσοβίας με 1-1 & 0-1 και τη Λυών με 3-3 & 0-4. Την περίοδο αυτή και με προπονητή τον Lesh Shanon ο ΠΑΟΚ έχει την ισχυρότερη ομάδα της ιστορίας του αφού στις τάξεις του αγωνίζονται οι Κούδας, Σαράφης, Παρίδης, Ασλανίδης, Τερζανίδης, Φουντουκίδης και Ματζουράκης.


1994.—Στην Κύπρο ο αγωνιστής της Ελευθερίας Θεόφιλος Γεωργιάδης, περνά στην αθανασία, χτυπημένος από τις μαριονέτες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. 

2015.—Αποφυλακίζονται ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, που ήταν παράνομα, αντισυνταγματικά και σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια δικαίου προφυλακισμένοι, από το Σεπτέμβριο του 2013.

Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 4199921569858289607

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item