Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

19 Μαρτίου


/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1205.—Μετά την ήττα του στρατού μας στο Αδραμύτιο, ολόκληρη η βορειοδυτική Μικρά Ασία περιέρχεται στους Λατίνους. Εξαίρεση αποτελούν οι πόλεις Νίκαια και Προύσα, οι οποίες παρέμειναν υπό τον Θεόδωρο Λάσκαρη.

1564.—Ο Άγιος Δημήτριος ο Τορναράς, μετά από πολλά και ανήκουστα βασανιστήρια από τους Αγαρηνούς, αποκεφαλίζεται.


1657.—Μετά από τριανταέξι ημέρες μαρτυρίων, οι τούρκοι απαγχονίζουν τον νεομάρτυρα Νικόλαο Καραμάνο στην Σμύρνη. Ο Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος Καραμάνος ή Κασσέτης, γεννήθηκε το έτος 1623 μ.Χ., ήταν έγγαμος και ζούσε στη Σμύρνη. Η ημέρα της εορτής του είναι η 6η Δεκεμβρίου. 
1688.—Σε αναφορά του για την αιτία της πτώσεως και καταστροφής του δυτικού αετώματος της Ακροπόλεως καθώς και της καταστροφής των αλόγων της θεάς Αθηνάς και του Ποσειδώνος, ο Μοροζίνι γράφει : “ Η αιτία της πτώσεως των αρχαίων είναι ότι το οικοδόμημα ήταν κατασκευασμένο δίχως κονίαμα και οι διάφοροι λίθοι ήσαν συναρμολογημένοι ο ένας με τον άλλο με αξιοθαύμαστη τέχνη. Άλλωστε από την έκρηξη της πυριτιδαποθήκης που βρισκόταν εκεί, το οικοδόμημα υπέστη σοβαρότατο κλονισμό”. 

1770.—Οι Ρώσοι λύουν την πολιορκία της Κορώνης, αφήνοντες εκτεθειμένους τους Έλληνες. Ο αρχηγός των Μανιατών, Ιωάννης Γ.Μαυρομιχάλης, ο επικαλούμενος Σκυλόγιαννης, έρχεται ως εκ τούτου σε βίαια σύγκρουση με τον Θεόδωρο Ορλώφ, στον οποίο είπε μετά πικρής ειρωνείας ότι οι Ρώσοι, ενώ κατέστρεφαν με μεγάλη ευκολία τις οικίες των Ελλήνων, αγνοούσαν την τέχνη της εκπορθήσεως ενός φρουρίου. «Και αν ακόμη είχες όλους τους στρατούς της αυτοκράτειράς σου, τόνισε ο Μαυρομιχάλης στον Ορλώφ, δεν θα κατόρθωνες και πάλι τίποτα, διότι είσαι δούλος μιας γυναίκας, ενώ εγώ είμαι αρχηγός ενός ελεύθερου λαού, που γνωρίζει να υπερασπίζεται την ελευθερία του με το ξίφος. Εάν δε η τύχη με καταστήσει τον έσχατο των ανθρώπων, το κεφάλι μου θα αξίζει και πάλι περισσότερο από το δικό σου».


1822.—Γίνετε μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και τούρκων οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν την Νάουσα. Ο στρατηγός Μεχμέτ Εμίν Αβδουλάχ πασά, που βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της καταστάσεως με την εξέγερση της Νάουσας, αλλά και με όλες τις επαναστατικές κινήσεις που εντόπιζε στην περιοχή του, έστειλε λεπτομερή αναφορά στην Υψηλή Πύλη, με την οποία ενημέρωνε για τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε η αυτοκρατορία. Σε απάντηση, του διαβιβάστηκε σουλτανικό φιρμάνι με το οποίο τον διέταζαν να πάει ο ίδιος με το στράτευμά του εναντίον της Νάουσας και να τιμωρήσει «τα βρωμερά ερπετά τα καλούμενα ρούμ, τους άπιστους κατοίκους της Ναούσης και των γύρω χωριών που υπονομεύουν και υποσκάπτουν την ύπαρξη του ιερού χαλιφάτου των ισλάμ και της μεγάλης αυτοκρατορικής επικράτειας». Διατάχθηκε όπως εφαρμόσει απαρεγκλίτως το ιερό φετφά του σεϊχουλισλιαμάτου, δηλαδή να διαπεράσει εν στόματι ρομφαίας τις γυναίκες και τα τέκνα να εξανδραποδίσει, τα υπάρχοντα να διανείμει στους πιστούς νικητές, τις δε εστίες να παραδώσει στο πύρ και την τέφρα με βοηθό τον προφήτη και το κοράνι. 
1827.—Β΄ περίοδος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα.[19/3-5/5/1827] Οι εργασίες της Εθνοσυνελεύσεως είχαν αρχίσει στις 6 Απριλίου 1826, αλλά λόγω της πτώσεως του Μεσολογγίου διακόπηκαν και τελικά συνεχίσθηκαν το 1827. Η κρίσιμη κατάταση την οποία περνούσε η Επανάσταση, επέβαλε την λήψη αποφάσεων και μέτρων αντιμετωπίσεως του κινδύνου. Μεταξύ των συνέδρων ήταν και η Μαντώ Μαυρογένους, αντιστράτηγος και αρχόντισσα της Μυκόνου που είχε προσφέρει τα πάντα για τον Αγώνα. Σε αυτή την Εθνοσυνέλευση, μεταξύ άλλων, εξελέγη και ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδος.

1829.—Το φρούριο Αντιρρίου παραδίδεται, μετά το θαλάσσιο αποκλεισμό του, στους Τζαβέλα, Χατζηχρήστο και Μιαούλη.


1837.—Ιστιοφόρο από το Άγιο Όρος, κατέπλευσε στον Πόρο, μετέφερε στην νήσο επιδημία πανώλης, η οποία έλαβε ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις και προκάλεσε σημαντικό αριθμό θυμάτων.


1898.—Οι υπεύθυνοι για την απόπειρα δολοφονίας του βασιλέως Γεωργίου καταδικάζονται εις θάνατον. Οι δύο άνδρες, θα εκτελεσθούν στις 27 Απριλίου στο Παλαμήδι. [βλ.14/2] 
1900.—Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών η Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα, ζωγράφος του 19ου αιώνα με καταγωγή από τις Σπέτσες. Η Ελένη Αλταμούρα, μπορεί να είναι λιγότερο γνωστή από την επίσης Σπετσιώτισα Μπουμπουλίνα, αλλά με τον δικό της τρόπο είχε μία εξίσου εντυπωσιακή πορεία ζωής. Είχε μια ανεξάρτητη καλλιτεχνική ψυχή και τρομερή παρατηρητικότητα. Ο πατέρας της Ιωάννης Μπούκουρης, άνθρωπος με πνεύμα που δεν συμβάδιζε με τον συντηρητισμό της εποχής, φρόντισε για την μόρφωση και καλλιέργεια των τριών κοριτσιών του [για το ένα του αγόρι θεωρείτο δεδομένη] μετακομίζοντας στον Ναύπλιο. Όταν η Ελένη εκδήλωσε την ιδιαίτερη κλίση και χάρισμα της για την ζωγραφική, ο πατέρας της την στήριξε, φροντίζοντας να πάρει δασκάλους στο σπίτι και αργότερα να την στείλει για σπουδές στην Ιταλία. Για να μπορεί να συμμετέχει στα μαθήματα μεταμφιέστηκε σε άνδρα. Σύντομα βραβεύτηκε για το έργο της, αλλά με έναν περιπετειώδη τρόπο, αποκαλύφθηκε το φύλο της και ερωτεύθηκε τον μετέπειτα σύζυγό της. Δυστυχώς η μοίρα της επιφύλασσε τραγικές στιγμές, οι οποίες την κατέβαλαν ψυχολογικά, έτσι ώστε σε μία στιγμή απελπισίας να καταστρέψει τα ωραιότερα έργα της. Όμως πέρα πάσης αμφιβολίας οι δυνατότητές της στην τέχνη, άγγιξαν τα όρια του ιδανικού.

.—Ο Έβανς αρχίζει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Ο Σερ Άρθουρ Έβανς, δαπάνησε τεράστια ποσά και από την προσωπική του περιουσία για να αναδείξει το μεγαλείο του Μινωϊκού πολιτισμού. Η εφημερίδα «Το Άστυ» σημείωνε στις 30/4 , για την αρχή των ερευνών του Έβανς: «Αι προ μηνός αρξάμεναι ανασκαφαί υπό του κ. Αρθούρου Έβανς και του κ. Χόγαρθ του διευθυντού της ενταύθα Αγγλικής Σχολής εις Κνωσσόν, έφεραν εις φως σπουδαιότατα ευρήματα. Ο κ. Έβανς κατά τας ανασκαφάς του εις το μέρος εκείνο απεκάλυψεν οικοδομήματα της Μυκηναϊκής περιόδου, χρονολογούμενα από του 1000 και 1500 π.Χ.» Ως το 1903 ολόκληρο το ανάκτορο είχε ανασκαφεί και οι εργασίες συνεχίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο. Ο ίδιος και οι βοηθοί του κρατούσαν αναλυτικό χρονικό των ανασκαφών, το οποίο ανέρχεται σε εκατομμύρια χειρόγραφες σελίδες. Επηρεασμένος από τον μυθικό βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, ο Έβανς βάπτισε το πολυτελές ανάκτορο «Παλάτι του Μίνωα» και τον πολιτισμό που ήκμασε εκεί Μινωικό. 
1913.—[ν.ημ.] Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε το Τεπελένι.[βλ.& 6/3]

1914.—Στο πλαίσιο των μαχών που διεξάγονται μεταξύ των αλβανών και του ελληνικού στρατού της αυτόνομης Ηπείρου, αλβανοί σκότωσαν 117 άνδρες και 7 γυναίκες στην Κορυτσά.


1919.—Αποφασίζεται και επιτυγχάνεται από 19/3/1919 έως 29/3/1919,  η εκκένωση της Οδησσού και η σύμπτυξη προς Βεσσαραβία. Μονάδες της Ελληνικής ΙΙ Μεραρχίας αναλαμβάνουν την οργάνωση της όλης αμυντικής γραμμής.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στη Μ.Ασία εκδιώκει τουρκικά αποσπάσματα.


1921.—Στο μέτωπο της Μ.Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις μάχονται σκληρώς εναντίον των τούρκων και καταλαμβάνουν το Τσιβρίλ.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά μάχεται στη Μ.Ασία με πυροβολικό και αποσπάσματα εφόδου.


1931.—Ο Αλέξανδρος Διομήδης, διοικητής της Τ.τ.Ε. περιόδευε στο εξωτερικό, για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ένα νέο δάνειο. Η διεθνής οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη, γιατί οι ευρωπαϊκές οικονομίες ήδη πλήττονταν από την κρίση που είχε ξεκινήσει από την Αμερική. Τελικά, υπήρξαν ευνοϊκές εξελίξεις και στις 19-3-1931, ο Διομήδης ανέφερε από το Λονδίνο την έγκριση της απόφασης για την παραχώρηση δανείου 4.600.000 λιρών στην Ελλάδα. Σ’ αυτό θα συμμετείχαν: η Σουηδία με 500.000 λίρες, η Αγγλία με 2.000.000 λίρες, η Ολλανδία με 300.000, η Ιταλία με 400.000, και η Ελβετία με 400.000. Η τιμή έκδοσης του δανείου ήταν 83,5% με επιτόκιο 6%. Έτσι, το πραγματικό κεφάλαιο ανερχόταν μόλις στα 3.800.000 λίρες, ενώ το επιτόκιο στο 7,18%.


1932.—Ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου, με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Γρυπάρη. Πρώτος σκηνοθέτης ο Φώτος Πολίτης, πρώτα έργα, Αισχύλου «Ορέστεια: Αγαμέμνων» σε μετάφραση Γρυπάρη και Γρηγορίου Ξενοπούλου κωμωδία, «Θείος Όνειρος». Μόνιμοι συνεργάτες -μέχρι τη συνταξιοδότησή τους- ο Κλεόβουλος Κλώνης στα σκηνικά και ο Αντώνης Φωκάς στα κοστούμια. 
1939.—Καθιερώνεται το δεκαήμερο των ‘’εκπτώσεων’’ στην Ελλάδα.

1941.—Οι Ιταλοί επιχειρήσαντες λυσσώδη επίθεση με τάνκς με τις δυνάμεις «Αρντίττι» στον τομέα της Τρεμπεσίνας,  αποκρούονται με βαρυτάτες για αυτούς απωλείες. Από ένα λόχο σώθηκαν μόνο 1 αξιωματικός και 4 άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.


1945.—Ο Αδόλφος Χίτλερ δίνει την διαταγή «Νέρων», βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει μονάχα καμμένη γη.


1947.—Πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ, στον αγώνα τουρκία – Ελλάδα [30-34]ἤ [25-35].


1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Ζαχαρία Σταύρος, ετών 15 από το Ριζοκάρπασο, πεθαίνει στο Ριζοκάρπασο από τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου Άγγλου στρατιώτου.


1960.—Μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Αγγλία τα οστά του μεγάλου ποιητή Ανδρέα Κάλβου. Οι έρευνες για την ανεύρεση του τάφου του και την μεταφορά των οστών του οφείλονται σε ιδιωτικές προσπάθειες. Ο Κύπριος Αντώνης Ιντιάνος άρχισε τις έρευνες το 1924 και ανεκάλυψε τον τάφο το 1937 με την βοήθεια του ιερέως της Ελληνικής εκκλησίας του Λονδίνου. Εν τω μεταξύ κηρύχθηκε ο πόλεμος και μόλις το 1960 επετεύχθη η μετακομιδή των οστών του, με πρωτοβουλία των Μυριβήλη, Βενέζη, Πέτρου, Χάρη και Γεωργίου Ζώρα. Τα οστά του Κάλβου έφθασαν στην Ελλάδα στις 19 Μαρτίου 1960. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αγήματα Στρατού απέδωσαν τιμές. Μετεφέρθησαν με επιβλητική πομπή στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου Μητροπόλεως, όπου επί τρεις ημέρες σπουδασταί, μαθηταί, πλήθος απλών ανθρώπων, περνούσαν. Στις 5 Ιουνίου με το πολεμικό Χατζηκωνσταντής μετεφέρθησαν στη γενέτειρά του. 
1964.—Κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, 33 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου αρνήθηκαν ψήφο στον υποψήφιο του κόμματος τους Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε «Εγίναμεν χλεύη των ηττημένων». Υπεύθυνοι της ανταρσίας θα θεωρηθούν οι Ηλίας Τσιριμώκος και Σάββας Παπαπολίτης.

1969.—Ανακοινώνεται η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στις πλατείες Κοτζιά και Κλαυθμώνος.


1975.—Δίπλα από το εκκλησάκι της Παναγίτσας στον Σκορπιό, γίνεται η ταφή του Αριστοτέλη Ωνάση δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο, και την αδελφή του Άρτεμη, όπως επιθυμούσε. Στον ίδιο χώρο ετάφη και η κόρη του Χριστίνα όταν πέθανε το 1988. 
1983.—Δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας “Βραδινή” Τζόρτζης Αθανασιάδης. Την ευθύνη ανέλαβε η «Αντιστρατιωτική Πάλη», η οποία όμως λίγες ημέρες μετά με ανακοίνωσή της αρνείται της ευθύνης και δηλώνει ότι η προκήρυξη είναι πλαστή.

2004.—Η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη με 163 ψηφοδέλτια που περιείχαν το όνομά της, 136 λευκά και  ένα άκυρο, εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής.


Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7538628921672938728

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item