Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

18 Μαρτίου


/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1686.—Ο αρχιστράτηγος της Ενετίας, Φραγκίσκος Μοροζίνι, αποβιβάζεται με 4.500 στρατιώτες στο Οίτυλο, για να ενισχύσει τους εναντίον του σερασκέρη της Πελοποννήσου, ο οποίος είχε κατέλθει από τον Μυστρά με 10.000 πεζούς και 2.500 ιππείς, αγωνιζομένους Μανιάτες. Ο σερασκέρης ευρεθείς εν μέσω δύο πυρών, υπέστη δεινή πανωλεθρία, το δε μεγαλύτερο μέρος τού στρατού του, κατεκόπη υπό των Μανιατών, οι οποίοι, δι’ επιτυχούς ελιγμού, κατόρθωσαν να φθάσουν στα νώτα του.

1821.—Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του τούρκου διοικητού Καλαβρύτων Αρναούτογλου στην περιοχή Παλιοπύργου και τους αποκλείουν στους τρεις οχυρούς πύργους της πόλεως.


1822.—Συνεχίζεται η μάχη μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των τούρκων οι οποίοι πολιορκούν την Νάουσα.


1827.—Γίνετε μάχη αμφίρροπος έξω των Αθηνών μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και τούρκων. Οι Έλληνες εμάχοντο με αρχηγό τον Γενναίο Κολοκοτρώνη. 
1837.—Καταστρεπτικοί σεισμοί στην Ύδρα. Η σεισµική δόνηση στον νότιο Σαρωνικό κόλπο, κοντά στην Ύδρα ήταν μεγέθους 6,4 μονάδων και έγινε αισθητή στην Αθήνα.

1844.—Ο Όθων, μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, ορκίζεται ενώπιον της Συνελεύσεως ως συνταγματικός βασιλεύς.


.—Η Α΄ Εθνοσυνέλευση ψηφίζει το Σύνταγμα, το οποίο ο Όθων υπογράφει στα Ανάκτορα και δίνει τον σχετικό όρκο. Το νέο Σύνταγμα που ψήφισε η Εθνοσυνέλευση, προβλέπει και καθιερώνει την (σχετική) καθολική ψηφοφορία. Αποκλείονται όσοι δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία και οι γυναίκες.


1856.—Συνάντηση ηγετών των Μ. Δυνάμεων στο Παρίσι για την παύση του Κριμαϊκού πολέμου.


1863.—«Η εν Αθήναις Β΄ των Ελλήνων Εθνοσυνέλευσις ψηφίζει. Άρθρον 1: Αναγορεύει παμψηφεί τον πρίγκιπα της Δανίας Χριστιανόν, Γουλιέλμον, Φερδινάνδον, Αδόλφον, Γεώργιον, δευτερότοκον υιόν του πρίγκιπος Χριστιανού της Δανίας, συνταγματικόν βασιλέα των Ελλήνων υπό το όνομα Γεώργιος Α΄ Βασιλεύς των Ελλήνων…». Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 10 Δεκεμβρίου 1862, με το ΚΕ΄ ψήφισμά της, αναγορεύει τον πρίγκιπα της Δανίας, Χριστιανό Γουλιέλμο Φερδινάνδο Αδόλφο Γεώργιο, δευτερότοκο γιο του πρίγκιπα της Δανίας, Χριστιανού, Συνταγματικό Βασιλιά των Ελλήνων. Με ψήφισμά της στις 15 Ιουνίου κηρύσσει τον Γεώργιο ενήλικο.


1901.—Ο πρίγκιπας Γεώργιος, Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη, παύει τον επί της Δικαιοσύνης σύμβουλό (υπουργό) του Ελ. Βενιζέλο, κατόπιν διαφωνίας μετ’ αυτού. Την προηγούμενη ημέρα, ο Βενιζέλος είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Ακρόπολις», με την οποία καταφερόταν εναντίον του Γεωργίου με αποτέλεσμα την επομένη, ο πρίγκηπας να τον απολύσει από σύμβουλό του, γεγονός που πήρε τεράστιες διαστάσεις και στον ελληνικό Τύπο. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που κάποιος πολιτικός της Κρήτης συγκρουόταν τόσο ανοικτά με τον αρμοστή και η μοναδική φορά που ο αρμοστής απέλυε υπουργό του. Εξ αιτίας αυτής της σύγκρουσης, ο Βενιζέλος έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα ως πολιτική φυσιογνωμία.


1905.— Συμμορία κομιτατζήδων εισέβαλε στο Λεμπίσοβο, σκότωσε δύο κατοίκους και στη συνέχεια πυρπόλησε το μοναστήρι της Ζηγκοβίστης. 
1908.—Ο Ηπειρωτικής καταγωγής Εθνικός ευεργέτης Σπυρίδων Μπαλτατζής, κληροδοτεί την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η οποία ανέρχεται σε 700.000 δραχμές. Ο Εθνικός ευεργέτης είχε πεθάνει μία ημέρα πριν, στις 16 Μαρτίου. Παιδί φτωχικής και πολυμελούς οικογενείας από το Συρράκο της Ηπείρου, ασχολήθηκε με το εμπόριο στην  Οδησσό της Ρωσίας, από το οποίο απέκτησε την τεράστια περιουσία του. Ποτέ δεν λησμόνησε την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, πραγματοποιώντας συνεχώς δωρεές μεταξύ αυτών και προς ενίσχυση της παιδείας. Μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Αθηνών χορηγεί υποτροφίες, σε άπορους σπουδαστές Δημοτικής, Μέσης, Επαγγελματικής και Ανώτατης Εκπαίδευσης, καταγόμενους εκ πατρικής ή μητρικής γραμμής , από το Συρράκο Ιωαννίνων, από τα έσοδα της Κληρονομίας  Σπυρίδωνoς Μπαλτατζή.

1913.—Οι μοναχοί του Αγίου Όρους απειλούν να κατακάψουν τα μοναστήρια του, στην περίπτωση ξένης συγκυριαρχίας στον Άθω.

1915.—Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτυγχάνει η βρετανική επίθεση στα Δαρδανέλια. Έξι Βρετανικά πλοία βυθίζονται  στα ναρκοπέδια των Δαρδανελίων.


1919.—Οι Ελληνικές εκστρατευτικές δυνάμεις που βοηθούσαν τους συμμάχους της Δύσεως, μάχονται στην Περτζόφκα της Ουκρανίας εναντίον των Ρώσων μπολσεβίκων και έχουν αρκετές απώλειες.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στη Μ. Ασία εκδιώκει τούρκους ατάκτους.


1921.—Οι δυνάμεις των Ελλήνων μάχονται σκληρώς εναντίον των τούρκων δια την κατάληψιν του Δορυλαίου.


1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους. 
1926.—Ιδρύθη διά νομοθετικού Διατάγματος η Ακαδημία Αθηνών, περιλαμβάνουσα τρεις τάξεις: Θετικών επιστημών, Γραμμάτων καί Καλών Τεχνών και ηθικών καί πολιτικών επιστημών. Αποτελείται από 60 τακτικά μέλη, εκ τών οποίων 25 ανήκουν εις την πρώτην τάξιν, 20 εις την δευτέραν και 15 εις την τρίτην. H Aκαδημία Aθηνών ιδρύθηκε με τη Συντακτική Aπόφαση της 18 Mαρτίου 1926, ως Aκαδημία των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών. Mε την ίδια Aπόφαση διορίσθηκαν και τα πρώτα μέλη της, τα οποία ήταν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιστήμης και της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής. Tο πρώτο προεδρείο της Aκαδημίας είχε την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος ο Φωκίων Nέγρης, Aντιπρόεδρος ο Γεώργιος Xατζιδάκις, Γενικός Γραμματεύς ο Σίμος Mενάρδος, Γραμματεύς επί των Πρακτικών ο Kωστής Παλαμάς, Γραμματεύς επί των Δημοσιευμάτων ο Γεώργιος Δροσίνης. Aμέσως μετά την ίδρυσή της, η Aκαδημία Aθηνών έγινε μέλος δύο μεγάλων διεθνών οργανισμών: της Διεθνούς Eνώσεως Aκαδημιών και του Διεθνούς Συμβουλίου Eπιστημονικών Eνώσεων (=ICSU). Στις 24 Mαρτίου 1926 το Προεδρείο της Aκαδημίας Aθηνών παρέλαβε το μέγαρο της αποκαλουμένης “Σιναίας Aκαδημίας”, στο οποίο την επομένη, 25 Mαρτίου, με σαφή σημασιολογική αναφορά στην επέτειο της Eθνικής Παλιγγενεσίας, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρία της Oλομελείας της Aκαδημίας. Kατά τη συνεδρία αυτή ο Yπουργός Παιδείας και ακαδημαϊκός Δημήτριος Aιγινήτης έδωσε το στίγμα της Aκαδημίας Aθηνών, σε ό,τι αφορά στον σκοπό της και στα μέσα για την επιτέλεσή του. 

1927.—Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εγκρίνει την επαναφορά 341  αξιωματικών τους οποίους εκδίωξε το καθεστώς Πάγκαλου.

1935.—Η πρώτη δίκη των κινηματιών-αξιωματικών, μετά την ήττα του Βενιζέλου στις βουλευτικές εκλογές και την απόπειρα του Πλαστήρα να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ο Βενιζέλος είχε ήδη φύγει στο εξωτερικό μέσω των Ιταλοκρατούμενων Δωδεκανήσων.


1936.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αυτοεξόριστος στο Παρίσι, πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών, από εγκεφαλική συμφόρηση. Εις τον νεκρό τού Έλληνος πολιτικού, απεδόθησαν εξαιρετικές τιμές από την γαλλική κυβέρνηση, η δε σορός του μετεφέρθη ακολούθως στην Ελλάδα για να ενταφιασθεί. 
1938.—Φτάνει στον Πειραιά από τη Μασσαλία η καρδιά του βαρόνου ντε Κουμπερτέν, του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, για να ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του, στην Αρχαία Ολυμπία.

1940.— Συνάντηση Χίτλερ και Μουσολίνι.


1941.—Στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται μετ’ αφαντάστου σφοδρότητος εναντίον των ελληνικών δυνάμεων χωρίς να επιτύχουν κέρδος εδαφικόν. «Πόσες φορές δεν είδα Έλληνες στρατιώτες να δίνουν τα τελευταία τσιγάρα τους, την περιορισμένη μερίδα του ψωμιού τους σε Ιταλούς που είχαν αιχμαλωτισθεί. Γιατί ο Έλληνας, μολονότι περιέβαλλε με περιφρόνηση τον Ιταλό στρατιώτη, δεν αισθανόταν γι’ αυτόν, ανθρώπινο μίσος. Όλο το μίσος τους οι Έλληνες το επεφύλαξαν για τον Μουσολίνι και τον κόμητα Τσιάνο, για τους ανθρώπους που είχαν ρίξει τον ιταλικό στρατό στον πόλεμο. Και αυτό φαινόταν από τα τραγούδια που τραγουδούσαν, ενώ προήλαυναν», επεσήμαινε Άγγλος πολεμικός ανταποκριτής.


.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κυπαρισσία.


1943.—Το υποβρύχιο ‘Παπανικολής Ι’, βύθισε το ιστιοφόρο ‘Ρίνα’ εμβολίζοντας το κοντά στο ακρωτήριο ‘Κριό’.Κυβερνήτης του ήταν ο πλωτάρχης Νικόλαος Ρουσσέν.


1944.—Μετά από ένα μήνα που κράτησε το μαρτύριο τού π. Γεωργίου Ζώη από τους συμμορίτες του ΕΛΑΣ, κατά την μεταφορά του στο Καρπενήσι τάχα για να δικαστεί, σπρώχθηκε από έναν συμμορίτη σε μία χαράδρα. Μ’ αυτό τον τρόπο πέθανε ο π. Γεώργιος Ζώης, σε μιά ερημιά κοντά στο Μοναστήρι Σπηνιάς.


1953.—Ο σεισµός μεγέθους 7,4 βαθμών, προκάλεσε στη Λέσβο την καταστροφή 204 οικιών (171 υπέστησαν σοβαρές ζηµιές και 183 ελαφρές ζηµιές).


1953.—Σκοτώθηκε εκτελώντας διατεταγμένη πτήση ο πιλότος μας Χριστόπουλος Πέτρος, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, στην περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας. Υπηρετούσε στην 110 Πτέρυγα Μάχης (Λάρισα).


1959.—Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ειδικό νόμο, με τον οποίο ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας πήρε προαγωγή στο βαθμό του Αντιστράτηγου. Κατόπιν μίλησαν με ενθουσιασμό για την προσφορά του οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, και εξέφρασαν το θαυμασμό για την προσφορά του και την ευγνωμοσύνη τους στον αρχηγό της ΕΟΚΑ. Τέλος, με ψήφισμά της η Βουλή των Ελλήνων τον ανακήρυξε «άξιον της Πατρίδος». 
1966.—Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζητά από την κυβέρνηση των Αθηνών την αντικατάσταση του στρατηγού Γρίβα, αρχηγού των ελληνοκυπριακών δυνάμεων, από τον απόστρατο στρατηγό Γεννηματά.

1969.— Σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως οι αεροπόροι μας Νικ. Αναγνωστόπουλος και Χρ. Τριανταφυλλίδης, όταν το αεροσκάφος τους F-5A κατέπεσε και συνετρίβη, λόγω χαμηλής νεφώσεως, στη Χορεύτρα Μαγνησίας.


1993.—Στα 82 του χρόνια πεθαίνει ο Θάνος Κωτσόπουλος, ένας από τους κορυφαίους τραγωδούς του θεάτρου μας. Υπήρξε συγγραφέας και σκηνοθέτης, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1931) και παράλληλα αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.Διακρίθηκε σε ρόλους αρχαίου θεάτρου, όπου εκτός από το ταλέντο του χαρακτηριστική ήταν η βαθιά φωνή του. 
1996.—Πεθαίνει ο τιμημένος με το Νόμπελ λογοτεχνίας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης [Αλεπουδέλης]. Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 2 Νοεμβρίου 1911 αλλά καταγόταν από τη Μυτιλήνη. Με την έναρξη του πολέμου, ο Ελύτης κατατάχθηκε ως ανθυπολοχαγός στη Διοίκηση του Στρατηγείου Α’ Σώματος Στρατού. Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 μετατέθηκε στη ζώνη πυρός και στις 26 Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου μεταφέρθηκε με σοβαρό κρούσμα κοιλιακού τύφου στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στη διάρκεια της κατοχής, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Κύκλου Παλαμά», που ιδρύθηκε στις 30 Μαΐου του 1943. Ο λεκτικός πλούτος και η ικανότητά του να αναπλάθει τις λέξεις, απετέλεσαν σημείο αναφοράς για τους μεταγενέστερους ποιητές και συγγραφείς. Η ποίησή του έχει γραφεί με τη χρήση περίπου 8.000 λέξεων, ενώ αυτή του Καβάφη, π.χ., με 3.500 λέξεις.

«Είπα θα φύγω. Τώρα. Μ’ ό,τι να ‘ναι: τον σάκο μου τον ταξιδιωτικό στον ώμο, στην τσέπη μου έναν οδηγό, τη φωτογραφική στο χέρι. Βαθιά στο χώμα και βαθιά στο σώμα θα πάω να βρω ποιος είμαι. Τί δίνω, τί μου δίνουν και περισσεύει το άδικο. Χρυσέ της ζωής αέρα» («Ο μικρός Ναυτίλος», 1985).


1999.—Ο Κώστας Σημίτης επανεκλέγεται πρόεδρος του ΠαΣοΚ στο 5ο Συνέδριο του κόμματος. Το ένα τρίτο των 6.000 περίπου συνέδρων ψήφισε λευκό και ανέδειξε πρώτο σε ψήφους στην Κ.Ε. τον Ακη Τσοχατζόπουλο.


2001.—Γενική απογραφή πληθυσμού της χώρας.


2008.—Ελικόπτερο UH-1H της Αεροπορίας Στρατού, κατέπεσε, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των τριών μελών του πληρώματος. Πρόκειται για τους: Ανθυπασπιστή Καρδόπουλο Ευστάθιο – κυβερνήτη (33 ετών), Αρχιλοχία Καστανίτη Ευάγγελο – μηχανοσυνθέτη (28 ετών) και τον επιλοχία Κάτσια Αθανάσιο – συγκυβερνήτη (24 ετών).


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 6493941961101767802

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item