Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

17 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

921.—Ο συναυτοκράτορας  Ρωμανός Α΄αναγορεύει ως συμβασιλέα το γιο του Χριστόφορο, και αργότερα και τους άλλους δύο γιους του Στέφανο και Κωνσταντίνο. Αυτή είναι και η μοναδική περίοδος του Βυζαντίου με πέντε συμβασιλείς με τον τίτλο του Αυτοκράτορα.

1821.—Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κηρύσσει την έναρξη της Επαναστάσεως στην Αρεόπολη, όπου και στήθηκε στην πρό του ναού των Ταξιαρχών πλατεία, η πρώτη σημαία του Αγώνος, φέρουσα στη μία επιφάνειά της το σπαρτιάτικο πρόσταγμα «Ή ταν ή επί τας», και στην άλλη, τις λέξεις «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο Πετρόμπεης ανήλθε κατόπιν στις Κιτριές, όπου συνεδρίαζαν οι άλλοι καπεταναίοι της Μάνης, η δε κήρυξη της Επαναστάσεως έγινε δεκτή με κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών και αθρόους πυροβολισμούς. 
.—Στην Αγία Λαύρα, μετά την δοξολογία, ακολουθεί ορκωμοσία των εκεί οπλαρχηγών.

.—Οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου Σωτ.Χαραλάμπης και Πετμεζαίοι, επιτίθενται εναντίον των τούρκων των Καλαβρύτων και τους αποκλείουν στους τρεις Πύργους.


1837.—Γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο πατέρας της σύγχρονης ελληνικής θαλασσογραφίας, Κωνσταντίνος Βολανάκης. Φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου, έχοντας σαν πρώτο δάσκαλο ιχνογραφίας τον Ανδρέα Κριεζή· αργότερα πήγε στην Τεργέστη όπου εργάσθηκε ως λογιστής στην επιχείρηση του γαμβρού του. Αυτός βλέποντας το ταλέντο του τον έστειλε στον Μόναχο για να εγγραφεί στην Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών. Μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια διακρίσεων στην Γερμανία, αποφάσισε το 1883, να επιστρέψη στην Ελλάδα, όπου και πέθανε το 1907, ξεχασμένος και απογοητευμένος.


1864.—(π.ημερ.) Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, που υπογράφεται από τους εκπροσώπους της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, παραχωρούνται τα Ιόνια Νησιά από την Αγγλία στην Ελλάδα. [29/3/1864 ν.ημ.] 

1878.—Μάχη της Μακρυνίτσας· τουρκικές δυνάμεις, αποτελούμενων από 9.500 άνδρες και υποστηριζόμενων από θαλάσσης από τον τούρκο (Ἀγγλου την καταγωγήν) Χόβαρτ Πασά, έπειτα από σκληρή μάχη, κατέβαλαν τους περί την Μακρυνίτσα επαναστάτες, γύρω στους 1.700. Μεταξύ των φονευθέντων ήταν και ο ανδρείως αγωνισθείς μαθητής Γυμνασίου Κωνσταντίνος Οικονομίδης, μονογενής υιός καθηγητού. Ο εκ Σάμου Κ.Πασχάλης, σημαιοφόρος του οπλιτάρχου Α.Πετρίτζη, έσχισε τη σημαία για να μην πέσει στα χέρια των τούρκων και κατόπιν αυτοκτόνησε με το όπλο του. Οι τούρκοι, εισέλθοντες στην Μακρυνίτσα, φόνευσαν πολλούς από τους κατοίκους της.


.—Στην Θεσσαλία, αποκεφαλίζεται ο ανταποκριτής των ‘’Τάϊμς’’ και φιλέλλην Άγγλος Κάρολος Όγλ, 27 ετών τότε. Κάλυπτε τα γεγονότα των Ελλήνων επαναστατών στην Θεσσαλία και μάχονταν συνάμα μαζί με τους ντόπιους. Τον συνέλαβαν κατά τη στιγμή που προσπαθούσε να διασώσει γυναικόπαιδα. Μία εκ των κεντρικών οδών του Βόλου, φέρει το όνομά του. 
1907.—Αυστηρότατα μέτρα κατά της σωματεμπορίας για την καταπολέμηση της μεταφοράς νεανίδων προς εκμετάλλευση στην Αίγυπτο.

1910.—Υπογράφεται το πρακτικό διαλύσεως του Στρατιωτικού Συνδέσμου.


1913.—Συνθήκη Λονδίνου, διά της οποίας τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας αφ’ ενός και της Τουρκίας αφ’ ετέρου (πρώτος βαλκανικός πόλεμος).


1914.—Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Μετά την επιτυχή εξέγερση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, η αλβανική κυβέρνηση οδηγήθηκε σε συμβιβασμό και  σύμφωνα με το πρωτόκολλο αναγνώριζαν την αυτονομία της Β. Ηπείρου ενώ δεσμεύονταν για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία αλλά και την θρησκευτική ελευθερία του ελληνικού πληθυσμού.


.—Πραγματοποιείται η κηδεία του Διοικητού της Εθνικής Τραπέζης, Ιωάννου Α. Βαλαωρίτη, μετά από ένα ναυτικό ατύχημα που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά στις 16/3. Το κότερο στο οποίο επέβαινε, διεμβολίστηκε και κόπηκε στα δύο, από το ατμόπλοιο «Ποσειδών» της τακτικής γραμμής Πειραιά-Σαλαμίνας. Οι επιβάτες του κότερου βρέθηκαν στην θάλασσα όπου επικρατούσε θαλασσοταραχή και σώθηκαν όλοι, εκτός του τραπεζίτη ο οποίος αν και δεινός κολυμβυτής έπαθε εγκεφαλική συμφόρηση. Ο Ιωάννης Βαλαωριτης ήταν γιός του ποιητού Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, νομικός με δραστηριότητα σε διαφόρους τομείς, και παράλληλα υπάλληλος στην γραμματεία του ΔΣ των Θεσσαλικών σιδηροδρόμων· τον Απρίλιο του 1890, προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα ως γενικός γραμματέας. Η άνοδός του στην Κορυφή της Διοίκησης είναι προοδευτική και σταθερή.Οι νομισματικές ρυθμίσεις που εισηγήθηκε και πέτυχε να εφαρμοσθούν στην ελλάδα, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρυτάτου σχολιασμού σε διεθνές επίπεδο. Δεν ήταν όμως ένας μονοδιάστατος τεχνοκράτης.Οι φιλολογικές του αναζητήσεις, το ενδιαφέρον του για την ζωγραφική και γενικότερα το φάσμα των ενδιαφερόντων του, τον έκαναν να ενισχύση και βοηθήση στην ίδρυσή συλλόγων, συνδέσμων και ενώσεων με πολιτιστική δράση.


1918.—Οι αξιωματικοί Ι. Καλαμαράς και Ι. Χατζόπουλος που συνελήφθησαν τον προηγούμενο μήνα, ομολογούν πως έφεραν επιστολή του Βασιλέα Κωνσταντίνου προς τον υιό του Αλέξανδρο. Η πράξη τους θεωρήθηκε προδοσία, και οι δύο αξιωματικοί εκτελέσθηκαν από τις αρχές του καθεστώτος Βενιζέλου. Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος ήταν εξόριστος από το καθεστώς Βενιζέλου καθώς και από τους «Συμμάχους» του. 
1920.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή του από ατάκτους τούρκους.

.—Παύει η εμπόλεμος κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας.


1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ.Ασίας μάχονται σκληρά παρά το Απλού Ροζάκ εναντίον των επιτιθεμένων τούρκων. Τελικώς οι τούρκοι χάνουν την μάχη, αλλά και οι ελληνικές δυνάμεις είχαν απώλειες.


.—Το Γ’ σώμα στρατού συνεχίζει την μάχη εναντίον των τούρκων για την κατάληψη του Δορυλαίου.


1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ. Ασία με περιπόλους και πυροβολικό μάχεται με τους τούρκους.


.—Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό [α) να γίνει δεκτή η τουρκική κυριαρχία στη Σμύρνη και σε μέρος της Θράκης, β) να εγκαθιδρυθεί αρμοστής για την προστασία των κοινοτήτων, και γ) η τουρκία να λάβει μέρος στον έλεγχο των Στενών] θα απορριφθούν από Ελλάδα και τουρκία.


1924.—Το Λαϊκό Κόμμα, έπειτα από πρόταση του Χ.Βοζίκη, εκλέγει τον Παναγή Τσαλδάρη ως αρχηγό του. 
1927.—Βίαιες σκηνές διαπράττονται στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια εργατικού συλλαλητηρίου. Σημειώθηκαν ακόμη και φόνοι.

1929.—Σαν σήμερα υπογράφτηκε ελληνογιουγκοσλαβικό πρωτόκολλο στη Γενεύη.


1931.—Γενική απεργία κηρύττουν οι αρτοποιοί Αθήνας-Πειραιά, ενώ εκδίδεται διάταγμα επιστράτευσής τους.


1934.—Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή στη λεωφόρο Συγγρού. Ο επιστημονικός κλάδος της Κοινωνιολογίας που μελετά την κοινωνία, την κοινωνική συμπεριφορά και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, εισήχθη ως αυτοτελής επιστήμη κυρίως μέσω του Παντείου Πανεπιστημίου.Την ονομασία της οφείλει στον Αλέξανδρο Πάντο, γόνο ευκατάστατης οικογενείας της θεσσαλικής Μαγνησίας, ο οποίος στη διαθήκη του, που συνέταξε το 1915 στον Βόλο, διέθετε όλη του την περιουσία που είχε αποκτήσει στην Αίγυπτο «υπέρ της ιδρύσεως αντιστοίχου προς την γαλλικήν Ecole Libre des Sciences Politiques Ελληνικής Σχολής Πολιτικών Επιστημών». Στην επετηρίδα που εκδόθηκε για τα τριάντα χρόνια του ιδρύματος αναφέρεται ότι στις 18 Νοεμβρίου του 1930 έγιναν «τα επίσημα εγκαίνια του νέου ιδρύματος, αναφέρεται όμως στην «Εκπαιδευτική Αναγέννησι» του Γεωργίου Φραγκούδη. Η Πάντειος που γνωρίζουμε, διαμορφώθηκε ως σύνθεση της διαθήκης του Αλεξάνδρου Πάντου με το σωματείο του Γ. Φραγκούδη. 
1941.—Στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται η μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών δράση πυροβολικού και περιπόλων. Μετά από σχετική τριήμερη ανάπαυλα, οι Ιταλοί εξαπέλυσαν κατά των υψωμάτων 731 & 717, νέα σφοδρή επίθεση.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τη Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Νάξο.


.—Φθάνουν στην Ελλάδα και προωθούνται στην περιοχή του ποταμού Αλιάκμονα, βόρεια του Ολύμπου, οι πρώτοι Βρετανοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, για να ενισχύσουν την άμυνα της χώρας στην σχεδόν βέβαιη επίθεση των Γερμανών.


1948.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Λουκάς Πετράκης, κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής στην περιοχή Σερβίων Κοζάνης, όταν τον αεροσκάφος του χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και έπεσε σε χαράδρα. Ο Πετράκης, γεννήθηκε το 1925 στο Ηράκλειο Κρήτης.


1951.—Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει το συγκρότημα των υψ. 325 στην Κορέα και προκαλεί τα εγκωμιαστικά σχόλια των Συμμάχων.


1956.—Σε μάχη με αγωνιστές της ΕΟΚΑ κοντά στο χωριό Φρέναρος σκοτώνονται ένας άγγλος υπολοχαγός και ένας στρατιώτης, ενώ άλλοι τρεις τραυματίζονται. Στο χωριό επεβλήθη συλλογικό πρόστιμο 1.500 λιρών, καθώς κανείς εκ των κατοίκων δεν δέχτηκε να δώσει πληροφορίες για τους άνδρες της ΕΟΚΑ. 
.—Η Διεθνής Επιτροπή συγκάλεσε την 6η πλατιά Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ, το 1956. Ο Ζαχαριάδης δεν συμμετείχε στις εργασίες της 6ης Ολομέλειας, και το προεδρείο της ανακοίνωσε ότι «για τα σοβαρά λάθη που έκανε, η Ολομέλεια έκρινε απαραίτητο να τον καθαιρέσει από γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ και να τον βγάλει από το Πολιτικό Γραφείο».Από το κόμμα [ΚΚΕ] θα διαγραφή στην 7η Ολομέλεια το 1957, ως «αντικομματικό, φραξιονιστικό, αντιδιεθνιστικό, εχθρικό στοιχείο…».

1957.—Η βρετανική κυβέρνηση, ακολουθώντας τη νέα τακτική της, ανακοινώνει στον Μακάριο ότι προτίθεται να τον αφήσει ελεύθερο, μαζί με τους συγκρατουμένους του, αν με δήλωσή του καταδικάσει την ένοπλη δράση της ΕΟΚΑ. Ο Μακάριος, ενώ αρνείται να προβεί σε μια τέτοια δήλωση, δεν έχει καμμιά αντίρρηση να καταδικάσει τη βία και την τρομοκρατία στην Κύπρο [ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας…]


1959.—Αναχωρεί ο Διγενής από το αεροδρόμιο της Λευκωσία για την Αθήνα. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα, αποθεώθηκε από τους επισήμους και τις χιλιάδες του λαού. 
1970.— Κηδεύεται ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, παρουσία 20.000 ατόμων. Από την κυβέρνηση το «παρών» έδωσε μόνο ο προσωπικός φίλος και κουμπάρος του, Τάσσος Παπαδόπουλος.

1988.—Ενώ απέμεναν 7 αγωνιστικές για τη λήξη του πρωταθλήματος, ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε να μηδενίσει τη Λάρισα η οποία προηγούνταν στο βαθμολογικό πίνακα, λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του βούλγαρου παίκτης της, Γκιόργκι Τσίγκοφ. Τότε η αθλητική νομοθεσία προέβλεπε μηδενισμό της υπαίτιας ομάδας. Το 1988, η Λάρισα, είχε ανατρέψει το καταστημένο και έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτούσε πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι οπαδοί της, μετά την απόφαση του αθλητικού δικαστή, απέκλεισαν την εθνική οδό, τη σιδηροδρομική γραμμή, έκαψαν λάστιχα και αποχώρησαν μόνο όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σήφης Βαλυράκης, υπό την ανοχή της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ, τροποποίησε τον αθλητικό νόμο επιτρέποντας στη Λάρισα να στεφθεί πρωταθλήτρια με διαφορά 3 βαθμών από την ΑΕΚ.


1991.—Οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην απογραφή του ελληνικού πληθυσμού. 
2003.—Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου, συνδυαζόμενο με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Ευρώπη, έδωσε θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους σε ολόκληρη την χώρα. Ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκαν κυρίως στην δυτική Ελλάδα, όπου καταγράφηκαν ζημιές σε θερμοκήπια, ζημιές από πτώσεις δέντρων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

2007.—Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία δια των αντίστοιχων υπουργών οικονομίας υπογράφουν την τελική συμφωνία κατασκευής στην Αθήνα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3311628351100516288

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item