Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

16 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

963.—Ο Βασίλειος Β΄ σε ηλικία πέντε ετών, αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με συναυτοκράτορα τον αδερφό του Κωνσταντίνο.
1811.—Tούρκοι σκοτώνουν τον μητροπολίτη Νέων Πατρών (Υπάτης) Γρηγόριο.

1821.—Κατόπιν εντολής του προκρίτου Καλαβρύτων Σωτηρίου Χαραλάμπη, οι Μ. Σολιώτης και Κορδής, κτυπούν στο Αγρίδι Πελοποννήσου τους τούρκους εισπράκτορες φόρων και τρεις γραμματοφόρους του καϊμακάμη της Τριπολιτσάς προς τον Χουρσίτ πασσάν.[βλ.& 15/3]

1822.—Ισχυρές δυνάμεις τούρκων μάχονται σφοδρή μάχη με τους Έλληνες επαναστάτες της Ναούσης. 1824.—Οι φιλοπάτριδες καπετάνιοι παρέδωσαν στο Κοινό της Ύδρας 65.801 γρόσια, όμως στο διάστημα αυτό ο Χουσεΐν είχε εισβάλει στα Σφακιά και δεν ωφέλησε σε τίποτα η αποστολή, τα δε χρήματα τους δεν τους επιστράφηκαν ποτέ.

1825.—Στην τοποθεσία Σχοινόλακα της Πυλίας, συνεχίζουν να συνάπτονται σκληρές μάχες ανάμεσα στις τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις, υπό τον Ιμπραήμ, και τις ελληνικές υπό τον Καρατάσο. «Τὴν δὲ 16, ἕν τάγμα Αἰγυπτίων ἔπεσεν ἐπί τοὺς ὑπό τὴν ὁδηγίαν τοῦ Καρατάσου. Ἐκλεκτοί καὶ ἐμπειροπόλεμοι ἦσαν οἱ ὑπό τὸν ἀρχηγὸν τοῦτον Μακεδόνες καὶ ἄξιοι αὐτοῦ καθὼς καὶ οὗτος ἄξιος αὐτῶν· διὸ, γενομένης σφοδρᾶς μάχης, ἄν καὶ δὲν ἦλθαν εἰς βοήθειάν των οἱ ἐν Κρεμμυδίῳ, ἐνίκησαν οἱ ὀλίγοι οὗτοι πολεμήσαντες μόνοι, ἔτρεψαν τοὺς ἐχθρούς καὶ ἐπῆραν ὑπέρ τὰ 100 λογχοφόρα ὅπλα ἐῤῥιμένα ἐπί τοῦ πεδίου τῆς μάχης καὶ τὰ ἔστειλαν εἰς Τριπολιτσὰν.» ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ΕΚΔΟΣΙΣ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΟΜΟΣ Γ’ Κεφάλαιον ΝΓ’ [σ.191]

1826.—Ο Ομέρ Πασάς, επικεφαλής 4.000 τούρκων, προσβάλλει στο Λυκόρεμα της Καρύστου τις Ελληνικές δυνάμεις υπό τον Γάλλο φιλέλληνα Φαβιέρο. Μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις επί πέντε ημέρες, οι Έλληνες ανατρέπουν και απομακρύνουν τον εχθρό, προκαλώντας του σοβαρές απώλειες.

1841.—Ο Μισαραλιώτης Δημήτριος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. [16/3/1841-15/8/1841].

1853.— Στο Στρατοδικείο Αθηνών ξεκινάει η δίκη του Μακρυγιάννη.

1878.—Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν αποβιβαστεί στον Βόλο, συγκρούονται με 2.000 περίπου Έλληνες επαναστάτες στην περιοχή της Μακρυνίτσας του Πηλίου. Ταυτόχρονα ο τουρκικός στόλος υπό τον Χόβαρτ πασά, αποκλείει τις ακτές του Πηλίου..—Οι τούρκοι καταλαμβάνουν την Μακρυνίτσα και σκοτώνουν πολλούς από τους κατοίκους της.

1880.—Η Ιονική Τράπεζα εξακολουθεί να διατηρεί το εκδοτικό της προνόμιο, αλλά διορίζεται βασιλικός επίτροπος ο νομάρχης Κέρκυρας Νικόλαος Μίχος. Θα το διατηρήσει έως τις 26 Απριλίου του 1920, οπότε το εκδοτικό προνόμιο της Εθνικής Τράπεζας, επεκτείνεται και στα Επτάνησα και γίνεται αποκλειστικό. Ως ΙΟΝΙΚΗ, είναι η αρχαιότερη τράπεζα στον Ελληνικό χώρο, με χρονολογία ιδρύσεως την 23η Οκτωβρίου 1839 και έδρα το Λονδίνο λόγω της Βρεττανικής κατοχής των Ιονίων.Το πρώτο της κατάστημα που λειτούργησε και ως κεντρικό γραφείο, εγκαινιάστηκε στις 2/3/1840 στην Κέρκυρα. Μετά την Ένωση, λειτούργησε στο πλαίσιο του Ελληνικού Βασιλείου.

1888.—Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του νεοκλασσικού μαρμάρινου κτηρίου που θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο Παναγής Βαλλιάνος από το Λονδίνο, μαζί με τα αδέλφια του Μαρίνο [Μαρή]και Ανδρέα, έστειλαν στην Αθήνα το ποσό των 2.800.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης. [βλ.4/1/1888]. Αυτή η δωρεά τους κατέταξε στους Εθνικούς Ευεργέτες του Ελληνικού κράτους. Ο οίκος των αδελφών Βαλλιάνου από την Κεφαλληνιά, διακρίθηκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνος, ενώ η περίοδος της μεγάλης του ακμής ήταν από την δεκαετία του 1870 έως τις αρχές του 20ού αιώνος. Το εύρος και ο όγκος των δραστηριοτήτων των Βαλλιάνων, κατέστησε τον επιχειρηματικό όμιλο ηγέτη στο διεθνές επιχειρηματικό δίκτυο των Ελλήνων, [το «Ιόνιο δίκτυο»], που διακινούσε το εμπόριο, την ναυτιλία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες της Μαύρης θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου προς την δυτική Μεσόγειο και την βόρειο Ευρώπη. Τομή στην ιστορία του οίκου θεωρείται ο Κριμαϊκός πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι Βαλλιάνοι είχαν τεράστια κέρδη μέσω «παρανόμων» –για τους Ρώσους– εξαγωγών δημητριακών, τις οποίες πραγματοποιούσαν αδιαφορώντας για τους περιορισμούς που επέβαλαν οι εμπόλεμοι. Ο Παναγής Βαλλιάνος θεωρείται «πατριάρχης» της ελληνικής ναυτιλίας.

1889.—Ο Κωστής Παλαμάς σε ομιλία του με τίτλο «Κάλβος ο Ζακύνθιος», στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, παρουσιάζει επίσημα τον ποιητή Ανδρέα Κάλβο στο κοινό της Αθήνας. Αν και αμφισβητείται η «ανακάλυψη» της ποίησης του Κάλβου εξ αιτίας της συγκεκριμένης διάλεξης, ωστόσο το κείμενό της, θεωρείται δικαίως η αφετηρία της κριτικής πρόσληψης του ποιητικού έργου του Κάλβου. Η διάλεξη συνέπεσε με τα πρώτα βήματα της κριτικής δραστηριότητας του Παλαμά και ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε τον Κάλβο ως μια κορυφαία ποιητική προσωπικότητα του 19ου αι. είναι, μια έξοχη έμπνευσή του. Έκτοτε η ποίηση του Κάλβου, κρίθηκε, ολοένα και περισσότερο, άξια αυτής της αναγνώρισης. 1901.—Απόφαση του κακουργοδικείου Θεσσαλονίκης, καταδικάζει σε θάνατο 3 βούλγαρους πράκτορες, άλλους 7 σε ισόβια, ενώ διαφορετικές ποινές μοιράζει σε άλλους 3.

1905 .—Ο μακεδονομάχος Βάρδας με το σώμα του, βρίσκεται στο μοναστήρι της Παναγίας του Σισανίου. Εκεί πληροφορήθηκε ότι συμμορία κομιτατζήδων κατέστρεψε το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στα Καστανοχώρια και σκότωσε τον ηγούμενο. Ο Βάρδας τότε πήρε την απόφαση να προσβάλλει τη Ζαγορίτσανη, χωριό 600 περίπου σπιτιών από τα οποία 60 μόνο ήταν πατριαρχικά ήταν δε και ισχυρό οχυρό των κομιτατζήδων. (Η μονή των Αγίων Αναργύρων ανεγέρθηκε και πρωτολειτούργησε το 1080, το 1905 καταστράφηκε από τους κομιτατζήδες και το 1942 καταστράφηκε από φωτιά η οποία κατέληξε σε λεηλασία πολυτίμων θησαυρών και εγγράφων). Η επίθεση στο χωριό θα γίνει στις 25/3.

1914.—Η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Στρατό μας, ανακόπτεται μέχρι την οριστική λύση του Ηπειρωτικού Ζητήματος.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ.Ασία εκκαθαρίζει τους τομείς από τούρκους ατάκτους.

.—Οι Σύμμαχοι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη και εγκαθίστανται στα διάφορα Υπουργεία. 1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπο Μ.Ασίας μάχονται απεγνωσμένως δια την κατάληψη του Δορυλαίου το οποίον οι τούρκοι υποστηρίζουν σθεναρώς.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1924.—Αρχίζουν τα μεγάλα έργα για την διαρρύθμιση του λιμανιού του Πειραιά.

1940.—Η Ελλάδα αποκτά Αστικό Κώδικα.

1941.—Οι Ιταλοί, μετά την αποτυχία των επιθέσεών τους, συμπτύσσονται σε όλα τα σημεία του αλβανικού μετώπου.

1943.—Το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», βύθισε τα ιστιοφόρα ‘Άγιος Στέφανος’ και ‘Fiamenta’ εμβολίζοντάς τα κοντά στη Ρόδο. 1956.—Τετράωρη στάση εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπό των Άγγλων σύλληψη του Μακαρίου και των εθναρχικών συμβούλων.

.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Τσιάρτας Χρίστος, ετών 30 εκ Πολυστύπου, πέφτει μαχόμενος σε ενέδρα της ανταρτικής ομάδας με επικεφαλής τον Γρηγόρη Αυξεντίου, παρά τα Χανδριά.

.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Χαράλαμπος, ετών 19 εκ Καλοψίδας, δολοφονείται στην Καλοψίδα, κατά την διάρκεια βομβιστικής επιθέσεως κατά αγγλικής στρατιωτικής φάλαγγας. Λόγω απροσδόκητης εμφάνισης μικρών παιδιών, δεν έριξε την απασφαλισμένη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να εκραγεί στο χέρι του. 1959.—Το βράδυ της 16ης Μαρτίου, ο Διγενής πήγε στο Ελληνικό Προξενείο της Λευκωσίας, από το οποίο θα έφευγε την επόμενη μέρα για το αεροδρόμιο, με προορισμό την Αθήνα. 


1964.—Νέο μεγάλο κύμα διωγμών, τρομοκρατίας και απελάσεων Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό τους από τα σπίτια και την περιουσία τους. Με το μαχαίρι στο λαιμό χιλιάδες Έλληνες της Πόλης διώχνονταν έχοντας περιθώριο λίγες μόνο ώρες και με δικαίωμα να πάρουν μαζί τους μόνο πράγματα βάρους 25 κιλών και λίρες αξίας το μέγιστο 30 δολαρίων. Η Άγκυρα μονομερώς αναίρεσε [ἀπίστευτο!]την συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Βενιζέλου και Ατατούρκ για την αυτόματη ανανέωση παραμονής Ελληνικών διαβατηρίων, με σκοπό πολιτικές πιέσεις για την Κύπρο.

.—Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο. Το γεγονός ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έγινε ποτέ δεκτό από τους τούρκους, οι οποίοι άρχισαν να εφαρμόζουν σχέδια καταλήψεώς της. Σε συνεννόηση με τους τουρκο''κυπρίους'', άρχισαν να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στις περιοχές Κοκκίνων και Πύργου. Συνάμα κατασκεύαζαν αμυντικά έργα και υπονόμους για τις μετακινήσεις τους και ενίσχυαν τοίχους σπιτιών που θα τα χρησιμοποιούσαν ως πολυβολία. Τον Δεκέμβριο του 1963 ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια, τα οποία κλιμακώθηκαν, με τους Έλληνες της Κύπρου να αντιμετωπίζουν με ελλειπέστατο οπλισμό τους βαριά οπλισμένους τούρκους. Τότε επενέβη ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε [4/3] την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης η οποία μέχρι τον Μάϊο του 1964 έφτασε να αριθμεί 6500 άνδρες. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα η Κύπρος με την βοήθεια του Γρίβα Διγενή, θα ιδρύσει την Εθνική Φρουρά, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. 1967.—Το κακουργιοδικείο επιβάλλει βαριές ποινές σε ορισμένους από τους κατηγορουμένους ως πρωταγωνιστές στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ. Με τηv έκδoση της απόφασης της δίκης, o Γεώργιoς Παπαvδρέoυ δήλωσε: “Δoκιμάζoμεv άπειρov θλίψιv διά τηv βαρυτάτηv καταδίκηv γεvvαίωv πoλεμιστώv και αθώωv αvθρώπωv. Είvαι τα θύματα σκευωρίας. Και αυτό απoτελεί τηv κoιvήv συvείδησιv.Η περίoδoς αυτή τoυ δημoσίoυ βίoυ θα αvήκη εις τας μελαvωτέρας σελίδας της συγχρόvoυ πoλιτικής ιστoρίας”.Ύποπτος για ανάμιξη στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ ήταν ο γιός του, Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο προόριζε για Υπουργό Αμύνης, πράγμα το οποίο δεν έγινε δεκτό από το στέμμα, μέχρις ότου ξεκαθαριζόταν η κατάσταση.

1981.—Συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ προς τον ηγέτη του τουρκικού καθεστώτος, στρατηγό Εβρέν, προκαλεί εντύπωση και πικρόχολα σχόλια ολόκληρου σχεδόν του Τύπου. Ενώ η πλήρης υποστήριξη των Αμερικανών και του Ν.Α.Τ.Ο. προς το ίδιο καθεστώς, ουδέναν ενόχλησε.

1989.—Παραιτείται από Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για λόγους “ευθιξίας”, εξαιτίας της ανάμιξής του ονόματός του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ο Μένιος Κουτσόγιωργας.

1993.—Ο Άρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο κερδίζοντας στο Τορίνο την Εφές Πίλσεν με 50 – 48. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης παρέλαβε το τρόπαιο ντυμένος με την ελληνική σημαία. Μετά το τέλος του αγώνα ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και τούρκων οπαδών, που συγκρούστηκαν σώμα με σώμα επί αρκετή ώρα πάνω στο παρκέ. 

.—Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος PHARE της Ε.Ε στην Βαρντάρσκα Μπανοβίνα [Σκόπια].Το πρόγραμμα κοινοτικής βοήθειας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό μέσο της προενταξιακής στρατηγικής για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Έως το 2002, η Ε.Ε. διέθεσε στην Βαρντάρσκα Μπανοβίνα 298 εκατ.€ για την υλοποίηση των Προγραμμάτων PHARE, OBNOVA και CARDS.

1996.—Μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Σκόπια, [11/3] ο Τσερβενκόφσκι, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη των Σκοπίων σε όλα τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως “εξαιρετικά σημαντική”.


.—Με το βραβείο «Αργυρή Ταινία» βραβεύεται στην Ιταλία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ως καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3669380707356996535

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item