Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

13 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

180.—Ο καταγόμενος από την Αττική επίσκοπος Αθηνών Πούπλιος, βρίσκει μαρτυρικό θάνατο κατὰ τον διωγμὸ του αὐτοκράτορα Μάρκου Αὐρηλίου από τους Ρωμαίους κατακτητές. Τιμάται ως ιερομάρτυρας.

874.—Τα οστά του Αγίου Νικηφόρου, συγγραφέα και Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, θάπτονται στην Εκκλησία των Αποστόλων, στην Κωνσταντινούπολη.

1489.—Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

1821.—Προκήρυξη του Υψηλάντη από την Φωξάνη, καλεί τους κατοικούντες της παραδουνάβιας περιοχής να εξεγερθούν στο πλευρό μας.

1822.—Ο Γρηγόριος Σάλας, ως αντιπρόεδρος του Δ. Υψηλάντη, κηρύσσει την Επανάσταση στην περιοχή Σκάλας του Ελευθεροχωρίου Ολύμπου.

1823.—Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοινώνει την επιβολή ναυτικού αποκλεισμού των λιμανιών του Αιγαίου, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, και του Ιονίου.

1826.—Οι ηρωϊκοί υπερασπιστές του Αιτωλικού, πολιορκηθέντες από ξηράς και θαλάσσης υπό του Ιμβραήμ, αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν και εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, την οποία οι τούρκοι παρέδωσαν στις φλόγες. 
.—Οι Έλληνες υπό τον Φαβιέρο επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των τούρκων στο Λυκόρρεμα Καρύστου και τους τρέπουν σε φυγή.

1829.—Το φρούριο του Αντιρρίου καταλαμβάνεται από τους Έλληνες. Ο Οθωμανός Διοικητής του Φρουρίου, Αβδή Αγάς ή Άβταγας, παραδίδει το φρούριο στους Κ. Τζαβέλα, Χατζηχρήστο και Μιαούλη, οι οποίοι από την προηγουμένη το πολιορκούσαν από ξηρά και θάλασσα. 
1872.—Γεννιέται στην Κέρκυρα ο πεζογράφος Κωνσταντίνος Θεοτόκης, από τους κορυφαίους εκπροσώπους στη χώρα μας του ρεαλιστικού μυθιστορήματος. Μεγάλωσε μέσα στον πύργο της οικογένειας, σε περιβάλλον ιδιαιτέρως πολιτισμένο, και από πάρα πολύ μικρός επέδειξε μεγάλη φιλομάθεια, ποικίλα ενδιαφέροντα (λογοτεχνικά, για επιστήμες όπως η φυσική, η χημική, η μαθηματική, αλλά και φιλοσοφικής φύσεως) και μεγάλη ικανότητα γλωσσομάθειας. Στο χώρο της πρωτότυπης λογοτεχνικής δημιουργίας ο Θεοτόκης ασχολήθηκε κυρίως με την πεζογραφία. Ξεκίνησε γράφοντας διηγήματα, με επιρροές από τον γερμανικό ιδεαλισμό και τη σκέψη του Νίτσε και θέματα μυθολογικά μεσαιωνικά και άλλα, σύντομα όμως άλλαξε κατεύθυνση και διέγραψε μια εξελικτική πορεία από την ψυχογραφική ηθογραφία, προς τον ιδεολογικά φορτισμένο κοινωνικό ρεαλισμό (επιρροές από το σοσιαλισμό) και το νατουραλισμό. Στο χώρο της ποίησης έγραψε 32 σονέτα με ερωτική κυρίως θεματολογία. Άξιες λόγου είναι επίσης οι φιλολογικές του μελέτες και οι εξαιρετικά φροντισμένες μεταφράσεις σημαντικών έργων της παλαιότερης και σύγχρονής του παγκόσμιας λογοτεχνίας. 1900.—[ν. ημερ.] Γεννιέται στη Σμύρνη ο νομπελίστας συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης, Γιώργος Σεφέρης. Στην διπλωματική του σταδιοδρομία, υπηρέτησε ως υποπρόξενος και πρόξενος στο Λονδίνο στην Κορυτσά και ως σύμβουλος τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αφότου αποσύρθηκε από τη διπλωματική του σταδιοδρομία, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στο λογοτεχνικό του έργο, μέχρι το θάνατό του, το 1971. Είναι ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1963. Ανανέωσε την ελληνική ποίηση και ήταν αυτός που εισήγαγε το πνεύμα του σουρρεαλισμού στην Ελλάδα. «…Την αδικία την πληρώνουμε όλοι. Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Αυτά μας λέει η μοίρα μας, και γι’ αυτό, φοβούμαι, η μοίρα μας θα μας χτυπά ως τη συντέλεια των αιώνων – ξεχνούμε, πάντα ξεχνούμε, και το κακό που κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μας δε γνωρίζει εμπόδια». 1903.—Υποβάλλεται στην Ελληνική Βουλή η σύμβαση για το μονοπώλιο της σταφίδας.

1906.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν το χωριό Αγία Μαρίνα Βέροιας με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες.

1912.—Νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών είναι και πάλι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1913.—Κατάληψη της Ανδριανούπολης από βούλγαρους με βοήθεια Σέρβων.

.—Ο στρατός του Μαυροβουνίου κατέλαβε την πόλη Σκόδρα.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός Μ. Ασίας εκδιώκει τούρκους ατάκτους από την περιοχή την οποία κατέλαβε.

1921.—Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από σκληρές μάχες, ανακαταλαμβάνει το Καράκιοϊ. Το Α’ σώμα στρατού καταλαμβάνει κατόπιν σκληράς μάχης την περιοχήν Αφιόν Καραχισάρ.

.—Η ΧΙ ελληνική μεραρχία της στρατιάς Μ. Ασίας μάχεται εναντίον των τούρκων στο Ατά–Παζάρ κατανικά αυτούς και το καταλαμβάνει.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ.Ασία μάχεται εναντίον των τούρκων με πυροβολικό και περιπόλους.

.—Στο μεταξύ, η Άγκυρα, δεν δέχεται το σχέδιο της ανακωχής πριν η Ελλάδα εκκενώσει τη Σμύρνη και τη Θράκη. 
1929.—Συλλαμβάνονται οι ληστές των κειμηλίων της μονής Αγίας Λαύρας.

1941.—Οι ιταλικές δυνάμεις στο μέτωπο της Αλβανίας συνεχίζουν τις σφοδρές επιθέσεις εναντίον των ελληνικών θέσεων Μπούμπεσι Τρεμπεσίνα αλλ’ ουδέν επιτυγχάνουν. Οι αντεπιθέσεις των Ιταλών καταλήγουν σε πρωτοφανή πανωλεθρία. Σε 130.000 υπολογίζονται οι απώλειές τους στην αλβανία.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Ζάκυνθο.

1944.—Ο π. Ιωάννης Καρδάμης εκτελείται από τους γερμανούς κατακτητές χωρίς να του απευθύνουν καμμία κατηγορία.

1951.—Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα κατατοπιστεί για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό.

1952.—Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κόρινθο.

1956.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Κ. Γεώργιος, ετών 17 εκ Κισσόνεργας, δολοφονείται από τις «δυνάμεις ασφαλείας» στην Κισσόνεργα κατά την ρίψη βόμβας.

1957.—Στην Κύπρο, εκτελείται δια απαγχονισμού από τους Άγγλους ο μαθητής Γυμνασίου Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ετών 19. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 27 Φεβρουαρίου 1938. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη ενώ δεύτερος ξάδελφός του ήταν ο άλλος ήρωας, ο Στέλιος Μαυρομμάτης. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και η δίκη ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου. Στη δίκη του ο Παλλικαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την ενοχή του με τον εξής αξιοθαύμαστο τρόπο. «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.» Στο τελευταίο του γράμμα δήλωσε: «Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.» Απαγχονίστηκε μεσάνυχτα 13 προς 14 Μαρτίου 1957. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία. 
1959.—Με διαταγή του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα – Διγενή, διακόπτεται ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ και καλούνται οι μαχητές να επανέλθουν στα ειρηνικά τους έργα. 1969.—Αναθεωρούνται οι αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων από την 21η Απριλίου και μετά.

1971.—Δύο εκρήξεις βομβών, μία έξω από τα γραφεία της εφημερίδας “Εστία” και η άλλη στα γραφεία της “ΕΣΣΟ”, προκαλούν ζημιές όχι όμως και θύματα.

1978.—Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθιερώνεται η 35ετία για τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1991.—Η 17Ν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονία του Αμερικανού λοχία Ρόναλτ Στιούαρτ, έξω από το σπίτι του στη Γλυφάδα, με βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.

1992.—…σκάνδαλο προκαλεί στην Άγκυρα η άρνηση του ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα να αποδεχθεί το Βραβείο Ειρήνης “Κεμάλ Ατατούρκ”, που αποφάσισε να του απονείμει η κυβέρνηση της Άγκυρας, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τουρκία.

1995.—Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να τραυματιστούν 15 άτομα.

1996.—Την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3729864036725738371

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item