Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

12 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

538.—Ο Θράκας στρατηγός του  Ιουστινιανού, Βελισσάριος, καταφέρνει να αποκρούσει τους Οστρογότθους και να λύσει την πολιορκία της Ρώμης.


1449.—Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Δραγάσης Παλαιολόγος ανακηρύσσεται αυτοκράτωρ της Κωνσταντινουπόλεως. Έμελλε να είναι ο τελευταίος Αυτοκράτωρ της Ελληνικότατης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


1769.—Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης και 4.000 Λάκωνες υψώνουν επαναστατική σημαία στην Σπάρτη. 2.000 τούρκοι κατακόπτωνται από τους επαναστάτες.


1792.—Η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους. 
1821.—Οι Έλληνες υπό τον Κ.Φαβιέρο μάχονται σκληρά εναντίον των τούρκων έξω της Καρύστου.

1822.—Οι Μακεδόνες οπλαρχηγοί, Καρατάσος, Γάτσος καί Ζαφειράκης, με δύναμη 240 επαναστατών αποκρούουν τους επιτεθέντες κατά της μονής Δόβρα (Καλή Παναγιά) 4.000 τούρκους υπό τον Κεχαγιάμπεη και τους προκαλούν τρομακτικές απώλειες. 1.500 πτώματα τούρκων, κάλυψαν το πεδίο της φονικής συγκρούσεως.


1824.—Πολιορκείται από ξηράς και θαλάσσης το φρούριο του Αντιρρίου το οποίο υπερασπίζουν οι τούρκοι.


1873.—Δημιουργείται η εταιρεία εκμετάλευσης των μετταλλείων Λαυρίου.


1881.—Γεννιέται (σύμφωνα με κάποιες πηγές) σ’ ένα χωριό έξω από την Θεσσαλονίκη, ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των τούρκων). Ιδρυτής του σύγχρονου κοσμικού κράτους της τουρκίας, καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο, κατάργησε το φέσι και τον φερετζέ, καθώς επίσης  κατέσφαξε τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Πέθανε το 1938 από κίρρωση του ήπατος, αφού εκτός από σφαγέας ήταν και μέθυσος. 
1887.—Τοποθετείται ο θεμέλιος λίθος της έδρας Αθηνών, της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, σε έκταση που παραχώρησε η κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη. Το 1879 μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων, εξέφρασαν το κοινό τους ενδιαφέρον για την προώθηση των κλασικών σπουδών στην Ελλάδα. Το όραμά τους εκπληρώθηκε όταν το 1881 ορίστηκε μια πενταμελής επιτροπή με σκοπό την ίδρυση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1882, και προσδιόρισε την αποστολή της Σχολής καθώς και την συνεργασία της με μεγάλο αριθμό κολεγίων και πανεπιστημίων της Αμερικής. Το 1884, ο Χαρίλαος Τρικούπης προσέφερε στην Αμερικανική Σχολή μία έκταση δίπλα σ’εκείνη που είχε παραχωρήσει για την δημιουργία Βρεττανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα.

1906.—Μακεδονομάχοι προσέβαλαν το χωριό Γκόλο Σέλα (Γυμνά) Γιαννιτσών με στόχο βουργαροκομιτατζήδες και προδότες.


1908.—Ιδρύεται στην πρωτεύουσα, ο «Παμακεδονικός» σύλλογος. Σκοπός του ήταν η υποστήριξη των αγωνιζομένων Ελλήνων της Μακεδονίας.


1909.—Όχλος χιλιάδων Οθωμανών επιτίθεται κατά του Έλληνα προξένου στις Σέρρες κυρίου Σαχτούρη, του γραμματέα του και του διευθυντή των μονοπωλίων. 
1910.—Πραγματοποιείται στο Λιβόρνο η καθέλκυση του θωρηκτού “Αβέρωφ”, με κάθε επισημότητα. Ειδικότερα, στις 12 Μαρτίου 1910 καθελκύστηκε στο ναυπηγείο Cantieri Orlando στο Livorno της Ιταλίας το θωρηκτό «Αβέρωφ», μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις του Υπουργού Ναυτικών Ιωάννη Δαμιανού και του υποπλοιάρχου Περικλή Αργυρόπουλου, συγγενή του Πρωθυπουργού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. [καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου/12 Μαρτίου 1910.]

1911.—Νέο συλλαλητήριο με αφορμή το γλωσσικό ζήτημα. Παραπέμπεται ο καθηγητής Μιστριώτης ως υποκινητής του συλλαλητηρίου, το οποίο τελικώς ματαιώθηκε.


1912.—Νικητής των εκλογών και υπό το βάρος της πραξικοπηματικής του κίνησης, είναι και πάλι ο Βενιζέλος. Την μικρότερη τύχη το κόμμα των φιλελευθέρων την είχε στην Κρήτη, όπου εκλέχθησαν 23 βουλευτές σε σύνολο 69.


.—Τελευταία στιγμή ματαιώνεται από τις αστυνομικές δυνάμεις συλλαλητήριο με θέμα το γλωσσικό.


1916.—Βρετανοί αξιωματικοί περιέρχονται τα χωριά του νομού Σερρών, υποδεικνύοντας στους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα χωριά τους δεδομένων των συγκρούσεων με τους γερμανοβούλγαρους. 


1920.—Ο Ελληνικός στρατός Μ. Ασίας δέχεται επιθέσεις μικρής έκτασης από τούρκους. 
1921.—Η Ελληνική ΧΙ Μεραρχία της στρατιάς Μ.Ασίας, μάχεται εναντίον των τούρκων στην Σαπάντζα Νικομήδειας και καταλαμβάνει αυτήν. Στον τομέα του Δορυλαίου συνεχίζεται η μάχη για την κατάληψή του.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία, μάχεται με πυροβολικό και με περιπόλους, εναντίον των τούρκων.


1924.—Δέκα μέρες μετά την υπερψήφισή της από την Ελληνική Βουλή, παραιτείται η Κυβέρνηση Καφαντάρη. [Από 6.2.1924 έως 12.3.1924].


.—Μετά και την παραίτηση του Καφαντάρη, την διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει η παράταξη του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (η οποία όμως επίσης υπέβαλε παραίτηση στις 25 του Ιουλίου).


1926.—Το καθεστώς Παγκάλου, ορίζει προεδρικές εκλογές για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όμως, απαγορεύει την υποψηφιότητα στα μέλη της βασιλικής οικογενείας και τον Βενιζέλο.


1929.—Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Γενναδίου Βιβλιοθήκης [1926], κτίζεται το Loring Hall, δυτικώς της Βιβλιοθήκης, ένας χώρος προορισμένος για οικοτροφείο των φοιτητών, σε μία έκταση που αγοράστηκε από την Βρετανική Σχολή. 
1941.—Οι ιταλικές δυνάμεις του αλβανικού μετώπου κατόπιν σφοδρής δράσεως πυροβολικού, προβαίνουν σε επίθεση εναντίον των ελληνικών δυνάμεων αλλ’ αποτυγχάνουν.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Αργοστόλιο.


1943.—Ο Ιταλικός φασισμός μπαίνει στην Τσαρίτσανη Ελασσώνας και στο πέρασμά του αφήνει 40 νεκρούς και 360 από τα 600 σπίτια καμένα.


1947.—Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τρούμαν, εξαγγέλλει το φέρον το όνομά του δόγμα, περί παροχής βοηθείας στην Ελλάδα για την οικονομική της ανόρθωση, και την κατοχύρωση της ασφαλείας και ακεραιότητάς της.


1948.—Οι κομμουνιστές εισβάλλουν στα Καλάβρυτα και φονεύουν πολλούς εκ των κατοίκων. 
1950.—Οι Πλαστήρας, Παπανδρέου και Τσουδερός, πληροφορούν τον βασιλιά για την απόφασή τους να συνεργαστούν, προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.

1961.—Πραγματοποιείται ελληνοτουρκική διάσκεψη δημοσιογράφων στη Ρόδο.


1971.—Το τουρκικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, εκτοπίζεται από στρατιωτικούς που υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφύλια σύγκρουση. Στην τουρκία, δεν κατελήθη ποτέ το στρατιωτικό αυτό καθεστώς.


1979.—Η Ελληνική Αστυνομία αρχίζει να εφαρμόζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στρατολογώντας 154 γυναίκες και αποκτώντας καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.


1986.—Τίθεται σε ισχύ το αναθεωρημένο Σύνταγμα 1975/86 (μεταφρασμένο ολόκληρο στη Δημοτική).


1989.—Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. 
1991.—Σε βομβιστική επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν στην Γλυφάδα, σκοτώνεται ο Αμερικανός στρατιώτης Ρόναλτ Στιούαρτ (Ronald O. Stewart).

1992.—Η πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στην ιταλική εταιρεία ΚΑΛΤΣΕΣΤΡΟΥΤΣΙ ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠαΣοΚ). Ο αρχηγός της, δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα της πώλησης όταν θα γίνει κυβέρνηση.


2002.—Πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού. 
2005.—Πραγματοποιήται η τελετή ορκομοσίας του νέου προέδρου της δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια. Είχε εκλεγεί στις 8/2/2005.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2837362483869057209

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item