Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

11 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

843.—Η Θεοδώρα, σύζυγος του αυτοκράτορα Θεοφίλου, μετά τον θάνατό του στις 20/1/842, ως πρώτο θέμα που την απασχόλησε ήταν η αποκατάσταση των εικόνων. Καθαίρεσε τον εικονομάχο Πατριάρχη Ιωάννη Ζ’Γραμματικό και τον αντικατέστησε με τον εικονολάτρη μοναχό Μεθόδιο. Κατόπιν, συγκάλεσε συνέλευση ανωτέρων υπαλλήλων και κληρικών, η οποία καταδίκασε την εικονομαχία, και αποδεχόμενη τις αποφάσεις της Συνόδου του 787, αποφάσισε την αναστήλωση των εικόνων στις 11 Μαρτίου 843, την πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, που έκτοτε ονομάστηκε και εορτάζεται ως Κυριακή της Ορθοδοξίας. 1280 ή 1281.—Σε ηλικία 70 ετών, η Θεοδώρα Πετραλείφα, σύζυγος του Μιχαήλ Β’ Άγγελου και βασίλισσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, κατοπινή Αγία και πολιούχος προστάτιδα της πόλεως Άρτας, με καταγωγή από τα Σέρβια της Κοζάνης, παραδίδει το πνεύμα της στον Κύριο. Έζησε κάνοντας τεράστιες δωρεές και ευεργεσίες στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό (Λατινοκρατία), και έκτισε πολλά μοναστήρια και εκκλησίες στην περιοχή. Ετάφη στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Πατέρας της ήταν ο Ιωάννης Πετραλείφας, με καταγωγή από την Νότιο Ιταλία, σεβαστοκράτορας και διοικητής της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ενώ η μητέρα της Ελένη, άνηκε σε αριστοκρατική οικογένεια της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Μιχαήλ Β’, γιός του ιδρυτή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και τον χαρακτήρα της και την παντρεύτηκε. [Άλλοι λένε πως ήταν μία καθαρά διπλωματική πράξη, με σκοπό την επέκταση της εξουσίας του]. Εξ αιτίας όμως της απιστίας του Μιχαήλ Β’, εγκατέλειψε το παλάτι και περιφερόταν επί 5 έτη στα βουνά της Ηπείρου, μέχρι που την περιέθαλψε ο ιερέας του χωριού Κορφοβούνη Άρτης. Επέστρεψε στο παλάτι κατ’απαίτηση του λαού, όπου συνέχισε τις αγαθοεργίες, ακολουθούμενη πλέον και από τον Μιχαήλ που ήθελε να εξιλεωθεί για τις πράξεις του. Μετά τον θάνατο του Μιχαήλ, έλαβε το σχήμα της μοναχής έως τον θάνατό της. Η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου.

1669.—Η έκρηξη της Αίτνας στην Σικελία, προκαλεί τον θάνατο σε 15.000 ανθρώπους. 1822.—Ο Λυκούργος Λογοθέτης μετά 2.000 και πλέον Σαμίων και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στην Σάμο, αποβιβάσθηκαν από τις 10/3 στην Χίο, και αρχίζουν να πολιορκούν την εντός του φρουρίου ευρισκομένη τουρκική φρουρά. …Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.

1832.—Ανακοινώνεται από τις  Μ. Δυνάμεις στην Ελλάδα, η εκλογή του Όθωνα ως Βασιλέα.

1854.—Δύο χιλιάδες Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τον Παπακώστα Τζαμάλα, καταλαμβάνουν το χωριό Πλάτανος Αλμυρού και υψώνουν την Ελληνική Σημαία.

1858.—Πέθανε στην Ύδρα ο άλλοτε Πρωθυπουργός Γεώργιος Κουντουριώτης, ο οποίος είχε διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του για τον Αγώνα και είχε διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο, με την φιλοπατρία και την σωφροσύνη του, κατά τις δύσκολες στιγμές του. Η χήρα του αδελφού του Λαζάρου, ασθενούσα και μη δυναμένη να παρακολουθήσει την κηδεία, ζήτησε να φέρουν τον νεκρό στο σπίτι της, για να τον αποχαιρετήσει. Ο άλλοτε πάμπλουτος Γ. Κ. άφησε στους κληρονόμους του μόνον 90 χιλιάδες δραχμές. 1878.—Οι τούρκοι πυρπολούν την μονή Γκούρας, παρά το Μουζάκι (Θεσσαλία), βιάζουν κτηνωδώς τις εντός αυτής ευρισκόμενες γυναίκες και ακολούθως τις φονεύουν, μπροστά στα μάτια των άλλων εγκλείστων, κατά το πλείστον γερόντων και παιδιών. Φονεύουν επίσης τον ιερομόναχο Ιερώνυμο και εν συνεχεία, καίνε τον τυφλό παλαιό αγωνιστή Γ. Ζερζενέν.

1912.—Νίκη των Φιλελευθέρων στις εκλογές. Το κόμμα του Βενιζέλου καταλαμβάνει τις 146 από τις 181 έδρες. Ο Βενιζέλος είχε σχηματίσει κυβέρνηση από τις 6/10/1910 με διάρκεια έως τις 25/2/1915· ενδιάμεσα, πραγματοποιήθηκαν τρείς εκλογικές αναμετρήσεις με νικητή πάντοτε τον Βενιζέλο.

1919.—Ψήφισμα εκδίδουν όλα τα συλλογικά όργανα της Κωνσταντινούπολης για την ένωση της Πόλης με την Ελλάδα.

1921.—Η ΧΙ Ελληνική Μεραρχία στη Μ.Ασία συνάπτει σφοδρή μάχη εναντίον των τούρκων παρά το Κιρκ – Μπουνάρ της Νικομήδειας και κατανικά αυτούς.

.—Το Γ’ Σώμα Ελλ. Στρατού συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον των οχυρών θέσεων των τούρκων, οι οποίοι υπερασπίζουν το Δορύλαιο.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία με δράση πυροβολικού μάχεται εναντίον των τούρκων.

1923.—Σε τραγικότατο ναυάγιο στο Σαρωνικό, [κοντά στην Ψυτάλλεια], εξ αιτίας σφοδροτάτης θαλασσοταραχής, ανατράπηκε και βυθίστηκε το ρυμουλκό ”Αλέξανδρος Ζ”, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν και πνιγούν 287 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού [αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες] μεταξύ των οποίων και 30 Ποριώτες που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Τότε ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων, διέθεσε για τις οικογένειές τους 1.000 δραχμές- αξιόλογο ποσό για εκείνη την εποχή. 1928.—Το τορπιλοβόλο ΠΑΝΟΡΜΟΣ βυθίστηκε στον Σαρωνικό, χωρίς θύματα, ενώ παρέπλεε την Αίγινα, λόγω προσαράξεως πλησίον του ακρωτηρίου Τούρλος, με αποτέλεσμα να κοπή στα δύο. Ο κυβερνήτης του, πλωτάρχης Λούκας, απoπειράθηκε να αυτοκτονήσει και αυτοτραυματίστηκε βαριά με αποτέλεσμα πολύμηνη και πολύπονη νοσηλεία.

1935.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την αποτυχία του κινήματος της 1ης Μαρτίου, εγκαταλείπει την Ελλάδα.

1941.—Στο μέτωπο της Τρεμπεσίνας [ύψ. 731] οι Έλληνες μαχητές παρασύρουν τρία Ιταλικά τάγματα στην χαράδρα Πρόϊ Μόθ, όπου τα εξολοθρεύουν δι’ επιτυχούς βολής πυροβολικού, από αποστάσεως μόλις 300 μέτρων. Ελάχιστοι εκ των Ιταλών κατώρθωσαν να σωθούν, συνελήφθησαν δε αιχμάλωτοι 1 αντισυνταγματάρχης, 2 ταγματάρχαι και 501 στρατιώται. Οι Ιταλοί απεκάλεσαν το Πρόϊ-Μόθ, «χαράδρα τού θανάτου». Για την τιτανομαχία του 731 γράφει η ιστορία: «Το εν λόγω ύψωμα βρίσκεται περί τα 20χιλ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα, που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες, που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας. Η παραμονή σε ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων. Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941, πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά, υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει χάσει 586 άνδρες, περίπου τη μισή του δύναμη. Τρικαλινός ήταν ο πρώτος νεκρός στρατιώτης ονόματι Τσιαβαλιάρης Βασίλειος, Τρικαλινός ήταν και ο πρώτος νεκρός αξιωματικός ονόματι Νικόλαος Γεωργούλας». 

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούριο.

.—Το Αντιτορπιλικό Ψαρά εντοπίζει και προξενεί σοβαρές βλάβες σε ιταλικό υποβρύχειο.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Ματθαίος Τσολακίδης, εκτελώντας διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως-βομβαρδισμού στόχων στην αλβανία, και ο Στέφανος Μαυροματίδης (παρατηρητής), όταν το αεροσκάφος τους κατέπεσε στην περιοχή Μπούζι Γκλάβα της αλβανίας, χτυπημένο από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά.

.—Σκοτώθηκε κοντά στις Κουκουβάουνες Αττικής ο πιλότος Σαραντόπουλος Χρήστος λόγω συντριβής στο έδαφος του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, με παρατηρητή τον Επισμηνία Κοριτσά Σωτήριο, επίσης θανόντα, κατά την εκτέλεση αποστολής φωτοπολυβόλου.

.—Σκοτώθηκε σε διατεταγμένη αποστολή βομβαρδισμού στόχων στην περιοχή Νιβίτσα-Σλατινία της αλβανίας, ο πιλότος μας Δημ.Πιτσίκας, όταν κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ιταλικά αεροπλάνα διώξεως, το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, με παρατηρητή-βομβαρδιστή τον Αντισμήναρχο Σταθάκο Δημήτριο, καταρρίφθηκε από τον εχθρό. 1956.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Χαραλάμπους Αριστείδης, ετών 20 εκ Πεδουλά, μαθητής της 6ης τάξεως γυμνασίου, εφονεύθη υπό της ιδίας βόμβας, ην έρριψεν εναντίον Άγγλων παρά Πεδουλά.

1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Χατζηκυριάκου Μιχαήλ (Σάββα Μιχαλάκης), ετών 26 εξ Ακακίου, φονεύθηκε από τους Άγγλους κατά την διάρκεια επιχειρήσεως ανατινάξεως της γέφυρας Ακακίου.

1958.—Κατά την εκτέλεση ασκήσεως σχηματισμού μάχης από τετράδα αεροσκαφών της 337 Μοίρας Διώξεως – Βομβαρδισμού, το αεροσκάφος του Γεώργιου Μπάλακα, συγκρούστηκε με άλλο του σχηματισμού και κατέπεσε στην περιοχή του Άργους, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή. Στο ίδιο ατύχημα και με τον ίδιο τρόπο, δυστυχώς κατέληξε και ο Γεώργιος Συνδρεβέλης.

1961.—Δημιουργείται η συμφωνική ορχήστρα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).1968.—Σαν σήμερα η µάνα της Νίτσας Χατζηγεωργίου τη βρίσκει νεκρή στο κρεβάτι της. Στο στήθος της ακουµπούσε ένα Ευαγγέλιο. Η πρώτη εντύπωση ήταν πως η Νίτσα, στην απελπισία της, έδωσε τέλος στη ζωή της. Μα ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροψία αποφάνθηκε: Η ηρωίδα Νίτσα δολοφονήθηκε, η Νίτσα στραγγαλίσθηκε. Η νέα, η ωραία, η γενναία της ΕΟΚΑ στα 37 της χρόνια ξεκουράστηκε στο Κοιµητήριο, για να συντροφέψει η ψυχή της τους Αγγέλους...

.—Ο πιλότοι μας Νικ.Παπαμίχος και Παν.Μπουρλίδης, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος τους λόγω μηχανικής βλάβης. Τα αλεξίπτωτά τους όμως δεν άνοιξαν εντελώς εξαιτίας του μικρού ύψους, με αποτέλεσμα να καταπέσουν στην περιοχή της 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος) και να σκοτωθούν αμφότεροι.

1978.—Πεθαίνει η Σοφία Βέμπο, κορυφαία τραγουδίστρια και ηθοποιός. Η Βέμπο της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Έφη Μπέμπο,γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης στα 1910, αλλά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στην Τσαριτσάνη, όπου ο πατέρας της δούλευε ως καπνεργάτης, και κατόπιν στο Βόλο. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία σε ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’30 και τον χειμώνα του 1933 προσελήφθη από το θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο θέατρο “Κεντρικόν” προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση “Παπαγάλος 1933″. Άρχισε να ηχογραφεί στη δισκογραφική εταιρεία “Κολούμπια” ερωτικά τραγούδια της εποχής και γρήγορα καταξιώθηκε λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της. Έχει συμμετάσχει επίσης σε ελληνικές ταινίες όπως η “Προσφυγοπούλα” το 1938 αλλά η κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήρθε με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940. Παντρεύτηκε τον Μίμη Τραϊφόρο το 1957. Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και αποθεώθηκε ως ηρωίδα από το τεράστιο πλήθος που συνέρρευσε στην κηδεία της. 1981.—Σεισμός 5,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να καταστραφούν 50 χωριά.

1991.—Αρχίζει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών της κυβέρνησής του, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο «σκάνδαλο Κοσκωτά». Η δίκη θα τελειώσει μετά από εννιά μήνες.

Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3968938678294899176

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item