Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


06 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

326.—Η μητέρα τού Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου και εορτάζεται η ανεύρεσή του. Στις εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στην Νίκαια, ο Επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τον αυτοκράτορα έθεσε το θέμα του ναού της Αφροδίτης που είχαν ανεγείρει οι εθνικοί στον λόφο του Γολγοθά στο σημείο της σταυρικής θυσίας του Κυρίου. Την ίδια χρονιά η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου αγία Ελένη, πραγματοποίησε ταξίδι στα Ιεροσόλυμα. Το πρώτο έργο της Αγίας Ελένης ήταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Η προσπάθεια πέτυχε και ο Τίμιος Σταυρός βρέθηκε μέσα σε σπήλαιο, μαζί με τους δύο άλλους των συσταυρωθέντων ληστών και τα λοιπά σύνεργα της σταυρώσεως. Αμέσως μετά, με βασιλικά έξοδα ανεγέρθηκε για πρώτη φορά ο Ναός της Αναστάσεως. Οι εργασίες της οικοδόμησης ολοκληρώθηκαν το 335 μ.Χ. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου του 336, από τους επισκόπους που συμμετείχαν στην σύνοδο της Τύρου και στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ή ύψωσις του Τιμίου Σταυρού. 846.—Σαράντα δύο αιχμάλωτοι του βυζαντινού στρατού μετά την πολιορκία του Αμορίου και την πτώση του στα χέρια των αράβων τον Αύγουστο του 838, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στη Σαμάρρα, διότι αρνήθηκαν να εξισλαμισθούν.

999.—Ο περίφημος Στρατηγός του Βυζαντίου Βάρδας Σκληρός, πεθαίνει στο Διδυμότειχο.

1802.—Ο Αγγλικός στρατός αποβιβάζεται στην Κέρκυρα. Από τις 2/3/1800, είχε αναγνωρισθεί η πολιτική ύπαρξη της Επτανήσου Πολιτείας υπό την εγγύηση της Ρωσίας και την προστασία της Υψηλής Πύλης, στην συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία είχε προσχωρήσει και η Αγγλία. Λόγω επεισοδίων που ξέσπασαν το 1802, αποβιβάσθηκε βρετανικός στρατός, με σκοπό την αποκατάσταση της τάξεως.

1826.—Γίνεται σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων στο φρούριο της Καρύστου.

1863.—Η Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων εκλέγει ως βασιλέα της Ελλάδος τον δευτερότοκο γιο του πρίγκηπος Χριστιανού της Δανίας Γεώργιο τον Α’. 1864.—Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ορκίζεται κυβερνήτης της Ελλάδος. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793 ή το 1795 και απέθανε στην Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 1877. Ήταν σημαντική μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, μετέπειτα ναύαρχος και κατόπιν πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τα έτη 1864-65 και 1877. 1894.—Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με διευθυντή τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.

1901.—Δημοσίευμα της Εφημερίδος Σκρίπ αναφέρει ότι :«Χθεσινό τηλεγράφημα από την Κέρκυρα, ανήγγειλε ότι έφτασε εκεί ο Ιταλός τεχνίτης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νεαπόλεως κ. Καραντενούτο, ο οποίος σήμερα θα έρθει στην Αθήνα για τον καθαρισμό των αγαλμάτων του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Τον κ. Καραντενούτο,θα υποδεχθεί στον Πειραιά ένας από τους εφόρους των αρχαιοτήτων με εντολή του Υπουργού των Εκκλησιαστικών κ.Στάη».

1902.—Τουρκαλβανοί από τις Φιλιατές επιτέθηκαν εναντίον του διοικητηρίου Ιωαννίνων και ήλθαν σε συμπλοκή με τους χωροφύλακες.

1910.—Αιματηρά γεγονότα στην Θεσσαλία. Με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. 
.—Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ, μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα. Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881, στη ζωή των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Η γη απλώς άλλαξε χέρια και τον Τούρκο δυνάστη διαδέχτηκε ο μεγαλοτσιφλικάς με δικαιώματα ζωής και θανάτου.Υπό αυτές τις συνθήκες, οι χωρικοί έγιναν δέκτες ενός επαναστατικού ευαγγελίου. Απ’ το 1908 ο θεσσαλικός κάμπος ήταν αναμμένο ηφαίστειο, έτοιμο να ξεσπάσει. Οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.

1911.—Το κράτος της τουρκίας εξακολουθεί τις αγριότατες διώξεις εναντίων της ομογένειας. Η κυβέρνηση αποστέλλει παραστάσεις ενώ φοβάται πιθανή ελληνοτουρκική σύρραξη.

1913.—Ο Ελληνικός στρατός της 8ης Μεραρχίας που δρα στην Ήπειρο εκδιώκει τους τούρκους μέχρι της περιοχής της Κλεισούρας.

.—Αφού η Αθήνα πληροφορείται την δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου Α’ στην Θεσσαλονίκη, θα ορκίσει νέο βασιλιά τον Κωνσταντίνο Α’.

1915.—[ 21/2 - 6/3] Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από τη συνάντηση του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, που καταλήγει σε καυγά, καθώς ο βασιλιάς αρνείται να συγκατατεθεί στην προσχώρηση της Ελλάδας στην εκστρατεία της Αντάντ στα Δαρδανέλια.

1918.—Νέος Επίσκοπος Αθηνών ο τέως Κιτίου (Κύπρος) Μελέτιος.

1919.—Το Ελληνικό Σώμα στην Μεσημβρινή Ρωσία διεξάγει, από 6 έως 21 Μαρτίου, σκληρούς αγώνες προ της Οδησσού. Ο ηρωισμός των ανδρών του, εντυπωσιάζει εχθρούς και συμμάχους. Η συμμετοχή του Ελληνικού Σώματος, κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση Βενιζέλου, λόγω των ανταλλαγμάτων που υποτίθεται θα κέρδιζε από τους «συμμάχους», σε σχέση με την Σμύρνη. Το δυσμενές αποτέλεσμα και οι διωγμός που ξέσπασε από τους μπολσεβίκους εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου καθώς και η μετέπειτα βοήθεια προς τους νεότουρκους από τους Ρώσους κομμουνιστές δεν συνυπολογίσθηκαν. 
1920.—Στο μέτωπο Μ.Ασίας η δράση περιπόλων συνεχίζεται.

1921.—Ολόκληρη η δύναμη του Ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία ετοιμάζει την επίθεσή της εναντίον των τούρκων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία αναμένει έτοιμη την επιθετική ενέργεια των τούρκων.

1923.—Νέο διάταγμα ορίζει ότι τα χάλκινα και χαλκονικέλινα νομίσματα που έκοψε η αυτόνομος Κρήτη με βάση το διάταγμα του 1900 (17/4), θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία.

1926.—Νέος ανασχηματισμός της κυβερνήσεως του καθεστώτος Θ. Πάγκαλου. Ο Πάγκαλος αλλάζει τέσσερις υπουργούς (Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Γεωργίας – Βιομηχανίας).

1927.—Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, προβαίνει σε νέες απολύσεις υπαλλήλων καθώς και σε περικοπές δαπανών.

1932.—Παραιτείται η Ελληνική Κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Βενιζέλος κάνει έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

1933.—Αποτυχημένο αιματηρότατο πραξικόπημα φιλοβενιζελικών, την επομένη των εκλογών, που σκοπό είχαν την επαναφορά του. Επικεφαλής ήταν ο στρατηγός Πλαστήρας. «Μόλις έγινε γνωστό ότι τα εκλογικά αποτέλεσματα έδιναν την νίκη στο αντίπαλο των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου κόμμα, ο Στρατηγός Ν. Πλαστήρας εξεδήλωσε μεγαλοφώνως προς τον Ε.Βενιζέλο πρόθεση εγκαταστάσεως στην Ελλάδα δικτατορίας, όμοιας με την φασιστική της Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι «Θα κάνουμε ό,τι και στην Ιταλία που χάρις στον φασισμό προοδεύει» [Γρηγόριος Δαφνής, Η ΕΛΛΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ 1923-1940 τόμος Β’,σ.183] Ο Ν.Πλαστήρας σε επιστολή του της 2ας Αυγούστου 1937, σημειώνει ότι ενήργησε με την συγκατάθεση του Ε.Βενιζέλου. Μετά την αποτυχία του στρατιωτικού κινήματος, ο ηγέτης του, Ν.Πλαστήρας διέφυγε στην Ιταλοκρατούμενη Δωδεκάνησο και τέθηκε υπό την προστασία του δικτάτορα Μουσολίνι. Από εκεί και πέρα, με την οικονομική βοήθεια του Ε.Βενιζέλου, εγκαταστάθηκε στη νότια Γαλλία, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του Β’Παγκοσμίου Πολέμου». [Ιστορική αναδρομή του Υποναυάρχου Σωτηρίου Γεωργιάδη ΠΝ, εα]. 
.—Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό το στρατηγό Οθωναίο, η οποία έπειτα από τέσσερις μέρες θα μεταβιβάσει την εξουσία στους νικητές των εκλογών («Ηνωμένη Αντιπολίτευση» υπό τον Π. Τσαλδάρη).

1941.—Οι Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ολόκληρη την περιοχή της Μετσιγκοράνης και του ανατολικού τμήματος των στενών της Κλεισούρας. Ενισχύονται όλες οι εκεί θέσεις μας στο μέτωπο της Τρεμπεσίνας.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε χωριά της Ηπείρου.

1943.—Η καταστροφή των Σερβίων Κοζάνης. Στις 6 Μαρτίου 1943, Ιταλική φάλαγγα που πήγαινε από την Ελασσόνα στη Σιάτιστα, πέρασε από τα Σέρβια της Κοζάνης και έμεινε 2-3 μέρες ώσπου να κατασκευάσει καινούργια γέφυρα στον Αλιάκμονα. Σε συνεννόηση με τους Γερμανούς οι Ιταλοί τις μέρες αυτές καταστρέφουν και ρημάζουν 1.100 σπίτια. Τα Σέρβια καταστρέφονται ολοκληρωτικά, μόνο το ορφανοτροφείο και 2 ή 3 σπίτια γλιτώνουν από τη μανία των κατακτητών. Πάνω από 40 Σερβιώτες εκτελούνται ή καίγονται ζωντανοί, τη μαύρη εκείνη ημέρα του ολοκαυτώματος. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 70 τις επόμενες μέρες.

.—[5 – 6/3] Περίπου εκατό αντάρτες της ΠΑΟ, και οκτακόσιοι οπλισμένοι χωρικοί της περιοχής Βοΐου – Σιατίστης – Γρεβενών και Παλαικάστρου, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Πεζικού, Ιωάννη Κοντονάσιο και άλλους ανώτερους και κατώτερους Έλληνες Αξιωματικούς, επιτίθενται αιφνιδιαστικά, στη θέση Φαρδύκαμπος, εναντίον κινουμένης από τα Γρεβενά προς τη Σιάτιστα, πεζοπόρας Ιταλικής φάλαγγος, και πετυχαίνουν τη διάλυση και παράδοση 598 Ιταλών μαζί με τον οπλισμό τους. Απώλειες Ιταλών, νεκροί: 38, τραυματίες: 67, αιχμάλωτοι 598. Ελλήνων, νεκροί: 3,τραυματίες: 9.

1944.—Συνέρχεται η Α’ Συνδιάσκεψη του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας στο Καρπενήσι.

1945.—Κατά μαρτυρία του μαχητή του ΕΛΑΣ Νικήτα Σαμαρτζή, στην ευρύτερη περιοχή Φενεού, οι ομόφρονές του προέβησαν σε σφαγές εθνικοφρόνων πολιτών και μεταξύ άλλων ομολόγησε πως «πάνω από το χωριό Γκιόζα μέσα σε μια τρύπα οι αντάρτες του 6ου Συντάγματος έχουν εκτελέσει πάνω από 1.000 αντιδραστικούς». 
1949.—Οι κομμουνιστές συντρίβονται στα Κεδρύλλια. 1964.—Ο Βασιλεύς Παύλος άφησε στο Τατόϊ την τελευταία του πνοή. Ετάφη στο Παλαιόκαστρο την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στην θέση την οποία είχε επιλέξει ο ίδιος, εν μέσω γενικής συγκινήσεως και λαϊκού πένθους.

1950.—Οι Ελληνικές εκλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του Λαϊκού Κόμματος και την εντυπωσιακή άνοδο της ΕΠΕΚ, οδηγούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο (Λαϊκό Κόμμα: 63 έδρες, Κόμμα Φιλελεύθερων: 56, ΕΠΕΚ: 49).

1956.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διακήρυξε: “Εν ουδεμιά περιπτώσει θα υποστείλωμεν την σημαίαν της αυτοδιαθέσεως”.

.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Κυπριανού Μιχαήλ, ετών 17, εκ Πέγειας, δολοφονείται στην Πέγεια από τις «δυνάμεων ασφαλείας».

1981.—Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κόρινθο, όπου ήδη έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα 3.742 σπίτια.

1985.—Η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει γνωστή την πρόθεσή της να αγοράσει 120 αεροσκάφη τρίτης γενιάς για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας [η αγορά του αιώνα]. Στις 6 Μαρτίου του 1985, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά την περιβόητη «αγορά του αιώνα». 
1990.—Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει την “υπόθεση Κιάππε”, που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει την έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA σε σχέση με κυκλώματα, που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν πήγε φυλακή.

1994.—Πεθαίνει στο νοσοκομείο “Μεμόριαλ” της Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

2012.—Απεβίωσε ο Φοίβος Σταυρίδης, [εκ Λάρνακος Κύπρου], ποιητής, εκδότης του περιοδικού τέχνης και προβληματισμού Ο ΚΥΚΛΟΣ,και συνεκδότης του περιοδικού ΜΙΚΡΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ. Μελέτησε και δημοσίευσε άρθρα για την κυπριακή λογοτεχνία του 19ου και του 20ου αιώνα και ήταν δημιουργός και αρθρογράφος του ιστολογίου, Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ.Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 5175163518363624097

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item